Last news in Fakti

13 Февруари, 2014 16:30 973 0

ГЕРБ: Кой готви държавен преврат чрез Изборния кодекс?

  • герб-
  • изборен кодекс

В черновата на проекта за Изборен кодекс има текстове, които предвиждат избори за президент и вицепрезидент през 2014 г. Кой реши, че през 2014 г. ще се провеждат и избори за президент и вицепрезидент на републиката, чийто мандат е започнал през 2012 г. и не е стигнал според петгодишния срок до своята половина? Това опит за държавен преврат ли е или изцяло решение на неясни кръгове, че от октомври 2013 г. до май 2014 г. в нашето общество и държава ще се случат процеси, които ще доведат до произвеждане на предсрочни избори за президент и вицепрезидент?

Това заяви на брифинг в Народното събрание заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева.

По думите й за пореден път сме свидетели на задкулисие, което поражда много въпроси. „Какво означава в проект на Изборен кодекс да фигурира такъв текст, изпратен и до Венецианската комисия, че неясни сили ще доведат до това да има избори за държавен глава? Имат ли службите в лицето на ДАНС информация къде се готвят тези процеси, кога трябва да бъдат финализирани и това ли е работата на временна комисия с участието на обществен съвет да се занимава с подготовката на държавен преврат? Какво друго, освен държавен преврат, е в изборен кодекс да се насрочва дата за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент на републиката”, попита Цецка Цачева.

Когато обсъждахме доклада за приемането, черновата на проекта на Изборния кодекс беше успешно наречена тогава от г-н Бисеров „продукт” и това не е било случайно. В този продукт има текстове, изпратени и на Венецианската комисия, без да има авторство върху тези текстове”, припомни Цачева. Пред журналистите в парламента тя цитира „Параграф 12“ от проекта за Изборнен кодекс, който гласи: „При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г., едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на Републиката, съвпадат с изборните райони за народни представители”. Според Цецка Цачева, текстът на този продукт не е внесен, тъй като никой от членовете на комисията не е сложил подпис под него, за да удостовери авторството. „В този момент не лъжата е на дневен ред, а въпросите, на които чакаме отговор. Кои са силите, които готвят президентски избори през 2014 г.? Къде се намират те? Кой ги организира? Кой от тях подава информация на г-жа Манолова, за да може да предвиди такава разпоредба и да я изпрати за съгласуване във Венецианската комисия”, попита още Цачева и посочи, че е било най-удобно скандалният текст да бъде прикачен като приложение към доклада, който бе оспорен от групата на ГЕРБ.

„Вероятно от 26 ноември, когато скандалният текст на „Параграф 12“ в превод е изпратен до Венецианската комисия, са се случили някакви други инженерни процеси, за които няма къде и как да бъдем уведомени, но в настоящата редакция действително този текст го няма. Това не го прави по-малко скандален, защото ни излага пред европейските институции за начините, по които някой някъде решава, че на 25 май ще има избори 3 в 1”, категорична бе Цецка Цачева.

„Видна е атаката срещу президентската двойка. Дали г-жа Манолова има нещо общо и с контрапротестите пред президентската институция? Г-жа Манолова ли дирижира всички тези процеси и то толкова умело и успешно, че да се стигне до законодателна инициатива, изпратена до Венецианската комисия“? Това попита по време на брифинга народният представител Десислава Атанасова. Тя припомни плакатите за нови избори на контрапротестите, с искания за импийчмънт на президента. „Обществото ни е толкова чувствително по темата задкулисие и задкулисни договорки, че е време тези отговори да бъдат дадени. След като стана ясно, че гражданите за пореден път са излъгани, че няма да гласуват по нови правила, няма да гласуват машинно, а само експериментално, че няма да избират мажоритарни кандидати, че няма да има електронен вот, то единствено и само една цел оправдава новия Изборен кодекс „Манолова”, а тя е ясна за всички – това е атака срещу президентската двойка”, подчерта Атанасова.

По думите на заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев, в „Параграф 12“ от проекта на Изборен кодекс има нещо, на което трябва да обърнат внимание и службите за сигурност. „Там се предвиждат и предсрочни парламентарни избори. Къде се ражда този политически инженеринг, къде е това задкулисие, кой може да си позволява такова нещо и то да се предоставя във Венецианската комисия? В споменатия проект се има предвид, че правителството ще е паднало и ще има нови избори. Не може процесите в България да се случват само благодарение на опорни точки”, подчерта Главчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове