Last news in Fakti

12 Март, 2024 18:44 1 049 29

Венелин Стойчев: Ротация ще има

  • ротация-
  • правителство-
  • герб-
  • пп-дб

В момента България е като Германия след Втората световна война

Венелин Стойчев: Ротация ще има - 1
Снимка: БГНЕС

Ротация и правителство ще има, въпреки съмненията за договорки, и всичко това е в рамките на очакваното. Това сподели в интервю пред БНР доц. Венелин Стойчев от Института по философия и социология на БАН.

"Ситуацията е в рамките на очакваното. Като граждани, анализатори и журналисти трябва да виждаме отвъд тези очаквания. Имаме съмнения, но това е смисълът на политическия диалог и разговор", коментира социологът.

Той припомни думите на Корнелия Нинова днес на излизане от президентството: "Ние ще влезем в следващото НС, ако има избори", означава, че в главите на БСП 4-процентната бариера е препятствие.

Начина на говорене на политиците той оцени като "цирк".

"Договорка ще има, но въпросът е какво се случва за обществото и развитието ни от тази ротация. Мисля, че е важно да минем през тези процеси от гледна точка на демократичното общество. Големият проблем за сглобката е, че около нас няма реално разделение на властите, и за да компенсираме, има нужда от сглобки, които компенсират тези обществени дефицити", коментира доц. Стойчев.

Той е категоричен, че "политиката започва, когато спрем да говорим за "хората" и "народа" и започнем да говорим за "граждани".

На въпроса кое е добре за народа, той отговори: "Няколко важни индикатори - червени лампи, трябва да ни светят. Когато някой говори за "народ", това е популистка реторика, когато говори за "граждани и интереси", е смислено, защото сме на терена на модерната политика."

Според него в момента България е като Германия след Втората световна война. "След дългото управление на ГЕРБ, в голяма степен сме като Германия след Втората световна война. А това е дълго управление, при което политическите партии се стабилизират от ресурсите на държавата, е проблемът пред нашето общество", предупреди доц. Стойчев.

"Това, което виждаме е пошло, отвратително. Проблем е, защото имаме хора, които изпитват перверзната наслада да гледат такъв тип говорене от парламентарната трибуна и от публични институции, и от друга страна пак са хората. А политиката започва тогава, когато спрем да говорим за хората и народа, когато разберем че има граждани, тези граждани имат интереси и се обединяват, за да отстояват интересите си. Когато има силно общество има здрава държава. При нас понеже обществото не е силно имаме корумпирана държава, която продължава да разяжда и възможността за развитие на обществото", обясни доц. Стойчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОМБРЕ

    9 0 Отговор
    ПРЕМЕНИЛ СЕ ИЛИЯ И КАТ СЕ ПОГЛЕДНАЛ ПАК В ТИЯ

    Коментиран от #5

  • 2 Пич

    10 0 Отговор
    Имаа , немаа , имаа , немаа....... Чичовите конье......
  • 3 С Такъв

    9 0 Отговор
    С Такъв министерски съвет и такова народно събрание това не може да стане? Или това просто е Телчалник! Където законите Нямат Значение!
  • 4 честен ционист

    9 0 Отговор
    Никва ротация няма да има. Мара е недееспособна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Баце

    7 1 Отговор
    Естествено. Има много пари за усвояване, а и едните и другите са измамници и алчни б@клуси.
    Освен това новата сглобка ще има точно живот колкото и новите избори в УСА-та, идва Тръмп и тия се разбягват кой където види с оправданието, че им е изтекъл мандата.
    Дано бял ден не видят.
  • 7 Неуспешен опит

    5 1 Отговор
    Тоя се опитва да каже нещо. Да продължава да опитва....
  • 8 Тирета

    5 2 Отговор
    Естествено че ще има. Да не са луди или пък честни за да изпуснат кокала?!
  • 9 Мунчо

    6 2 Отговор
    Алчни продажни кплета.
  • 10 пожелание

    4 1 Отговор
    В България трябва да има план Маршал срещу престъпниците които управляват в момента и съдебната система която ги пази !!!ЕС .да не си зарива главата в пясъка , а да действа срещу мафията !

    Коментиран от #16

  • 11 А50

    4 2 Отговор
    Стига сте ни занимавали с личните страстина шепа маргинали. Тея се борят само за постове-власт-пари, никой не говори за България и интересите на народа.
  • 12 оня с коня

    0 4 Отговор
    Ама как така ще има ротация,след като костадинов от Възраждане заяви недвусмислено пред Президента че Нови Избори са "задължителни"?Ами така се уронва Авторите та му на Лидер,което най-вероятно ще рефлектира и в броя на Поддръжниците на Партията му...
  • 13 Наивник на средна възраст

    6 3 Отговор
    Има ли разумен човек,който да не мисли,че сглобката ще продължи непристойното си съществуване.Жаждата за богатство и власт и не на последно място - за неприкосновеност е движеща сила на това срамно управление... Не е ли време за масови протести и искане за избори.Ако няма политически проект с Радев начело,при тези обстоятелства сега бих гласувал за меч!!!Рисков играч съм,но логиката ме дърпа натам...

    Коментиран от #14

  • 14 Остап Бендер

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Наивник на средна възраст":

    Трябва да има правителство, иначе ще има "гълъбарник" с "гълъби",които са като оня варненски Копейкин, подлога на Путин. Българите не желаят да финансират военните действия на руския агресор. Справка "Боташ".
  • 15 абориген

    2 2 Отговор
    То е ясно че ще има ротация , но не обнародват ли всички договорки , свят ще ви се завие от ротации на бързи обороти .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Правителство ще има с мото:

    4 2 Отговор
    Заедно срещу българския народ!
  • 19 Няма

    3 0 Отговор
    Няма никакво демократично общество.12години диктатура на БАнКЯТА,грабежи,схеми,които се очертава да са ненаказани засега от мафиотската прокуратура.За каква демокрация говорим с продънените медии и жалки МИСИРКи.Ами Магнитския Делян да представлява партия и Тиквата,кое демократично общество ще ДОПУСНЕ.Докато пиратът от Банкя и Пеевски не се отстранят,мафията ще ни командва.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чакам

    2 0 Отговор
    С нетърпение новия списък Магнитски начело с Банкянския пират,Теменужката на Пашата,Цветелина Бориславова,Делян Добрев Гешев,Сарафов,Пепи Еврото,Ковачки,Ахмед Доган....

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кой ги

    2 1 Отговор
    Кой ги пуша мигрантите?Подкупните От МВР.Градът ни е пълен с мигранти,но слава богу конфликти има само между тях си.Вървят си и не ми правят впечатление.Нито в магазините нахалстват Даже се държат уважително.Само в болните ви мозъци на копейките и Алибеговците има проблем някой да ги забележи и на чужд гръб да си градят имидж,който им липсва.Негодници,надуват гербави балони
  • 27 Тези

    2 1 Отговор
    Дето ни плашат с мигрантите искат да разсеят фокуса от престъпниците в държавата,които се осветиха в Пътната карта на Турски поток.Като се гордее с него пиратът на Републиката защо скри пътната карта на Турски поток с престъпничката Теменужка.За лъжа и укриване на държавни документи трябва да е в затвора.Като брашнен чувал са ни обирали руските окупатори .И някои боклуци мечтаят пак да им са подлоги като Борисов,Радев,Копейки и Доган.Престъпна сган...
  • 28 Престъпниците

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тези":

    Престъпниците в държавата са много: 1. престъпниците-схемаждии, които хабят държавни ресурси за себе си, за чужди военни нужди, за връщане на мигрантите, чието приемане отдавна признаха за грешка в ЕС; 2. престъпниците от сороските непеота ; 3. престъпниците - недоучки, които защитават първите два типа престъпници; 4. престъпниците - негласуващи, които ни докараха до тоя хал ; 5. престъпниците - глупаци, които несъзнателно се водят по чужди ум и ни карат да носим магарета по прашния друм. Но най-големият престъпник сме целокупният български народ, дето търпим тези 5 типажа по-горе
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове