Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 14:04 3 927 29

Четиримата заместници на Невена Зартова с разграничиха от нея с нарочна декларация

  • срп-
  • зартова-
  • божанов

Според и.ф. главен прокурор Сарафов специализираният отдел в СРП е действал като "шпиц команда"

Четиримата заместници на Невена Зартова с разграничиха от нея с нарочна декларация - 1

Районният прокурор на София Невена Зартова и четиримата ѝ заместници подадоха оставки. Заместниците ѝ обаче излязоха с декларация, в която се разграничиха от нея, съобщи lex.bg.

В молба до Прокурорската колегия Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев посочват, че искат да бъдат освободени като заместници на административния ръководител на СРП. Те допълват, че не желаят да бъдат част от ръководството на СРП и искат да се върнат като редови прокурори там.

Наред с това четиримата излизат и с декларация до колегията, в която казват:

„С настоящата декларация категорично се разграничаваме от действията на административния ръководител на СРП Невена Зартова и подкрепяме изцяло усилията на и.ф. главен прокурор за реформи в прокуратурата“.

В молбата си да бъде освободена като административен ръководител, Зартова изтъква и защо иска да се раздели с ръководната позиция и да остане само редови прокурор.

Зартова изтъква, че прокурорите в СРП заслужават да работят в нормална обстановка и с оставката си иска да обезпечи нормалната работа на най-голямата прокуратура.

Тя допълва, че за времето, през което е районен прокурор не е било допускано нерегламентирано влияние върху прокурорите или пък решаване на дела по определен начин. Казва и че е не е имало неправомерно бавене на дела и преписки, посочват, че е била създадена перфектна организация на работа.

Зартова изтъква, че през последната година са били извършени три проверки в СРП, които са приключили с конкретни препоръки като всяка от тях е изпълнена в цялост.

Тя казва, че не отговарят на истината публичните твърдения, че ръководството на СРП е изземвало преписки, свързани с Божанов, от добросъвестни прокурори и ги е възлагало на специализирания отдел в прокуратурата. „Нито една от тези преписки не е била преразпределяна на специализирания отдел“, добавя Зартова.

Пояснява, че всички преписки, свързани Божанов, са били образувани и приключени преди началото на нейния мандат като шеф на СРП. Три са били прекратени, а по нейно време е имало само две преписки.

„Постоянното административно напрежение прави невъзможно функционирането на СРП. Добрата работа на СРП стои над кариерните амбиции“, изтъква още Невена Зартова в оставката си.

Молбите за напускане на цялото ръководство на СРП бяха докладвани в началото на днешното заседание на Прокурорската колегия като тепърва предстои да бъдат гласувани.

Как се стигна дотук

Оставките идват след разразилия се скандал за група за влияние в съдебната система, начело на която е бил убития в края на януари Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов нареди да се извърши ревизия на всички дела, свързани с убития Мартин Божанов. Справка на прокуратурата показа, че името му е замесено в общо 25 дела и преписки през годините, като голяма част от тях са били в Софийската районна прокуратура, тъй като Божанов, е бил замесен в имотни измами. Нито едно такова дело обаче не е стигнало до съд.

Наред с това на 9 февруари екип от 21 прокурори, начело със Сарафов, влезе в СРП на проверка „във връзка с констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел „Специализиран“, както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура-София“.

Проверката трябва да установи как и на какво основание са разпределяни определени дела на прокурори от отдел „Специализиран“, как са сформирани екипите по тях и дали това е извършвано на случаен принцип и в съответствие с вътрешните правила в прокуратурата. Освен това ще се проверява срочността и ритмичността на разследванията, причините за забавяне и основанията за удължаване на срокове, мотивираността на постановените актове, взетите мерки за неотклонение и др.

„За съжаление, както виждате, понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва. Ние съзнаваме нашите проблеми и имаме амбиция да ги изчистим. Ако има петно върху прокурорската тога, ние сами трябва да покажем, че имаме имунна система“, коментира в петък Борислав Сарафов.

По думите му специализираният отдел в СРП е поемал такива дела от прокурори, които преди това са работили съвестно по тях, а след това не се случвало нищо.

„Нека да го наречем с откровеното му име – шпицкоманда. Когато видим, че едно дело се иззема от прокурор, който съвестно и почтено е работил по него и то се възложи на прокурор от шпицкомандата без аргументи, ние ще проследим пътя, да видим какъв е резултатът от това разследване. И в крайна сметка аз съм дълбоко убеден, че престъпната дейност би могла да бъде документирана“, каза още Сарафов.

Още през лятото на миналата година той поиска оставката на Невена Зартова заради двойно убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста срещу „подписка“. След задържането му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.

Заради това Борислав Сарафов нареди пълна проверка на работата на прокурор Зартова от началото на 2022 г. до 31 юли т.г., която трябва да установи каква е организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура .

Проверката беше извършена от екип от прокурори от ВКП, АП-София и СГП. Те са установили данни за неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е потърсила дисциплинарна отговорност от подчинените си заради пропуски в работата.

В резултат на доклада от проверката и.ф. главният прокурор внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Зартова. Прокурорската колегия образува такова, като то още не е приключило.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоянов

    76 1 Отговор
    В България НЯМА съдебна система. Има мафиотска структура, която е извратила правораздаването. Трябват спецчасти, белезници, муцуната в земята и след максимум 30 дни доживотен с конфискация на имуществото в полза на ДЪРЖАВАТА до 9 коляно. Няма друга оправия.

    Коментиран от #20, #26

  • 2 Несъзнателно за подсъзнателното

    65 0 Отговор
    Като ритнеш изгнила от ръжда боклучийска кофа, крака ти хлътва, завонява ужасно и навсякъде в ужас се разбягват хлебарки.
  • 3 АГАТа Кристи

    54 0 Отговор
    Помията протече към канализацията....
  • 4 Сила

    57 0 Отговор
    Ох, котьоооооо....... Каква муцунка перверзна !!! Това беше тая, от митинга в защита на Ваньо Биполярното, дето ги беше страх за живота им...... СМЕЕЕЕЕХ
  • 5 да де

    58 0 Отговор
    Каскетчетата влезнаха в обяснителен режим не разбирам само защо 9-тото джуде още е главен прокурор.

    Коментиран от #22

  • 6 123

    51 0 Отговор
    Жабарите да дойдат на курсове по мафия
  • 7 ПОЖЕЛАНИЕ

    38 1 Отговор
    Всички тези да са уволнени, и да имат само право като адвокати на свободна практика.
  • 8 Евала !

    54 0 Отговор
    На тая джуките като на силиконката и като на оная полицайка на Семерджиев
  • 9 Въпросната Зартова изклежда много Зла!!

    37 0 Отговор
    Трябва да е "топила човката" в кацата с Меда??
  • 10 Джукеса

    32 0 Отговор
    Джукеса
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тия луди ли са

    31 0 Отговор
    Кво връщане като редови прокурори уволнение и затвор
    Пак замазват нещата докато бурята отмине
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Триете

    15 0 Отговор
    неудобни коментари
  • 16 Свобода

    16 0 Отговор
    на словото, ама друг път
  • 17 До вчера близахме дупета...

    19 0 Отговор
    Сега се разграничаване конформистки... Каква смелост само при прокурорчетата...Марш в Студентски град при чалгата....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Отврат

    21 0 Отговор
    Вижте добре това грозно дужкесто нещо с вид на магистрална про сти тут ка. Това е шефът на Специализираната прокуратура, а не шефът на кен е фи те в Долно У й но !!!
  • 20 Калпазанин

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стоянов":

    Само и вижте джуките, и това ми било главен прокурор. Зарди тях сигурно е на такива длъжност. Сещате се
  • 21 Нормално

    18 0 Отговор
    Боко Тиквата ги нацвъка все такива Мата Харки за съдии и прокурори.
  • 22 Споко

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    то е от "сглобката" с другите дебели и перверзни джуджета и джукеси.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сатана Z

    12 0 Отговор
    Гузен,негонен бяга.Прокурорската секта се държи така сякаш сега научава ,че са затънали до гушата в л…на и се разпърдя нявсякъде какви ги вършат.Отлюспването показва,че всички по хранителната верига са уплашени да не им секнат паричните потоци от разработените канали
  • 26 даааа

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стоянов":

    Спецчастите са заети да охраняват избрани дилъри.Тепърва някой трябва да създаде чисто ново поколение с ново мислене и нетърпимост към изнежените ни мафиотчета.Изнежени са да,защото те не са под напрежение от битка с държавата ,а са покровителствани от нея.Но като гледам новите поколения,не съм оптимист за БГ.
  • 27 мхааа

    9 0 Отговор
    ДжУкондата на самогръмналия се паток още ли се прави на прокурор???!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 лоза

    5 0 Отговор
    Четиримата заместници на Невена Зартова сЕ разграничиха от нея с нарочна декларация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове