13 Юли, 2024 21:05 2 164 50

Жегата запали пожари в цяла България

  • пожар-
  • българия-
  • жега

Борба с огъня е на няколко фронта

Жегата запали пожари в цяла България. Борба с огъня е на няколко фронта.

Днес възникна голям пожар в иглолистна гора край село Студена, община Свиленград, който може да доведе до обявяване на бедствено положение за целия район.

Това съобщи заместник областният управител на Хасково Митко Петров пред Българската телеграфна агенция (БТА). Решението ще бъде взето след консултации с пожарната служба в ранния следобед днес.

Критична ситуация в Хасковска област

Пожарът в село Студена се разраства бързо поради силния вятър и заплашва селата Девришка могила на север и Равна гора на юг. Кметът на Свиленград Анастас Карчев информира БТА, че огънят е върхов и обхваща основно иглолистна гора, като засегнати са и трайни насаждения.

Ситуацията в Хасковска област е критична, като огнената стихия е засегнала над 15 000 декара с различна растителност и 13 къщи. В общините Ивайловград и Тополовград е обявено частично бедствено положение, а десетки хора са евакуирани.

Нови огнища и последствия

Друг пожар избухна в землището на село Дъбовец, община Любимец, съобщи Митко Петров. Пожарите край ивайловградското село Горноселци и тополовградското село Срем продължават да са активни. В Горноселци вчера изгоряха 10 къщи, от които две-три обитаеми, а в Срем огънят унищожи три къщи, селскостопански постройки и шест автомобила. Вчера от населеното място бяха евакуирани 25 души, а от днес сутринта в гасенето участват и два хеликоптера.

Сухи треви и храсти се запалиха под Телевизионната кула в Русе

Голям пожар гори в сухи треви и храсти в местност под старата телевизионна кула край Русе. Това потвърди за БТА регионалният говорител Сигналът е подаден в 12:40 часа. На място са изпратени четири екипа на противопожарната служба.

Борба с огъня на няколко фронта

В Срем огънят обхвана около 10 000 декара гори и селскостопански площи. Тежка техника и пожарникари се опитват да локализират пламъците. В Горноселци огънят се разпространява на площ от близо 4 000 декара в труднодостъпна местност, като два хеликоптера помагат в гасенето. Третото активно огнище е на площ от 2 000 декара между тополовградските села Радовец и Планиново.

Директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Митко Чакалов увери, че няма опасност за населените места, тъй като огънят е локализиран. Над 200 сигнала за пожари са получени вчера в страната, а повече от 300 пожарникари се борят с огнената стихия.

Доброволци се включват в помощ

Община Хисаря призовава за доброволци, които да помагат на пожарникарите в гасенето на пожара в района на квартал "Миромир". Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева съобщи, че огънят е в опасна близост до склад за Военно-медицинска академия, пълен с медицински изделия. На призива откликнаха 60 доброволци.

Военни и тежка техника в действие

Военни и тежка техника се включиха в гасенето на пожарите. В района на ямболските села Мелница и Гранитово горят близо 6000 декара. Областният управител Николай Костадинов съобщи, че се прави просека с тежка техника, за да се ограничи пожарът и да не се прехвърли към село Лесово.

Министерството на отбраната съобщи, че военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили участват в гасенето на пожари в страната, включително в село Мелница, Пловдивско и района на село Срем, Тополовград. Хеликоптери също са пренасочени за гасене на пожара в землището на село Горноселци.

Според главния комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", оперативната обстановка остава натоварена. "Много е топло и духа вятър", каза Джартов, като допълни, че в следващите часове метеорологичната прогноза не е благоприятна за овладяване на пожарите. Борбата с огнената стихия продължава и следващите часове и дни ще бъдат решаващи за ситуацията в Хасковска област и другите засегнати райони.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    17 5 Отговор
    Жегата или недобросъвестни индивиди запалиха пожарите ? Само с нагряване до 60 градуса тревата сама няма как да се запали !!! Ако беше така досега автомобилите на слънце трябваше да горят като факли !!! Наказанията за икуствен пожар трябва да станат даже със затвор !!!

    Коментиран от #3, #8

  • 2 не е жегата

    19 4 Отговор
    а ръчичките на едни прости хора...... след всеки избори се убеждавам, че са мнооого
  • 3 Град Козлодуй

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Точно

    Коментиран от #9

  • 4 ТаУмВзе

    5 6 Отговор
    При липса на Наводнения има Пожари де! АХХАХАХА

    Коментиран от #5

  • 5 отиде ви пАтока

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    666ибан комунист!
  • 6 Баш софиянец

    12 2 Отговор
    Жегата не запалва пожари. ХОРАТА ги запалват (къде неволно, къде волно).
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 тука е така

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    По принцип не е напълно изключено пожар да възникне вследствие на силното слънце, но са необходими още условия. Дъно начупена стъклена бутилка, което в много случаи има форма на лупа, захвърлена пластмасова бутилка или торбичка в която от конденз или по друг начин се е образувала отново лупа от събралата се локвичка вода, а и други варианти, но основно се получава от немарливост или безотговорност. Палене на огън на открито без надзор или обезопасяване, хвърляне на незагасени фасове и какво ли още не. Друга тема са умишлените палежи, но и те не са изключения..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 даааа

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Скоро ще е":

    Ако трябва да сме по точни изобщо даже не мислят. Ако поне половината от българите мислеха, нямаше да я докараме до тук.
  • 11 Град Козлодуй

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Мъдев":

    Нямаш ЕЛЕМЕНТАРНО възпитание
  • 12 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор
    Жегата друг път …
  • 13 Танев

    0 0 Отговор
    За жегата и пожарите, виновно е не само Слънцето, но и Земята, нейните Енергийни процеси във Магмата наближават своя апогей ,Земната гравитация е нарастнала, макар и нищожна спрямо Слънчевата, , е достатъчна да притегли по енергийни субядрени частици от извърляните от Слънцето.
  • 14 Ашли

    2 0 Отговор
    Всяка година пожарите в България са по опасни. Но неграмотния диктатор тиквата вместо да създаде армия от въздушни пожарни,той закупи на двойна цена за милиарди несъществуващи стари изтребители. Дори не се знае че някога ще ги получим. Защото може да ги подарят на някоя държава.
  • 15 Салчъ

    1 0 Отговор
    Когато изгори държавата тогава ще се сетят че трябва да имаме самолети и хеликоптери пожарни който да се използват за гасене на пожари в трудно достъпни райони.
  • 16 Севлиев

    1 0 Отговор
    Тиквата пожарникар ще изгаси пожарите с изтребителите.
  • 17 Яна

    1 0 Отговор
    Пожарите по не са вредни за държавата от корумпираните политици.
  • 18 ВЕЛИЧКОВ

    1 0 Отговор
    Пожарите ще превърнат територията в пустиня. След сто години страната ни ще се превърне в пустиня на балканите. След като неграмотни политици не купуват въздушни пожарни а на двойна цена плащат милиарди за стари летящи ковчези. Това е така защото господарите им определят кой ще ни бъде враг.
  • 19 Карпузов

    1 0 Отговор
    Жегата запали пожарите, корумпираните политици ги подържат защото не купуват въздушни пожарни. Това е така защото за да вземат милиони от комисионни, прахосват милиарди като плащат на двойна цена стари несъществуващи изтребители. С тях няма да защитят територията ни но ставаме спонсор на богатите господари. Освен това ще се превърнем в огромна пустиня.
  • 20 Винету

    1 0 Отговор
    Неграмотен политик който се прави на пожарникар не пожела да закупим въздушни пожарни. Но за да вземе милиони от комисионни прахоса над 30 милиарда за стари некачествени изтребители. Докато някога ги получим тези изтребители, страната ни се превръща в пустиня заради пожарите.
  • 21 Камелия

    1 0 Отговор
    Борисов трябва да гаси пожара с изтребителите който ги чака няколко години. Докато дойдат от Европа хеликоптерите за гасене на пожар страната ни се превръща в огнена пустиня. Докато има не образовани политици държавата изчезва. На такива мястото е в затвора.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ВЕЛИЧКОВ

    1 0 Отговор
    ПОЖАРИТЕ СА ПО ОПАСНИ ОТ ТЕЗИ КОЙТО ОТ НАТО ГИ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО НАШИ ВРАГОВЕ.Защото за в пресечената местност нямаме въздушни пожарни.
  • 24 Данчо

    1 0 Отговор
    Тиквата трябва да се извини на цяла България затова че не купи въздушни пожарни а прахоса милиарди за да спонсорира най богатата икономика в света.
  • 25 Наталия

    1 0 Отговор
    Заради жегите трябва в Сандански да се засадят палми и маслини.
  • 26 Бенчо

    1 0 Отговор
    Мутрата има частна полиция. По добре ще бъде да има частна пожарна с въздушна ескадрила да гаси пожарите. Защото държавата изгаря.
  • 27 Салбек

    1 0 Отговор
    Докато дойдат приятелите от Европа и съседни страни да помагат за гасене на пожарите, страната ни ще се превърне в огнена фурна. Но вината не е в тях а в българските политици. Защото вместо да закупят въздушни пожарни,те закупиха стари изтребители на скъпа колекционерска цена. Ако някога ги получим ще бъдат ценен артефакт за музея.
  • 28 Бешо

    1 0 Отговор
    Някой страни обещават да ни помагат за гасенето на пожарите като на циганска сватба. Накрая остава само обещанието.
  • 29 Нанков

    1 0 Отговор
    Тиквата се превърна в голям колекционер на ретро изтребители.Той предплати на колекционерска цена милиарди за цяла ескадрила. Но въздушни пожарни не взима, защото чака да остареят и тях да закупи за музея.
  • 30 Винету

    1 0 Отговор
    Страната ни с пожарите се превръща в естествен декор на праисторически катаклизъм.
  • 31 Нанков

    1 0 Отговор
    Преди да искат оставките на премиера и министъра на вътрешните работи, трябва да осъдят Борисов. Защото вместо да купи въздушни пожарни той плати милиарди за ескадрила стари изтребители. Дори не послуша професионален летец Румен Радев президента,че тия изтребители не са подходящи за БНА.
  • 32 Весо

    1 0 Отговор
    Тиквата доказа че не разбира от изтребители и че е бил аматьор пожарникар. Защото трябваше още преди десет години да закупи въздушни пожарни. Защото всяка година стават все по големи пожари. Заради него сега гори държавата. Освен това има още много далавери за който трябва да бъде в затвора до живот.
  • 33 Павлов

    1 0 Отговор
    Преди да купят автомобили на полицията и стари изтребители за музея,трябваше да се закупят багери и булдозери. С тях ще се копаят просеки както и дъното на реките.Защото след пожара ще почнат наводненията.
  • 34 НИКО

    1 0 Отговор
    Освен самолети и хеликоптери за гасене на пожари, трябва и пожарни за гасене на високи сгради и небостъргачи. Защото икономията е майка на немотията.
  • 35 Пашев

    1 0 Отговор
    Докато не вкарат десетки политици в затвора страната ни ще бъде в реанимация.За целта трябва да се научат да слушат избирателите.
  • 36 Нели

    1 0 Отговор
    Ако депутатите гасят пожари ще се сетят да купят въздушни пожарни. Много от тях трябва да бъдат в затвора.
  • 37 Нешев

    1 0 Отговор
    Не трябва да купуваме изтребители защото депутатите и правителството са най големите врагове на държавата. Трябват повече затвори за тях. Защото измислят нови врагове за да прахосват милиарди за стари изтребители. Страната ни се нуждае от въздушни пожарни,както и техника за издълбаване на коритата на реките.Вместо да купуват строителна техника, те си купуват луксозни автомобили и изтребители за музея. Така ставаме спонсори на най великата икономика в света.
  • 38 Мими

    1 0 Отговор
    Вместо депутатите да получават заплати когато не са на работа, трябва да гасят пожарите в страната.Така и те ще свършат нещо полезно за страната. Има поговорка; накарай мързеливия на работа за да те научи с акъл. Тогава ще разберат каква техника е необходима за гасене на пожари и при природни бедствия..
  • 39 Ваня

    1 0 Отговор
    Правителството трябва да се вслушва в мнението на избирателите а не в заповедите на чуждите посолства. Само така ще бъдем демократична държава в полза на населението. Страната ни не се нуждае от врагове или от нови господари. Неутралитета е гаранция за развита икономика. Защото в страната ни освен красива природа и качествени спортисти, няма нищо хубаво в страната. Политиците трябва да са с минимални заплати защото много крадат безнаказано.
  • 40 Олег

    1 0 Отговор
    Политиците са съвременните еничари. Защото вместо да служат на държавата те са слуги на господарите си в чужбина. Вместо да се търси начин за борбата с природните бедствия, те се стремят да получат по големи комисионни. Въпреки че страната губи милиарди, за тях е важно да вземат милиони от комисионни.Много политици трябва да са в затвора и да гасят пожарите в страната.
  • 41 Рвени

    1 0 Отговор
    Докато дойдат туристите пожарникари от чужбина бурята изгаси много пожари.За да не бъде повече така трябва да закупят въздушни пожарни и техника с която да се дълбаят коритата на реките и да се правят просеки.Тези който купиха не съществуващи изтребители за музея и ЛУКСОЗНИ АВТОМОБИЛИ да бъдат линчувани или поне в затвора да бъдат булки.За затвора са и тези който разрешават нелегалната сеч на дървета. Защото горите няма да се възстановят за 50 години.
  • 42 Винету

    1 0 Отговор
    Тиквата прахоса над 30 милиарда за изтребители който ще бъдат за музея.Това е една от далаверите му за който трябва да бъде в слънчев затвор до живот.
  • 43 Балчо

    1 0 Отговор
    Политиците не разбраха ли че най големия враг на България е природата. Климата е различен от преди 50 години. Затова трябва първо да се закупува техника за борба с природните бедствия. Защото ескадрила от музейни експонати и луксозни автомобили няма да ни помогнат в борбата с природата. Не трябва да търсим нови врагове а повече приятели.
  • 44 Нанков

    1 0 Отговор
    Пожарите изгориха голяма територия къщи, имоти и животни. Още по лошо ще бъде всека година,защото хората гласуват за некадърни, неграмотни и корумпирани мутри. Освен че имат имунитет правосъдието не осъжда богатите престъпници.Освен това природата е най големият ни враг и трудно може да бъде победена. Дори и очакваната ескадрила от летящи ковчези, който са музейни експонати нищо няма да помогнат.
  • 45 Деизи

    1 0 Отговор
    След пожарите липсва информация от властите. Това прилича много на липсата на информация след радиацията в Чернобил. Съвременните политици не съобщават истината както тези преди 50 години.
  • 46 Калоянов

    1 0 Отговор
    Еничарите подариха старите танкове. Но можеше да бъдат пригодени за гасене на пожари. На България господарите нищо не подаряват.
  • 47 Гушо

    1 0 Отговор
    Мутрата диктатор предплати над 30 милиарда за да му доставят след някоя петилетка ескадрила от музейни експонати на двойна цена. По важно е да гушне милиони от комисионни за далаверата вместо да купи въздушни пожарни. Правосъдието за него не работи но дано Господ го съди за престъпленията му.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове