Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 19:36 2 091 35

ГРАО: ЕГН на Мартин Божанов е сменено поради грешка при въвеждането на системата през 1977 година

  • мартин божанов-
  • грао

В Регистър на населението – Национална база данни „Население“, има запис за 94 452 лица с коригиран ЕГН (сменен ЕГН на лицето) към 09.02.2024 г.

ГРАО: ЕГН на Мартин Божанов е сменено поради грешка при въвеждането на системата през 1977 година - 1

Във връзка с големия обществен интерес, Главна дирекция ГРАО в МРРБ предоставя информацията, с която разполага по отношение на лицето Мартин Ангелов Божанов, съобщи БНР.

По акт за раждане лицето Мартин Ангелов Божанов е родено на 21 март 1973 г. В Акта му за раждане е записано, че съобщението до Общината е от 22 март 1973 г.

Лицата, родени през 1973 г., не са получавали автоматично ЕГН.

Системата с ЕГН е въведена през 1977 г. в Народна Република България. Тогава анкетьори са минавали по домовете, за да събират информация за българските граждани с цел създаване на Единни граждански номера. По-късно е констатирано, че при тази първична анкета са допуснати грешки.

Съгласно електронния регистър на населението – Национална база данни "Население", за лицето Мартин Ангелов Божанов има следната информация:

До 01.03.1999 г. лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е променен на ЕГН 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

ЕГН номер се състои от десет цифри. Първите шест цифри показват датата на раждане на лицето, деветата цифра обозначава пола на лицето – тя е четна за мъж и нечетна за жена. При смяна на ЕГН последните 4 цифри са контролни и се сменят служебно. Това е причината последните 5 цифри от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са променени.

В хода на настоящата проверка ГД ГРАО установи, че още през 1992 г. в актовете по гражданско състояние във връзка със сключен граждански брак и раждането на наследник, Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ. Лицето има сключени общо 4 граждански брака и регистрирани 3 развода с ЕГН 730321ХХХХ.

ГД ГРАО не разполага със съдебно решение с мотиви за промяна на ЕГН на лицето Мартин Ангелов Божанов.

Оригиналите на актовете по гражданско състояние се съхраняват 130 г. в актовите книги в общинските администрации.

Съгласно чл. 11, ал. 2 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) начинът на формиране и редът за даване и промяна на ЕГН се определят с наредба.

Материята е уредена в Глава четвърта "Създаване и поддържане на регистър на Единните граждански номера", Раздел III Ред за промяна на ЕГН от Наредба № РД-02-20-9 от 21 май 2012 г. за функциониране на Единната система за гражданска регистрация.

Процедурата по промяна на ЕГН започва след получаване на съдебно решение за промяна на дата на раждане и/или пол на лицето или когато длъжностното лице в общинската администрация при изпълнение на задълженията си, произтичащи от ЗГР, установи несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в единния му граждански номер. Заявления за услуги по гражданско състояние се подават и получават от общинските администрации, а не от ГД ГРАО.

Както е посочено по-горе, причините за смяна на ЕГН могат да бъдат несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в неговия единен граждански номер.

В Регистър на населението – Национална база данни „Население“, има запис за 94 452 лица с коригиран ЕГН (сменен ЕГН на лицето) към 09.02.2024 г.

Към момента служители на МВР не са извършвали проверка на място в ГД ГРАО по изясняване на наличната фактология за лицето Мартин Ангелов Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коч Ина

    59 0 Отговор
    Знаеме ги тези грешки ние, така едни от грешки станаха милионери
  • 2 обективен

    51 1 Отговор
    В тази държава всичко е абсолютен леш ,след като дойде демокрацията !! Бандити са начело на държавата ,а робите стават още по заробени !
  • 3 Амиии ?

    52 0 Отговор
    Баш при него станала грешката и той сума ти и време не разбрал ?
  • 4 факт

    9 1 Отговор
    и моето беше сгрешено и 1986 го поправиха при смяна на паспорта
  • 5 питам

    41 1 Отговор
    Не ни занимавайте с глупости ,а кажете защо криете кой уби бандита ,защото е поръчан от някой политик или магистрат.
  • 6 ОШАШАВЕН

    44 0 Отговор
    Ееееехооооо аларипиииииииии. Умрех от смех. По погрешка било значи.
  • 7 Дрън дрън

    23 0 Отговор
    та пляс ....глупости
    в захлас.
  • 8 Да бе

    36 0 Отговор
    Цялата държавна администрация се надпреварва да замазва случая с "нотариуса". Един през друг пускат все по-големи небивалици...
  • 9 Ветеринарен психолог

    27 0 Отговор
    Трябва да си абсолютен гьонсурат и наглец за да ти носят от 9 кладенеца вода а ти да се чешеш по голото теме и да казваш-ми да,вкусна е водичката. Алоу,министъра на правосъдието????
  • 10 Мими

    27 0 Отговор
    И приказката свършва така , “”и яли пили и се веселили” и ни лик яли ни лук мирисали БГ политиците и магистратите и далавераджиите!!!! Както винаги е било у БГ-то!

    Коментиран от #11

  • 11 Сума Дартсон

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мими":

    И плеснали с ръце. Па се прегърнали!
  • 12 Така ли?

    20 0 Отговор
    Някой си сменил ЕГН. A боко сменял ли си ЕГН? Защото скоро не е ходил в Чехия...

    Коментиран от #15

  • 13 Лост

    23 0 Отговор
    Важното е, че са го убили без грешка.
  • 14 Чочо

    16 1 Отговор
    Дааааа.....направо да повярваш!!!!
  • 15 И той ,

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Така ли?":

    както и помагачите му в много крими деяния са го правили !
  • 16 Хм ами

    7 3 Отговор
    Е значи не е променена самоличността, а само ЕГН тип. Щом като няма промяна в името.... За какво беше този целия шум
  • 17 АЙДЕ БЕ...?!

    17 0 Отговор
    Вие хептен за канарчета ни взехте!
    И Баш при него-грешка...?!?!
  • 18 12...34

    13 0 Отговор
    Това за пред народа не минава.Друго да има?
  • 19 Бах

    17 1 Отговор
    Абе тези управници ни направиха на маймуни . В страните от третия свят нещата са по добре . Жалко за държавата . Да идва Путин и да ги ...
  • 20 Пенчо

    9 0 Отговор
    Поредните глупости!!! Гарван гарвану око не вади!!!
  • 21 нее

    8 0 Отговор
    Грешка при въвеждане на числа може да има, но това не обяснява смяната на името.
  • 22 Гошо

    4 0 Отговор
    А като си смениш пола, с разрешение от ЕС, и тъй като в БГ всички закони са под законите на ЕС, сменят ли на ЕГН-то последните цифри? За един приятел питам 😝
  • 23 Антон

    10 2 Отговор
    Какво се напрягате толкова! Човека е работил за службите под някаква форма. Извън дейността на чадтния ллин е докладвал кой ходи там, кой какво зависимости има и т.н. Направете си вие частен клиб в който да събирате прокурори, съдии, депутати и ще видим след копко часа ще бъдете посетени от някоя служба. Скандалът е огромен, но това е съвременна демократична. България!
    А вие се радвайте че съборили паметника , и че пуснали мандарини на промоция в голямаъа верига магазини.
    Жалка картинка

    Коментиран от #30

  • 24 Следите са заличени

    9 0 Отговор
    Грешката е вярна.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 нннн

    11 0 Отговор
    Виновни НЯМА. Проверката бе излишна. Никой не се е и съмнявал, че виновни няма.
  • 27 Ветеран от Протеста

    3 5 Отговор
    След 1970 та година Комунистите в България с любезното съдействие на руския Окупатор решават да унищожат всякакъв спомен за Капитализма с промяна на Фамилните имена на децата на които се издават първите паспорти.Така презимето на бащата става Фамилно на детето в паспорта ,а фамилното на Бащата отива в Историята,независимо как е записано детето в Акта за раждане.Така унищожават Старите Фамилии наследявани още от Турското робство...Давам ви пример - Рода Казанджиеви.На Иван Петров Казанджиев му се ражда син Кръщават го Васил .В Акта за Раждане е Васил Иванов Казанджиев..В Паспорта когато е на 18 години е вписан вече е Васил Иванов Петров и Фамилията Казанджиеви вече я няма....И това причиниха на Народа ни Комунистите.
  • 28 тома

    4 0 Отговор
    Днес и бай Ставри каза че егенето му било сменено по погрешка
  • 29 Верно ли

    5 0 Отговор
    Айде изпраха го и него, че много почнаха да стават въпросите
  • 30 небрежнев

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Антон":

    Винаги властимащити и службите са правили каквото си искат. Демокрацията не успя да премахне това зло, което социализмът беше издигнал в култ. Преди 1989 г. никой не можеше и да помисли да се осъди някой висш партиец, партизанин или роднина на управляващ в БКП.
    Върховенството на закона винаги е било проблем у нас, но в сравнение с тоталитарната НРБ малко сме се пооправили. Поне вече няма назначени неграмотни партизани за директори, не се стреля по хората, които искат да отидат в чужбина, не се пращат хората в лагери по доноси, но остана възможността за наши хора да се правят изключения.
  • 31 ааа,ееее

    0 0 Отговор
    Той тоя с четери брака и три развода,Господ си го е прибрал,като мъченик!
  • 32 ааа,ееее

    1 0 Отговор
    Той тоя с четери брака и три развода,Господ си го е прибрал,като мъченик!
  • 33 123456

    1 0 Отговор
    Кой къпете с тая хладка вода, и без сапун даже ...
  • 34 чатпат бот

    1 1 Отговор
    Крайно време е ЕГН-тата да бъдат премахнати. Поданиците на тая държава не затворници че някой да ги брои.

    Коментиран от #35

  • 35 отхвърля се

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "чатпат бот":

    Без тях смяната на самоличността ще е още по-лесна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове