Last news in Fakti

4 Април, 2024 16:10 2 951 37

Бойко Рашков: Калин Стоянов наруши и грубо потъпка закона

  • бойко рашков-
  • калин стоянов-
  • нотариуса

Министър Стоянов отказва да даде информация и нарушава закона. Той е длъжен да даде тази информация. По този начин ние не можем да решим нито един въпрос по казуса "Нотариуса"

Бойко Рашков: Калин Стоянов наруши и грубо потъпка закона - 1

Днес станахме свидетели на едно грубо потъпкване на закона. Аз съм назначил този човек за директор на ГДБОП, когато бях служебен министър. Аз съм имал вяра на този човек, че ще спазва закона. Надявал съм се, че след като бъде избран за министър, ще върши същата работа. Днес съжалявам поведението му, защото очевидно той не познава правната уредба.

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Бойко Рашков, който коментира изслушването на вътрешния министър в оставка Калин Стоянов по темата бил ли е сътрудник Мартин Божанов - Нотариуса секретен сътрудник на МВР.

"Единственият закон, който урежда класифицираната информация е Закона за защита на класифицираната информация, където в чл. 39 е уреден редът, по който народни представители могат да получават класифицирана информация, когато вземат необходимото решение. Какво се получи? Ние сме взели решение, закрили сме заседанието и министър Стоянов отказа да отговори на въпроса бил ли е убитият Мартин Божанов сътрудник на МВР. Според мен министърът на вътрешните работи не спази закона. Той наруши закона в пленарна зала. Аз не мога да кажа дали това става заради непознаване на закона или някой му дава нареждане да прави това. За мен са и двата варианта взети заедно", добави Рашков.

"Министър Стоянов отказва да даде информация и нарушава закона. Той е длъжен да даде тази информация. По този начин ние не можем да решим нито един въпрос по казуса "Нотариуса". Не можем да разберем имал ли е този човек влияние в прокуратурата и МВР и имал ли е връзки с високопоставени политици. Ние не разследваме убийството на Божанов. Преди дни бившият главен прокурор Иван Гешев обяви публично, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР. Аз днес попитах Калин Стоянов ще разследват ли тези думи, защото това е издаване на държавна тайна . Да, аз бях министър, когато се образува проверката по повод оплакванията на различни граждани от дейността на Нотариуса, а също така и на Пепи Еврото. Ние сме направили това, което е било възможно, примерно по съпругата на Божанов - Гергана. Конкурсът, с който е назначена Гергана, е обявен 6-7 месеца преди да стана министър и е обявен като външен конкурс, което означава, че всеки извън структурите на МВР може да се яви. Практиката е конкурсите в ГДБОП да са вътрешни и да участват само служители от МВР. Да, действително ѝ е отнет достъпа до класифицирана информация от Калин Стоянов, но е допусната грешка, дали съзнателно или несъзнателно не мога да кажа. Законът предвижда да ѝ се предложи друга длъжност , която не изисква достъп до класифицирана информация, но това не е направено. Съдът взема предвид този пропуск и я възстановява на работа. На мен не ми остана нищо друго освен да подпиша заповедта за нейното назначаване. Въобще не знаех, че тя е съпруга на Божанов, а и на петия ден също не знаех кой е Божанов", разкри Рашков.

"Не съм говорил с Живко Коцев. Никой не знае къде е. Не го открихме къде се намира. Не знам има ли връзка между оставката му и акцията в Агенция "Митници", каза още Бойко Рашков.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пламен

    29 9 Отговор
    МВР е на толупа и пеевски
  • 2 Мда

    21 8 Отговор
    А така наречената опозиция, защо мълчи за връзките на нотариуса с Калин Стоянов? Слушка ли?

    Коментиран от #29, #30

  • 3 Да, бе

    21 5 Отговор
    И министъра е в кюпа, не може да не е знаел какви ги върши главният му секретар.

    Коментиран от #8

  • 4 Боби Пича

    7 5 Отговор
    Отде да знае Рашков нещо?!:)
  • 5 Само

    14 5 Отговор
    дето камерите бяха забранени и на "изслушването" обществото нямаше възможност да се информира ! А той , съвсем очаквано , нищо не казал ! Нищо не знае , никого не познава , за никого не е чувал ! Даже не знае , че е министър !
  • 6 Мда

    20 15 Отговор
    ППДБ изкараха наяве кирливите ризи на Герб и ДПС, както и връзките им с "опозицията" от итн и възраждане! Целия народ видя това и ако пак гласува за тази мафия, завладяла държавата, значи няма оправия!

    Коментиран от #12, #13

  • 7 бай село

    15 18 Отговор
    Тоя калайжия няма ли най после да спрете да му взимате интервюта

    Коментиран от #31

  • 8 Рашков

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Да, бе":

    Е! И! Какво като съм знаел?! Първо трябва да го докажат! Друг , път!:)
  • 9 Герен

    8 5 Отговор
    КОЧИНА КОЕТО СЕ ВОДИ ОТ ДВАМА ШОПАРА ЕДНО ТЪПО И ЕДИН ЛОДКАР
  • 10 МАЗНИЯТ ЧЕНГЕДЖИЯ КАНАЛДЖИЯ

    16 13 Отговор
    СВСИЧКО НАМИРИСВА ОКОЛО РАШКОВ, КЛИКАТА МУ СЕ РАЗБЯГА.
  • 11 Наглецът Рашков

    12 12 Отговор
    Той никога , за нищо не е виновен!
    Той никога, нищо не знае!
    Той знае всичко, което го оневинява.
    Това да наглееш, не означава че си прав Тарашков!
    Отвратителен прилеп. Рт партия в партия!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дюдю

    10 9 Отговор

    До коментар #6 от "Мда":

    Не че нещо , ама погледни как гледат Кирчо и Асенчо ! Това са най- обикновени мошенци!
  • 14 бай Даньо

    11 8 Отговор
    Тоя дрът комундел докато не влезе в затвора няма да се оправи тая държава! Продължаваме Промяната без Промянаджиите!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тодор

    13 14 Отговор
    Лъжец си Рашко като цялата ви партия
  • 17 Станчев

    9 7 Отговор
    Тиквената калинка Калин нареди на заптиетата си да пребиват с палки студенти зад Колоните на МС, а след това докато София вреше и кипеше, той беше с любовницата си на кино. През работно време.
  • 18 ако е признаел за сътрудник божанов

    3 2 Отговор
    логично е с какво е сътрудничел . Подкукоросвал към грях прокурори и прокурорки , а после пишел доноси в мвр . после го погнали за рекет и вземане на бизнеси , влияние на дела . все пак казал на съдииката : аз познавам Лозан . а къртицата обясни че е честен бизнесмен - прескъпа кола , само 3 имота . нямал 500 имота . ама търсил Бакалова за 100 бона да и реши проблема с брадата - не е знаел че няма пари . Като наглите . Значи по онова време, ако му се вярва , като се бръкне Брадата и една съдиика ще клекне . Сега съдииките не са такива . Сумиста си е в пандиза , карамацки го пускаха без нищо . 200 обвинения . хахахаха
  • 19 Стилян

    10 4 Отговор
    Понеже много депутати са случайно попаднали в парламента мин.на мвр не трябва да споделя класифицирана информация.
    Рашков ти си за затвора
  • 20 Луис

    5 5 Отговор
    Е какво да не би да го уволни те. Много правилно, че нищо не им каза. Това са държавни тайни който трябва ще знае.
  • 21 ужас...

    6 2 Отговор
    егати кръвясалите очи, този има кръв във вените или само спирт?
  • 22 бай герги

    10 3 Отговор
    защо дамаджаната не каже как се е сдобил с толкова много имоти или е спестявал от закуски, най дъртият комунист крадлив
  • 23 Майорс

    8 5 Отговор
    Рашков май и при теб нещата взеха да намирисват! Не може на открито заседание да се изнася поверителна информация ! А кога ще стане всно далаверата с градинаря ти и как с една заплата си купи 20 имота , от които единия с 12 тоалетни!

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Хахаха

    2 2 Отговор
    Любовникът!
  • 25 Ами много яде

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Майорс":

    Много ере
  • 26 Фактъ

    4 6 Отговор
    Този гербрерастко - депесарски колорадски бръмбар , министъра на МВР , защо ли ми прилича на нвевнятен ?! Сигурно е , заради невзрачната му физиономия !
  • 27 Истината

    7 4 Отговор

    До коментар #23 от "Майорс":

    Когато стана министър на вътрешните работи в служебното правителство на Стефан Янев беше придобил 19 имота,а след това за няколко месеца като министър се облагодетелства с още 3 имота.Този трябва да се разследва как с жена си нотариуса и двамата с държавни заплати са се сдобили с тия 22 имота.

    Коментиран от #33

  • 28 Тоя защо нее

    6 4 Отговор
    В АРЕСТА
  • 29 Дддддддд

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Човек ДАМАДЖАНА НАЗНАЧИЛ ГЕРГАНА
  • 30 Напротив

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Ами така наречената опозиция не слушка, просто са малцинство. Другия път гласувайте за ПП-ДБ, за да могат да направят нещо!
  • 31 Фу фу фу

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "бай село":

    Колайджия е баща ти!
  • 32 Истината

    3 6 Отговор
    Рашков е единствения министър на вътрешните работи при който имаше честни избори! Така им беше свил сармите на купувачите на вот, че им трепереха гащурките. А после ДПС го тормозеха в Парламента и му искаха сметка защо им плашел електората!
  • 33 Всъщност

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    Къде го видя този нотариус на държавна заплата? 1989 година отмина отдавна.
  • 34 Истината

    0 2 Отговор
    РАШКОВ АКО ГО БЯХА ОСТАВИЛИ НА ДОСТА МАФИОЗИ ЩЕШЕ ДА ИМ СЕ МАМАТА.КАК ГИ ПОДКАРА ПЪТИЩАРИТЕ ТА СЕ ЧУДЕХА КЪДЕ ДА СЕ КРИЯТ СЪС 50 МИЛИОНА КЪДЕТО ОТКРАДНАХА.НО КАКТО ВИНАГИ СТАВА МАФИЯТА ПОБЕЖДАВА
  • 35 Ний ша Ва упрайм

    1 1 Отговор
    май и тоя има армаган саатнит
  • 36 Име

    1 0 Отговор
    Бойко Рашков страда от характеропатия. Би трябвало да са позаинтересува по какъв начин МВР контролира действията на сътрудниците си и как гарантира, че агентурните връзки не се използват за прикриване на престъпни действия. Като бивш министър, би трябвало да е установил такава система за вътрешни разследвания.
  • 37 Хасковски каунь

    0 0 Отговор
    Държавата е узряла за преврат , ама военен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове