Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 19:12 1 625 20

Андрей Янкулов: Няма съмнение, че мрежите на Божанов и на Петьо Петров са достигали до върховете на правосъдието

  • антикорупционния фонд-
  • нотариуса-
  • магистрати

"Нотариуса" е можел да влиза на територията на Специализирания съд и прокуратура все едно е президента. Това са връзки, създавани с години, каза юристът

Андрей Янкулов: Няма съмнение, че мрежите на Божанов и на Петьо Петров са достигали до върховете на правосъдието - 1

Научихме, че Висшият съдебен съвет вече не може така да си затваря очите пред данни, както правеше назад в годините. Разследването „Осемте джуджета“ е от 2020 година. „Списъкът за бърз контрол“ с участието на Мартин Божанов-Нотариуса е от 2021 година. В началото институционална реакция нямаше“.

Това каза в студото на bTV Андрей Янкулов, старши правен експерт в „Антикорупционния фонд“.

Според него заради засиления медиен интерес и обществена среща ВСС демонстрира желание да противодейства на тези „явления“.

„Виждаме наяве поведението на членовете на ВСС, както и на ръководството на прокуратурата, които не си причиняваха занимаване с тези проблеми, а сега са доста активни. Дали някой, който дърпа конците и им е разрешил, това е въпрос на спекулация“, допълни той.

„За мен не е имало съмнение, че мрежите на Божанов и на Петьо Петров са достигали до върховете на правосъдието. Мрежите не са съсредоточени само в съдебната власт, но и чрез контролирани медии се постигат същите резултати – кой би искал да се бълват срещу него позорящи го статии. Това е удобен лост за оказване на влияние срещу неудобни хора. Нормалната реакция е да се опиташ да избегнеш това. Малко са хората като съдия Цариградска, които се опитват да противодействат“, подчерта Янкулов.

„Профилът на магистратите, станали част от мрежата, не е единен. Има хора, които търсят кариерно израстване. Други искат материално облагодетелствани. При трети има компромати. Няма шаблон, който да бъде изваден“, коментира той.

„Много лесно дадено лице от криминалния контингент може да бъде превърнато в сътрудник на полицията или други служби. От една страна се създава чадър, а от друга страна се легитимира връзката му с правоохранителните органи. Това е една дейност, която е широкоразпространена – легитимация на хора от криминалния контингент. Това лесно може да бъде направено. Много хора се учудват за смяната не единния граждански номер на Мартин Божанов-Нотариуса, за синия буркан на автомобила му“, подчерта Янкулов.

„Божанов е едно лице, чиито генезис е от дребния криминален контингент. Той е човек, който произлиза от криминалния контингент на ниско ниво. Занимавал се е с имотни измами, но с годините неговото влияние се увеличава. Стига дотам да може да влиза на територията а Специализирания съд и прокуратура все едно е президента. Това са връзки, създавани с години. Нито един от тях не е придобил позицията си от днес за утре в мрежите за неформално влияние в правосъдието“, коментира експертът.

„Когато контактуваш с „клиенти“, на които обещаваш, че ще им решиш проблемите в правосъдието или ще създадеш проблеми на други хора, трябва да създадеш впечатление, че си някой. Това е демонстрация на власт. За мен заключението, че няма материална следа, е невъзможно. Няколко проверки са извършвани от МВР.

Различни служители на МВР са идвали в „Антикорупционния фонд“, за да говорят с нас за патрулките пред „Осемте джуджета“, и нищо не излезе от тях - автомобилите нямали GPS, не може да се установи точно кои са автомобилите. Сега излезе в медийното пространство един от номерата на автомобилите, които са стояли пред SS клуба.

Той е записан от Google Earth. Може да се направи проверка този автомобил, който прилича на полицейски, такъв ли е бил и кои са били длъжностните лице, които са го управлявали. Така ще се установи кои са служителите, охранявали този клуб“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    21 1 Отговор
    Няма ли най-накрая да видим закопчан висш държавен служител?!
    Бай Тошо ли беше последния бандит, който видяхме зад решетките?!
    Ако не се стегнат службите, най е по-добре да ги закрием!

    Коментиран от #13

  • 2 Да, бе

    24 0 Отговор
    Няма съмнение, че България е пленена държава от мафията и продавана от политическите елити на повикване, т. е. още веднъж продадена на организираната престъпност. Иначе имаме мвр..
  • 3 розово

    21 0 Отговор
    Не знам защо но прокурорите съдиите политиците не могат да видят това което вижда цял един народ?

    Коментиран от #18

  • 4 Смях

    19 0 Отговор
    Ама те едни върхове ама то голяма работа
  • 5 Най-лошото е, че

    22 0 Отговор
    това се знае от всички по върховете и никой няма смелостта да се опълчи на злото. Охлюви ни съдят и ни управляват...

    Коментиран от #8

  • 6 стоян

    15 0 Отговор
    С тоя Петър ще е като с оня Красю черния дето му намериха тефтерче с телефони на двайсетина съдии и прокурори - тоя Красю жив ли е или го зариха някъде
  • 7 Факти :

    14 1 Отговор
    "Кучето" е заровено
    в Конституцията, която уж заради "демократичните ценности" направи нашата съдебна власт "най-независимата"
    на света... Помните ли, че преди да дойде на власт Тулупа обещаваше възмездие за кражбите и грабежа и за
    промени в гнилата съдебна система ? Даже по едно време говореше за свикване на Велико народно събрание,
    което да направи тази власт зависима от народа, като прокурорите и съдиите да се избират пряко от хората !
    Но като се усети, че и той и неговата шайка ще имат нужда от милосърдието на "независимата" съдебна
    власт взе да се ослушва като с.виня в картофи ! Даже направи всичко възможно да се обяви за "незадължителен"
    резултата от референдума организиран от екипа на Слави...

    За българският "независим" съд доказателствата срещу платежоспособните престъпници
    почти винаги са недостатъчни и спорни...

    Коментиран от #17

  • 8 Не са

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Най-лошото е, че":

    "охлюви", а са кърлежи.
  • 9 зрител

    12 1 Отговор
    Няма сектор и град в България....който да не е овладян....партиите са в основата....
  • 10 И ВСС ги крепи

    9 1 Отговор
    Съдия Ели Скоклева и Страхил Гошев Дупница са част от схемата за изнудване за всякакво изнудване и манипулации!

    Коментиран от #12

  • 11 Горският винаги идва на време !

    12 1 Отговор
    Ама защо тоя опит за народ вече толкова години не може да разбере,да проумее ,да осъзнае ,КАКВО МУ СЕ Е СЛУЧИЛО НА 10 НОЕМВРИ 1989г. ? Толкова малък народ, толкова малка територия, толкова висшисти,професори,академици, генерали, учени,специалисти ,анализатори и всякакви исти, и не могат и не могат и не могат да схванат, какво точно им се е случило на горната дата. И няма,няма ,още 50 години да проумеят. а нещата са толкова прости ?! Уви. Простотията няма граници. А тя убива.
  • 12 Недосегаеми са знаеме ги

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "И ВСС ги крепи":

    Тези ги крепят полицаи, Паризов(депутат ГЕРБ) и мутри от Перник!
  • 13 Дядо ви Тошо

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Свободен":

    И с какво съм бандит. Построени са хиляди заводи ударих шамар на Демирел на посещение в Турция България беше зеленчуковата градина на Европа.. условието беше да се спазва Партийната линия ..и по време на социализъма имаше милионери и даже обикновени хора бяха
  • 14 До кой връх бе льохман

    2 6 Отговор
    От върха са им спускали заповеди.
    Страшни разбирачи сте и кой ви покани тук.
  • 15 Е айде давайте с имена.

    8 1 Отговор
    Само върховете не стига.Ама май Вие страх.Това е положението.Оправия няма да има
  • 16 дом

    3 1 Отговор
    Янкулов беше идея за министър на вътрешните работи, но ГЕРБ-ДПС не позволиха това да се случи и предателите от ППДБ дадоха задна.

    Само си представям, ако това беше станало...
  • 17 дом

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Факти :":

    Тогава още не знаехме какъв лъжец и лицемер е Крадецът от Банкя. Мислехме, че верно иска да се справи с мафията, Доганов и ДПС, а той се оказа от същия отбор.
  • 18 ами защото

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "розово":

    това, което цял народ вижда и възприема като престъпление, за прокурорите, съдиите и политиците е средство за съществуване, или така ми се струва,...а дали?
  • 19 Име

    1 0 Отговор
    Как нямат документирани посещения? Разпитани ли са свидетели, пазачи?
  • 20 дядото

    1 0 Отговор
    няма съмнение.тази история с нотариуса категорично доказва,че на тази територия отдавна няма държава и власт.всичко е в ръцете на обезумяла за пари и власт мафия и политици.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове