24 Юли, 2024 15:49 918 16

Слави Василев: Когато коалицията е неясна или почива на неясни ангажименти, по-добре да се отиде на избори

  • слави василев-
  • коалиция-
  • неясни ангажименти-
  • избори

"Това са възстановителни процеси, които са необходими на държавата, откакто Борисов не е всесилен властелин на българската политика. Тези възстановителни процеси рано или късно ще родят алтернативата, която е така необходима на България", коментира политологът

Слави Василев: Когато коалицията е неясна или почива на неясни ангажименти, по-добре да се отиде на избори - 1
Снимка: Нова телевизия

Третият мандат по-скоро няма да се реализира и ще отидем на предсрочни парламентарни избори.

Това прогнозира пред БНР политологът Слави Василев.

"Когато коалицията е неясна или тя почива на неясни ангажименти, приоритети и задкулисни тъмни договорки, то по-добре да се отиде на избори, отколкото страната да живее в една несигурна среда", изказа мнението си той.

Това, че политическата система и партии са неспособни да поемат техните отговорности, не означава, че българското общество трябва да живее под знака на компромиса и политическата несигурност, категоричен бе политологът и не се съгласи с твърдението, че е по-добре да имаме неясно правителство, отколкото да ходим от избори на избори.

"Проблемът не е в хората, проблемът е в политиците. Докато политиците не си поемат отговорностите, ние ще продължим да следваме този път".

Според него все пак този процес на политическа неяснота, който се случва вече от години, не е загубено време:

"Това са възстановителни процеси, които са необходими на държавата, откакто Борисов не е всесилен властелин на българската политика. Тези възстановителни процеси рано или късно ще родят алтернативата, която е така необходима на България".

В предаването "Преди всички" Слави Василев подчерта, че е необходимо да се приемат редица решения, които едно обикновено Народно събрание може да направи. По думите му всички закони, които са необходими, за да бъдат отпуснати средства по Плана за възстановяване, са готови:

"Те могат да бъдат гласувани от НС. Не го правят, не защото нямат време или възможност, а защото политическата класа си е заровила главата като щраус в пясъка и се опитва да избегне проблемите, които са на дневен ред".

Той изтъкна, че "корупцията в политическата ни система съществува много преди Борисов да изгрее на небосклона". "За съжаление, Борисов засилва тази практика", уточни политологът и добави мнението си, че корупцията в страната е порочно, но добре установено явление от страна на почти целия политически елит. Според него въпросът е какъв е начинът да излезем от тази вечна спирала.

Относно казуса с Николай Ненчев, който беше избран за временно управляващ посолството ни в Киев, Василев посочи, че Ненчев е желаната кандидатура за посланик в Украйна още от времето на Мария Габриел.
"Изключително любопитно е обстоятелството – защо днес един т.нар. служебен кабинет, който трябва да е равно отдалечен от партиите, както заявиха самите конституционни законотворци, които промениха този институт, предлага отново същата кандидатура на Николай Ненчев, която беше предложена от Мария Габриел и Николай Денков. Това би трябвало да осветли гражданите, за да видят за кой всъщност премиерът Главчев работи".
Според него практиката не е спазена и това не е редовна процедура. Той заяви, че на поста трябва да застане компетентен човек, който е способен да защитава интересите на България, които, по думите му, не винаги съвпадат с тези на Украйна.

"Разказът не е черно-бял, за да заключим, че тази война би могла да приключи с изтеглянето на руските войски. Руснаците няма да се изтеглят от там", коментира Слави Василев и подчерта, че ЕС и България трябва да гледат трезво на събитията, а не с пожелателно мислене, че трябва да помагаме на Украйна и Зеленски, докато руснаците не бъдат победени, което, според него, няма да стане.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    2 4 Отговор
    Интересно е, Кога Робът Овца ще се Усети, че Изборчета със Същите не са Избори ИЗОБЩО! Иде реч за едни Кинти КРАЖБИЯ ПРИ СЛУГИНАЖ КРАВАРСКИ ДЕ!
  • 2 Майора

    13 4 Отговор
    Абе Слави , ти не разбра ли че това което иска баща ти и останалите негови приятели , България дасе върне в орбитата на Русия , няма да стане! Сам казваш че корупцията е преди Борисов , тогава защо го обвиняваш?Та по времето на социализъма беше най голямата такава , щото партийният секретар каквото каже и това става! Стига си защитавал този умрял строй , в който такива като теб се облагодетелстваха за сметка на родителите су!
  • 3 Малката глава с никой в нея

    12 4 Отговор
    Абе тоя кой беше?
  • 4 Анджо

    10 4 Отговор
    Това е най тъпият. Тия се мисли за политолог.
  • 5 Абсолютно вярно

    9 1 Отговор
    А Главчев все повече става слугинаж
  • 6 Анджо

    9 5 Отговор
    Тоя е най тъпият. И тоя се мисли за политолог.
  • 7 Умно и вярно

    2 3 Отговор
    Но не и за тролове,като предишния тук
  • 8 Когато

    1 0 Отговор
    има за гепене ще има всякакви коалиции. Мангизите ги обединяват.
  • 9 Ей в тоя сайт само разбирачи бре........

    2 1 Отговор
    Ши му ходя аз 50 пъти да гласувам .
  • 10 Пудел Президентов

    5 2 Отговор
    пак се изказа севдоаналлизаторчето. Що го публикувате това?
  • 11 Аааа ти ли, че ги платиш теа избори бе

    4 0 Отговор
    Слави....то така не може избори без край на гърба на народа, и отговорността постоянно се размива
  • 12 Голям пропуск

    4 2 Отговор
    2-3 милиарда отидоха за избори..иначе на бедняците се пращат фургони и това е защото бг комунягите не са застреляни навреме и продължават да кълват грешен хляб до ден днешен
  • 13 Загрижен

    5 1 Отговор
    Този точно путинист да спрат да му дават трибуна!
  • 14 Стара чанта

    3 1 Отговор
    Пуделчето на фатмака !
  • 15 Веселяка

    0 0 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 16 Маринов

    1 0 Отговор
    Тази сутрин, по една от най гледаните телевизии у нас,една провалила се пловдивска ко.ра Каназирева,не спря с брътвежите си и с идиотското си ломотене по адрес на един успешен министър на силовото ни министерство.Противна фуста с изражение на вещица,това е от пръв и последен поглед по отношение на фльорцата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол