Last news in Fakti

25 Февруари, 2014 19:55 1 023 0

Управляващи и опозиция се спречкаха за кокаиновата афера

  • управляващи-
  • опозиция-
  • се спречкаха-
  • кокаиновата афера

Светлозар Лазаров: Намерени са обгорели документи

„Искам да изтъка коренно различния метод на работа на МВР под ръководството на Цветлин Йовчев и работата на ведомството, когато бе управлявано от Цветан Цветанов. Когато Цветанов го управляваше, хората виждаха зрелищни полицейски акции, издаваха се медийни присъди без конкретен резултат. От изнесените информации в медиите могат да се поставят много интересни въпроси. Очевидното обаче е, че г-н Алексиев е бил свързан по неоспорим начин с един от „Кокаиновите крале“. И тук въпросът ни е защо МВР на Цветанов и Флоров не са разследвали тази връзка, при шумно рекламираната акция „Кокаинови крале”, попита зам.-председателят на Парламентарната група на Коалиция за България  и председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов по време на днешната пресконференция в централата на БСП.

Той подчерта, че в случая изплуват две имена - тези на Гълъбин Боевски и Орлин Алексиев. „МВР защо не е разследвало възможността за „преки връзки”, дали този канал е съществувал по времето на управлението на ГЕРБ, защото е очевидно, че за да бъде задържана такава огромна пратка, въпросният канал не е започнал да действа от сега. Интересен е и логичният въпрос дали е имало политически чадъри в случая?”, попита Мерджанов. По думите му от проведените обиски у нас става ясно за унищожаване на документи. "Питам г-жа Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, възможно ли е такива действия на един от най-отговорните по дефиниция общински съветници Орлин Алексиев, председател на Комисията по бюджет и финанси, свързан с редица от най-важните дейности на столицата, да остане на тази позиция в случая? Не е ли редно и не е ли нормално първото действие да бъде Орлин Алексиев да бъде отстранен от позицията, която заема в комисията, за времето, за което се води досъдебното производство, ако има такова?”, попита председателят на вътрешната комисия.

Атанас Мерджанов изнесе и данни на статистика, според която задържаният хероин за 2013 г., спрямо този от 2012 г., е три пъти повече. „Също задържаният кокаин е два пъти повече. Марихуаната е 2,5 тона през 2012 г., докато през 2013 г. са задържани 30 тона. Тези факти говорят какво е правило МВР при Цветанов, и какво прави ведомството сега, при това само за няколко месеца”, каза още той.

Станишев заяви:  И Борисов, и Цветанов, и Фандъкова мълчат за заловения кокаин и връзката на Алексиев

„След проведената акция на МВР, заловените 1.4 тона кокаин и българската връзка, този случай повдига много политически въпроси. Оказва се лъжа изявлението на Цветан Цветанов, според което гръбнакът на организираната престъпност е бил пречупен. Възниква въпросът и за провеждането на показните акции по времето на ГЕРБ, както и въпросът доколко има покровителство върху каналите от зам.-председателя на ГЕРБ, а може би и от председателя на тази политическа сила. Но всички мълчат по този въпрос. И Борисов, и Цветанов, и Фандъкова мълчат“, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на партията. Той поздрави Цветлин Йовчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и целия екип на ведомството, които по думите му са провели една безпрецедентна операция, тъй като заловеното количество от 1400 килограма кокаин е най-голямото залавяно досега във Франция.
Сергей Станишев каза още, че МВР се е департизирало с избора на Йовчев за вътрешен министър. „Интересно е да се направи паралел какво не е правило МВР на Цветанов и какво прави ведомството при управлението на министър Йовчев. Искам да припомня, че една от тезите ми, още преди изборите и Конгреса на БСП, бе да се департизира МВР, и това се случи с избора на Цветлин Йовчев за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Този знак се дава и с подготвения Закон за МВР. Тази седмица очаквам документът да влезе и в пленарна зала и ние ще го подкрепим, защото в него се залага на професионализма, на кариерното развитие, на ясните ангажименти в социалната сфера на служителите на МВР”, обясни лидерът на социалистите.

Цветан Цветанов от ГЕРБ опонира: Никога по никакъв повод никой не е бил толериран и прикриван
Не искам да отговаряме на политически спекулации на хора, които се чудят как да влязат в новата предизборна кампания за евровота, каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов на извънредна пресконференция .„Понеже сценарият с бюлетините от Костинброд няма как да се повтори отново, трябва да намерим подходящата тема, която да държим във въздуха, във връзка с предстоящата кампания“, посочи Цветанов. Той беше категоричен, че ГЕРБ няма да участва в този сценарий. По думите му оценките, които е получила България за добрата си работа, в управлението на ГЕРБ, и за борбата срещу тежката организирана престъпност, говорят достатъчно. Бившият вътрешен министър даде за пример операция „Кокаинови крале”, където всеки един може да прочете интервюто на Джорджино, който е бил разследващият прокурор по това дело. Цветан Цветанов обясни, че там се казва, че поради изтичане на информация, 2008 година, когато не е управлявала ГЕРБ, операцията е била прекратена, а информацията е била изтекла от българските власти.“ Ето това е прикриване или толериране на определен канал, който да не бъде разкрит. Тази операция беше направена успешно през 2012 година, когато беше проведена заедно с италианските колеги, с Европол и с ДЕА”, каза още Цветанов.

В отговор днешните внушения, които, по думите му, се правят с политически акцент на някаква макар и малка оперативна информация, която пускат в публичното пространство, Цветан Цветанов заяви, че никога по никакъв повод никой не е бил толериран и прикриван. „За добрите операции през последните 4 години, април месец 2012 година беше открит 85-ият офис на ДЕА за добрата работа и доверието, което бяхме изградили. Днес, когато управляващите се чудят как да напишат тези опорни точки, за да направят тези политически внушения, първо, за да ударят Йорданка Фандъкова, да ударят ГЕРБ и разбира се, нашия председател, когото искат да пришият, под една или друга форма, в някаква интерпретация на някакви информации, които искат да пуснат в публичното пространство", посочи още Цветанов. Зам.-председателят на ГЕРБ попита защо няма арестувано лице и обясни, че ако има достатъчно доказателства, се пристъпва към арест. Според него е показателно, че Орлин Алексиев дори не е разпитан по случая.

Цветан Цветанов заяви, че има компетентни органи, които трябва да си свършат работата. „Има ли задържани лица по тази операция, които да са с постоянна мярка, има ли доказателства, които да подкрепят твърденията на Мерджанов и на Станишев? Това количество, което е задържано, този камион, кой отбор от Дакар е подкрепял, и каква националност са всички, които са задържани в тази операция“, попита той. По думите му в момента става дума за задържани количества и, евентуално задържани чужди граждани на територията на ЕС.

Като бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, обръщайки се задочно към Атанас Мерджанов и Сергей Станишев, че количествата, които са били задържани в управлението на ГЕРБ, са в пъти повече от количеството, което могат да задържат сегашните управляващи, или управляващите от Тройната коалиция. „Мисля, че трябва да се съобразим с данните и цифрите, които имаме към 2012 година, и данните и цифрите, които имаме към 2013 година.. През месец януари 2012 година, в съвместна операция между България, Швеция Европол, Чехия, ДЕА, са задържани 1200 кг кокаин, операция „Феникс”. Мога да припомня операцията с испанските и британските служби, и американските по задържането на 3 тона кокаин, които бяха в испански териториални води. Това се случи през август, а 20 дни по-късно бяха задържани още 500 килограма кокаин на две яхти – също бяха с екипажи от България и знаете за собствеността на тези яхти, които се водеха на български граждани, които работеха и живееха във Великобритания. Също така искам да припомня за количествата наркотик, които бяха задържани в комбайна, който беше от Аржентина, който беше задържан в Русе и беше с дестинация Западна Европа - 67 килограма кокаин на територията на страната. Искам да припомня и за 16 тона хашиш, задържани на 5 юли 2012 година, операция проведена с българските и американските служби, като дестинациите бяха Холандия и Белгия“, посочи Цветанов.

„Ставаме свидетели как отдел на пропаганда и агитация на ЦК на БКП се превъплъщава в пресцентъра на МВР“, заяви Красимир Ципов. Според народния представител в момента няма никакво сътрудничество – България и нейните специални служби са в пълна изолация и никой не желае да обменя информация с тях. По думите му„ тази ПР акция с новите опорни точки, които отново излизат от МВР“, е да се прикрие основната информация. По думите му много интересни въпроси се поставят, за пряка връзка на разкрития контрабанден канал на територията на Франция с българския отбор от Рали "Дакар". „Станахме свидетели на изявления, от които единствено трябва да се повдигнат няколко въпроса – по какъв начин е придобита информацията, дали е дошла по партньорска служба или е дошла по някакъв друг начин“ , посочи още Ципов.

По-рано днес главният секрета на МВР Светлозар Лазаров пък заяви, че е установено, че документите, които са открити при обиска на офисите на Орлин Алексиев, са свързани с рали "Дакар".

Според него е направен опит документите, които са били открити в ресторанта на Алексиев, да бъдат унищожени, като са били обгорели. Въпреки това обаче е установено, че част от тях са свързани с рали "Дакар".

По този повод самият Орлин Алексиев преди дни в телевизионно интервю заяви, че в ресторанта му действително са открити следи от унищожени книжа, но това били документи от Столичната община. По думите му било честа практика след прочитане обикновено да бъдат унищожени документи, които съдържат важна служебна информация, за да не се създадат предпоставки за злоупотреба.

Главният секретар на МВР не уточни дали обгорелите документи имат общо с разкритата схема за трафик на кокаин, посредством превозваната техника от състезанието. "Нито потвърждавам, нито отричам. Тепърва колегите от Франция ще направят своето разследване и там, където ги отведат доказателствата, разбира се - с наша помощ, там ще е и конкретната информация. Така че не очаквайте на този етап аз да коментирам".

На въпроса има ли общо между Орлин Алексиев и задържаните по време на шумно оповестената от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов акция „Кокаинови крале", главният секретар заяви:

"Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото не знам нито механизма, нито критериите кой е кокаинов крал и кой не е, каква информация е имало и ако е имало - работено ли е по нея и докладвана ли е на европейските партньори. Доколкото си спомням това беше операция, изцяло проведена от италианските служби. Така че мисля, че на този въпрос верен отговор биха могли да ви дадат предните ръководители на МВР".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове