Last news in Fakti

17 Юни, 2024 13:27 4 827 40

В ЕС се насочват до 48 млрд. евро субсидии за дейности, които вредят на природата! Катерина Раковска пред ФАКТИ

  • катерина-
  • раковска-
  • пасища-
  • ес-
  • програми-
  • вреди-
  • природа

У нас със средства от мярката „Пасторализъм“ в трите национални парка на България тежки породи едър рогат добитък утъпкват суб-алпийските тревни съобщества, утъпкват водоизточници и замърсяват ледниковите езера, казва тя

В ЕС се насочват до 48 млрд. евро субсидии за дейности, които вредят на природата! Катерина Раковска пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полагаме ли всички усилия за опазване на природата в националните паркове, които са част от най-ценната ни защитена природа. Какъв е проблемът на субсидираната паша на едри породи в националните паркове. Каква е мярката “Пасторализъм”… Пред ФАКТИ говори Катерина Раковска от екологичната организация WWF.

- Г-жо Раковска, мина кампанията за европейски избори, но всичко, което прави ЕС, ли е в полза на хората. Нов доклад на WWF разкрива, че държавите в ЕС насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Какво показва докладът?
- Докладът е поръчан от офиса на WWF в Брюксел във връзка с Глобалната рамка за биоразнообразие, приета през 2022-а, част от процесите на прилагане на Конвенцията за биоразнообразието. Целите на рамката са да се набележат действия за спиране загубата на биоразнообразие и по-устойчиво бъдеще. Едно от набелязаните действия за постигане на тази цел е намаляване на вредните субсидии. Докладът на WWF се фокусира върху това, което планират страните членки, тъй като те планират и инвестират европейските средства. Той включва примери за вредни субсидии от земеделието, транспортната и водна инфраструктура.

- Тези "вредни" субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, но основната част от тях са в селското стопанство. Кои са…
- Става дума за неустойчиви земеделски практики, промени в начина на трайно ползване, фрагментация на реките, деградация на горите, които водят до загуба на природни местообитания, загуба на видове и деградация на екосистемите. Оценки на европейския одитен офис по отношение на селското стопанство показват, че предишната Обща селскостопанска политика (ОСП) (2014 – 2020) не е постигнала целите си за климата и околната среда, емисиите от земеделието не са намалели, биоразнообразието в земеделските земи продължава да намалява, а субсидиите на ОСП по-скоро насърчават по-голямо ползване на вода, отколкото по-ефективно.

- Изследването показва, че до 60% от финансирането по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, възлизащо на 32,1 млрд. евро годишно, се изразходва от държавите от ЕС за дейности, които насърчават мащабно неустойчиво земеделие… За какво става въпрос?
- Конкретно докладът разглежда пряката подкрепа под формата на плащане на площ – тя стимулира увеличаването на интензивното животновъдство или разширяването на производството на култури под конвенционално земеделие, което може да навреди на околната среда чрез:
- увеличаване на емисиите на парникови газове;
- влошаване качеството на въздуха;
- допринасяне за неустойчиво използване на природните ресурси, (напр. използване на вода, увеличаване на земната площ, необходима за отглеждане на култури използвани като храна за едър рогат добитък);
- замърсяване на земята и водните тела (напр. чрез прекомерно прилагане на азот и фосфор и чрез пестициди);
- неблагоприятно въздействие върху биоразнообразието (чрез намаляващата на естествените местообитания и фрагментацията им и замърсяване)

- Как се опустошават природните местообитания?
- Примерите за увреждане от други държави в доклада показват следното - в Италия, в която 80% от субсидиите отиват за 20% от фермерите и стимулират твърде интензивно животновъдство; В Румъния, в Дунавската Делта, която е Биосферен Резерват по програмата на ЮНЕСКО, големи площи от ценната екосистема е била превърната в земеделска земя, схемите за плащане на площ насърчават само големите стопани и интензивно земеделие, но не и устойчивото развитие, а други субсидии насърчават превръщането на части от влажната зона в земеделски земи. В България със средства от мярката „Пасторализъм“ в трите национални парка на България тежки породи едър рогат добитък утъпкват суб-алпийските тревни съобщества, утъпкват водоизточници и замърсяват ледниковите езера.

- Докладът включва примери за вредни субсидии от земеделието, транспортната и водна инфраструктура от редица държави, сред които и България. Какво се случва у нас?
- Примерът от България е за прилагането на мярката за сезонна паша, или пасторализъм, която досега се прилагаше в националните ни паркове. Неправилен дизайн на мярката в добавка към липсата на контрол има вредни последици за най-ценната ни природа. Оценката на природозащитната и научната общност, както и на експертите в националните паркове, за въздействията на субсидираната паша върху природата в националните паркове е следната: води до повишена еутрофикация (замърсяване с органични вещества) на езера поради вток на биогенни елементи, ерозия и разрушаване на бреговете и намаляване прозрачността на водите, свободно пашуващите животни навлизат в забранени за паша територии - резервати, горски територии и др., обедняване на тревния състав, механични повреди, утъпкване, системно замърсяване на питейни водоизточници, безпокойство на дивите животни и др. Конфликт с дивите животни - самите пастири, в разговор с туристи, се хвалят за отстреляни от тях вълци и мечки.

Субсидираната паша създава изкривен стимул за качване на голям брой домашни животни в парковете.

Липсва капацитет за контролиране на движението на животните. Парковата охрана е малко, има достатъчно задължения, но дори парковете да бяха добре обезпечени с персонал, тяхната работа не е да се превръщат в пастири. Територии за паша в България има предостатъчно, лесистостта в страната нараства именно заради липсата на паша. Не е нужно развитието на селското стопанство да става за сметка на най-ценната ни природа. Пасторализмът е имал екологични мотиви изначално, но в действителност са се получили изкривявания: пашуващите крави само в НП „Рила“ са се увеличили от 661 през 2007-а до 8338 през 2022-а. Важно е да се отбележи, че пашата в националните паркове е разрешена по закон, проблемът се създава от субсидираната паша.

- Проучването обръща специално внимание на субсидираната паша на едър рогат добитък в националните паркове по мярката „пасторализъм“. Какво е това?
- Част от Стратегическия план за земеделието, мярката за пасторализъм първоначално има за цел опазване на откритите площи във високите планини чрез паша на овце и традиционни породи говеда. Въпреки това, включването на тежък добитък, съчетано с предизвикателствата за контрол в отдалечени райони, създаде по-голям проблем, вместо да го реши.
Дирекциите на националните паркове и експерти подробно са документирали неблагоприятните ефекти от тежкия добитък върху тези деликатни екосистеми. Доказателствата включват замърсяване на езерата, ерозия, увреждане на водните източници и намаляване на растителни видове. За да се смекчат вредните последици от увеличения брой на едрия рогат добитък, по програма „Околна среда“ са одобрени дейности за 1,5 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 112

    58 1 Отговор
    Крайно време е зелените талибани от разните НПО да бъдат озаптени! Те правят всичко друго, но не и опазване на природата!

    Коментиран от #5

  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    42 0 Отговор
    КАТЕРИНКЕ И ТИ ВРЕДИШ НА ПРИРОДАТА АМА НИКОИ НЕ ИСКА ДА МРЕШ
  • 4 Смърфиета

    26 0 Отговор
    От свои източници научавам, че кафявото подковообразно подрумниче е изчезнало. Този вид не е бил намиран от 1974г. Отидох да видя екземплярите в Природонаучния музей. Изядени са от молци. Това е наистина обезспокоително, да не кажа, че е истинска трагедия.
  • 5 Смърфиета

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "112":

    WWF e "Ислямска държава" сред зелените НПО-та.
  • 6 Интересно

    45 1 Отговор
    Дребният и едър добитък у нас намаля в пъти спрямо това, което беше преди 50-70 години, но Европата каза - много ви е, яжте скакалци и ГМО.

    Коментиран от #13

  • 7 г-н

    34 4 Отговор
    мечки,вълци и чакали може крави,коне и овце не да ги о евроатлантиците

    Коментиран от #28

  • 8 ТаУмВзе

    21 1 Отговор
    Иде реч за Кражбията на евракис и нищо повече! Оставям настрана, че няма Живи да гърбят на полето за стотинки и тва е. Папка е си гръцко и турско ГМО на писта за Яко кинти и тва е.
  • 9 Дедовия

    29 1 Отговор
    Типичното европейско некадърие и празнословие. Първо кой допуска и контролира вноса на токсични пестициди от Турция, Македония??. Второ - ами така наречените "конвенционални" култури у нас са житните, те изискват торене за високо добиви, мислите да ги ограничите ли?. Ами пасищното отглеждане на така или иначе силно намалелите животни, ще го спрете ли окончателно??. Ще пазим мечките и вълците, докато унищожават реколтата и изядат хората!!!!. Много още Безумия виждам в думите на тази дама, които няма смисъл да анализирам - либерални "европейски ценности"!!!.
  • 10 интересно

    28 1 Отговор
    Къде в България се отглеждат животни в т.нар. субалпийски пояс (над 1700 м н.в.)?

    Коментиран от #12

  • 11 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 0 Отговор
    Таа па ква е?

    Коментиран от #16

  • 12 Красимир Каракачанов

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "интересно":

    Как къде, в Македония! Дядо ми например
  • 13 напротив

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Интересно":

    Виж, отпуснали са пари за развитие на животновъдството!
  • 14 НПО престъпници

    28 0 Отговор
    Катеринке, бахур ядеш ли, ако ли ще го ядеш скоро май. Голяма хранилка си измислила, голяма далавера.
  • 15 От Каспичан,

    5 8 Отговор
    Ами така е в България дават пари на едни тарикати да отглеждат магарета и коне и да си живуркат с тези субсидийки,демек немъчени парички..!!
  • 16 евро голд дигъринг

    26 1 Отговор

    До коментар #11 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Поредната евро лапачка, обрратна като гледам и със сигурност веганка.
  • 17 454545

    29 0 Отговор
    Тази е класически екотерорист, от хората които правят пари чрез псевдо екологични правила,позор.
  • 18 фрагментация на реките

    28 1 Отговор
    фрагментация на реките, деградация на горите - типичен брюкселски речник! Като чуя думата "устойчив" и се обривам! Така и не дочетох безсмислената статия! В тия НПО кипи безсмислен труд!
  • 19 Василев

    21 0 Отговор
    Тези са пълни идиоти.
  • 20 долу ЕС

    21 2 Отговор
    чували ли сте изречението, ЗАТОВА ЕС ДАВА ПАРИ, ТОВА ПРАВИМ! Някой замислял ли се е, че това е пълен абсурд при пазарната икономика. ЕС раздава наши пари от вноските, но той ти казва как да ги харчиш. Така икономическа система си има краен живот, защото останалата част от света работи на друг принцип, от какво имат нужда и го правят
  • 21 ФАКТИ

    16 0 Отговор
    ПАРТНЬОРИТЕ РЕШИЛИ НАБЪРЗО ДА ОСТАНАТ 1 МИЛИАРТ НА ПЛАНЕТАТА. ВСИЧКИ СРЕДСТВА ЯВНО СА В ДЕЙСТВИЕ. ВЪРВИ НИ НА ПАРТНЬОРИ.
  • 22 Психодиспансер

    17 0 Отговор
    Такива ги приемат за цялостно лечение в Карлуково!
  • 23 Дебили

    16 0 Отговор
    Оффф като видя думата зелено/и ,природа и ми изниква на Прокопиев вилата в парка.
  • 24 Хъс

    18 1 Отговор
    Кога, станахме алпийска държава?
    Преди, говедата се измерваха с милиони и националните паркове си
    бяха национални без да знаят.Викаха
    им девствени гори. Та 6000 говеда
    ти правят парников ефект.Да не
    говорим, че тогава валеше през ден.
    Когато, внедриш предатели, шансовете
    за справедливост намаляват.
  • 25 Баба Ванга и Дедо Кейси

    7 1 Отговор
    Няма друг освен нас толкова доказани в тази професия
    Европа вече се казва трети райх. Плана по схемата
    На ще ти покажа пари а държавите и техните алчни чиновници все ще ги искат и все са вътре защото с едната взимат нещо процент с другата плащат в пирамидата на третия райх наречена Европа. Само германските фараони си печелят милиарди на гърба на веселите подкупни служители и държави. Дори има царства с голяма династия и история който са влезнали в тази пирамида на третия райх. Еврозоната няма да има. Защо то много царства и държави не обичат да казват как да си харчат парите от третия райх наречена пирамида Европа. Не е много приятно да ти отказват да си харчиш твойте пари защото някой от фараоните в третия райх не иска да направиш тази и вестиция в определени отрасли енергетика , селкско стопанство екология финанси.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ммм

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "В ГЕРМАНИЯ СУТРИН Е 8 ГРАДУСА":

    Намери си географска карта на Европа!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кога и у нас

    13 0 Отговор
    Закон за чуждестранните агенти? Деклариране на ориходи/дарения от чужбина над 5%
  • 30 Калпазанин

    13 0 Отговор
    Имаше една хубаввс статия как заради трима дерибейовци ще плащаме и скъп ток, плодородни земи ги засбдаме с панели,по точно ни ги засаждат вместо да се отпуснат без лихвени кредити и всеки да си сложи на покрива например, секат се гори пак зарди тях и да си ги сложиш 1 тон изисквания и бюрокрация, кой каквото си направи никой не може да му го направи, и после тоя същите и от двете страни ревът, пари няма, хора няма, младите бягали борчове има, и както и да го мислиш заради човешката алчност. Сечеш садиш това е решението и закона да е еднакъв за всички, има толкова много пустеещи земи които могат и да се залесят, ама кой то мисли за природа и пестене, нас не ни трябва война ние се самоунишожаваме
  • 31 нпо агент

    11 0 Отговор
    така правят агенти чуждо влияние в БГ ...нпо на сорос..приключиха вече с дребни теми ---мигранти, сега са захванали с едрия добитък, бил им пречил...Трябва да има закон за най големия вредител в БГ-агенти чуждо влияние..
  • 32 Смърфиета

    8 0 Отговор
    Браво, че излиза без грим. Обаче. Като я гледам каква е чорлава, чудя се поддържа ли изобщо хигиена и интимна прическа, без да споменаваме крака и подмищници.
  • 33 ежко

    9 0 Отговор
    Брех да се невиди!Еколози или по-точно екотерористи!Всияките да ви направят безработни,да ви отънеят ушите от глад дано!Досега беше ОК,сега вече не било добре!А това е от хиляди години и нито са изчезнали пасбищата, бито планините са станали плоски!Недоказани глупави съждения на зелени талибани!
  • 34 Име

    5 0 Отговор
    Европрокуратурата спи ли!
  • 35 ЕС празнува Байрям

    4 0 Отговор
    Субсидията- основно средство в борбата срещу благоденствието и добруването на обществото, евала

    Коментиран от #36

  • 36 Смърфиета

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "ЕС празнува Байрям":

    Сачева ще е предложението за еврокамисар.
  • 37 Моарейн

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Порно":

    Целта оправдава средствата. Целта е колкото може по-бързо намаляване на пейзаните, защото осем милиарда са твърде много, пък и свикнаха да хойкат насам-натам, да пречат на богатите господари, че и за права и за заплати да пискат. А подобните на тази мома са полезните луди, които ще свършат мръсната работа, след което също ще бъдат анихилирани, защото вече ще са безполезни. По всичко личи, че ние сме от първите нарочени за затриване и закриване, така че живейте си живота, грабете от него с пълни шепи, защото не знаем каква гадост ни готвят след година, две или три.
  • 38 111

    0 0 Отговор
    Каква е тая
  • 39 Зелен Екоталибан

    1 0 Отговор
    Кравите пърдят. Кравите не ядат месо. Тази също не яде месо. Значи е крава и пърди. Трябва да се забрани, защото замърсява планетата!
  • 40 То като цяло ЕС

    0 0 Отговор
    ВРЕДЯТ НА ЦЯЛА ЕВРОПА РАЗПАДНЕТЕ Я ТАЗИ НЕОФАШИСТКА ГРУПИРОВКА!!!