Last news in Fakti

3 Март, 2014 07:52 999 1

100 евро глоба за гърци без имейл

Преглед на печата

100 евро глоба за гърци без имейл, предупреждава в. „24 часа“

Със 100 евро ще бъдат глобявани всички граждани в Гърция, които нямат лична електронна поща. Не по-късно от май тази година Министерството на финансите ще приведе в пълно действие система за електронна администрация по подобие на вече въведени подобни системи през 2000 г. в Испания, Португалия и други страни от ЕС. По този начин се цели да бъде улеснено общуването с данъкоплатците. В рамките на 2 месеца всеки, който плаща данъци в страната, ще трябва да регистрира имейл адрес, за да се улесни МФ за електронно уведомление след налагане на глоби, такси, налози и наказания за административни нарушения. Регистрирането и декларирането на електронна поща ще бъде задължително, независимо от това дали имате достъп до интернет. Под въпрос остава как ще се справят хората от изолирани райони, столетници и други в неравнопоставено положение.

Ставаме санаториум за европенсионери, прогнозира в. „Труд“

Броят на чуждестранните туристи у нас през следващите 16 години трябва да се увеличи двойно и да стигне 12 млн. души при 6,5 млн. през 2012 г. Това пише в проекта за национална стратегия за развитие на туризма. Специално внимание в него е отделено на СПА и балнеотуризма, който по план трябва да замени ол инклузива по морето. Идеята е България да излезе от рамките на сезонния туризъм и да привлича чужди гости целогодишно. Предпоставка за развитието на здравния туризъм е застаряването на населението в Европа. До 2030 г. около 20% от хората там ще са над 65 г. България да стане притегателен център за европейските пенсионери беше идея и на бившия вицепремиер Симеон Дянков и на служебния министър на икономиката Асен Василев. И до днес обаче германските пенсионери си лекуват ставните болежки в минералните извори на Италия, а не у нас.

Драконовски мерки за сигурност на Шипка, информира в. „Стандарт“

Драконовски мерки за сигурност са въведени за всички, които искат да се качат на Шипка с личните си автомобили за тържествата за националния празник на легендарния връх. За пръв път освен специалните пропуски от полицията предварително ни поискаха номерата на автомобилите, оплакаха се шофьори. Мнозина свързват тези мерки със заканите в социалните мрежи премиерът Пламен Орешарски, който ще участва в тържествения митинг за 3 март да бъде атакуван от протестиращи с освиркания. Както всяка година във времето на най-силния трафик на пътуващите за тържествата – от 8,30 до 14,30, движението на транзитно преминаващи автомобили ще бъде силно ограничено, информираха от АПИ. Транзитно преминаващите през Балкана ще бъде пренасочени през прохода Хаинбоаз.


САЩ следят 20 наши иманяри, разкрива в. „Монитор“

Само за няколко години те са станали милионери от износа на антики в Америка. Нашенците изкупували скъпоценностите, изкопани от земите ни, след което ги пускали на аукциони или ги продавали на частни колекционери, обясни проф. Божидар Димитров, директор на НИМ. В началото на годината той присъствал на подписване на споразумение между България и Щатите. Според него американските власти ще могат да задържат български културни ценности при вноса им в САЩ и да ги връщат у нас, ако правителството ни не е разрешило износа им. Предполага се, че с арестите ще бъдат възстановени изключително ценни артефакти. Това е бизнес за милиони. При последния разкрит случай от ФБР е заловен българин с 2400 монети, някои от времето на Александър Македонски, оценени на десетки хиляди долари. Предполага се, че част от тях са откраднати от музея във Велико Търново.

Абитуриент продавал дрога, трябвали му пари за бала, предава в. „Новинар“

Зрелостник от кюстендилското село Згурово беше осъден за търговия с дрога, цитира всекидневника Struma.bg. Тази година младежът завършва средното си образование в Кюстендил, където живее на квартира. По време на следствието е направил самопризнания и разказал, че нямал пари за абитуриентския си бал и му се наложило да продава наркотици, за да не се излага пред съучениците си. Дрогата била скрита в квартирата му на улица „Добруджа”. Ченгетата действали по сигнал от информатори. Те им съобщили, че младежът прекалено много се интересува от наркотици. Униформените претарашили жилището му и там открили няколко пакета с канабис, опаковани и приготвени за продажба. След това направили проверка и на къщата на родителите му в Згурово. Там намерили още запаси от изсушена трева, скрити под една от стопанските постройки.

Втори ден протест за канализация, издава в. „Преса“

За втори пореден ден жителите на русенските квартали „Средна кула“ и „Долапите“ блокираха пътя Русе-София. Хората настояват екоминистерството да отпусне пари, за да бъде изградена канализацията за живеещите в двата квартала над 6000 души. Проектът, чакан повече от 40 години, е спечелен от общината, но средства не се дават под претекста, че няма пари. Вчера движението бе спряно за малко повече от половин час. Протестиращите заявиха, че няма да освободят пътя, докато на място не дойдат областният управител и кметът на Русе. На искането им се отзова русенският градоначалник Пламен Стоилов, който ги призова да смъкнат блокадата, защото нямат разрешение от властите. Той отново изрази подкрепата си за завършването на проекта, но настоя да се търсят законови механизми. Жителите на двата квартала обаче няма да се откажат от протестите.

Глобиха шеф на отдел на „Дондуков“ 2 заради „мангали“, пише в. „Дума“

Комисията за защита от дискриминация е наложила 700 лв. глоба на физическо лице - началника на отдел "Информационно и комуникационно обслужване" към администрацията на президента. Причината за скандала е названието на файла 13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf за Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020), който бе качен на електронната страница на президентството през 2012 г.
Според КЗД човекът от администрацията на президента на България, е извършил тормоз по признак "етническа принадлежност", като в името на файла е включил думата "мангали".
В хода на преписката на КЗД става ясно, че файлът е бил изпратен на началника на отдел "Информационно и комуникационно обслужване" - Борис Костов, под друго наименование, което не е съдържало изписаната на латиница дума "мангали".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али Бабата

    0 0 Отговор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове