Last news in Fakti

14 Март, 2024 14:33 974 24

Горан Благоев: Надявам се при избора на патриарх да няма грозни сцени от наддаване и надцакване от някои митрополити

  • свети синод-
  • избор на патриарх

Важно е кой ще бъде неговият наследник, дали ще избере вярната страна на мира и правдата, или ще се поддаде на страната на русофилията и ще остане на страната на агресора, каза журналистът

Горан Благоев: Надявам се при избора на патриарх да няма грозни сцени от наддаване и надцакване от някои митрополити - 1

Наследникът на Негово Велико преосвещенство патриарх Неофит трябва да се опита достойно и много по-активно да върви по неговите пътища, дори и в междуцърковните контакти. Това сподели пред БНР журналистът Горан Благоев.

"В последните години заради влошеното му здраве нашата църква се постави в изолация в православния свят, не само заради здравословното състояние на патриарха, а и заради Светия синод", припомни водещият на предаването "Вяра и общество" по БНТ.

"Важно е кой ще бъде неговият наследник, дали ще избере вярната страна на мира и правдата, или ще се подаде на страната на русофилията и ще остане на страната на агресора. Смятам, че такъв човек има, няма да конкретизирам името – един, двама, трима. Има надежда, но поне един от тези кандидати в изразените лобита да не взима една или друга страна. Надявам се Светият синод да прояви много здрав разум, защото съвсем не е случайно кой ще наследи патриарх Неофит", предупреди Горан Благоев, пред когото патриарх Неофит дава първото си интервю като патриарх и единственото на живо.

За почерка, който оставя Негово преосвещенство патриарх Неофит в Българската православна църква, тепърва ще се говори и ще се анализира, убеден е Благоев.

"Патриарх Неофит ще се запомни, че е третият патриарх в новата ни история. Той пое църквата след патриарх Максим и драматичните моменти на БПЦ, каквото беше църковното разделение. То затихна с встъпването на поста на блажено починалия Неофит. Ще го запомним и с неговата дипломатичност, прекалена дипломатичност. Той залагаше на дипломацията и дискретността, да не обиди някого. Това, което остава като негово наследство, можем да го разглеждаме като наследство на БПЦ и Светия синод, защото патриархът е пръв между равни, защото не всичко, което излиза от Светия синод, е негово решение, той трябваше да се съобразява", коментира Горан Благоев.

Той определи патриарх Неофит като "църковен интелектуалец", което рядко се среща в БПЦ.

И допълни:

"Остава с изключителния си глас и църковен певец, беше много стриктен. Дори някой от свещениците да не се справя, Неофит подхождаше с нужната строгост, но дискретност, не караше човекът да се чувства засрамен. Той е един от малкото архиереи, които можеха да се видят в операта. Като архимандрит - млад духовник, заедно с епископ Тихон и брат му Димитър създават световноизвестния наш камерен хор "Йоан Кукузел", известен по света. Патриарх Неофит има своя принос и дял в световната православна култура".

Горан Благоев коментира, че след четири месеца ще се пристъпи към нов избор за патриарх.

"Очаквам боричканията в Светия синод да се уталожат. След това, което стана като протест – разделението на миряни и свещеници от няколко епархии, два дни преди да почине патриархът, надявам се да не бъдем свидетели на грозни сцени от наддаване и надцакване от страна на отделни митрополити, които да демонстрират своята власт", предупреди журналистът.

Той е категоричен, че "в последните 2 години и покрай войната в Украйна Неофит стоеше уверено и достойно".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да се чете

    2 1 Отговор
    Горяните ще вьзраждат
  • 2 обективен

    19 4 Отговор
    Николай от Пловдив е най-достойният ,защото носи Ролекс за 250 хил. ,и кара Бентли за 1 милион , и най-важното и той е от шайката която унищожи държавата .
  • 3 Българин

    17 5 Отговор
    Каква русофилия те гони и тебе, робе Горане? Не ви ли втръсна от безсмислена пропаганда? Нашите епископи вече нямат нищо общо с Русия. Те са подчинени на САЩ. Навремето са били агенти на ДС или по-добре казано - служители на КПСС, защото ДС е било подчинено на източния брат.
  • 4 гост

    3 15 Отговор
    Дядо Ники е млад модерен съвременен човек, който обича лукса и новото в живота. Ще излезе добър патриарх от него. Стига са избирали изкуфели старчоци живеещи още в 18 век.

    Коментиран от #10

  • 5 среднощен

    6 1 Отговор
    "...Наследникът на Негово Велико преосвещенство патриарх Неофит...";

    "Стигнах до тук с прочита на статията и стига ми"...
  • 6 Сила

    5 0 Отговор
    Да бе, надявай се.... Блаженни са верующите...... Хи, хи, Хо, Хо.......

    Коментиран от #9

  • 7 Емигрант

    7 7 Отговор
    Е този е паднал от Луната ? Кога е било сред комунисти да няма наддаване и надцакване ха ха ? Та тези свещвнници са най-истинските комунисти ! Всички са "играчките" на Руската КГБ черква !

    Коментиран от #19

  • 8 всеки стар мъж

    2 3 Отговор
    си има някакво боричкане и после мирно решение . Щом се множи и обогатява църквата е в добри ръце . Не е редно едно погребение да се прави все едно е 1981г погребването на Леонит Брежнеф - един умерен вода на СССР . Можеше вече да поприключват церемониите . Да .
  • 9 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сила":

    Горан Благоев се надява, че няма да има грозни сцени, защото живее в χειμερία νάρκη (зимен сън на гръцки), обаче не на тялото, а на ума.
  • 10 Сила

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    А така, агнешко агнешко..... Стига с тия дърти кочове дето само рупат "Виагра"...... Млади момиченца требват, модерни, " отворени" така да се каже...... Боже боже...... Смех и килимявки
  • 11 Ти да видиш

    3 1 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🤣Надявай се!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    3 1 Отговор
    ГОРАНЧО ЩЕ ГО ВЗЕМАТ ЗА НАМЕСНИК
  • 14 Мое мнение

    9 1 Отговор
    Новият патриарх е ......неговото име е .......той се казва......казва се .....името му е ....Николай. Още от сега е ясно. Няма нужда да правите театър с избора.
  • 15 Ковидар

    4 0 Отговор
    Скрий се ковидар! Гадта си продаде душата на шмайзер и по време на кромид цирка, агитираше страстно за ваксата. Вече като чуя нещо от този ковидар, знам че истината е точно обратното
  • 16 Отец Нафърфории

    4 0 Отговор
    Е сиги си е..... м......! Господи помилуй!
  • 17 ромите са много

    3 1 Отговор
    набожни , а не ги пускат да водят службата . Няма престарели роми висши духовници . Нито в бг , нито в гръцка .
  • 18 Горски

    4 1 Отговор
    Алчността обърна поглед към Българската православна църква и протегна мръсните си ръце още 1990 година, когато научиха какви пари се движат и какви имоти притежава тя. От тогава апетитите нарастват, разделението се вклини! Но едно е ясно: новия патриарх Български трябва да бъде авторитетна личност, обединител, молитвата му да носи чистота и честота, за да стига до Бога. Да е пазител, защитник и браните на народа български. Да си отварят очите широко служителите на Бога при избора на Български патриарх.
    "Разкол ми дай и повече не ме мъчи. Вземи имотите, беемветата, но гарсониерата в Люлин ми остави". Ефбет обявиха залозите: 2 към едно за митрополита на САЩ, Канада и Австралия-Йосиф.
    Кирето рече: аз бех в Канада, лично го предложих слагам 50 лева, че ще го приемат.
    3 :1 за Николай-Ролекса.
    4:1 за Гаврииил. Ама той е руски агент, завършил в Москва.
    200:1 за Григорий, много дърт, а и не иска.
    За Игнатий, Йоан, Наум и другия Григорий Даниил-коефициентът бе 5000:1.
  • 19 Анджо

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Емигрант":

    Всички я знаят тази истина, обаче пак ще се скача и ще се казва това не е истина. КГБ се бори за власт в Б.Г. Православната църква. Отдавна не сам православен, заради тези истини които излезнаха на бял свят. За това си четете новият завет ако искате да знаете истината и само истината.
  • 20 Я го знам !

    7 0 Отговор
    Тоя чисти апартаменчето и асансьора на Цвъки.За 500 лв.Клоун.
  • 21 Мъдрият

    4 5 Отговор
    "Фатки", защо му давате трибуна на тоя? Той има неправославни възгледи!

    Горане, изправи първо себе си, преди да изказваш мнения, защото ти не си читав!

    Относно изборът на нов патриарх - без Божията воля и един косъм не пада от главите ни, а още повече, когато говорим за избор на патриарх. Така, че който е избран от Бога - той ще бъде новия патриарх!

    Затова няма смисъл ние да мъдруваме! Бог си знае работата!


    До всички, които иронизират дядо Николай - не сте прави! Той може да носи часовник с марка ролекс, но го прави не, за да се хвали с това, а защото това му е подарък и не иска да огорчи, човекът, който му го е подарил.

    Но дядо Николай е изключително читав православен епископ с много здрави и верни православни възгледи!
    И е напълно достоен да стане български патриарх!
    Другият достоен епископ за това е ловчанският митрополит Гавриил!

    Благодарение на тях двамата нашият Свети Синод зае такава достойна позиция по повод измисления събор в Крит през 2016г.

    Така, че аз лично бих се радвал, ако изберат един от двамата! Но както вече писах - Бог си знае работата и ще избере най-достойният!

    Коментиран от #22

  • 22 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мъдрият":

    Хайде, стига тролене. Същия коментар го написа два пъти под другата статия. Разбрахме, че за тебе пловдивският митрополит е достоен човек. Няма нужда от натъртвания.
  • 23 Капитана

    5 1 Отговор
    Горане, колко е недостойно поведението ти. Спри да злословиш по адрес на Църквата и спри да клеветиш епископите! Кой си ти Горане да съдиш епископите и да настройваш миряните против тях? Остави политическите си размисли само за себе си!
    "началника на твоя народ да не злословиш" (Деян. 23:5).
  • 24 Табаетите!

    0 1 Отговор
    Табаетите! Са си Табаети! Народностна черта!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове