Last news in Fakti

26 Март, 2024 16:57 3 396 55

За трети път: Оправдаха д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха, нахлул в гаража му да краде

  • д-р иван димитров-
  • убийство-
  • крадец

Мнозинството от съдебния състав счита, че разследваният казус е класически случай на неизбежна отбрана

За трети път: Оправдаха д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Плъха, нахлул в гаража му да краде - 1

Пловдивският апелативен съд в състав: председател Михаела Буюклиева - докладчик и членове – съдиите Галина Арнаудова и Васил Гатов, потвърди със свое решение, постановената от Окръжен съд – Пловдив оправдателна присъда спрямо д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на Жоро Джевизов (Жоро Плъха), което да е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, съобщи plovdiv24.bg

Присъдата по второто обвинение, а именно за незаконно притежаване на пистолет, за което му е наложено наказание от 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, е влязла в сила.

Решението на Апелативен съд – Пловдив е подписано с особено мнение от съдията - докладчик по делото Михаела Буюклиева.

С присъда на Окръжен съд – Пловдив, подсъдимият Димитров е бил признат за виновен в това, че на 02.03.2018 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие - пистолет "Валтер РН“ и боеприпаси за огнестрелно оръжие - 16 броя, без да има за това надлежно разрешение и е бил осъден на 2 години лишаване от свобода, изпълнението на което съгласно чл. 66, ал. 1 от НК било отложено с изпитателен срок от 3 години.

Със същата присъда подсъдимият Димитров е бил признат за невинен в това на 02.03.2018 г. в гр. Пловдив умишлено да е умъртвил Джевизов от същия град, като убийството да е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана и е бил оправдан по обвинението за извършено престъпление по чл. 119 вр. чл. 115 от НК.

Делото се разглежда за трети път от Апелативен съд – Пловдив. Третият въззивен състав потвърждава присъдата на окръжния съд в оправдателната ѝ част за убийството.

Мнозинството от въззивната инстанция/ двама от тримата съдии по делото/ приема, че деятелността на доктор Димитров попада в обхвата на неизбежната отбрана и няма престъпен характер. С поведението си пострадалият Джевизов е осъществил интензивно нападение върху подсъдимия.

Нападателните действия са били изключително агресивни, продължителни, при условията на намалена от нощната тъмнина видимост и са били насочени към тялото на подсъдимия и са могли да доведат до фатален за него изход. С произвеждането на изстрелите от подсъдимия нападението не е било прекратено, а е продължило и е приключило с бягството на пострадалия.

Доктор Димитров е осъществил отбранителни действия, за да запази живота и здравето си, които са били поставени в опасност от пострадалия Джевизов. Подсъдимият е имал право на такава активна защита, защото тя е позволен от закона начин на отблъскване на противоправното нападение върху личността му. Той не е бил длъжен нито да бяга, нито да се укрива, защото противното разбиране чувствително би ограничило ефективността на защитата му.

Мнозинството от съдебния състав счита, че разследваният казус е класически случай на неизбежна отбрана. Интензитетът на осъществените от подсъдимия отбранителни действия се явяват съобразен с характера и опасност на нападението и очевидно несъответствие между тях липсва, поради което за превишаване пределите на неизбежната отбрана в случая не може да се говори.

За разлика от мнозинството в съдебния състав, разгледал делото, съдията-докладчик Михаела Буюклиева е подписала решението с особено мнение, тъй като смята, че в казуса се касае за превишаване на пределите на неизбежната отбрана от страна на подсъдимия.

Поради това присъдата на Окръжен съд – Пловдив е незаконосъобразна и необоснована и като такава следва да се отмени, като се постанови нова, с която подсъдимият Димитров да се признае за виновен за вмененото му престъпление по чл. 119 вр. чл. 115 от НК и му се наложи наказание лишаване от свобода, което да изтърпи ефективно.

Според съдията-докладчик в случая интензитетът на отбраната надвишава явно интензитета на нападението, т.е. отбраната не е в рамките на необходимите предели. Като се вземат предвид защитаваните имуществени интереси – вещи, съхранявани в помещения в двора, тяхната невисока стойност, възможностите на подсъдимия за отбрана, средствата за защита, с които е разполагал, разстоянието, от което е произвел смъртоносният изстрел, броят на изстрелите, е налице явно несъответствие между нападението и защитата.

Пострадалият е могъл да се справи със ситуацията като се обади на телефон 112, без да използва такива интензивни средства за защита, като стрелба с огнестрелно оръжие срещу човек, който заварен да извършва кражба, се опитва да избяга и да се спаси от куршумите.

Според особеното мнение, осъзнаваната от подсъдимия противоправност на извършеното от него е намерила израз в поведението му веднага след инцидента - вместо да сигнализира органите на реда, че е прострелял непознато лице, започнал да заличава следи. Налице е поредица от подредени, обмислени и целенасочени действия, за да не бъде свързан с убийството, тъй като е разбирал противоправността и обществената опасност на извършеното от него и е осъзнавал вината си.

Делото срещу д-р Димитров се гледа за трети пъти от различни състави на Апелативен съд – Пловдив. Първият състав връща делото на окръжния съд за ново разглеждане. При повторното разглеждане от окръжния съд е постановена отново същата присъда.

По протест на прокуратурата и жалби на частните обвинители в Апелативен съд – Пловдив е образувано второ въззивно дело, по което подсъдимият е признат за виновен за извършване на убийство, при превишаване пределите на неизбежната отбрана и е осъден на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода условно, с 4 години изпитателен срок.

Присъдата на Апелативен съд – Пловдив е обжалвана пред Върховен касационен съд, който я оставя в сила в частта за незаконното притежаване на оръжие и боеприпаси и връща делото за повторно разглеждане на обвинението за убийството.

Решението на третия съдебен състав на Апелативен съд – Пловдив подлежи на протест и обжалване пред ВКС.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    47 3 Отговор
    2-ра Поправка на Конституцията на Съединените Американски Щати

    Добре регулирана милиция е необходима за сигурността на една свободна държава,правото на хората да притежават и носят оръжие НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАРУШАВАНО.

    Свободните хора не само трябва да бъдат въоръжени и организирани ,но те трябва да имат достатъчно оръжия и амуниции,за да поддържат статут на независимост от всеки ,който се опита да ги малтретира ,което включва и собственото им правителство.

    Джордж Вашингтон

    Коментиран от #6, #19

  • 2 Орел

    65 8 Отговор
    Браво на съда! Браво и на доктора!

    Коментиран от #45, #47

  • 3 Сталин

    29 1 Отговор
    Бенджамин Франклин -един от основателите на САЩ дава следното определение за демокрацията .

    "Democracy is agreement about rules between well-armed gentlemen"
    "Демокрацията - това е съглашение за правилата между независими и добре въоръжени мъже "

    Къде са нашите политически нищожества да ни обяснят какво е демокрация и има ли такова нещо в България.
  • 4 честен ционист

    10 81 Отговор
    Абсолютен убиец и садист е този. Чете му се в погледа. Повечето доктори са именно такива, защото знаят, че законът ги пази и са неприкосновени.

    Коментиран от #13, #14, #16, #49

  • 5 123456

    62 5 Отговор
    Да е жив и здрав докторът - правилно е постъпил !
  • 6 Цар Симеон

    64 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Къде са САЩ, къде е Булгаристан - шест години те влачат по съдилища за един кюмюр
  • 7 ТаУмВзе

    49 4 Отговор
    СВОБОДА ЗА ДОКТОРА! ВАШТА...

    Коментиран от #20

  • 8 Силвио Великов

    10 5 Отговор
    Факти, само от въпросите в анкетата ви човек може да разбере колко струвате. Студент по социология в първи курс ще ви каже, че така анкета не се прави. Обиждате читателите си.

    Коментиран от #10

  • 9 Госあ

    11 46 Отговор
    Неизбежна самозащита, да го думне на улицата в гръб докато е бягал. Евала ! Ако за кражба се наказва със смърт, да бъде вписано у Конституцията и съответно да важи за всички. А тоо тарикат дали е вземал парички под масата за смешните си прегледчета ? М ? Къв е тоо лекар всъщност ?

    Коментиран от #22

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един плъх по-малко

    60 3 Отговор
    Колко възрастни и самотни хора изтрепаха, нямащи възможност да им се противопоставят. Дано повече има като доктора. Сиганската напаст трябва да се овладее и да влиза в пътя, иначе утре са наред тия, които пищят против доктора. Частната собственост е неприкосновена, но само на хартия.
  • 12 те ми да да ама не

    47 2 Отговор
    Всички плъxoве да си опичат акъла, явно ловният сезон е открит?
  • 13 Госあ

    5 17 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Ай сега, чак пък повечето, но действително има доста такива нагли фелдшери

    Коментиран от #53

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ефрейтора

    49 2 Отговор
    След това решение на съда мога да кажа,че не всичко в тази държава е загубено!!!!!
    Закона е над всичко!!!!
  • 16 Ефрейтора

    45 3 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Може би забравяте,че този същият крадец е влизал още два или три пъти в гаража на доктора. Аз имам законно оръжие и не бих се колебал в такъв случай да го използвам.

    Коментиран от #18, #24

  • 17 САМО ТАКА

    31 3 Отговор
    ЗАСЛУЖЕНА ПРИСЪДА Е "ИЗДАЛ" ДОКТОРА............
  • 18 Госあ

    6 33 Отговор

    До коментар #16 от "Ефрейтора":

    Пак ще попитам, какъв лекар е по точно този ? Ай нема нужда да ставаме като краварника и по масовите стрелби.

    Коментиран от #33

  • 19 Ха сега де?!

    4 21 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Русофил с нейм "Сталин" ми цитира конституцията на САЩ.Връзка между лявото и дясното полукълбо има ли???Инак доктора си е за 2-3 години условно за убийство като е превишил неизбежната отбрана,а не за пълно оправдаване.Можел е да гръмне у въздуха да сплаши крадеца,който е бил на разстояние,а не да го гони по улицата и да го стреля в гръб в силуета.Съдийката с особено мнение е права!

    Коментиран от #26

  • 20 ТаУмВзе

    38 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Ако цветния, беше изнасилил Убил и така натам Условна а. А за Човека, че си е Защитил Семейство Мъжки Панделка.
  • 21 ха ха

    3 3 Отговор
    Въх, Сталин се е поболял или някой му е краднал ника.
    "Жива да не бях!"... Ще хареса Америка!
  • 22 Анализатор

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    А "къв" си ти всъщност и кой те пита....

    Коментиран от #37

  • 23 голямо лапане

    10 1 Отговор
    Невидимата Съдебна ВЛАСТ не се наяде. Хидрата лапа заплати, премии, бонуси, коледни, великденски, пари за тоги, за храна, за очила и по 10 години влачи едно дело за да лапа. Отделно колко тъпче в джобовете под масата в тъмни барчета икръчми. Докато не се отсече главата на хидрата, ред в тая държава няма да има.
  • 24 честен ционист

    4 39 Отговор

    До коментар #16 от "Ефрейтора":

    Вие може и да имате и законно притежавано огнестрелно оръжие, но този фашага е гръмнал гладния човек като куче, с незаконно притежаван Валтер, без и да му мигне окото. А както виждаме и няма огризения ни най-малки на съвестта. Един разкайващ се убиец, би поне малко заслабнал, а този се е зашил. 90% от лекарите са същите. Убиват по команда, инстиктивно, а в много случаи и от злоба/кеф.

    Коментиран от #35

  • 25 Аз съм веган

    27 1 Отговор
    На кой му дреме за не какъв си плъх?. Трепай айдуците.
  • 26 ха ха

    21 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ха сега де?!":

    В повечето щати на САЩ ефективно действа доктрината "мой дом моя крепост" и наистина трябва умишлено да си решил да убиваш за да пострадаш при самозащита. Самозащитата в рамките на часна собственост не се преследва от закона.
  • 27 Русофил

    28 2 Отговор
    Не може да бъде. Прогнилият български съд да вземе морално правилно решение.
  • 28 Опорка

    16 5 Отговор
    Сорос не харесва това. Ако не се беше разчул този случай, докторчето щеше да лежи 100%.

    Коментиран от #29

  • 29 честен ционист

    6 34 Отговор

    До коментар #28 от "Опорка":

    Ще лежи, защото е убиец, доказан, и то използващ нерегистрирано огнестрелно оръжие. Като искаше да се прави на мъж и се е чувствал, че животът му е в опасност, защо не извърши граждански арест на Плъха, който на всичкото отгоре е бил и невъоръжен.
  • 30 Аз......

    11 1 Отговор
    Боклука в ГРОБА а лекари да лекува!!!!!!!!
    🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏

    Коментиран от #40

  • 31 !!!?

    6 22 Отговор
    Планирано хладнокръвено убийство на един дребен крадец...в празния гараж на "доктора" !!!?
  • 32 Тома

    30 1 Отговор
    На доктора трябваше отдавна да дадат медал че е отървал още много хора от кражбите на плъха
  • 33 Некой

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Възниква въпросът каква е вашата професия?
    Да не сте колеги с Плъха?
  • 34 Име

    0 7 Отговор
    Проблемът е - при тези събития - че това се използва от мафиотите - примерно - инсценират ти нападение.

    Примерно - не казвам да е 100 процента, освен това - много е глупаво - трябвало е да заключи просто помещенията.

    При всички положения - не се дава пример за подражание.

    И изобщо - нацията е така разглезена от огнестрелните оръжия - че трябва да е по-сурово при такова използване.
  • 35 "гладния човек" ли?

    28 1 Отговор

    До коментар #24 от "честен ционист":

    И поради каква причина бил гладен тоя "човек"? Работа по строежите колкото искаш и много от неговия етнос работят там и не крадат. Плъховица "самотна" майка и на помощи от работещите и тоя пак бил гладен. Ама тоя така научен и..вече няма да прави така. Впрочем от коя НПО си? С твоя хуманизъм към престъпниците да не си ангел небесен.
  • 36 фен на сидеров

    21 1 Отговор
    защо изобщо трябваше да го съдят !? почистването и отстраняването на боклуците са право и задължение на всеки съвестен гражданин !!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 АРЕС Z

    17 1 Отговор
    Браво,един път да има справедливост в тая държава управлявана само от престъпници и нац.предатели.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 д-р Иван Димитров !

    16 0 Отговор
    От името на всички пловдивчани ви благодарим за това,че ни отървахте от този самозабравил се престъпник !
    От както това се случи набезите на мургавите ни съграждани драстично ,осезаемо намаляха!
    Тръгнаха да правят същото по целия Свят защото разбраха ,повече няма кой да ги търпи в България.
    Доктор Димитров пловдивчани никога няма да забравят урока който дадохте на мургавите ни съграждани.
    Очевидно е,институционалния тормоз върху вас съвсем не е случаен защото засегнахте любимия етнос на управляващите.Ако се наложи пак ще получите пълната подкрепа на всички честни българи !!!
  • 42 Ден

    10 0 Отговор
    Ех сън не ги лови нпо-тата ама номерата не минаха и доктора е на свобода!
  • 43 Някой си

    13 0 Отговор
    1. Убитият е погазил Конституцията:
    - Чл.17. ал.3 - Частната собственост е неприкосновена
    - Чл. 30. ал.1 - Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност

    Доктора нямаше никакъв друг начин да запази своите КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА, защото не дойде полицията, на която и се заплаща за запазване на правата на всичките граждани. Със своите действия може да е нарушил наказателният кодекс, ала кодекса е с по-нисък статус от Конституцията.
    Съдийката със своето особо мнение трябва да върне заплатите си за всичкият и съдейски стаж...
    И да срещне в дома си батовчеда на Плъха...
  • 44 Мисля

    14 2 Отговор
    Че тоя плъх е заслужавал и контрола от упор! Браво на доктора! Човека заслужава похвала, а не разтъкаване по съдилищата!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 хммм

    3 11 Отговор
    Toва е един убиец и хората показват керливата си същност с тези оценки! Всички сте едни прислужници на УБИЕЦ!

    Коментиран от #51

  • 47 Шопо

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Орел":

    Чл. 325б. Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. Плъховете са гръбначни животни и убиеца трябва да си понесе наказанието.
  • 48 Мелиха

    6 1 Отговор
    На тоя пандизчия в махалата му викаха Жоро Мишката.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Отличен

    11 1 Отговор
    Докторът очистил един крадец.В Щатите това е задължително.
  • 51 Ммммхххххх

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "хммм":

    "кЕрливата си същност." Айде тихо там, полуграмотен ерОдите. В един клас сте били с плъха. Само в първи и то няколко години.
  • 52 Жетан

    5 0 Отговор
    Плъхът имал Телково решение с 100 о/о с чужда помощ.И цялото му котило залепени за нашите данъци.Храним ги,за да ни крадат.Хелзинкски комитети ли.Пусто.....
  • 53 Едно уточнение

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    и едно пожелание - "фелдшер" и "доктор" са различни професии и във всяка от има и най-добри, и посредствени - но да се изравняват, както е при теб, е или некомпетентност, или проява на неумело духовитничене. Второ - обобще-нието "всички" привлича ситуация, при която отчаяно ще се нуждаеш от медицинска помощ, но ще се убедиш, че си прав в оценката си за тези лица - което е много малко вероятно, но и не ти го пожелавам. Все пак - хайде за едната духовитост да не дърпаме дявола за опашката,а?

    Коментиран от #55

  • 54 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор
    защо въобще съдилищата се занимават с тия ман.г.а.ли?
  • 55 бай

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Едно уточнение":

    това не са професии драги , а професионални звания в хуманната медицина!

    Все едно да кажеш моята професия е инженер!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове