23 Юли, 2024 22:32 2 104 32

Пламен Абровски: Питайте министъра кога са купувани водоноски, с които в пресечен терен да се гаси пожар

  • пламен абровски-
  • министър-
  • купуване-
  • водоноски-
  • пресечен терен-
  • пожари

"Пожарът като дойде до ръба на селото, когато видиш 20 м огнена стена, как ще я спреш? Обикновено тези населени места граничат с гора. Горските правят всичко възможно, но няма техника. Една водоноска е пикап с един тон вода, не е много вода, но може да стигне в подходящия момент на подходящото място", даде пример адвокатът по земеделско право 

Пламен Абровски: Питайте министъра кога са купувани водоноски, с които в пресечен терен да се гаси пожар - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Повече от седмица след началото на огненото бедствие в страната, ситуацията с пожарите е овладяна.

"В голямата си част пожарите са заради човешка грешка - започва да коси, удря на камък и тръгват искри. Втората причина - хвърлена бутилка в ливада - при такава горещина, при напичане се превръща в лупа, пали пожар и всичко тръгва. Тук някъде може да има и умишлен пожар, но за мен в 99% става въпрос за човешка грешка или немарливост", коментира адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му е прекалено конспиративно и грозно пожарите да са били умишлени и посочи, че циклично всяка година се говори първо за наводнения, после за градушки и горски пожари.

Техника за гасене не е купувана с години
"Хора има, техника няма. В огромната си част пожарите започват в горски територии. За горските територии отговарят държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите. Питайте министъра кога са купувани водоноски, с които в пресечен терен да може да се гаси пожар - повече от 8-9 г.", заяви Абровски.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че първите хора, които отиват на терен при горски пожар са горските служители. Ако не успеят да овладеят пламъците, се намесват от "Гражданска защита", "Пожарна безопасност", военните.
"Пожарът като дойде до ръба на селото, когато видиш 20 м огнена стена, как ще я спреш? Обикновено тези населени места граничат с гора. Горските служители правят всичко възможно, но няма техника. Една водоноска е пикап с един тон вода, не е много вода, но може да стигне в подходящия момент на подходящото място", даде пример адвокатът по земеделско право.

Помощ по 25 000 лв. "на калпак"
Той коментира и варианта за компенсация от ЕС на земеделските производители.

"Това е индивидуален "де минимис" - идвам и на вас давам 25 000, защото сте пострадал. Те са за 3 г., ако предните 2 г. сте взимали "де минимис", той се калкулира в тази сума, ако не сте взели и догодина дойде пожар, няма да може да вземете тогава", уточни юристът.
Основният проблем според него е липсата на дългосрочна визия за превенция на пожари, наводнения, градушки.

"Ние не можем да сме евтини на брашното, скъпи на триците. Ситуацията в момента е продукт на липсата на мисъл от много време насам. Важни са им краткосрочните мерки - за трактори и напояване", каза Пламен Абровски.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вижда се

    22 3 Отговор
    В този главочевски кабинет и един министър и за чадър на плажа дори не става !!

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    31 3 Отговор
    На изборите дебилите и кретените пак няма да бъдат избрани ! Нито ГЕРБ , нито ПП и ДБ !!! България изгоря , идиотите Украйна щели да спасяват !!!
  • 3 Съвет

    25 1 Отговор
    Пламка, питай тиквата! Докторантурата му е гасене на пожари с маркуч в пресечена местност! Не занимавай министъра с глупости - имаме учен по въпроса!
  • 4 Друго си е

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "вижда се":

    Друго си е академик по сапуна…. Много по-добре ще изглежда на плажа.
  • 5 хммм

    22 3 Отговор
    Купувани са преди да почне държавата да се дарява на покраинските укро-фаши терирости сигурно!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сигурно и тях

    15 0 Отговор
    ги изнесоха в Украйна
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ха сега де...

    11 2 Отговор
    Абе многознайко, какъв срок на експлоатация има една водоноска и всяка година ли трябва да се купуват нови? А кой ги плаща то е ясно! Пак ние. А кой прибира комисионните за всяка сделка и от коя сметка се плащат? Това вече сигурно е търговска тайна, нали? С експериментите до кога ще минават номерата, до тук.
  • 10 Бегай,бегай

    17 1 Отговор
    Трева се коси ,когато е узряла,не изсъхнала.
    И когато е росна (мокра),сутрин...
    А за бутилките си чел навремето криминалета.
    99% от пожарите са от човешка ръка-умишлени или от небрежност-няма значение.

    Коментиран от #31

  • 11 Леле мале

    19 0 Отговор
    Градовете печки, земеделските земи на слама. Поливните системи продадени за скрап. Всички е откраднато и изнесено в чужбина. Токът се изнася за Украина. Тръгнали за водоноски да мрънкат.
  • 12 Шамара

    18 0 Отговор
    Абе защо през бай Тошово време нямаше такива,,грешки" и пожари? Защото ако на барат майка ти жална!
  • 13 Мирослав

    12 2 Отговор
    Ние затова гласуваме за Възраждане, за да си сложим ред в държавата и виновниците за целия погром върху държавността да си понесат наказанията.
    Дано повече хора проявят здрав разум и най-накрая последват най-българската партия.
  • 14 Пожарната

    16 0 Отговор
    Какви водоноски бе пич Тука трябва специализиран пожарникарски авиотряд с десетина хеликоттера и няколко самолета за борба с пожарите и такива обикновенни машини да дежурят лятото във въздуха за ранно предупреждение Това трябва а не увеличаване на депутатските заплати и последни модели коли за тях

    Коментиран от #16

  • 15 Отстрани

    13 2 Отговор
    Имахме истинска държава, но евроатлантиците я съсипаха и сега трябва да я градим наново.
    Ликвидираха дори гражданска защита.
    Недай си боже огромно бедствие да ни сполети и водоноски с вода за пиене няма да има. А една такава водоноска или обикновена цистерна може да спаси и живот при пожар.
  • 16 Любо

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "Пожарната":

    Руският ил-76 който 2007 година спаси Стара Загора носи по 40 тона вода. Колкото поне 10 хеликоптера и лети три пъти по-бързо, т.е ефективен е колкото 30 хеликоптера. Гаси всичко за часове!
  • 17 Софиянец отишъл на село

    11 0 Отговор
    Миналата година имаше пожар край селото. Дойде една пожарна с вода, но поради пресечения терен пожарникарите тръгнаха да носят вода нагоре в нещо като раници, на гръб! Попитаме къде е хеликоптера и казаха че няма да идва, защото по прогноза щял да духа вятър. Добре че след два дни заваля дъжд...
  • 18 Име

    0 3 Отговор
    Не мога да се подигравам никого - но какви са тези работи - имот на границата на гората.

    То се прави нещо като - поляна, нещо като преграда, мисли се.

    Разбира се - това не е работа на хората - доколкото - те не са инженери.
  • 19 Президенти и депутати един дол дренки

    0 8 Отговор
    Докато едни другари се молят на Изток България гори и не им пука
  • 20 Рублюобвилни друзя

    1 9 Отговор
    Докато едни другари се молят на Изток и чакат дядо им Путягин да ги спаси от ЕС и Америка България гори и не им пука
  • 21 пояснявам

    12 0 Отговор
    Видоноски по 1 тон и Миобилни кухни с 4-5 казана по 50 л неръждавейка и друго военно оборудване бяха продадени по 400 500 ле преди 15 години
    Парите са изпити и истина е че сте неспособни да градите и развивате иконимиката на държавата
    Тоя кво не бил направил оня не бил
    стига глупости вече отивайте в пенсия

    Коментиран от #22, #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ти косил ли си бе

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бегай,бегай":

    Най-добре е тревата да е поизсъхнала, не суха. Сутрин влагата е голяма, тревата е жилава и трудно се коси. Всичката тая окосена мокротия се лепи по машините и тежи, пречи и т.н.
  • 32 Коко

    5 0 Отговор
    Квото ни и дал Руснака преди 50г.с това се работи а то е всичко.И то без пари или в замяна на скапани домати.А като сме толкова години в нато и ес какво дадоха на баи Ганя.Да дават едни пари които отиват в джоба на определен кръг хора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол