Last news in Fakti

4 Април, 2024 18:23 978 20

Ваня Нушева: Проблемът пред предстоящите избори е не дали ще са 2 в 1, а натискът върху избирателите и купения вот

  • ваня нушева-
  • избори-
  • проблем-
  • 2 в 1-
  • купен вот-
  • натиск

Двете коалиции трябва да си признаят пред избирателите си, че ще направят коалиция с другите и ако има по-широко мнозинство с участието на ДПС, то трябва да бъде ясно разяснено. Това трябва да бъде разписано и да има много по-високо ниво на сигурност, подчерта политологът Даниел Стефанов

Ваня Нушева: Проблемът пред предстоящите избори е не дали ще са 2 в 1, а натискът върху избирателите и купения вот - 1
Снимка: БГНЕС

Когато партиите навлизат в периода на предизборна кампания, можем да очакваме още по-висока степен на интензифициране на напрежението, още повече, че ще имаме един работещ парламент. Тази промяна може да изиграе лоша шега на климата, в който ще бъде проведена предизборната кампания. Това каза в "Лице в лице" по bTV политологът и експерт по изборни системи Ваня Нушева, цитирана от novini.bg.

Притеснява ме дали двете коалиции (ГЕРБ – СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" – б.ред.) си дават сметка, че след изборите ще бъдат най-добрите опции, които имат. И на двете коалиции другата коалиция ще бъде най-добрата опция. Начинът, в който в момента двете коалиции влизат в диалога, ще направи влизането в коалиция след изборите много трудно, заяви политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов.

Имаше погрешен подход още при създаването на т.нар. некоалиция - да няма ясни правила, по които тя ще функционира. Видяхме динамика, в която едната коалиция се държеше по-скоро като опозиция на управлението, посочи Нушева.

При "Продължаваме промяната – Демократична България" имаше проблем, че беше взето решение да се направи коалиция, без това да бъде съобщено на избирателите им. След това имаше тотално разминаване в приоритетите на двете коалиции, коментира Стефанов.
След сегашните избори трябва да се изработят ясни правила за обща работа, както и да намерят механизми за създаване на изцяло ново доверие между коалициите. Може да се разпише и начинът на взаимодействие с ДПС – с процедури и със стъпки. Трябва да се излезе от тези непублични договорки. Двете коалиции трябва да си признаят пред избирателите си, че ще направят коалиция с другите и ако има по-широко мнозинство с участието на ДПС, то трябва да бъде ясно разяснено. Това трябва да бъде разписано и да има много по-високо ниво на сигурност, подчерта политологът.

Изборите ще дадат основание за един много по-изчистен подход за взаимодействието с ДПС, добави Ваня Нушева.

По думите ѝ проблемът пред предстоящите избори е не толкова дали ще са 2 в 1, а натискът върху избирателите и купуването на гласове. Това подрива доверието в демокрацията и представителството на институциите. По този проблем трябва да бъдат взети категорични мерки. Иначе по-удачният вариант ще е вот 2 в 1, отбеляза Нушева.

Притеснява ме това, че 2 в 1 са едни доста сложни избори за избирателя. Досега не сме имали два преференциални избора. Според мен двете бюлетини трябва да бъдат достатъчно добре направени, така че да се разбира коя за кой избор е. Трябва да направим така, че хората да могат да гласуват без препятствия, каза още Даниел Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    3 7 Отговор
    Няма смисъл от избори ГЕРБ ще са първи другите нямат значение
  • 2 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    Вътрешния министър остава.ГЕРБ и Доган ще организират изборите.

    Коментиран от #20

  • 3 ФАКТИ

    5 1 Отговор
    СТИГА БАНДИТСКИ ПОЛИТИЦИ,ПРАВИТЕЛСТВА И ПАРЛАМЕНТИ.ПЪЛЕН БОИКОТ НА ИЗБОРИТЕ.стават все по нагли и кръвожадни.

    Коментиран от #7, #11

  • 4 Маргинал от Столипиново

    4 1 Отговор
    По-добре на два пъти да се гласува. Така шъ дават на два пъти по 100 лева да гласувам. Ако са 2 в 1, само веднъж шъ дават 100 лева да гласувам.

    По-добре, на всеки 3 месец избори, така да ми дават по 100 лева на всеки 3 месеца да гласувам, а не като преди, кога гласувахме веднъж на 4-ри години, и даваха само по 50 лева.
  • 5 Голата истина e

    2 1 Отговор
    у нас си отгледахме "политическа каста", каста на магистратите и каста на държавните служители, каста на олигарсите, каста на умните и красивите -медийни висирки и халтурници и останалия народ. Обикновен човек иска ли да влезе в първите две касти е практически невъзможно, без връзки и протекция....Истината е избори за всеки един значим за държавата пост, както в любимата ни америка, люлката на демокрацията и мажоритарни избори, та там да видим сямоназначилите се за "политици" как ще векуват в общински, селски и народни съвети и събрания...
  • 6 Тиквата и ДПС купуват наред

    6 2 Отговор
    С Главчо се гарантира изпиране и замърляне на купеният вот.
  • 7 Последния Софиянец

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТИ":

    Мафията точно това иска.Сама да се избира.

    Коментиран от #8

  • 8 съселяни

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Върни се на село и ще те изберем за кмет, без намеса на мафията !

    Коментиран от #12

  • 9 Голата истина e

    3 2 Отговор
    че смени ли се моделът на избори може и нещо да се случи в тази държава, защото изброените от мен касти стехните роднини и приятели, ето ги и тези 20-30 процента, каито ходят да гласупат и подковават статуквото кастите, ха да ви е честито, малцинството дърпа юздите ни и ни плюе в лицето!
  • 10 нннн

    5 0 Отговор
    Ха така! Обяснявайте на хората, че ППДБ и ГЕРБ(с ДПС отзаде) след изборите пак ще се сглобят. Любов, какво да правиш... А изборните шашми ще ги има, докато не се въведат Крумови закони против тях.
  • 11 Асан

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ФАКТИ":

    Вий си бойкотирайте. Аз ще фъргам за бат Бойко, че хубаво плаща на глас.
  • 12 Шано

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "съселяни":

    Те тоя правилно са го назначили студена кухня лук да бели калъфа

    Коментиран от #13

  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шано":

    Ама верно ли бе последния софиянец за белач ли са го турили а

    Коментиран от #14

  • 14 шеф верига ресторанти

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Все пак го повиших, от чистач в ресторанта ми на работник в студената кухня !
  • 15 не думай

    2 0 Отговор
    То до изборите докато стигне тия избраните така се замерят фекалии че кой знае какви още неща ще изплуват на повърхността на кенефа .
  • 16 всеки избори едно и също и накрая нищо

    2 1 Отговор
    празни приказки на поразия !!! защо не направите изборите да са само за грамотни ? купения вот ще изчезне веднага ! но какво правим с фалшивоте бюлетини и мъртвите души които гласуват???
  • 17 Червената шапчица

    1 1 Отговор
    Аз ще гласувам за Възраждане, просто ей така, за разнообразие и на инат, защото ми омръзнаха всякакви пребоядисани евро-атлантици да провалят държавата. Може нищо да не е, ама ще образувам нерви и ще правя скомина на тия от Козяк.
  • 18 Проблема е

    0 1 Отговор
    Проблема е , че няма почти никакъв смисъл в тях! Феодализма си остава! Законноста ще Чака!
  • 19 Тед

    0 0 Отговор
    Да не би да сте изчистили избирателните списъци?
  • 20 1122

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Гласувайте, защото бъдещето ви зависи от тези избори!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол