Last news in Fakti

15 Март, 2024 11:50 926 29

Мария Габриел: Амбицията ни да се присъединим в еврозоната през 2025-а година остава

  • мария габриел-
  • еврозона

По думите му стабилността, която има в момента с валутния борд на еврото, дава стабилност на българската икономика

Мария Габриел: Амбицията ни да се присъединим в еврозоната през 2025-а година остава - 1

Амбицията ни да се присъединим в еврозоната през 2025-а година остава. България ще бъде там, където ѝ е мястото – да взема решения заедно с другите. Разширяването на еврозоната ще даде един положителен сигнал на източноевропейските страни. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел след среща с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю в сградата на Министерски съвет, на която участваха още премиерът акад. Николай Денков и финансовият министър Асен Василев, съобщи novini.bg.

Габриел добави, че срещата е била добра възможност да се уточни как България и Ирландия да укрепят стратегическото си сътрудничество.

„България и Ирландия са стратегически партньори и съюзници и като такива споделяме общи ценности и търсим заедно решения на регионални и глобални предизвикателства“, коментира Габриел.

Тя благодари на подкрепата на Ирландия към България за присъединяването ни в ОИСР и еврозоната. Габриел посочи, че от нас зависи да се противопоставим на популисткия скептицизъм относно приемането на еврото.

Финансовият министър Асен Василев потвърди думите на Габриел, че амбицията да влезем в еврозоната остава за 2025 г.

„Приемайки еврото, България за втори път в историята си ще участва в това да контролира, използва и да работи в една световна валута“, поясни той.

По думите му стабилността, която има в момента с валутния борд на еврото, дава стабилност на българската икономика.

Много по-добре ще бъде, когато участваме във вземането на решения в управлението на устойчивата валута като еврото, което ще е в плюс на българските граждани и на бизнеса, обясни Асен Василев.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков обясни, че с Донахю активно се водят преговори за това как се движи България по отношение приемането в Еврозоната. Донахю е част от екипа, който подготвя решенията, които да се вземат през следващите месеци по темата, уточни Денков и представи биографията на председателя на Еврогрупата.

По думите му Ирландия е забележителен пример с приемането на еврото, тъй като, тръгвайки от най-ниските нива и благодарение на правилна политика, в момента е една от най-развитите държави в ЕС.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю добави, че Ирландия ще продължи да подкрепя България за присъединяването ѝ в еврозоната. Той открои какви са ползите от приемането на еврото: еврото има огромна роля за растежа на икономиката, жизненият стандарт, перспективите за развитие и доходите ще бъдат по-добри, и положителни, когато еврото стане официална валута в България, търговията и обменът ще постигнат растеж и еврото ще бъде предимство за българската търговия.

Еврото предлага огромно удобство и позволява търговията, пътуването и обменът да се развиват в следващите години. Еврото ще даде повече удобства, работни места и сигурна икономика, категоричен бе Донахю.

„Следващият етап на икономическото пътуване на България е да се присъедини в еврозоната и когато България мине тестът – това ще стане бързо. Еврото предлага чудесни възможности за просперитет и сигурност в бързо променящ се свят“, каза още Донахю.

Според него е възможно България да влезе в еврозоната през 2025 г., но въпросът е кога, а не дали България ще влезе в Еврозоната.

„Цялата работа е насочена към овладяването на инфлацията, което трябва да се случи още през настоящата година“, добави Донахю.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще си

    24 1 Отговор
    останеш с амбицията !
  • 2 честен ционист

    10 1 Отговор
    2025 год евраците ще са в трлн. Стискайте лева, колкото и да го обезценяват. Издръжте още малко до цифровата рубла / лира, който както дойде.
  • 3 ТаУмВзе

    17 1 Отговор
    Евросъюзчето се разпада от набичените санкции срещу Русия и палавите ислямисти, но да се набутаме и ние да Потънем. Приключили сме Вчера и тва е.
  • 4 Крум

    24 1 Отговор
    По противна от тебе е кунева и сталинка. Заради тебе промениха конституция чужди интереси да защитаваш. Ти,магарев и изцъкления трябва да изчезне те от бг,за препоръчване е фронта в украйна. От там да ръсите бисери си.
  • 5 провинциалист

    14 1 Отговор
    Цяла популистка статия, пълна с опорки. Посочете някое, ще конкретизирам, че нямам нерви за всички поименно.
  • 6 Тошито

    13 1 Отговор
    Боко е в удобна ситуация, Габриел ще обере негатива, а той ще си обикаля с жипката!
  • 7 Българин

    7 4 Отговор
    Ротшилд ще решат дали ще влезем в Еврозоната през 2025 г. или по-късно. За първи път Мария Габриел е казала истината, отбелязвайки, че амбицията ни за следващата година остава. Наистина от наша страна е само стремеж. А господарите вземат окончателното решение. Добро изказване, Мариам!

    Коментиран от #8

  • 8 провинциалист

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    " Наистина от наша страна е само стремеж." - въобще не е от наша страна, от тяхна страна си е стремежът!

    Коментиран от #11

  • 9 Козата Жирав, от Мусомище, преселила се

    8 1 Отговор
    В Хаджи Димово да стане Гражданка!!!
  • 10 Няма как да стане...

    10 2 Отговор
    Духа.те го, и да нагласите 3% инфлация пак няма да стане- много българи ще ви проклинат.....
  • 11 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "провинциалист":

    Ама наистина ли? А кой на кого слугува?
  • 12 Вън от Европейския Райх

    10 1 Отговор
    Едно време безродните комунисти ни тъкмяха за СССР-зоната, но не успяха. Сега евроатлантическите безродници ни заличават в еврозоната.
  • 13 Ох овце, овце, тази

    13 2 Отговор
    еврозона е вход в цифровия концлагер, ама тези жирафи, санпунджии и тикви, как да го знаят?
    То за тази цел си трябва поне малко акъл! Плюс това еврозоната е еднопосочна, изобщо няма изход! А какво е това, което няма изход? Капан!
    Значи вече тече пробното въвеждане на цифровите пари на централната банка и вече за по-малко от 2 години ще го въведат. Забраняват кешовите пари и добре дошли в концлагера... Ще имаш само един 18-цифрен номер за всичко: банкова сметка, ЕГН, паспорт, шофьорска книжка, медицинска застраховка. И при най-малкото "престъпление" могат по всяко време да ти изтрият този номер от техните компютри и ти вече НЕ СЪЩЕСТВУВАШ!
    Значи теб те няма, нямаш никакви имоти, коли, вили, яхти..., понеже не можеш да докажеш, кой си, нямаш и никакви други документи, съответно и "пари" нямаш, понеже ще има само цифрови, а без тази сметка не можеш даже и една баничка да си купиш. Полицията ако те спре, си нелегален, неизвестно същество и могат да те затворят, понеже може да си от Пакистан, Иран или кой знае, от къде... Даже и брак нямаш, понеже не можеш да докажеш кой си и жена ти, може да каже, че не те познава и до тука... Въведат ли у нас цифровото евро, вече сме загинали и като страна и като индивиди!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    10 1 Отговор
    Цифровата Мара пак с заучени фрази и брюкселски жаргон.Ако не от 2025,ще е от 2026,може и от 2027,най вероятно от 2028 година.Представя провала си като безспорен успех.
  • 16 а бе

    9 1 Отговор
    единствената амбиция на народа е да се махааатеее
  • 17 Капитана

    8 1 Отговор
    Вашата амбиция е знаем, но тя никога не съвпада с желанието на българския народ!
  • 18 2002

    5 1 Отговор
    То еврото тази година ще умре. Още няколко години ще има остатъци от него и после край. ЕС се разпада. Ако все пак ни ВЗЕМАТ ще наследим само негативите. Хубаво е да изчакаме поне две години.
  • 19 ВСЕКИ ДЕН ЗА НАС НОСИ ЗАДЪЛЖЕНИЕ

    4 2 Отговор
    ДА ДАРИМ ЕДНА ГОЛЯМА НУЖДА НА ГАВРАЕЛ !
  • 20 ТАЯ УМРЕ ДА СИ ВРЕ ДЪЛГИЯ ВРАТ

    5 1 Отговор
    В ЕВРОЗОНАТА И ВЪВ ВСЯКА ЕДНОПОЛОВА РОТАЦИЯ !
  • 21 пешо

    4 1 Отговор
    що не питате народа иска ли в еврозоната
  • 22 Ком

    3 1 Отговор
    Амбицията е да се разграбят спестяванията на българите. Да накара хората да се набутат с дългове. И да заплатим дълговете на фалира ли държави. По финансови пътища да се иземат природните ресурси на България.
  • 23 така така

    3 1 Отговор
    Амбицията ти е само да лапаш за наша сметка ! Това ти е амбицията! Дойде си от Брюксел и само за 1 седмица те предложиха за премиер... това, ако не е наглост, н знам кое е! Не си плащала данъци в България сигурно с десетилетия. Българите които страдат в тази територия какво да правим?
  • 24 Тази

    2 0 Отговор
    Работа не може да стане с този министър на МВР.И докато мафията е на всички държавни граници с фирми и паркинги.Демерджиев 3 месеца държа жандармерия на границата и мафиотския съд против интересите на държавата ги пусна пак.Министърът на МВР не трябва да е зависи от ДПС и Сикаджията Борисов.Трябва да е силен министър с воля за промяна.Бокича само лъжи с тая нулева миграция,Напротив направи една мижава ограда,дето децата я минават,а парите къде са?Веднъж Европа им даде пари за коли.Купиха такива,които не са за труднопроходими местности.Крадци!
  • 25 Ширина А Чатли

    0 0 Отговор
    Може да искаш, но след 2026 е по-вероятно.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ХАМАС СЕ ПРЕСЕЛИ В БЪЛГАРИЯ

    2 0 Отговор
    Тези хора нямат СРАМ и ние не сме ги избирали - ГАВРАИЛА ВЕДНАГА В СЛИВЕНСКИЯ !
  • 28 КЪФ Е ТОЯ ВРАТ МА ?

    1 0 Отговор
    КАТО ЩРАУС СИ ! ДА НЯМАТЕ В ХАДЖИДИМОВО ЩРАУСИ ?
  • 29 Еврото е капан за мишки!

    1 0 Отговор
    А тази може да се присъединиш само към сомалийските щрауси!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове