Last news in Fakti

12 Февруари, 2014 08:18 1 112 0

БСП мислела за хипотеза "вот 3 в 1"

  • избори-
  • кодекс-
  • учебници-
  • орех-
  • обир

Преглед на печата

БСП мислела за хипотеза "вот 3 в 1", разкрива "Труд"
БСП е предвиждала сценарий, при който тази година заедно с европейските избори е можело да се проведат президентски и парламентарни. Това става ясно от първоначалния вариант на проекта за Изборен кодекс, публикуван на сайта на парламента на 17 октомври 2013 г. и изпратен във Венецианската комисия, научи "Труд".
Проверка в документа, пуснат на сайта на временната комисия за нов кодекс, показа, че има параграф 12 със следното съдържание: "При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители."
Това не означава, че БСП е предвиждала да има избори "3 в 1", коментира вчера пред "Труд" председателката на временната комисия Мая Манолова. Според нея текстът просто описва хипотеза за съвпадение на избори.

Жена скрила 6 бона от обир в замразени пилета, разказва "24 часа"
6640 лева в пачки открили разследващите в две замразени пилета във фризера на 21-годишната Гергина Пейкова от с. Бяга, Пазарджишко. Младата жена сама посочила къде е скрила парите, които били част от нейния дял от крупен обир в девинското село Триград, станал на 22 март 2013 г. За нестандартното скривалище се разбра по време на дело в окръжния съд в Смолян. Адвокатът на Пейкова настояваше да бъде намалено наказанието с мотива, че ако клиентката му не била казала къде са парите, разследващите нямало да ги намерят. Гергина и трима мъже ограбиха дома на Ясен и Емилия Байрактарови, като задигнаха 168 000 лв., 150 евро и златни накити с общо тегло 101,08 грама на стойност 5468 лв. 100 000 лв. от парите били на Виолета и Стефан Какалчеви от село Ягодина, останалите на Байрактарови. Сумата била заем от баща им Любомир Байрактаров. В къщата на триградчаните се вмъкнали Гергина и Илия, а Руси я насочвал по телефона. Като професионален крадец момичето било с ръкавици. То намерило парите под легло в спалнята и прибрало в раница пачките и бижутата. Още същия ден компанията напуснала Родопите и се впуснала да харчи лесно изкараните пари.

Яки глоби за сваляне на радиатори, акцентира „Монитор”
Това предвижда пакет от 7 поправки в Закона за енергетиката, който вече е внесен в НС от Асоциацията на топлинните счетоводители. В момента законът забранява демонтажа на радиатори, но 30% от тях вече са премахнати от абонатите. Причината е, че досега те отнасяха санкции само за липсата на топломери в жилището, но не и на отоплителни тела.

Властта омаловажи препоръките на Европа за Изборния кодекс, коментира "Сега"
Управляващите са склонни само на дребни отстъпки в Изборния кодекс по препоръките на ОССЕ и Венецианската комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, но не и по основната - че той не може да действа за евровота. Това се разбра при поредното заседание на временната комисия за изработването на закона. Двете евроорганизации са категорични, че изборното законодателство не бива да се променя поне година преди вота. Този текст обаче дори не бе споменат от шефа на комисията Мая Манолова при разбора след получаването на писмото с препоръките. Манолова не се отказа да заплашва, че избори по кодекса "Фидосова" са изпитание пред честността и прозрачността им. Освен това лявата депутатка заподозря, че президентът ще усложни още нещата, като наложи вето върху кодекса. Комисията "Манолова" се съобрази с изискването на Европа за машинното гласуване, но то ще бъде въведено първоначално само експериментално. Така на евровота резултатите от него няма да влизат в общия сбор от гласовете за партиите. Гражданите ще участват в изборите с хартиени бюлетини и само ако искат - чрез машина. Един от най-съществените елементи - за преференциалното гласуване на парламентарните избори, може и да отпадне от новия Изборен кодекс, след като за пореден път депутатите от различните ПГ не успяха да постигнат съгласие.

Търсят 300 000 лв. на пожар за Царевец, тревожи се "Стандарт"
Всичко тече, всичко се променя и дори камъкът и желязото се поддават на мощта на природата. На нейната "мушка" се оказва и най-посещаваният туристически обект в България - Царевец. Вековните каменни стени на крепостта обаче бавно се рушат. Консервацията на автентичните градежи е направена преди 40 г. И не издържа на атмосферните влияния. Огромните стени на зидовете, изградени от масивни каменни блокове, споени с хоросан, се ронят и поддават под собствената си тежест. Освен от климатичните влияния процесът се ускорява и от вандали, признава директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов. Разрухата лъсва, още щом пристъпиш на хълма през първата порта на Царевец. Проблемните участъци стават все по-видими, като продължиш и през втората и трета. На места липсват цели плочи от настилката. Или са изтръгнати, или са почупени. От спешна реставрация се нуждае и дървеният мост над сечената скала, по който минават всички туристи. Част от подходите са силно компрометирани и се нуждаят от цялостно ремонтиране и подмяна на настилката, не крият екскурзоводите. "Всеки ден туристите влизат с желание и любопитство, но остават изненадани от това, което виждат, препъвайки се в дупките и, залитайки по счупените плочи на стълбите към двореца на Асеневци", не крият гидовете.
Директорът на музея Иван Църов, казва че са необходими поне 2,5 млн. лв. за спешна консервация и възстановяване на всички щети по Царевец. Според него, ако сега не се вземат мерки, след година-две може да е късно.

Българският орех изчезва, алармира "Новинар"
Българският орех е на път да се затрие от пазара у нас. В момента има остър дефицит от полезната ядка в страната ни и се очаква до края на лятото тя да изчезне тотално, съобщиха за „Новинар” производители. Те допълниха, че вариант е да се внасят орехи отвън, но цените са прекалено високи. „Има възможност за експорт от Украйна, но той излиза непосилно скъпо и заради това няма сметка да се практикува”, обясниха търговци. Родните пазари търпят и липса на български фъстъци и лешници. Заради това цените им в магазините са много по-високи от тези на вносните ядки. Експортът се налага именно заради острия недостиг на български продукти. И ако при орехите няма големи възможности за доставка от чужбина, повечето фъстъци, които ядем, са вносни. Основно консумираме китайски и аржентински продукти, уточниха от бранша. Бадемите пък се внасят най-често от Америка.

2500 училища ще получат електронни учебници, рапортува "Дума"
Издателство "Просвета" ще подари до края на март електронни учебници на всеки учител от 1 до 7 клас за предмета, който преподава. Това обяви на пресконференция вчера директорът му Никола Кицевски. Инициативата е продиктувана от развитието на образователните технологии, широките възможности, които предоставят, и от факта, че по-малко от 5% от учителите в страната работят с електронни учебници, макар такива да има разработени.
Електронните учебници покриват изцяло съдържанието на печатните, но предлагат и много допълнителни интерактивни възможности като упражнения и задачи под формата на компютърни игри, видеофилми, галерии от снимки, аудиофайлове. Учителите могат да скриват временно части от съдържанието, да подчертават думи или текстове, да маркират, да чертаят фигури, да оцветяват. Учебниците по музика и изобразително изкуство "пеят" и "рисуват", а тези по английски език "говорят" с произношението на оксфордски преподавател. Всеки родител, който иска детето му да разполага с тях на домашния си компютър, може да го абонира срещу минимална сума чрез страницата e-uchebnik.bg, на която учебниците ще са достъпни след 1 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове