Last news in Fakti

31 Май, 2024 10:52 3 103 53

На прага на летния сезон: Класическото меню пържена цаца и наливна бира варира от 8 до 22 лева

  • летен сезон-
  • цаца-
  • бира-
  • цени

Със сигурност има значение къде остсядате, разликата може да варира между 5 и 10 лева на ястие

На прага на летния сезон: Класическото меню пържена цаца и наливна бира варира от 8 до 22 лева - 1

Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи, съобщи Нова телевизия.

Пържената цаца от години бие рекордите по поръчки в ресторанти и крайбрежни заведения, а тази година тя е поскъпнала между един и три лева. Оказва се че най-евтината тази година е в Сарафово, Бургас и Крайморие.

"Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска, рибена, шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили с 20 стотинки, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева", споделя Ани Валекова - управител на крайбрежно заведение.

Продажбата на цаца за месец варира, като се търси рибата да е прясна.

Северин живее в Австрия и прави сравнение между цените на ястията, които обича. Споделя ни, че има строги предпочитания.

"Супата варира между 5 и 10 евро, а стекът - между 40 и 60 евро, не можем да сравним България с Австрия. Със сигурност има значение къде отсядате, разликата може да варира между 5 и 10 лева на ястие. Така че трябва доста добре да сте ориентирани къде са скъпите места и къде евтините", смята той.

В друго заведение порция цаца е 9 лева и същия грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас например. Цената на шопската салата може да бъде намерена от 8,50 до 16 лева.

След цацата най-продавана се оказва наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 хиляди литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3,20 до 7 лева. Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи.

"Ние няма да вдигнем цените, защото се притесняваме да не загубим клиентите си", споделя Нели Стоянова - търговец на палачинки.

Търговецът Галин Янев уточнява, че за последната година цените са се повишили навсякъде с 15-20%. "За между 7 и 12 лева може човек да си вземе палачинка или гофрета. Не мисля, че ще има някакво допълнително завишаване независимо, че тока ще се вдига цената", посочи той.

Новият хит това лято край морето е балончестият чай (bubble tea), който е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева по Черноморието, като той е една от разхладителните напитки, които търговците готвят заради очакваното горещо лято.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 18 Отговор
    Нема се плашите, Бацета! Порция пълнени чушки в Гърция е 12 евро..., теслата и там е голяма...

    Коментиран от #14, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    34 10 Отговор
    Като видя меню драскано с химикал с руски подчерк, или налепено с ония оранжеви етикетчета едно връз друго и ми се отщява въобще да поръчвам. Кой потребител въобще се унижава да им плаща такива цени в родните капанчета на тия мутри.
  • 4 ТаУмВзе

    33 7 Отговор
    Мутроморието е за Мазохисти ей! ХАХАХХАХА
  • 5 честен ционист

    33 2 Отговор
    "Калмари пане" е полуфабрикат, в който няма даже и дупето на калмара. Като ония рачешките ролца, дето ги правят от соя, или тези със забитата рачешка щипка и топката от тесто. В интерес на истината е цяло приключение за този излъгал се да консумира такава долнопробна кухня.
  • 6 Слави

    15 31 Отговор
    Ходете при византииците да плащате тройна, като не ви изнася.

    Коментиран от #7, #21, #22

  • 7 честен ционист

    20 8 Отговор

    До коментар #6 от "Слави":

    Само че в Гърция това, което в България го предлагат за основно, там е само гарнитура към общото мезе.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Не те

    17 13 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Знам колко си лаком ,но на нашето черноморие има прекрасни кръчми с огромни порции , които нямат изяждане ! Вместо да мрънкаш , се научи къде да ходиш !

    Коментиран от #12

  • 11 А на

    6 19 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    Нас бедняците не ни и трябвате ! Идете на гръцкото лайноморие! Ако имахте пари , щяхте да сте на Турция , пет звезди!

    Коментиран от #27

  • 12 честен ционист

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Не те":

    Всички са еднакви. От всички те лови диарията в крайна сметка. Когато някой ме уверява едно нещо, колко е "прекрасно" ми става ясно, че си прави реклама, и се мъчи да си пробута "прекрасните" буламачи не отговарящи на никави стандарти.
  • 13 Няма ора

    23 8 Отговор
    Няма ора. По морето съм и няма ора. Мъртвило навсякъде. Капанчета и заведения, които предните години вече бяха отворени, сега са затворени и като ги питаш, казват средата на юни отваряме. Питаш, що бе? Казват ти, никой не ще да работи за без пари. Това е едната страна на проблема. Другата е, че просто няма туристи. Няма! Хората се надяват на българския наплив за петък, събота и неделя. И току отронват по някоя сълза, спомняйки си за руснаците и как плащаха

    Коментиран от #31

  • 14 Ти обаче си

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    с "подплашен" УМ ! Какъв е стандартът в Гърция, че правиш сравнение на цените ? Затова сме бедни, защото сме много прости, не знаем какво да искаме, не знаем за какво да протестираме, не знаем дори, че сме жители на свободна държава и живеем в демокрация, не знаем за кого да гласуваме, не знаем, че цензурата не е за демократична държава / Факти.бг, Днес.бг /и затова я търпим, не знаем нищо за живота в другите държавави но им даваме акъл.....нищо не знаем, ние сме едно племе от многознайковци, но страхливци, а искаме да сме герои...смях и погнуса...
  • 15 РИБА- БАЛЪК

    15 2 Отговор
    Като има балъци да пълнят гушите на мутрите !!
  • 16 ооо, не разбрахте ли

    12 2 Отговор
    Последните световни изследвания сочат, че рибата, изобщо морските дарове, са пълни с пластмаса. Е, как тогава рибата да е евтина ?
  • 17 Хаха

    17 6 Отговор
    За това нашето черноморие няма да има туристи. Бира за левче и цаца за кефче 22 лева. То златната рибка да е ще е по евтина. Ще си хапваме в таверните поне прясна истинска риба и ще си пием узото и пак ще ни е по евтино. И сервитьорките ще ни се усмихват вместо да ни се мръщят и дебели дебеловрати няма да ни обикалят!

    Коментиран от #42

  • 18 ИЗГОНИХТЕ РУСНАЦИТЕ

    17 6 Отговор
    Чакайте на украинците и накрая с пръст в ....

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост си на простотията !

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    "Аз не съм добре, но се радвам, че и Вуте е зле" - със злоба и завист толкова, беднотия до шия !
  • 21 Нико

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "Слави":

    И петорно да е , получаваш сървис и храна и обслужване и ниво на къмпинги и безкрайни плажове и скали и приятна атмосфера и всико, което е усещане за море....апропо цените са като тука, ама ако си на почивка и искаш почивка си плащаш за всичко
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Плажна кръчма

    3 2 Отговор
    От 8 до 22 ще ви цакат с топла бира.

    Коментиран от #53

  • 26 Яяяя

    6 10 Отговор

    До коментар #18 от "ИЗГОНИХТЕ РУСНАЦИТЕ":

    То пък едни руснаци.... Седнат като баровци и се измъкнат като мухльовци. Само натряскани мутри. Не че украинците са по различни. Все на изток гледаме! А от там само простотия може да дойде!
  • 27 до кога а

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "А на":

    И да имам и да нямам пари в тая бетонна джунгла с не до там регламентирани цени и хигиена няма да ме видите на плажа с го вна и други подобни чистотии по мръсния и скъп плаж че и вулгарно отношение на надути собственици мислейки че са велики за 3 месеца в годината без да влагат желание за подобряване на околната среда и добро отношение към човека-туриста а не като нещо за цоцане до дупка ... а ства ясно че бай ганьо не е умрял а е велик.!
  • 28 Еее...

    6 7 Отговор
    На глупаците никой не може да помогне ! Висете си в Гърция !

    Коментиран от #30

  • 29 До N 1 - гост

    10 4 Отговор
    Ти обаче си с "подплашен" УМ ! Какъв е стандартът в Гърция, че правиш сравнение на цените ? Затова сме бедни, защото сме много проsти, не знаем какво да искаме, не знаем за какво да протестираме, не знаем дори, че сме жители на свободна държава и живеем в демокрация, не знаем за кого да гласуваме, не знаем, че цензурата не е за демократична държава и затова я търпим, не знаем нищо за живота в другите държавави но им даваме акъл.....нищо не знаем, ние сме едно племе от многознайковци, но страхливци, а искаме да сме герои...смях и погнуса...ЗАЩО МЕ ИЗТРИХТЕ БЕ ? НЕ ДОПУСКАТЕ ИСТИНАТА НА "БЯЛ СВЯТ" ?
  • 30 Не бих казал,

    14 4 Отговор

    До коментар #28 от "Еее...":

    че човек е глупак който цени парите си и и дава само за качествена услуга или стока, но бих казал, че глупак е този който имитира опит за "героизъм" и "родолюбие" върху немотията която сам си създава !
  • 31 Я кажи кажи

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Няма ора":

    Къде точно си на морето?Барата на село на се води море.
  • 32 ⚜️Просветен⚜️

    9 2 Отговор
    От години слушах как византийците са рай за туризма , евтино и хубаво! Еее , посетих ги! Който твърди че там му е евтино е лъжец! Да, може и има право да харесва природата, плажа, водата , хората дори, защото това е субективно, но някой да твърди че е евтино, пълна лъжа! Говоря за туристически обекти, не за магазини и супермаркети!

    Коментиран от #34

  • 33 А бе,

    5 1 Отговор
    цаца за цаци !
  • 34 Просветенчо

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "⚜️Просветен⚜️":

    Излез от нета и бърже да почистиш пред панелката, че навсякъде кочина от бай-ганьовщината. Не ми се прави на герой във виртуалния свят.

    Коментиран от #35

  • 35 Само

    10 10 Отговор

    До коментар #34 от "Просветенчо":

    Истински Бай Ганьовци могат да клефат цял ден на едно кафе в Гърция , защото нямат пари за сянка! И да си снимат сметката от гръцкото село , защото останалото време са на консерви и гироси! И тези ни се правят на аристократи ?! Хахаха.... селяндуриии...

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Панчаревската кметица

    4 3 Отговор
    най-хубавото на нашето черноморие е че дивите селяци продали кравите преди 10тина години го отричат заради липсата на обслужване и не ходят на него с което си действие го правят 10 пъти по-привлекателно.

    Коментиран от #43

  • 39 Мисирката

    3 2 Отговор
    от как всеки ганьо и ганьовица с 20 годишна кола стиснали по 50 лева станаха с претенции ситуацията ме радва все повече

    Коментиран от #41

  • 40 555

    4 0 Отговор
    Дайте актуална цена на кравешкия стек , ония с камерите дебнат:)
  • 41 555-1

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Мисирката":

    +1
    Глад мори добитъка , немотия
  • 42 тъп си като македонец

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    много се радвам че такива елементаеристи като теб мислят така дано да сте все повече и повече

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ганев

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "тъп си като македонец":

    От ген Z , за никакъв не стават :)
  • 45 Спамчо

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "тъп си като македонец":

    Северен или нормален :)
  • 46 Колко

    0 0 Отговор
    Грамажа на порция цаца....не става ясно.
  • 47 Щерев

    3 1 Отговор
    Само като прочета че селтаците коментират цената на цацата и ми става ясно какви велики туристи са. Това е все едно да коментираме цените на ястията в София и да се равняваме към кебабчето. Пфу.
  • 48 е затова ще фалират

    2 2 Отговор
    В гърция грилованите дребни риби са с по високо качество, и не са замразени на 7 евро, кой ще им яде замразената китайска цаца която струва на борсата 2 лв килото.

    Коментиран от #50

  • 49 бай ганьо е много нагъл тип

    3 0 Отговор
    Ричард Алибегов пак ще обяснява как ресторантьорският бизнес фалирал, ДДС ставката да се възтанови на Ганьовците нагли.
  • 50 К. Николов

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "е затова ще фалират":

    Ето ти формула как да станеш и ти като тях милионер. Купуваш един шлеп китайска цаца за 0.50 ст. килото. Правиш три ресторанта и я продаваш за 5лв. порцията. Всички клиенти ядът при теб ефтина цаца. На първия месец вече не можеш да си пребройш кинтите. Толкова е лесно.
  • 51 Сезон

    3 1 Отговор
    Надули цените , няма персонал да работи за чест и слава , няма да има и туристи истински а безработни пратени да отлежават у нас че са непретенциозни към помията в хотелите . Защо няма безплатни паркинги за туристите на плажа и в комплексите ?

    Коментиран от #52

  • 52 За паркингите

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Сезон":

    На много места няма даже платени, защото всичко е презастроено, ти искаш безплатни. Огледай се наоколо. На Св. Влас уникален комплекс на първа линия/да не му правя реклама/ и 5-6 места за паркиране. И не е само той. Всичко, що е на първа линия стотици апартаменти в няколко блока в комплексите и паркоместа тук-там.
  • 53 и не само

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Плажна кръчма":

    Добавям и отвратителната воня от тоалетните, както и цялата липса на хигиена. Отвратително лепнещи маси и столове, чаши с отпчатъци от пръсти, абе, гнус.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове