Last news in Fakti

31 Януари, 2024 10:07 868 21

Александър Маринов: Няма основание за импийчмънт на Радев. Липсват конституционни и правни мотиви

  • александър маринов-
  • румен радев-
  • импийчмънт-
  • основания-
  • липса

"Но със сигурност, с агресивното си поведение, нетипично за ДПС, Пеевски ще създаде проблеми не само на себе си, но и на своята партия. Това е обвинение на лице, което заема официална позиция, ангажира и партията. Рано или късно, ДПС ще вземе отношение”, коментира съветникът на държавния глава

Александър Маринов: Няма основание за импийчмънт на Радев. Липсват конституционни и правни мотиви - 1
Снимка: Нова телевизия

По-умните противници на президента предпочитат, вместо да водят битка, да го държат настрана, пасивен. За тях така е най-изгодно”. Това коментира в „Здравей, България” проф. Александър Маринов, съветник на президента Румен Радев. Той коментира напрежението между институциите и политиците и обвиненията срещу Президентството.
Относно думите на Илияна Йотова, че атаката срещу Румен Радев е заради отказа му да стане част от „сглобката", проф. Маринов каза, че след като го е казала, значи има основание за това.

Той коментира и дали допуска, че бъдещ партиен лидер ще говори за корупция, ще нарича Президентството „тъмно място" и държавният глава - „Мистър Кеш”, без да има нещо.

„Цялата тази реторика предполага отговорност. Или ще се потвърди и тогава замесените ще носят отговорност, или няма да се потвърди и цялата отговорност ще понесе онзи, който изрича тези неща. Говорим за политическа отговорност на високопоставен в парламента и в една от системните партии човек”, каза Маринов.
Дори в България има сериозно значение дали един човек ще се окаже лъжец и клеветник. Пеевски не е от най-популярните политици. От 5% одобрение не знам къде по-надолу можеш да паднеш. Но със сигурност, с агресивното си поведение, нетипично за ДПС, той ще създаде проблеми не само на себе си, но и на своята партия. Това е обвинение на лице, което заема официална позиция, ангажира и партията. Рано или късно, ДПС ще вземе отношение”, каза проф. Маринов.

Той отбеляза, че обвиненията за „Пътя на Копринката” се търкалят от години.

Запитан дали Радев все пак трябва да даде обяснение за Копринков и Ушев, Маринов каза: „Не отивай да се бориш с прасе в кочината, защото и двамата ще се изцапате, но на него това ще му достави удоволствие. Ясно е, че това е опит да бъде овъргалян президентът, да бъде нарушена неговата репутация. Но той няма за какво да дава обяснения”, каза Маринов.
Той не очаква да има процедура по импийчмънт.

„И гласове има, и заявления има, но първо няма основание. Тези, които опитат да го направят, ще се сблъскат с липса на конституционни и правни мотиви. Това е дискредитиращо само по себе си. Второ - дори да допуснем, че го започнат, ще направят огромна услуга на президента. Той ще е несправедливо атакуван, с користни подбуди, с цел да бъде елиминиран като опонент. След това нещата отиват в КС. Да допуснем, че минат и през КС – какъв ще бъде резултатът? Бившият президент излиза и прави своя партия. Г-жа Илияна Йотова като вицепрезидент довършва мандата. Или може би и на нея ще и искат импийчмънт? Какво ще се случи тогава? Каква ще е ползата за тези, които са го инициирали?”, коментира Маринов.

По думите му, докато е в президентската институция, Радев няма да направи партия. А по темата за запазената търговска марка „Движение Трети март”, Маринов заяви, че нужда от алтернатива има.

„Тук трябва да разглеждаме нещата в една двустранна връзка. Въпросът не е само зад кого ще застане президентът, а кой ще застане зад президента. Ясно е, че мнозинството българи не одобряват сегашното състояние на партийно-политическата система и по тази причина не гласуват. Голяма част от тях търсят някаква алтернатива. Тя ще се появи, независимо дали покрай президента, или нещо друго”, смята съветникът на държавния глава.

Той определи като „огромна спекулация” обвиненията срещу Радев по отношение на вижданията му за външната политика.

Така нареченият евроатлантизъм на сглобката е алиби, фасада. Една част от тях познаваме добре. Какви евроатлантици са те? Не са имали никакви проблеми да поддържат делови и политически отношения с Русия. Един подари кученце на Путин, а другите изобщо не са били такива убедени евроатлантици през годините. Президентът, според мен, е привърженик на европейската ориентация на България, която обаче има друг смисъл - на пълноценен, достоен, суверенен член на Европейския съюз и НАТО, който отстоява своите интереси”, каза Маринов.

Относно службите, той заяви, че управляващите взаимно не си вярват, за да дадат контрола един на друг. „Те биха искали да ги вземат от президента, но не могат да си позволят да си ги дадат. Никой не иска да предприеме такива стъпки преди да е ясно какво ще се случи. А те не могат да се спогодят по този въпрос и затова, според мен, няма да има движение по темата”, каза Маринов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До Цент

    8 6 Отговор
    такава процедура има в любимата на кузеците америка, но не и в България
  • 2 Хохо Бохо

    12 9 Отговор
    Мноо ясно. Цвлта не е импийчмънт, целта е омаскаряване. За това пуснаха и свинята, за да го окаля. Ама свинята лебед не става, даже неможе да лети така, че е невъзможно да окаля орелът

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Сглобката на мафията

    8 4 Отговор
    Иска ама не може да направи пиичмънд.
  • 4 Сила

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо Бохо":

    Искаше да бъде орел...... Оказа си се класическа нашенска патка
  • 5 майсторе майсторе

    8 3 Отговор
    Дай една ракия
  • 6 аахахахааа..

    10 13 Отговор

    До коментар #2 от "Хохо Бохо":

    Ти под орела радев ли визираш бе....ааахахахааа....щото летял ли затова ли му викаш орел?Да ти кажа само че и кокошката лети. Ааахахаха ....радев бил орел, орела няма да се крие зад съветници и служебни правителства а ще действа.Сега уж правил партия ама не напуска президентството орела, ще изчака първо да види дали ще потръгне партията му и тогава ще реши дали да напуска.
  • 7 ТаУмВзе

    2 5 Отговор
    Импийчмънт има Само у Кравария бре! Щото куклата радеф и другият краварски Слугинаж крадлив, сте на ръчна от Козяк. Барабар със уж медийките де.
  • 8 Приземен

    8 7 Отговор
    Съветникът на пРезидента на амбразурата с гол г.з! Нищо учудващо.
  • 9 Бамбука

    7 5 Отговор
    "Умния" президент трябваше да стои настрана и да не фръцка като ощипана мома. Да не се окаже че и той е бушон.
  • 10 .....

    5 8 Отговор
    Никой няма да посмее да му поиска импийчмънт. Защото веднага ще се застрелят в краката не единият, а двата. Радев това и иска ще ги отнесе като куцо пиле домат защото много голям % ще го подкрепят и другите ще бъдат аут.

    Коментиран от #12

  • 11 Рублен Радев

    8 3 Отговор
    Ймпийчмънт!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 оня с коня

    7 1 Отговор
    Според Маринов няма Основание за Импийчмънт на Радев,но отлично знае че в НС има НЕОБХОДИМИЯТ БРОЙ депутатски Гласове на Сглобката да катурне Радев.
  • 14 българка

    3 0 Отговор
    Може и да няма, а може и да има, но в крайна сметка резила е налице! Гледаме, слушаме и преценяваме!
  • 15 не са му искали , но

    1 0 Отговор
    и в америка не са . Там ще искат . Тук ще се намери кой да иска . Да . гешев се излъга с бобокови , а сега пеевски видя друг мафиоз там . ще му искат в един момент . има конфронтация на еднакви политици от 18-24 година . независи от нас . Да .
  • 16 Шаран БГ

    1 2 Отговор
    Може и така да е ....... Но на това кьоше на Балканите командва вече човекът с многото пари и многото килограми !!
    Нима имат право / морално, човешко/ 160 човека да деформират Конституцията на РБ, създадена по волята на цял народ ?? Деформираха я ! Нима имат право въобще българските политици да нарушават който си искат член на тази Конституция ?? Нарушават безогледно и не мислят !!
    Всичките тези "тартюфовци" не мислят, че всяко едно престъпление, което обличат със закон против род и Родина,
    рано или късно, се заплаща !! Ако не от тях – от деца и внуци !!
    По еадин или по друг начин...........Демокрация ли ? На-а-а , демонстрация.................
  • 17 Голям смях😂

    3 0 Отговор
    "Въпросът не е само зад кого ще застане президентът, а кой ще застане зад президента."

    Това го казва бившият агент на ДС под псевдонима "майстора"!
  • 18 Истината е

    4 0 Отговор
    Импийчмънт за фатмака,който непрекъснато нарушава Българската Конституция!
    Той разедени българската нация като зае страна на жълтопаветниците още през 2020 година.
  • 19 ИНЖ

    2 1 Отговор
    Освен че РР е предател и руски агент за влияние, други основания за свалянето му няма. Общо взето - дребни забележки!!! А... Да не забравя - има основна заслуга за провала на ВВС.
  • 20 Казуар

    2 0 Отговор
    Съпругата на Александър Маринов е рускиня, и често ли ходи до руското посолство.
  • 21 Когато

    1 0 Отговор
    Някой е гузен е многословен.Ти ДС мутро и мултак не си ли пенсионер?Какъв го дириш там? Как Копринков и фамилията му станаха мноимотни и милионери трябва да каже КПКОМПИ.Как със заплати се правят милиони?Сарафов знае как,да разследва прокуратурата.Щом и Тиквата говори за Копринката-пътя на контрабандни канали.Да се правите на луди не върви .Синдик в Русе се оплака от рекета на Копринков ,искал 250000лв на месец иначе,щял да го уволни.Хайде всички рекетирани смело сигнализирайте.!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол