7 Януари, 2014 15:53 2 689 3

Изпратихме нов контингент в Афганистан

  • афганистан-
  • контингент-
  • войници

Министърът на отбраната Ангел Найденов: Със своя висок професионализъм българските военнослужещи утвърждават авторитета на България и доказват способността на въоръжените ни сили да работят в многонационална среда

Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов участваха днес, 7 януари, в тържествения ритуал по изпращането на военнослужещите от 26–ия български контингент, който ще се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан  (ISAF). Ритуалът се проведе в гр. Ямбол, съобщиха от министерството на отбраната.

„Участието на поредния български контингент в операцията на НАТО в Афганистан е още едно красноречиво доказателство, че България коректно и достойно изпълнява своите ангажименти като съюзник в НАТО и ЕС“, посочи министър Ангел Найденов в обръщението си към личния състав на контингента. Той припомни, че днес български  военнослужещите отстояват ценностите на мира, свободата и демокрацията не само в Афганистан, но и в мисиите и операциите на ЕС, НАТО и ООН в Босна и Херцеговина, Грузия, Косово, край бреговете на Сомалия и в Средиземно море, в Мали.

„Нашият принос е важен и ценен в усилията на международната общност да постигне мир и стабилност“, посочи министърът на отбраната. „Със своя висок професионализъм българските военнослужещи утвърждават авторитета на България и доказват способността на въоръжените ни сили да работят в многонационална среда“, допълни той.  Министър Найденов отбеляза, че през последните 12 години близо 10 000 български военнослужещи, с риск за своя живот и под постоянно напрежение, са допринесли за изпълнението на задачите на международните сили в Афганистан.

„Това е последната година от участието на български военни контингенти в Афганистан в тази операция и в такъв формат“, отбеляза министър Найденов и припомни, че в бъдеща операция на НАТО България би участвала с контингент до 110 военнослужещи с фокус върху подготовката на Афганистанските сили за национална сигурност.

Министър Ангел Найденов посочи, че периодът, в който военнослужещите от 26-ия контингент ще изпълняват задачи в Афганистан е труден, защото в страната ще бъдат проведени избори.“Отчитайте по-високата застрашеност и бъдете бдителни“, каза той. „Аз съм убеден във вашия професионализъм, във вашите способности, възможности и дисциплина. Бъдете единни, бъдете рамо до рамо и в трудни и в добри моменти. Всички ние, заедно с вашите семейства, близки и познати, ще мислим за вас и ще ви чакаме да се завърнете живи и здрави“, каза министър Найденов и пожела успех на военнослужещите в предстоящата им мисия. Той връчи на националния командир на контингента полковник Тони Трифонов икона на Свети Георги Победоносец.

В състава на 26-ия контингент от Въоръжените сили  на Република България са включени близо 420 военнослужещи от: 16-та рота за охрана на летище Кандахар, два съветнически екипа, военнополицейско подразделение, щабни офицери и медицински екипи. По време на мисията военнослужещите ще изпълняват задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар; подготовка и съветване на формирования от Афганистанската национална армия; осигуряване на медицинска помощ за военнослужещи от ISAF и за местното население. В състава на контингента са включени и 41 жени военнослужещи, като 31 от тях са в състава на ротата.

По време на тържествения ритуал началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи сертификат за участие на контингента в операцията на НАТО в Афганистан и пожела успех на военнослужещите при изпълнение на предстоящите им задачи.

Националният командир на 26-ия български контингент полковник Тони Трифонов посочи в словото си , че според заключенията на комисията по сертифицирането, това е контингентът показал най-високи резултати в процеса на подготовка. „Всеки един от нас трябва да бъде горд с тези резултати, защото те са плод на нашия труд“, отбеляза той.

Успех по време на операцията пожела на военнослужещите и кметът на община Ямбол Георги Славов и им връчи знамето на общината.

На ритуала присъстваха  народните представители от Ямболски избирателен район Кирчо Карагьозов и Атанас Мерджанов, областният управител на Ямбол Николай Пенев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков и членове на кабинета, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.

По-късно същия ден министърът на отбраната Ангел Найденов проведе среща с областния управител на Ямбол Николай Пенев и кметове на общини от областта. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с бъдещето на военните формирования от областта и жилищното осигуряване на военнослужещите, както и с предоставянето на войскови имоти с отпаднала необходимост, в управление на Министерството на отбраната, за нуждите на общините.  Специално внимание беше отделено на въпроси, свързани с използването на полигон „Ново село“ за обучение на либийски военнослужещи.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Enchev

    1 0 Отговор
    Явно обстановката в Афганистан ,е по-важна от събитията с бежанците по-нашета граница с Турция.Няма армия да пази границата,ще ходим в Афганистан.И какво хваща България от тези мисии? От трите най-дългото...Що за простотия ???
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Споко, превземаме Афганистан, после Пакистан, ако Турция не слуша-идва неин ред. Абе велики сме...
  • 3 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    0 0 Отговор
    Нас оправихме че ще налагаме терор на чужди народи.

    Хубавците не са Бългаски войни а наемници убиващи за пари и когато си получат заслуженото ще трябва да плащаме и за поколението им.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове