Last news in Fakti

21 Февруари, 2014 16:59 907 0

Реформаторите: България можеше да е голяма в решението за Украйна

  • реформаторски блок-
  • позиция-
  • украйна

За БСП знаем, че се съобразява с Кремъл, но за ПЕС не бяхме свикнали да го прави, допълни Радан Кънев

България пропусна рядка възможност да е голяма в разрешаването на проблема с Украйна. Както и да покаже, че знае какво е мирът в Източна Европа. ЕС възникна като мирен проект и в момента Съюзът е мирен проект за страните от Източна Европа. Това трябваше да каже българското правителство и така да съедини интересите на гражданите с тези на държавата. Това каза на пресконференция в Стара Загора на лидерите на Реформаторския блок Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

По думите й, Групата по външна политика на РБ още на 18 ноември е предупредила за нарастването на напрежението в Украйна.  Ние посочихме и какво да направи ЕС, знаейки, че въпросът със санкциите не е лесен. Но мястото, където се решават тези въпроси, е Съветът по външна политика и общи въпроси на ЕС, в който български министри участват на равно с останалите. Там те трябваше да изразят позиция от името на нацията, но пропуснаха възможността да покажат България обединена и силна политически навън, заяви още Меглена Кунева.

Тя подчерта, че България няма ясна отчетлива позиция към кризата в Украйна. ЕС е проект на мира за Източна Европа и днес сме свидетели на голям пропуск на българските парламент, депутати и правителство на ярък шанс да се направи България сериозен фактор в европейската политика, допълни Кунева като подчерта, че част от този процес е дълбок анализ на това колко струва украинскта криза и трагедията на украинските граждани. Украйна е част на Черноморското икономическо сътрудничество, наш съсед, сериозен фактор в туризма, енергетиката, износът на зърно. Какъв е ефектът върху България следва да вълнува българските управляващи, допълни Кунева и каза, че Реформаторският блок с позициите си запълва липсата на стабилна българска позиция спрямо Украйна.

Радан Кънев, лидер на ДСБ, допълни, че Полша показа как може да се прави силна политика от източноевропейска държава, без да е стара и богата страна. Дейността на полския външен министър беше много сериозен фактор в активното решението на кризата в Украйна, посочи той и обясни, че ПЕС с лидер Станишев, както и българският външен министър Вигенин са се снишили. ПЕС замълча, защото нейният лидер се страхува да каже нещо, преди да знае мнението на Кремъл. За БСП знаем, че се съобразява с Кремъл, но за ПЕС не бяхме свикнали да го прави, допълни още Радан Кънев.

Той каза, че Реформаторският блок днес също разпространява позиция за Украйна, в която РБ приветства силната и успешна намеса на ЕС, довела до спирането на насилието и открила възможности за мирно решаване  на конфликта. Високо оценяваме твърдата позиция на ЕНП  по въпроса и се гордеем, че сме част от нейното семейство, се казва още в позицията ни от днес, коментира още Радан Кънев.

На въпрос за Изборния кодекс Кънев каза, че управляващите  елеминираха възможността листите да се преподреждат от хората с вота им. Управляващите партии излъгаха брутално избирателите и обществото, което е неуважение към парламентарната демокрация и са част от проблема с доверието в политическата система, коменитра още Радан Кънев. Той подчерта, че така се възползват от ниската избирателна активност и ще задълбочат политическата криза.

Меглена Кунева допълни, че единствената възможна коалиция на европейския вот е на партиите от Реформаторския блок като допълни, че недоверието в управляващите е толкова силно, че след близо 1 година управление те още не са сключили коалиционно споразумение, както и ГЕРБ не са сключили такова в мандата си, който деляха властта с Атака и РЗС.

Корман Исмаилов, председател на НПСД, допълни, че Изборният кодекс е прах в очите на избирателите и обслужва статуквото. Волен Сидеров осребри златния пръст, което е нагла обида на българското общество. Той посочи, че ДПС и БСП кадруват на всички нива и брутално сменят от директори на училища до шеф на ДАНС. Той остро осъди опитите за нагнетяване на етническо напрежение, което втърдява ядрата от избиратели.

Лидерите на РБ обърнаха внимание, че РБ ще прекрати моделът на партийните назначения и призоваха за внимание обществото към партиите на задкулисието, които те определиха като сателити на партийния картел като посочиха „България без цензура“ като такъв пример. На въпрос за версията за финансиране на тази партия, разпространявана от лидера й, Кънев поясни, че по Закона за политическите партии било то председател или редови член на партия няма право да дари пари в размер по-голям от 10 хил. лв.. Така че, ако лидерът им обяснява, че финасира с тези големи суми дейността, значи финансира незаконно.
Във вторник аз атакувах БСП в телевизионно предаване, след 2 часа ме атакува Бареков през медиите на Пеевски. Ето я връзката между тях, коментира още Радан Кънев и посочи като първи проект на задкулисието е бил ДПС.

По думите на лидерите се генерират модифицирани партии от вида на РЗС, а голяма част от отклонените 12 млрд. лева в сивия сектор отиват в черни политически каси и корупция. Очевидна е връзката Пеевски –Бареков,  както и връзката Пеевски-Доган, както и банката, която финансира и Пеевски, и медиите му, посочиха те. Думите в устата на т.нар. новогенерирани политици не са техните думи. Доган говори чрез Бареков, категорични бяха лидерите на РБ, като подчертаха, че ограничаването и изкореняването на тези процеси е основна реформаторска задача за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове