Last news in Fakti

22 Април, 2024 18:04 1 272 27

БАХБ започва да ваксинира лисиците в страната срещу бяс със самолети

  • ваксиниране-
  • лисици-
  • бахб

Около София и около АЕЦ „Козлодуй“ примамките ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени лица

БАХБ започва да ваксинира лисиците в страната срещу бяс със самолети - 1

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от БАБХ от 2009 г.

Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав, като обхваща 23 области.

Специално оборудвани самолети ще разпръснат около 1,5 мил. примамки от въздуха, а в нелетателните зони ваксините ще бъдат заложени ръчно. Предвидено е кампанията да стартира на 23.04.2024 г. от летище „Балчик“, област Добрич и да продължи до началото на месец май, в зависимост от атмосферните условия.

Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София- град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Около София и около АЕЦ „Козлодуй“ примамките ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени лица.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче, а специфичната им миризма привлича хищниците. При случаен контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.

Контролът на извършената ваксинация включва: контрол на приемането на ваксинални примамки, серологичен надзор, чрез откриване на антитела срещу вируса на беса в кръвни проби от ваксинирани животни.

Напомняме, че болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта у нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и
ежегодна ваксинация на кучета.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шахо

    9 6 Отговор
    А па пенционеите кога?

    Коментиран от #20

  • 2 МИ ТЕ НЕ СА СПРЯЛИ ДА НА ПРЪСКАТ

    32 6 Отговор
    И ,,ЛЕКУВАТ,, ОТ НЕБЕТО.......

    Коментиран от #3

  • 3 Шахо

    8 18 Отговор

    До коментар #2 от "МИ ТЕ НЕ СА СПРЯЛИ ДА НА ПРЪСКАТ":

    И Земята е плоска нали?

    Коментиран от #5

  • 4 Малоумници!

    25 5 Отговор
    И какво ще заразявате цялата природа с тези кубчета??
    Ако на мен пък утре ми хрумне да "ваксинирам със самолети всичките хора", срещу еди какво си? Вируса Х, който идва от САЩ?
    Не усещате ли за какво става въпрос? Изпробват се разни техники, как да облъчват всички хора с някакви отрови, "ваксини" и други простотии, за да ни изтребят? Сега уж "само лисиците", НО ако случайно си имал контакт с тези "ваксини" то търси лекар??? Малоумници са!

    Коментиран от #9, #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да ваксинират

    10 3 Отговор
    Идиотите в парламента! До сега ваксината е само анална!
  • 7 искам да те напръскам

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Не, тиквата":

    със златен дъжд
  • 8 Чудо

    20 3 Отговор
    Да не се окаже, че ония самолети дето кръстосваха нашето небе са ни ваксинирали, а :D
  • 9 Типична копейка 🤪🤡

    13 11 Отговор

    До коментар #4 от "Малоумници!":

    Пръскат ни с кемтрейлс - оцеляхме.
    Пуснаха ни 4G - оцеляхме.
    Пуснаха 5G - пак оцеляхме.
    Пуснаха ни Ковид - оцеляхме.
    Опитаха се да ни чипират - не успяха.
    Сега тези ваксини УЖ за лисици - пак ще оцелеем, напук на Сорос
    Само не знаем как ще оцелеем без руски газ, руски петрол и руска нагайка
  • 10 ТАТО

    8 1 Отговор
    Още няколко милиона в техните джобове!
  • 11 Сталин

    10 4 Отговор
    В хода на Съвета по Евгенетика в рамките на СЗО през 2009 година Хенри Кисинджър каза:
    "Когато стадото приеме ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА и ПРИНУДИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, ИГРАТА Ще Бъде ЗАВЪРШЕНА! Те ще приемат ВСИЧКО -Насилствено Донорство на Кръв или Донорство на Органи- и това всичко за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Ние можем Генетически да Модифициране ДЕЦАТА И ДА ГИ СТЕРИЛИЗИРАМЕ-- за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Контролирайте ума на овцете! И Вие ще може да Управлявате Стадото!Производителите на Ваксини ще Заработят Милиарди,и Много от Вас ,присъстващи днес в тази зала ще бъдете Инвеститори! ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПЕЧЕЛИВШ ХОД! Ние ще разредим Стадото -А ТЕ ЩЕ НИ ПЛАТЯТ ЗА УСЛУГАТА ПО ТЯХНОТО УНИЩОЖИНИЕ."

    Коментиран от #18

  • 12 Сталин

    10 4 Отговор
    Така работят американските биолаболатории,добре че съм в Испания ,сега както "ваксинират" половината българи ще се разболеят от бяс

    Коментиран от #14

  • 13 Да почва

    6 1 Отговор
    от депутатите позорни !
  • 14 Tётя Myтpoфaнoвa

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    Най сигурно е в руссия !
    Защита от джендъри, от всякакви западни сатанински течения, защита на традиционното семейство .
    Високи заплати, ниски цени, качествено образование и достъпна медицина.
    Лесно и бързо получаване на гражданство.
    Какво чакате още?
    Ако не вие, поне децата си пратете! Освен това имате кръвен дан да плащате за това, че Русия ви е е "освободила".

    Веднага изпращам необходимите документи и запазвам час в руското посолство.

    Коментиран от #15

  • 15 Сталин

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    Абе хайванин там не приемат цървули

    Коментиран от #16

  • 16 ГУМЕН КРАДЕВ

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Сталин":

    Че ти какво правиш тогава там ???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хенри Кисинджър,

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    това хазарско куче наскоро умря, НО отвратителното му влияние остана, подобно и на онова хазарско куче Сбигнев Бжежински. Човекомразци и унищожители са! Зеленият потник също е хазар... Майдановката, дето раздаваше кузунаци на бандеровците, Виктория Нюланд, също е хазарка. Аман от тия, бе!
  • 19 Добре, ама

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ало, неграмотници":

    това лекарство ще пада по ливадите, по къщите (50 км ивица по границите ни има още села), горите в ручеите... Какво ще стане, ако попадне във водите на селяните в тези райони?
    Там има още такива чешми, но и каптажите им са директно от горските ручеи! Нека тръгнат по горите (ветринари, ловци, доброволци...) и да примамват животните и да ги ваксинират. Такива масови глупости не са здравословни за хората и другите животни!

    Коментиран от #23

  • 20 В центъра на София

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шахо":

    ще пускат от самолети кубчета на Рубик за поумняване. Шарени са да не се бъркат с жълто паве-))
  • 21 Механик

    6 0 Отговор
    "БАХБ започва да ваксинира лисиците в страната срещу бяс със самолети"
    Баааа, как не го научихте тоя словоред и тоя български бе??? Цялата редакция сте такива. Имам чувството, че до един сте завършили една и съща "слаботокова" паралелка в някой сороски институт. Или, че собствениците на тоя сайт са толкова бедни, че не могат да си купят правилните пропагандисти, а послват услугите на ниско интелигентен Изкуствен Интелект.
    Пфу!
  • 22 Поръчка

    2 1 Отговор
    Колко е обществената поръчка
  • 23 Челен опит

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Добре, ама":

    По времето на социализма им беше щукнало да слагат по горите примамки със стрихнин. да тровят вълци. Какво отровиха много не разбрахме, но стрихнинът се просмукал в почвата и много опитни гъбари се изтровиха.
  • 24 УдоМача

    6 0 Отговор
    Няма как да не се зададе въпроса а хората с какво "ваксинират" от въздуха??
  • 25 лудостта няма граница

    2 0 Отговор
    Да пръскаш ваксини със самолет е чудовищно ? Колко трябва да си тъп,с криминална мислене и престъпен примат за да извършваш подобно действие.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове