Last news in Fakti

28 Май, 2024 16:11 1 774 14

Социалната пенсия за старост става над 300 лева

  • социална пенсия-
  • увеличение-
  • пенсионери-
  • българия

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност

Най-ниската от основните пенсии, изплащани от държавното обществено осигуряване - социалната пенсия за старост, ще премине границата от 300 лв. от 1 юли. Министерският съвет предлага тя да се увеличи от 276,64 на 307,07 лв., а проектът е публикуван за обществено обсъждане.

В решението няма нищо извънредно - размерът на този вид пенсия се определя от Министерския съвет, а увеличението е 11%, с колкото ще бъдат увеличени и другите пенсии по швейцарското правило, пише "Сега".

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Очаква се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 523,04 лв. на 580,57 лв. от 1 юли.

Към 1 май 2024 г. 61 900 души получават пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Двата вида добавки, които се определят от социалната пенсия - за чужда помощ и за ветераните от войните, се получават от 75 300 лица.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помощи за Украйна

    12 3 Отговор
    В еврозаната ще бъдат 150 евро, три пенции стигат за едно погребение.
  • 2 честито

    11 2 Отговор
    на живите
  • 3 честен ционист

    21 3 Отговор
    Глупости, в България, през 21 век има стотици хил пенсионери с по 350лв пенсия и не, това не е социална пенсия за старост, а нормална за 20 год+ стаж
  • 4 Тази пенсия

    14 1 Отговор
    за въобще неработили, но били здрави като млади е подаяние за което НОИ ще изплати над 220млн. лева. Сега ще започнат ревовете как се живее с 307лв. Тази социална пенсия, болнични, майчинство, пенсии с ТЕЛК, детски, помощи за безработни са социални плащания и трябва да се плащат от държавния бюджет, а не да излизат някакви икономисти и да казват - държавата подпомага бюджета на НОИ с 50% защото вноските от пенсионно осигурените не стигат.

    Коментиран от #8

  • 5 Ехаааа

    7 7 Отговор
    Толкова много, Как ще ги похарчат?
  • 6 Къпан пор

    31 1 Отговор
    С работа 500 лева пенсия,без да работиш 300 лева.Защо се чудите,че хората не искат да работят.
  • 7 пенсионер от Варна

    19 1 Отговор
    първо да се проверят страничните доходи, след това да се дават пенсии на неработилите и крилите осигуровки ! цял живот чукали на частно за големи пари без осигуряване, наеми, ренти, доходи от акции, а после - държавата им виновна !
  • 8 Qфте

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тази пенсия":

    Има хора от 30 години в парламента, те какво са работили?

    Коментиран от #9

  • 9 Това са

    25 1 Отговор

    До коментар #8 от "Qфте":

    2-3 хил души и част от тях наистина са работили. Проблемът е в държавните служители които не внасят осигуровки, пенсионират се с високи пенсии и обикновено продължават да работят. Особено вредни са военни, полицаи, пожарникари които се пенсионират рано на 52г. с 20 брут(ал)ни заплати и продължават да работят без да са внасяли осигурителни вноски. Най-големите нахалници са конституционните съдии които се пенсионират веднага като им изтече 7г. мандат независимо от възрастта (все едно че са със 100% ТЕЛК ментално увредени) и без таван на пенсията като депутатите.

    Коментиран от #11

  • 10 Дядо Гошо

    5 1 Отговор
    Или всички хора над определена възраст трябва да взимат такава пенсия за старост или никой. Не стига, че цял живот не са плащали данъци и осигуровки, ама сега и пенсия взимат. Хората, с трудов стаж над 35 години взимат стотина лева повече от тези хитреци.
  • 11 едикаои

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Това са":

    А бре интригант, първо се ограмоти и тогава драскаи. Всеки си плаща осигуровки. Това че не им ги дават като пари на ръка и след това да им отдържат е друг въпрос, но за всеки се плаща. А е вярно че има калинки от ГЕРБ дето не са работили нищо освен калинки на ГЕРБ. Нямат и един ден работен и закони гласуват. Но това е друга работа.
  • 12 комунистче

    2 0 Отговор
    не са само калинките, има политици от ГЕРБ, които са с празни биографии, едно осемдесет процента са такива, тези хора, имат самочуствието и нахалството да желаят да са управници на държавата, въпреки че вече им видяхме плачевните резултати, за 15 години, нищо, нито една реформа, без Шенген, нищо за икономиката и доходите, мърлява работа по поддръжка и градене на инфраструктурата, последно място в ЕС по всички показатели, кандидат премиера им, който трябва всяка седмица да е на съвет в ЕС, не знае нито един западен език, върви там около масата в Бюрксел, и с него тичат преводачки и пиарки, като кокошка с пилета, с една дума трагедия и катастрофа
  • 13 Манджа с грозде

    0 0 Отговор
    Този сайт уж е гербаджийски а рекламира Радослав Рибарски, Камбарев и ПП-та. Какви са тези предизборни фокуси?
  • 14 Инфлация

    2 0 Отговор
    Пенсията става 300 лева , а само един мехлем на професора струва 50 лева
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове