27 Май, 2024 21:40 2 083 67

Порошенко: Путин се стреми към цяла Европа

  • петро порошенко-
  • война-
  • украйна-
  • русия

Посещавал съм войските на юг, на изток и на север към Харков и мога да потвърдя, че ние се нуждаем спешно от въоръжение, противовъздушна отбрана, електронни оръжия и точно по този начин можем да възпрем Русия

Порошенко: Путин се стреми към цяла Европа - 1
Снимка: shutterstock

Възможен ли е скорошен край на войната в Украйна? Готови ли са властите в Киев на териториални отстъпки в името на мира? И колко още страната може да се защитава от руската агресия? Отговорите на тези важни въпроси дава президентът на Украйна в периода 2014-2019 г. Петро Порошенко в интервю пред БТВ.

Г-н Порошенко, Вие посещавате украинските войски на фронтовата линия всяка седмица. Виждате с очите си какво се случва. Каква е ситуацията в момента?

Много е трудна. Имаме концентрирани руски войски в няколко посоки и сега можем да сравняваме. Защото на 22 февруари 2022 г. 180-хилядна армия влезе в Украйна, в момента руските войски наброяват над 600 000 войници в окупираните територии. Русия почти е утроила числеността на войските си, докато Украйна се бие със същата численост. Ние имаме по-добро въоръжение и по-добри муниции, но те не са достатъчни. Украйна възпира руската армия благодарение на уникалния характер на украинските въоръжени сили.

Посещавал съм войските на юг, на изток и на север към Харков и мога да потвърдя, че ние се нуждаем спешно от въоръжение, противовъздушна отбрана, електронни оръжия и точно по този начин можем да възпрем Русия. Същевременно всеки месец Русия губи 24 000 войници, което показва колко ефективни са украинските въоръжение сили. Зеленски и шефът на генералния щаб казват, че разликата в загубите между руските въоръжени сили и украинските въоръжени сили е приблизително 1:3.

На 15 юни в Швейцария започва глобална среща за мир. Готова ли е Украйна да направи евентуално териториални отстъпки в името на това да се постигне примирие?

Няма друга държава в света, която да иска мир повече от Украйна, защото ние плащаме най-високата цена за войната. Но това трябва да е мир, не капитулация, не загуба и не победа на Русия. Става дума за самото съществуване на Украйна като нация и затова на мен ми е много по-интересно не толкова какъв ще е резултатът от срещата за мир в Люцерн, Швейцария, а по-скоро от срещата на върха в Съединените щати. Единственият инструмент за оказване на натиск върху Русия е НАТО. Затова ние сме в тук София на парламентарната асамблея на НАТО и се опитваме да подобрим решенията, които се взимат в подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Мирна Украйна означава победа. Въпросът е по какъв начин ще постигнем тази победа. Първо – членство на Украйна в НАТО, второ – доставки на най-модерното въоръжение, без ограничения как те да се използват от украинските въоръжени сили, включително и срещу легитимни цели на руска територия. Трето – още по-строги санкции срещу Русия, за да се възпре Путин да не може да финансира войната в Украйна, четвърто – финансова помощ за Украйна и пето – членство на Украйна в Европейския съюз (ЕС).

Казахте, че мир означава победа за Украйна. При положение, че такава не бъде постигната в обозримо бъдеще, готова ли е Украйна на териториални отстъпки?

Първо нека да не вярваме на Путин и да не вярваме, че това е ключът към мира. Това не е така. Когато аз бях президент в периода 2014-2019 г. непрекъснато ме атакуваха т.нар. миротворци с предложения и ми казваха: „Г-н президент, нека се откажем от Крим и ще се постигне мир“ и аз казвам: „Не, Путин, няма нужда от Крим“. Тогава ми казват „Нека му дадем Донбас и Крим, може би тогава ще има мир“ и аз казвам: „На него нито Крим, нито Донбас са му необходими“.

И сега мога да ви кажа, че Владимир Путин няма нужда от Донбас, няма нужда от Крим, дори няма нужда от Украйна. Той се стреми към цяла Европа. Той е луд император, той иска да държи Украйна като част от Руската империя, но утре може да каже, че Полша трябва да стане част от Руската империя, а след това България да стане част от нея, Балтийските държави, Финландия. Това е доказателство, че не трябва да се има доверие на Путин и на второ място, че не трябва да има страх от Путин. Имаме много ефективен и много силен преговарящ за мир – най-добрият дипломат. Това са въоръжените сили на Украйна. И ако те станат още по-силни чрез нашата солидарност, чрез доставки на оръжие, чрез санкции и ако отслабим Путин – това е най-краткият път към постигане на мир.

Намираме се в година на глобални избори. Преди дни българският министър на отбраната предупреди за руска намеса в изборите у нас. Такова предупреждение дойде и миналия месец от партньорите ни в ЕС. Какво бихте казали на всички български политици и публични фигури, които използват страховете на хората в предизборната кампания в страната ни?

От 2014 година целият свят нарича това хибридна война. Това не е война на бойното поле, това е война в информационното пространство, война, която действа чрез подкупи на политическите сили и чрез намеса в политическата сфера по време на избори. Ние през 2019 г. в Украйна знаем точно какво означава руското влияние. Видяхме го и в САЩ, когато Русия се опита да подкопае единството на САЩ. И сега можем да ви кажем, че въпреки че в САЩ Украйна се радва на подкрепа и от двете партии, чрез това противопоставяне, благодарение на руското влияние, те успяха да забавят доставките на оръжия за Украйна за шест месеца.

Навсякъде Русия финансира политически партии, те работят за нея. В Германия това е „Алтернатива за Германия“, във Франция – това е Националният фронт. Вие знаете и аз знам коя е партията в България без никакво съмнение. Не ми харесва, че аз като президент на Украйна трябва да се меся във вашата кампания, но все пак ще кажа – моля ви, не давайте нито глас на проруската партия, защото на нас в Украйна ни трябват проевропейски, пробългарски и проукраински политически партии. Нека провалим сценария на Путин в Европа!

Искам да използвам възможността да благодаря на България за изключително ефективната подкрепа от 2014 г. насам. От името на Украйна благодаря на българския народ, на българското правителство, на българските депутати и на българските журналисти. Благодаря ви!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    89 15 Отговор
    Крадец, разбойник, корумпиран чиновник и палач на собствената си страна се опитва да се продаде на Запада.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нено

    79 13 Отговор
    Путин си взе това което Меркел и Оланд му обещаха в Минск
  • 4 пешо

    76 12 Отговор
    поредния палячо
  • 5 За протокола

    53 6 Отговор
    "" В Червено море хусите от Ансар Аллах атакуваха два разрушителя на ВМС на САЩ. Това изявление направи военният представител на йеменското движение Яхя Сария.
    „Нашите военновъздушни сили извършиха опустошителни операции срещу два американски разрушителя... И двете операции постигнаха целите си“, каза говорител на хусите по телевизионния канал Al Masirah.""
  • 6 дидо

    35 4 Отговор
    А ще почерпиш ли по един шоколад
  • 7 Грешиш Прасенко, на

    64 16 Отговор
    Путин не му трябва цяла Европа, само иска да измете укро-фаписткия боклук от страна 404...
  • 8 Да бе

    68 11 Отговор
    Разбира се, направо към целия Млечен път се цели. Искали мир повече от всички, ама на преговорите за мир нямало да поканят Русия.. Гениално!
  • 9 АУУУУУ

    14 52 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    ДЯДО ИВАН ЩЕ БЪДЕ БИТ ОТ ДЯДО ДЖОН АКО МИРИЗЛНИЯТ МУ БОТУШ СТЪПИ НА ДУНАВА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #33, #47

  • 10 Нах

    67 11 Отговор
    Притрябвала му е на Путин бедна Европа.Русия има ресурси в пъти просто не иска да му ги крадете.Защото много изалчняхте и си повярвахте,че всичко е е ваше!!И сега искате да убедите обикновеният човек да води вашата битка докато вие забогатявате!!

    Коментиран от #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Перо

    49 7 Отговор
    Първият ционистки прецедент, след преврата казва, че има нужда цял свят да воюва, вместо Украйна и да плаща масрафа с провокацията на военния конфликт!
  • 13 Перо

    48 8 Отговор
    И тоя ционист стана милионер, след президентството!
  • 14 Ахахахаха

    43 6 Отговор
    Много ниско падат вече американците.. Тука вече са под дъното
  • 15 Гост

    35 4 Отговор
    Всяване на страх у масите беше определение на какво? На тер0ри3м.
  • 16 горски

    54 8 Отговор
    Путин се стреми да овладее Галактиката и да застраши близките 180млн други.

    Путин от 2008 година говори за това,че сигурността на Русия е застрашена от разширяването на НАТО...
    То не бяха разполагане на ПРО в Полша и Румъния ,да се пазят от ...Иран...Майдани и наливане на пари в Украйна и Кавказ ...после майдани и т.н...
    "Не е виновен този който обявя война,а този който я прави неизбежна"
    А за оФцете в Европа ,просто не ми говори....
  • 17 Провинциалист от провинция Тракия

    30 4 Отговор
    За да спрем Русия, която се биела с лопати и две години не можела да напредне по терена, било необходимо цяла Европа да е натовска...
  • 18 Някой вярва ли

    47 9 Отговор
    на тоя мошеник? Това е човекът в основата на всичко онова, което се случваше години наред в Донбас! Това е човекът който нареди т.н. АТО и започна да избива гражданите на Донецк и Луганск! Това е човекът, който подписа Минските споразумения с намерението изобщо да не ги спазва! Това е човекът, който години обвиняваше Русия, че не спазва тия споразумения, а самата Русия не беше страна по тях! Вярва ли някой на тоя мошеник и алкохолик, някой взема ли го на сериозно?

    Коментиран от #39

  • 19 АГАТа Кристи

    10 24 Отговор
    Във въпросната "Европа", в София, на 4-ти км. на "Цариградско шосе" има една клиника - "Св. Наум" - чакаме го.... Ако си свали токчетата и ботокса, ще е по-лесно да го излекуваме !
    Медицината ни е напреднала в такива случай, като този на Джуджи. Разполагаме с уневелсален инструмент - ВАРИЯ !
    Гаранция за излекуването МУ !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 007 /агент/

    2 12 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Над теб има камък от преди 150 години !!!
    Мир на пр А ха ти !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Рийте, рийте!

    26 7 Отговор
    Путин си пази кошарата.
    Май-май цяла Европа се стреми съм руските ресурси...
    Ще ядем гъбки...
  • 25 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    40 8 Отговор
    Потрошенко, недей да благодариш на българския народ,
    болшинството от нас не подкрепя фашисткия решим в Украйна.
    На другите, подмазвачите в България, можеш да благодариш колкото си искаш...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Анонимен

    15 7 Отговор
    А,бе,луди ли сме?Русия се бие за всяко село,вие говорите за Европа!Смях!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гробар

    15 5 Отговор
    Чак цяла Европа не. Само санитарен кордон до холандската граница.
  • 31 А кога

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "РЕАЛИСТ":

    ще отидеш в Москоf ?
    Там ще видиш той и тя, но само със себе си - с краставици, с кромит лук, с наденици, с цеперици, даже и с канали тръби 110, 150, 200 и нагоре.
    Като се прибереш - ще разкажеш !
  • 32 Ционистки кюмур

    16 6 Отговор
    И тоя е чфутин като Зеленю. Само убийства и войни са им в главите.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гадател

    18 6 Отговор
    Потрошенко, ще дойде време, когато цяла Европа ще се стреми към Русия, така че това което бръщолевиш са пълни глупости!

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Слуга на дявола

    15 8 Отговор
    омръзна ми най корумпираните личности на Украйна да са на първа страница
  • 37 Оди у

    6 11 Отговор

    До коментар #34 от "Гадател":

    Русиа.
  • 38 Име

    16 5 Отговор
    Диктаторът е Порошенко. Взе властта по насилствен начин с опорочени избори. Половината население бойкотира неговия избор и беше изключено. Той изпрати армия, която беше победена. След това започна подготовка за война.

    Коментиран от #43

  • 39 даа

    14 5 Отговор

    До коментар #18 от "Някой вярва ли":

    така е, както казваш, имаш само една грешка, наричаш пияницата -"това е човекът", правилното е "античовекът". А укрите, за да се отърват от тоя, се навряха на зеления, "програмата" работи така ...и тука е така.
  • 40 ее ама

    14 6 Отговор
    свършиха ли нашите родни отпадъци, че ни докарахте този!?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 фактите

    14 5 Отговор
    Потрошенко е американскагнида продажна!
  • 43 ???

    6 10 Отговор

    До коментар #38 от "Име":

    Пак ли пишеш от Кремъл партенко???
  • 44 МЛ СЕРЖАНТ ОТ АВИАЦИЯТА

    14 4 Отговор
    Най-големите лъжци са украйнските и българските медии и политици .

    Коментиран от #45

  • 45 Редник трудовак от Кърджари

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "МЛ СЕРЖАНТ ОТ АВИАЦИЯТА":

    Чакам те запас при мене да ти проведа единичното обучение!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Аииии

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "АУУУУУ":

    Дядо ти Джон върви и тръцка и няма кой да му смени памперса, срамота!
  • 48 Гадател

    8 5 Отговор
    Потрошенко, ще дойде време, когато цяла Европа ще се стреми към Русия, така че това което бръщолевиш са пълни глупости!
  • 49 Кек

    10 4 Отговор
    Путин се стремял към цяла Европа, а такива като този подпалиха целия свят и за да оцелеат са готови да изгорят всичко и всички след себе си.
  • 50 Пилотът Гошу

    10 2 Отговор
    Порошенко, я кажи заводите за шоколад в Русия работят ли? Щото като беше президент не спираха, нищо че се правеше на противник. Парите не миришат, нали така...
  • 51 Гост

    8 3 Отговор
    Вижте ме уядената му....а. Яде и пие със семейството си по луксозните ресторанти на Лондон и Берлин и от там проси оръжие и пари за унищожаването не само на Русия, но
    и на цяла Европа.
  • 52 Ох колко си жалък

    10 2 Отговор
    Как не ви е гнус да сте долни лъжци?
  • 53 БАРС

    12 2 Отговор
    ТОЯ Е ПРЕСТЪПНИК ТОЙ КАКТО И ТОРЧИНОВ ЯЦЕНЮК ПОРОБИЙ И ТЕХНИБОК ПРЕЗ 2014 ИЗДАДОХА ЗАПОВЕД ДА БОМБАНДИРАТ ДОНБАС КОГАТО ЧЕСТВАХА ХОРАТА 9 МАЙ ДЕН НА ПОБЕДАТА БОМБАНДИРАХА ГИ ЗАШЩОТО ОТМЕНИХА ТОГАВА ТИЯ УКРО НАЧАЛНИЦИ 9 МАЙ И ДА НЕ НОСЯТ ГЮРГОВСИ ЛЕНТИЧКИ.ДА ТЕ НАПРАВИХА ВОЙНАТА ,А ПОРОШЕНКО Е ЛЪЖЕЦ ТОЙ ПОДПИСА КАТО ПРЕЗИДЕНТ МИНСКИТЕ СПОРОЗОМЕНИЯ А НЕ ГИ СПАЗИ.
  • 54 Оги

    4 2 Отговор
    Не само, Порошак, също и към Азия, Африка, Марс, Венера и Андромеда.
  • 55 Доктор

    5 2 Отговор
    Пълен идиот.
  • 56 Добро признание

    7 3 Отговор
    Прав е,че на Русия не и трябват Крим и Донбас ,тя си има достатъчно голяма територия Само че на руснаците,живеещи в Крим и Донбас им трябва Русия,за да не ги избиват проамериканските украински правителства Затова си направиха референдуми за отделяне и спасение от унищожаващото ги управление
  • 57 Свободен

    1 3 Отговор
    Няма за какво да се притеснява!
    Възраждане е партия на пропаднали алкохолици, а те освен да тракат по клавиатурата с треперещи пръсти и чаша водка в ръка, друго не могат да направят!
    Е, ще съберат сили за една бюлетина, но дотам!
    Треперещите слаби телца създават и перманентен страх, който се изражда в анонимна злоба в коментарите!
    Жалка картинка са, няма страшно.
  • 58 дрон

    2 0 Отговор
    олиго май френд
  • 59 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    4 1 Отговор
    И ТОЯ Е С ПРОМИТ МОЗЪК ИЛИ СЕ Е НАДРУСАЛ ДОСТА
  • 60 Има

    1 1 Отговор
    едни други които се стремят към целия свят, включително и Русия. Порошенко е техен слуга.
  • 61 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    3 2 Отговор
    ТОЗИ НЕ БЕШЕ ЛИ ЧОВЕКА НАЗНАЧЕН ОТ ПУТИН В УКРАЙНА.
    ТОВА НЕ Е ЛИ НАЙ-БОГАТИЯ ШОКОЛАДОВ БОС В УКРАЙНА.
    КОЙ ГО ПОКАНИ И ПРЕСТАНЕТЕ ДА МУ ДАВАТЕ ПРАВО НА ГОВОРЕНЕ.
  • 62 Дедо Гошо

    1 2 Отговор
    Кой взима насериозно ТОВА ПРА-СЕ?!😂😂😂
  • 63 люти

    0 2 Отговор
    Педрошемшенко,ще вриш в казана.Избери си в този на шоколада или в този за акумулаторите.
  • 64 Перо

    2 2 Отговор
    Първият ционистки управник, след военния преврат в Киев!
  • 65 Един там

    0 2 Отговор
    Порошенко, излизаш ли от мазето? Руснаците ще ви намерят всичките плъхове предатели.
  • 66 ПОТРОШЕНКО Е ФАШИСТ

    1 1 Отговор
    И БЪРЗО ДА СЕ ИЗЧИБВА НА КУЧЕТО ОТЗАД ! ПОКАНИЛ ГО Е ЯКОБ СТАНИШЕВ И ТОЙ С НЕГО ПАК ТАМ !
  • 67 ШОКОЛАДИТЕ РОШЕН СА НЕГОВИ

    1 1 Отговор
    НЕ ГИ КУПУВАЙТЕ БЕ - БОКЛУЦИ СА ЗА ТЕЯ ПАРИ ! ТОЯ ФАШАГА МАЙ Е РЕШИЛ ТУКА ДА СЕ КРИЕ , А ЩО НЕ Е НА ФРОНТА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове