Last news in Fakti

12 Април, 2024 11:49 810 35

Атанас Запрянов: Военните ни разходи трябва да са до 2.5% от БВП

  • военни разходи-
  • наборна служба

Въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред, но е на дневен ред като дискусия, като политическо решение още не е на дневен ред, каза военният министър

 Атанас Запрянов: Военните ни разходи трябва да са до 2.5% от БВП - 1

Искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от Брутния вътрешен продукт, каза пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той участва в отбелязването на патронния празник на Военната академия „Г. С. Раковски“, съобщи БТА.

В НАТО 2% ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора, заяви министърът. Вземаме мерки и очакваме да бъде подкрепен нашия социален пакет. Искаме актуализация на заплащането на военнослужещите, добави той. По думите му се получава парадокс - в един момент ще има модерна техника, но няма да има личен състав.

Въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред, но е на дневен ред като дискусия, като политическо решение още не е на дневен ред, каза Запрянов.

Става въпрос за изпълнение на задължението на Народното събрание по определяне на числеността на Въоръжените ни сили за мирно и военно време, обясни служебният министър за добавената точка днес в дневния ред на парламента - проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

В точката ще бъде разгледан комплектът от военновременни формирования, които допълват мирновременния ни комплект за защита на страната ни и по този начин окончателно ще се дефинира числеността на Въоръжените сили във военно време, коментира Запрянов. Няма нищо извънредно, ние имаме такива военновременни формирования, гласувани от парламента през 2013 г.

Говорим за военно планиране при съвременните условия и коригиране, развитие на едни способности, замяна на други. С този си акт парламентът ще ни задължи да формираме, окомплектоваме и да поддържаме мобилизационен резерв за тях, обясни той. Средствата са налични, тъй като имаме съответната техника, въоръжение и боеприпаси заделени, добави министърът.

Не може да се справим с некомплекта, ако не решим въпроса с атрактивността на военната професия и нейната конкурентоспособност на пазара. Анализите ни показват, че за последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия, каза пред журналисти Запрянов преди дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име Чавдар

    27 2 Отговор
    Иска да гуши господарите си Запрян да ги издържаме.
  • 2 Последния Софиянец

    19 7 Отговор
    След изборите връщат казармата.Така са се разбрали с НАТО.

    Коментиран от #4, #12

  • 3 насо 10 процента

    12 3 Отговор
    да взима 10 . Василев е против , ами ту зелиски иска, ту атанас . откъде . василев искаше още заеми да ни остави, но бойчо се сети и го спря .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хахаха хахаха

    21 2 Отговор
    Поредната вербовка на ЦРУ иска пари за оръжия с отпаднала необходимост.
  • 6 Тагаренко съм

    24 4 Отговор
    Малко са 2.5 . Трябва да са 100% и всичко да отива за Украйна.
  • 7 сива икономика

    19 2 Отговор
    Апък аз ще започна да се осигурявам на половин работен ден и да укривам колкото може повече приходи. Може да е малко, но нямам намерение да спонсорирам американската икономика с БТР-и, самолети, ядрени реактори и кой знае още какво ще ни натресе следващата сглобка. И всичко това купено без конкурс и условия за оценка на предложенията. Нямам намерение да храня и гнусните политици и бюрократи, които непрестанно си увеличават заплатите и бонусите.
  • 8 Смятаме

    15 2 Отговор
    Колко са 5 милиарда годишно, нищо работа, колко му е, плюс 50 милиарда в дългосрочен ангажимент поет от ПП/ДБ под формата на дълг към Укр. нямат пари в момента. Плюс 6 милиарда самолети, плюс 3 милиарда писти, поддръжка, боеприпаси. плюс 60 милиарда един реактор Козлодуй, плюс неподходящо ядрено гориво, плюс инфраструттура за складиране ОЯГ. Плюс бронетрактори старо поколение. Плюс катерчета. Плюс дронове. Плюс сателитни системи. Не може и без няколко българи. Пей сърце, богата държава сме. Що да не увеличаваме ток, преки и косвени данъци? Ще даваме още Концесии ако трябва, ток, вода, парно, преки и косвени данъци. Богата държава. Джиповете баничарки. Милиардерите офшорки.
  • 9 Отделно

    9 2 Отговор
    повишена вноска ЕС "фонд" Мир Укр. Плюс повишена вноска СЗО, помощ за трети даржави в Африка. Още златни концесии да даваме и ветрогенератори на всяка една българска тераса, езеро, гьол, освен в Черно море.
  • 10 Боруна Лом

    11 2 Отговор
    .... И НА 1000% ДА СЕ ЗАХЛЕБВА ОБОРА ПЕРИОДИЧНО МОТИВИРАНИ!
  • 11 Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния

    5 18 Отговор
    Започнете с уволняването на всички съветски офицери, те само източват бюджета, а и 90% от тях са национални предатели в полза на най-големия ни душманин - Московия
  • 12 Така е

    4 16 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Вярно е, но само за копейките. Те и без това нищо не знаят и нищо не могат, а с 5-ти незавършен клас, са идеални за казармата.

    Коментиран от #18, #24

  • 13 Хвала

    6 3 Отговор
    "Връщат наборната военна служба, призна военният министър"
    Най после - вместо да пи-ат глупости тук, наборниците ще имат възможност да си изравят мнението на фронта с оружие в ръка!
  • 14 Интересно,

    12 1 Отговор
    Задължително ли военните министри трябва да са кукундрели?
  • 15 Ком

    9 2 Отговор
    И 2% стигат, ако не купуваме американски антики.

    Коментиран от #21, #22

  • 16 Цунг цванг

    7 3 Отговор
    Имали сме били военновременни формирования гласувани от парламента през 2013г.??? На хартия. Колко мобилизационни сборове са проведини през последните 35 години? Или поне сборове на запасняци след 2013г.? Зеро,зироу,нула. Събитията в У крайна, както и в Палестина показаха,че платените армии само започват войните и за няколко месеца дафат фира и войната я завършват запасняците. Евроатлантиците имат нулев шанс да възродят наборната служба и заслегата зо това е изцяло тяхна. А нямат и в обозримото бъдеще нямат да имат пари за платена армия.
  • 17 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 2 Отговор
    Парите за военния бюджет захочнете да ги събирате от тези със скъпите имоти и автомобили. И тогава ако искате направете военния бюджет и над 40% от БВП, както беше по времето на Тодор Живков.
  • 18 Боруна Лом

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    ЯВНО СИ СЕ ОБЪРКАЛ! КРАВАРСКИТЕ ПОДАНИЦИ СА НОЛЕВО ГРАМОТНИ!
  • 19 Спрете се вече

    5 1 Отговор
    Нека да са 25%, Държавата да пее и маршерува. Дори и толкова да отделяме пак няма да сме фактор на балканите.
  • 20 Истина

    7 0 Отговор
    И този няма за работи в полза на България. Не се различава много от Тагарев. Готов е на всичко да угоди на менторите си.
  • 21 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ком":

    Че то F16 и Миг-29 са разработвани по едно и също време, преди 1980 г, че дори преди 1970 г. Само дето F16 е претърпял много модернизации. А Миг-29 си е същия какъвто е бил през 1980-та година.
    Авиониката, кабината, оръдието, ракетите ... на F16 и F35 са едни и същи. Разликата е, че F16 е направен от алуминиеви сплави, а F35 е направен от композити и е "невидим" за радарите.

    Танковете на българската армия са съветсщи антики от 1950-те и 1960-години. С танковете какво да правим?

    Същото и с калашниците, когато "служих", автомата ми беше 35 годишен, произведен 1962 г.
  • 22 Зевзек

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ком":

    Калашника на бг армията е антика от 1947 година.

    Коментирай този въпрос.

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Ама

    4 0 Отговор
    нали си купихме ефки и страйкери ! Вече сме непобедими...
  • 24 ГЕРБ=ДПС=БСП

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    "с 5-ти незавършен клас, са идеални за казармата."

    А другите с 3-ти незавършен клас, прочели "Винету" са идеални за милиционери. И като станат пенсионери на 45 годишна възраст. Са "идеални" за премиери като Борисов и президенти като Радев.

    Коментиран от #27

  • 25 ЖЕКО

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Зевзек":

    ДЕЧКО ДЯДО ТИ Е СЛУЖИЛ С ТАКЪВ АВТОМАТ И ДОСЕГА НЯМА ИЗМИСЛЕН ПО ДОБЪР
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Реалност

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "ГЕРБ=ДПС=БСП":

    За всеобщо учудване Борисов се оказа в пъти по умен от умнокрасивите, за най-жалкия премиер в световната история Денков да не говорим.
  • 28 хххх

    2 1 Отговор
    Ти ли ще кажеш, мумифициран комунист??
  • 29 Тома

    2 0 Отговор
    Нали краварите са номер едно по богатство защо трябва най бедните българи да им пълнят гушата и предатели да си взимат комисионните от военните сделки

    Коментиран от #30

  • 30 Защото

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Тома":

    Който не храни собствена армия, храни чужда

    Коментиран от #32

  • 31 и също трябва

    0 0 Отговор
    И заплатите на армията ни от генерали да се вдигне на 50 бона месечно.Ще ги вземете със закон от пенсиите и заплатите на раята.Всичко да е точно и да няма последствия както досегашните държавни практики.
  • 32 само ги храним

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Защото":

    Е и срещу коя армия има някакъв шанс за оцеляване при конфликт?Старшинка ,стига си ламтял.Народа вече е като изтупан брашнен чувал.
  • 33 дядото

    1 0 Отговор
    а ако прибавите онези милиарди дадени за самолети и бтр-и на сащ,колко процента ще станат.
  • 34 ст-лт Патронов

    0 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето като не могат мозъците им да сътворят нещо ново и връщат познатото им и добре изпитано старо само че в случая не се вземе под внимание че времената вече не са стари и нравите на хората не са такива каквито са били някога.
  • 35 Възползват се от ситуацията

    0 0 Отговор
    За да си угодят на себе си само че не знаят колко са зле а аз не бих се доверил на хора който имат седем думи в речника си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове