Last news in Fakti

6 Януари, 2024 05:26 1 076 8

Давид Леви: Конфликтът в Близкия изток може да се разшири само на север

  • давид леви-
  • израел-
  • хизбула

Заплахата на "Хизбула" не трябва да се приема като нереална, смята международният анализатор

Давид Леви: Конфликтът в Близкия изток може да се разшири само на север - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Международният анализатор Давид Леви смята, че единствената възможност за разширяване на конфликта е Близкия изток е на север - конфликтът на Израел с "Хизбула" в Ливан.

"Заплахата на "Хизбула" не трябва да се приема като нереална и това обяснява пристигането на Антъни Блинкен в региона. Прави совалки с цел да се намери дипломатическо решение на този конфликт, който вече гори, но с ограничени пламъци засега", коментира Леви в студиото на предаването "Денят ON AIR".

По думите му Ливан и столицата Бейрут не са това, което са били през годините, а Ливан е държава, която до голяма степен е завладяна от "Хизбула". В страната има дълбока политическа криза и тази ситуация се използва от терористичната организация "Хизбула".

"Хизбула" не е нещо по-различно от "Хамас", "Ислямски братя", "Ислямски джихад". Въпросът е доколко могат да бъдат спрени със сила и отдалечени от границата на Израел. Целта на Израел не е ескалация на нито един от фронтовете. "Хамас" не са били в координация с "Хизбула" и Иран за деня, часа и мащаба на терористичната акция, която предприеха. Доведе до това, че "Хизбула" не откри веднага втори фронт", обясни Леви пред Bulgaria ON AIR.

Международният анализатор е на мнение, че винаги има място за дипломация, а ролята на САЩ е водеща. Според него е малко вероятно силите на "Хизбула" да се изтеглят, както е малко вероятно и Блинкен да постигне успех на дипломатическия фронт.

"Ако не стане по дипломатически път, ще стане по военен. Но този ежедневен терор на селищни градове в Северен Израел не може да продължи дълго време. Решението е да се направи зона за сигурност", категоричен е Леви.

"Европа стана още по-неединна и започна да накланя своята позиция все повече към позицията на "Хамас", което е много жалко. Европа е следващата жертва след Израел - целта им е терористични актове и активиране на спящи клетки. Целта е да се активира мигрантското население, което няма никакво желание да се интегрира в Европа. Има икономически интереси и вътрешнополитически сметки", заяви още гостът.

Леви посочи, че Иран все повече подклажда подобни войни, докато регионални играчи като Египет излъчват стабилност.

"Турция, за съжаление, все повече изпада в ситуацията на територия на "Ислямски братя". Защото това е произходът и възпитанието на президента на Турция. Заявката на Ердоган за модератор абсолютно не работи. Все повече тегли Турция да бъде Османска империя и я отдалечава от Западната цивилизация", подчерта международният анализатор.

Леви смята, че времето за компромиси е приключило и се е стигнало до тази ситуация заради поредица от компромиси от Израел и Европа.

"Това е свещената война на крайните ислямисти. Крайно време е Европа да свали маските и да разбере срещу какво сме изправени", алармира гостът.

Според него предстои политически край на премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Леви отбеляза, че в Израел няма масово напускане на хора. Дори се наблюдава огромна вълна на миграция на евреи към Израел.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад Заяви

    16 2 Отговор
    А Израел не е нещо по-различно от Хитлеристка Германия в 1941 г.
  • 2 Върти и суче

    15 0 Отговор
    само да е на тяхната гайда. Ама медалът има две страни, бе господинчо. За танго трябват двама, не се правете на чукнати, че палестинците не съществуват. Те съществуват и са ваша грижа, а не наша. Оправяйте си се с братовчедите си и не намесвайте никой друг във вашата каша.
  • 3 християнин

    17 0 Отговор
    Израел е фашистка държава, създадена от ционистите по образец на Фашистка Германия, в която същите тези ционистсатанисти създадоха Хитлер и го накараха да избие истинските евреи в концлагери, за да може тази сатанинска паплач да живее на гърба и мъката на хората – това е кредото на дявола, което неговите слуги изпълняват.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бай Тъньо

    6 0 Отговор
    А хазарите какво правят на земята на Палестина? Къде е Хазарският каганат, къде е Йерусалим? Проблемите започнаха след масово заселване на хазари на палестинска земя след изтикване на палестинците.
  • 6 Абе не знам

    2 0 Отговор
    Но много ми е странно едно: Защо от древен Египет,през всички следващи епохи- крале,императори,кралици,царе, само тяхното племе е мразено и преследвано на държавно равнище.Тезата ,че те предали Иисус, като религиозен проблем издиша отвсякъде.Където стъпят,само след едно- две поколения започват масово да превземат бизнес,търговия( без значение каква), финанси.Само там- задължително.Не пропускат нито една държава,без значение в кой континент.

    Коментиран от #8

  • 7 Дааа

    1 0 Отговор
    Разбира се на север това са обещаните ви от вашия Господ земи,знаем го
  • 8 Гад Заяви

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абе не знам":

    Абе знаеш. Така е, това се случва и това им е доктрина от 2500 години до днес. Залегнала им е в Талмуда.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове