Last news in Fakti

4 Януари, 2014 09:21 1 597 0

Приватизация в зоната на здрача

  • приватизация-
  • грип-
  • разузнаване-
  • заплата-
  • ученици-
  • протест

Преглед на печата

Съдят българин на смърт чрез обесване за убийство на тъщата в Кения, разказва в. "24 часа"

Шуменският мисионер Владимир Василев Верби, който е смятан за най-стария бял заселник в колониална Кения, бил съден за убийството на тъща си. Това станало в далечната 1941 г., показва проучване на “24 часа” в африканските съдебни регистри.

След дълъг съдебен процес, в който българинът първоначално е осъден на смърт чрез обесване, в крайна сметка е оправдан от апелативния съд за района на Източна Африка, и умира от рак на белия дроб в болница в Момбаса през 1956 г.

Случаят обаче влиза в историята на колониална Африка и се споменава от историци и автори, които пишат за Черния континент.

Приватизация в зоната на здрача, прогнозира в. "Труд"

Ако има нещо ясно за приватизацията през 2014 година, то е, че абсолютно нищо не е ясно.

През последните години Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не успя да продаде много активи. Малки изключения са "Булгартабак" и миноритарните държавни дялове от по 33% в трите енергопреносни предприятия.

Освен тези примери почти нищо друго! И то за цялото управление на ГЕРБ плюс 7 месеца от мандата на кабинета "Орешарски".

През 2013 г. обаче бе абсолютното и трудно достижимо дъно. С приходи от продажби на държавна собственост от едва около 4 милиона лева и похарчени насреща 2,5 млн. лева за заплати, външни консултанти и изготвяне на предприватизационни проучвания ведомството само затвърди безсмислието.

Сръбски вирус пълни болниците, предупреждава в. „Стандарт“

Сръбски вирус поваля наред у нас. Паниката от непознатия щам започна в интернет. Според форумите става въпрос за нещо съвсем различно от познатите и очаквани за този сезон грипни вируси. Новата зараза вече е довела до доста смъртни случаи в Сърбия, алармират в мрежата.

"Най-вероятно става въпрос за мутирал щам, който не се повлиява от антибиотици. Предава се по въздушно-капков път. Поразява основно белия дроб и сърцето. Възможно е заболяването да е съпроводено със стомашно разстройство, болки в бъбреците и кръв в урината. Тежката кашлица е друг симптом", коментира д-р Петър Кътев. В същото време опасенията на лекарите са, че до седмица у нас ще бъде обявена грипна епидемия.

"Има повишено търсене на медицинска помощ и при джипитата, и в болниците, особено в детските отделения", призна д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Връщат отпаднали деца в училище със заплата, разказва в. „Монитор“

Ученически стажове със заплата ще върнат в класните стаи децата, които са отпаднали от училище. Това ще стане възможно чрез въвеждане на дуалната система в средното образование. Болшинството от българите – 73%, са на мнение, че въвеждането й е добра идея, която ще намали както безработицата сред младежите, така и броят на отпадналите ученици. Това показват данни от проучване на агенция „Медиана“ за нагласите на родители и ученици за въвеждане на дуалната система в образователната система. Тя предвижда повече практика и по-малко теория в професионалните гимназии. Идеята е учениците да работят по 3 дни в седмицата, а през останалите два да учат. Според авторите на изследването този нов модел на обучение ще стимулира децата, които са изпаднали вече от образователната система да се върнат в клас.

Разузнавателен борд ще поеме контрола на всички спецслужби, разкрива в. „Сега“

Правителството планира да създаде нова мегаструктура - Борд на разузнавателната общност, който да поеме координацията на специалните служби. В момента те са на различно подчинение и трудно съгласуват дейността си, поради което често се случва няколко звена да правят успоредно разработки и дори да не знаят, че работят по един и същ случай.

В борда ще има звена за координация и анализ, което ще е поредното раздуване на администрацията в сектора след вливането на ГДБОП в ДАНС и създаването на агенцията за подслушване ДАТО. Той ще е част от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Отделно ще бъде създаден Национален център по сигурността, който по своите функции ще бъде нещо като нова "спецслужба", подчинена пряко на премиера.

Това е записано в проекта за нов закон за националната сигурност, с който "Сега" разполага. Той е изготвен през последните месеци от екип под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов. В края на годината е бил внесен за предварително неофициално обсъждане в Народното събрание.

Създаването на борда е стара идея, зад която стоят вътрешният министър Цветлин Йочев и заместникът му. Те смятат, че трябва да има един център за координация, за да не се разпиляват ресурсите на службите. Като част от екипа на президента Росен Плевнелиев двамата участваха в изготвянето на първия вариант на закона на националната сигурност по времето на ГЕРБ.

Как се опитомява гражданско общество, разказва в. „Капитал“

В средата на декември, когато законопроектът на БСП за Изборен кодекс получи входящ номер в парламента, Мая Манолова най-сетне можеше да си отдъхне. След като в продължение на шест месеца тя търпеливо изслушваше всевъзможни пледоарии и упражнения на тема изборни правила, БСП внесе готовите текстове, при това с печат "одобрено от гражданското общество".

Проект с висока обществена чувствителност, Изборният кодекс действително е една от най-важните законодателни инициативи за старата партия в този парламент. Но е твърде рано за БСП да отбележи победа. Първо, защото този законопроект не получи подкрепата на коалиционния им партньор ДПС и е твърде вероятно между двете четения ДПС да внесе други текстове, които ще обезсмислят предложенията на социалистите. И второ, защото на това се крепи крехкият мир с организациите, които БСП избра да нарича гражданско общество. Те заплашват, че ще са първите, които ще излязат на протест пред парламента, ако текстовете, на които държат, отпаднат от финалния вариант.

Масово изтрезняване на българина, обобщава в. „Преса“

Хората, особено в България, не са свикнали да вярват на когото и да е освен на себе си. Когато им представиш обобщени данни за целокупното обществено мнение по даден въпрос, първата им грижа е да го подложат на съмнение или направо да го отхвърлят. „Аз не мисля така по въпроса, следователно не може да е вярно!“ Магията на социологическите измервания е в това, че те са приблизително точни за общественото като цяло, но не и за всяко едно от отделните мнения, благодарение на които се е подредила пълната картина. Затова числата сами по себе си и взети поотделно за всяко конкретно събитие или в даден момент не могат да ни кажат нищо. Подредени обаче във времето едно след друго, могат да опишат начина, по който се е движел животът, или поне начина, по който хората са преценявали, че се е движел.

Иначе казано, социологическите проучвания ни разкриват не какво се случва в действителност в нашия живот, а само онова, което хората си мислят, че им се случва. А то е плод на множество интерпретации, валидни към определени моменти, останали назад във времето, и възможно далеч от истината към настоящия момент.

Вълна от инфаркти и инсулти, пише в. „Новинар“

Сериозно увеличаване на инфарктите и инсултите в глобален мащаб предрекоха британски учени.

Според анализите им заболяванията ще са предизвикани най-вече в резултат на рекордното затлъстяване, което се превръща в един от основните проблеми на населението от 1980 година насам. Учените са подготвили доклад, в който обясняват, че за последните 35 години броят на хората с повече килограми от нормата се е увеличил с 1 млрд. души.

По-фрапиращото е, че 1/3 от земляните вече са затлъстели, което оказва негативно влияние върху тяхното здраве, съобщи Би Би Си. Най-голям е проблемът в Северна Америка. От наднормено тегло зад океана страдат 70 процента от населението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове