20 Юли, 2024 17:38 1 622 66

Патриарх Даниил се моли за дъжд

  • патриарх даниил-
  • молитва-
  • дъжд

След светата Литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към свети пророк Илия

Патриарх Даниил се моли за дъжд - 1

Негово Светейшество Българският Патриарх Даниил се помоли Бог да изпрати дъжд и да спре пожарите, опустошаващи страната. Предстоятелят на БПЦ възглави тържествената света Литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества и своя съборен храмов празник.

Заедно с Негово Светейшество съслужиха Браницкият епископ Пахомий, викарий на Софийския митрополит, архим. Йоан, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Флавиан, столични свещеници и протодякон Иван Петков. В края на утринното богослужение Негово Светейшество Патриарх Даниил пострига за четци, певци и свещоносци на Българската църква Георги Господинов и Емил Коджиа.

След светата Литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към свети пророк Илия.

"Сега с гореща молба от дълбочината на сърцето си викаме и към тебе прибягваме, свети пророче Илие. Послушай нас и побързай да ни помогнеш. Ние скърбим понеже из много краища по нашата земя хората страдат, всички се измъчват от бездъждие и опустошаващи пожари, а глад и мор може да последват след тях. Ние се ужасяваме от гибелта и като изповядваме нашите грехове пред Господа със смирени сърца те молим: славни пророче Илие, закриляй ни пред Господа и помоли да ни даде прошка на нашите прегрешения. И да излее върху нас Своята неоскъдна милост. Обърни внимание към нас както в онова време – помоли се Господу да изпрати от небето дъжд, който да напои жадната земя, да угаси пожарите и да ороси земята до ситост", прочете Негово Светейшество Патриарх Даниил.

В словото си той изтъкна подвижническия живот на светия пророк, който винаги трябва да бъде наш пример в живота ни. Той каза още, че когато виждаме природните катаклизми и промени - бедствия и аномалии, то трябва да се замислим за духовния ни живот и да обърнем поглед върху своето покаяние.

"Когато ние отстъпваме от Бога и настъпва едно разединение, едно противоборство, страстите влизат в човека и вече душевните сили в самия човек започват да се смущават, започва една вражда, едно разделение в самия човек – това причинява грехът. Но заедно с това настъпват промени и в целия свят... Страданието настъпва тогава, когато човеците отпадат от Бога. И колкото повече се отдалечаваме от Бога, и колкото повече се измъчва човешката душа, толкова повече и се разстройват природните сили... Когато се умножи грехът, то естествено и настъпват тези природни бедствия и стихии – за да може Господ да ни вразуми и да ни покаже, че без Него не можем да правим нищо... Тези изменения в климата – необичайните горещини, а в същото време на други места необичайни наводнения и други бедствия – нека всичко това да ни говори да се обърнем към Бога и най-напред в нашите души да настъпи мир, ние да се помирим с Бога, ние да потърсим Христовия мир, най-напред в душите ни, а после и във взаимоотношенията ни да бъде Божията правда. Да престанем с враждуването, с отрицанието едни към други, недоверието, разделението помежду ни", каза Патриарх Даниил, цитиран от 24 часа.

След водосвета той поръси православните християни със светена вода, а на игуменката на манастира майка Матрона и сестринството пожела все така усърдно да се трудят за благоукрасяването на светата обител, която да е все така духовен оазис в столицата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    26 13 Отговор
    Майтап според прогнозата тия дни се чака да завали и ако се случи ще излезе, че Шефа им горе ги е чул и затова е заваляло.

    Коментиран от #10, #25

  • 2 Бог е един

    13 13 Отговор
    Молят се на пророци и светци и на какво ли не още а за бог не се сещат е това ако не са езичници...

    Коментиран от #22, #23

  • 3 ТОВА ПЪЪТРИАРХЧИ!

    23 21 Отговор
    Този новобранец само е прочел метеорологичната прогноза и сега е муууументъ да се помоли, че като завали, тъпаците да си помислят, че този кагебейшник е богоугоден! Що не се помоли преди 20 дни, и тогава беше суша!
  • 4 Руски агент на влияние - уж

    22 27 Отговор
    български патриарх!
    Даниил е известен с отявлената си русофилия. Той реагира бурно при затварянето на Руската църква в София миналата година и изрази огорчение след решението за изгонването на предстоятеля й архимандрит Васиан и още двама духовници по подозрения в шпионаж. Даниил оневинява руските престъпления в Украйна. Сред указанията му присъства размишлението, че има тенденции "за посяване на омраза към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор".
    Дъждът ще дойде, но не заради патриарха, а заради прогнозата!
  • 5 факт

    17 11 Отговор
    Бог помага на вярващите , а не на неверниците !!

    Коментиран от #58

  • 6 Иван Грозни

    16 8 Отговор
    Абе кой ви вярва бе! Сигурно си гледал проф. Рачев.
  • 7 Съобщение в 21 век

    15 5 Отговор
    Молебен за дъжд, че гората и селата в страната са в огнената стихия.
  • 8 АГАТа Кристи

    17 9 Отговор
    НЯКОГА, за дъжд са се молили малки невинни дечица още не знаещи що е грях. И Господ ги е чувал... А този чувал с грехове....

    Коментиран от #39

  • 9 Кирпич

    14 9 Отговор
    Не е изключено този поп да докара градушка

    Коментиран от #17

  • 10 точно така

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Шефът горе накара твоите шефове да пуснат дъжда. Други неясноти?
  • 11 не бе

    4 2 Отговор
    Три пъти го подсещам и нямаше как.
  • 12 123

    7 2 Отговор
    Всъщност
    заваля... Не е разхладило, но вали здраво :)

    Коментиран от #20, #21

  • 13 Факти

    20 6 Отговор
    Ако питаш Данчо защо Бог е изпратил суша и пожари, ще каже - защото сме грешни. Ако го питаш защо от понеделник почва да вали, ще каже - защото Бог е милостив. Е това е да си поп бате - имаш готов отговор на всеки въпрос, нищо не работиш и всичко ти е безплатно. Най-сладката работа на света.
  • 14 Последния Софиянец

    15 11 Отговор
    Прокажна и варварска рублотор!
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    16 14 Отговор
    Копейка с расо и брада, господ да го накаже!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 хмм

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Кирпич":

    Градушка се блокира с визуализация. Представете си топлина в облака, която пречи на формирането на ледените зърна! Друго характерно за градушките е, че удрят на слог. Може да отпратите облака надалече, още щом го видите!
  • 18 Референдум за

    11 3 Отговор
    Пълни язовири и водоеми с развито поливно земеделие и възможност за потушаване на пожари в зародиш при обработваемите площи и населените места. Алтернатива - молебен за дъжд.
  • 19 Българка

    15 13 Отговор
    В интервю за БНТ Даниил на практика потвърди опасенията при избора си - че не вижда Украйна като жертва, която се отбранява от руския агресор.
    А това твърдение не е ли отдалечаване от Бога? Да разбираме ли, че за патриарх Даниил избитите украински деца, жени, младежи не са жертва на руските агресори и то за заграбване на територии и ресурси? От десетки години България не е горяла толкова продължително и на толкова големи пространства. Патриархът да се замисли и над това. И се страхувам да не измоли от Свети Илия и Господ проливни дъждове, градушки и наводнения

    Коментиран от #47

  • 20 С цялото си уважение

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    към Вас - моля Ви, не ползвайте ник-а ми !
    Приятна и спокойна вечер !
    /цифри и букви - МНОГО/.
  • 21 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    Добреее...👍👍
  • 22 Логика

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бог е един":

    Това не са просто пророци и светии, това са пророци, чиито пророчества за Господ Исус Христос са били потвърдени, макар пророчествата да са били праввни стотици години преди Христа. А светиите са засвидетелсвали с живота си в името на Христа и чудесата след представянето си пред Господа, че може да се молим на тях като на доверени представители наши пред Бога!
  • 23 часове по вероучение ви трябват

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бог е един":

    Пророците и светците живеят в Божието царство и са Негови помощници, също като ангелите.
  • 24 Синоптичка с къса поличка

    9 4 Отговор
    Дъжд ще има утре, днес само ще духа.
  • 25 ДрБр

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Днес в Карловско и в района на Беклемето заваля!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Истинските ченгета не се молят

    12 8 Отговор
    Те пълнят агентурните папки и целуват оная работа на водещият офицер от Мордор
  • 28 Щом путинофилът

    11 11 Отговор
    се моли за дъжд има две възможности:
    - знае прогнозата за времето като всички нас;
    - чака ни голяма суша, щом такава черна душа отправя молитви.
  • 29 Последния Софиянец

    11 10 Отговор
    Да се моли по бъйстро да го прибира в пъкъла, червената чума продажна! Ще черпя в заведението.
  • 30 ОСА

    14 5 Отговор
    Браво, така трябва...молитва към Бога ! А не вуду магии и ковчези на центъра на София ,както беше по време на протестите....и какво..от тогава бял ден не видя страната...7 избори вече, огромна омраза, разделения, бедствия и нулева стабилност в политиката и правителство!!! Вяра и молитва трябват за да има благословения върху народа и държавата ни !!
  • 31 ТаУмВзе

    12 5 Отговор
    То за това ги издави в блатата, че таа рашпроститутка се молела за дъжд, хихих
  • 32 БеГемот

    3 6 Отговор
    Идиот !А защо злияят бог го спря бе?!Шарлатанин!

    Коментиран от #35, #36

  • 33 нефелен папаза

    7 6 Отговор
    файда йок
  • 34 Атина Палада

    8 8 Отговор
    Ще се моли тоя пиян поп на кладбището за магучая, Зеленски я унищожи за две години!
  • 35 вие сте злите

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "БеГемот":

    Комунистите го спряхте, но Бог го пусна отново.
  • 36 освен това

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "БеГемот":

    Спря ви и тока, за да не си играете на Господ.
  • 37 Дано

    11 6 Отговор
    Туй момче кво..май изчака прогнозата да се покажат някакви облаци..тряжваше да действа като се печах цяла седмица на работа на 40 градуса

    Коментиран от #38

  • 38 Орки,

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "Дано":

    Днес е празникът на светеца. Четете повече!
  • 39 хе хе

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "АГАТа Кристи":

    И ти ли си комунистка, бабо? Критичната маса е важна! Молете се заедно и чудото ще дойде по-скоро!

    Коментиран от #46

  • 40 Име

    3 6 Отговор
    Дано да се случи, обаче това е - детинско, сега - да вярваме - то ок, вярваме - но планетата е в лято - спрямо България.

    Тоест има жега - ужас е да се правят такива заклинания, хората в един ще почнат да се "връзват". Ама - кой - откъде е.

    Как ще спреш топлината с религия - не съм чувал за такова. То - религията е за успокоение. Всички знаем - че ще умрем безславно, но е хубаво да си прибавим и малко един вид - обезболяващо.

    Коментиран от #43

  • 41 Ван дер Любе

    8 8 Отговор
    Поредният подвластник на Русия. Много жалко, но важно. Щом не можеш да различиш (или по-точно не искаш) агресор (Русия) и жертва (Украйна), значи си нещо сбъркан. Ако утре Русия победи в Украйна и разбира се продължи с Молдова, Румъния и ще дойде до България, Този патриах ще отиде да ги подкрепи.
  • 42 само питам

    8 4 Отговор
    Копейките гАсиха,ли?
  • 43 Офф

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Име":

    Много си зле.
  • 44 Атеист

    7 5 Отговор
    Св.Илия е на ВТОРИ АВГУСТ,така ,както Трифон Зарезан е на 14 февруари!
  • 45 Иеромонах Рускии

    9 5 Отговор
    А за българите в Украйна, няма ли да се помоли!
  • 46 между другото

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "хе хе":

    С изборите е същото. Отидете всички да гласувате и ще видите как злото ще си тръгне изведнъж!
  • 47 Украинка

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Що така казваш та нима не помагате на Украйна. За децата и за пенсионерите български ,не страдате, за Украйна всичко пращате и пак пожарите не ви подминаха

    Коментиран от #49, #50

  • 48 Патриарха

    4 4 Отговор
    Ни е много разумен човек , добре информиран и затова се моли за дъжд . В момента пиша и поглеждам към язовир Камчия но него го няма й на никой не му пука че е празен . Заради сезона не почват режима , а аз гледам и не виждам вода .

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 н@т@ше

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "Украинка":

    как е в мордор?радиацийка аййй 🤡
  • 51 Патриарх Даниил

    6 4 Отговор

    До коментар #48 от "Патриарха":

    е най- духовният патриарх, който сме имали в последните времена

    Коментиран от #60

  • 52 Данъкоплатец

    6 2 Отговор
    Пожарищата и лозето не искат молитва, а вода и мотика, така да знаеш.

    Коментиран от #53

  • 53 Нищо

    2 4 Отговор

    До коментар #52 от "Данъкоплатец":

    не си разбрал от молитвата на Патриарха. Не само с хляб ще живее човек, но и с всяко Слово, което излиза от Бога. Направи място на сърцето си да познае Бога, за да бъдеш блажен

    Коментиран от #56

  • 54 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 1 Отговор
    Рашподметка с калимявка.
  • 55 Тоя русофилистичен uguoт

    8 2 Отговор
    що не се моли миналят сряда за дъжд, а когато синоптиците казахя, че в събота следобед ще вали??? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 56 Неговият рашистки бог не е бог,

    6 3 Отговор

    До коментар #53 от "Нищо":

    а сатана! Нямате добро в сърДцето, затова сте престанали да виждате разликата!
  • 57 ИМА БОГ ОТЕЦ, БОГ СИН И БОГ СВЯТИЯ ДУХ

    1 1 Отговор
    След светата Литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към свети пророк Илия. НА ТЯХ СЕ МОЛИ, ИЛИ ПО ЧЕСТО ГЛЕДАИ ПРОГНОЗИТЕ ЗА ВРЕМЕТО

    Коментиран от #62

  • 58 среднощен

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "факт":

    Бог помага на всички, но "по различен начин"...
  • 59 Ердоган

    4 0 Отговор
    За мир няма ли да се моли

    Коментиран от #61

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 сигурно

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ердоган":

    А ти молиш ли се?
  • 62 Много станаха бре

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "ИМА БОГ ОТЕЦ, БОГ СИН И БОГ СВЯТИЯ ДУХ":

    От шизофренното ли ги изтърваха всичките тези тримата
  • 63 Кирил

    2 1 Отговор
    Сатана
  • 64 Този

    2 1 Отговор
    Патриарх много трудно подрежда изреченията си като го слушах.Направо го съжалих.Докато си подреди думите трудна работа и с тоя гузен поглед направо е отблъскващ.Какво го възхваляване и лицемерни чете бе не мога да ви разбера.Деуличие навсякъде в тая държава.Бог иска да се говори истината заблудени овце.И няма нужда от посредници във вярата ни към Бога.Този живот се живее според прости закони и божи заповеди.Някой,който няма семейство и идея за отглеждане на деца ще ми дава уроци.Никога!
  • 65 Този

    2 1 Отговор
    Патриарх много трудно подрежда изреченията си като го слушах.Направо го съжалих.Докато си подреди думите трудна работа и с тоя гузен поглед направо е отблъскващ.Какво го възхваляване и лицемерни чете бе не мога да ви разбера.Деуличие навсякъде в тая държава.Бог иска да се говори истината заблудени овце.И няма нужда от посредници във вярата ни към Бога.Този живот се живее според прости закони и божи заповеди.Някой,който няма семейство и идея за отглеждане на деца ще ми дава уроци.Никога!
  • 66 Гост666

    2 2 Отговор
    Хахахаха голям смях. После да се помоли и за къщи и стока на пострадалите хора може и измисления бог да пусне нещо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове