26 Юли, 2024 06:44 5 892 34

След взривовете край Елин Пелин: Запали се логистичен център на голяма хранителна верига

  • пожар-
  • елин пелин-
  • склад

На мястото на гърмежите очакват шефа на МВР

След взривовете край Елин Пелин: Запали се логистичен център на голяма хранителна верига - 1
Снимка: БНТ

Безсънна нощ в района на гара Елин Пелин, където снощи избухнаха складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния, смята се, че в складовете има още хора, като последно от късно снощи информацията е за двама, предаде БНТ.

Цяла нощ на място бяха екипи на спешна помощ, пожарната, специализирани екипи и техника на армията. Три джипа на Военна полиция тип „пустинна котка“ пристигнаха, за да влязат на мястото на взривовете.

В село гара Елин Пелин продължават да се чуват тътени и гърмежи от мястото на складовете. Районът продължава да бъде отцепен, има екипи на полицията и пожарната. Водоноските продължават да зареждат.
Твърде вероятно е гърмежите да продължат и през следващите дни, твърдят експерти. В 7.30 ч. се очаква на място да пристигне вътрешния министър Калин Стоянов.

По предварителна информация в единия от складовете е имало пиротехника с около 2 тона тротилов еквивалент. Все още няма данни за количеството на готовата продукция. Преди три месеца е извършена проверка и не са установени нередности.

Обявено е частично бедствено положение и снощи започна евакуация на хората от село Гара Елин Пелин. Ограничено е движението в района. Преустановено е движението на влаковете. Следователи от Националната следствена служба и следовател от Окръжна следствена служба-София поемат разследването по разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Огледите ще започнат след пълното спиране на взривовете и потушаването на пожарите.

Имаше взривове цяла нощ, но се надяваме това скоро да свърши. Трябва да изгори напълно това, което има като взривни вещества. Има хора, които са вътре, но не знаем повече. Намаля интензитетът на гърмежите, все още има, но са съвсем редки. Това каза пред БНТ Ивайло Симеонов - кмет на Елин Пелин.

"Облакът, който се образува от пожара, е доста притеснителен. От РИОСВ изпратиха лаборатория, която да провери качеството на въздуха. Има предварителна информация - въздухът за сега е в нормите. Специалистите обаче ще останат на терен поне още няколко дни", каза Симеонов.

Няма пострадали хора при пожара в логистичния център на голяма хранителна верига, възникнал вследствие на взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин.

"Изразяваме своята съпричастност към пострадалите при инцидента и се надяваме да няма още засегнати хора", съобщиха от ръководството на хранителната верига.

По първоначални данни, пожарът е нанесъл значителни материални щети, основно върху новоизградената част на склада и върху автомобилния парк на компанията.

"Изразяваме дълбоката си благодарност към екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и към всички наши партньори, които съдействаха при гасенето на огъня и работиха за недопускане на разрастването му", подчертава още ръководството.

Да се търси еквивалентност между тротил и пиротехника е абсолютна глупост, заяви експерт по експлозиви.

Опасността е вътре в самите складовете, допълни той.

"Не мога да кажа дали е преминала голямата опасност, тъй като не знам какво има в складовете. Но според мен опасността, която се крие се крие вътре в самите складове", заяви пред БНТ експертът по експлозиви Иван Табов.

Допълни, че складовете са направени според законовата наредба. Самият склад, допълни той, е построен по най-високи стандарти и правила. Единствените притеснения са за хората, които са вътре в складовете.

"Пиротехническите изделия не могат да гърмят групово. Няма опасност за хората от Елин Пелин".

Експертът посочи, че още няколко часа трябва да минат, за да може да се влезе в склада и пожарът да бъде потушен с вода.

"Тротилов еквивалент не може да се използва, когато се говори за пиротехника. Това са вещества, които имат за цел да разрушават. Пиротехническите изделия имат съвсем друго значение. Да се търси еквивалентност между тротил и пиротехника е абсолютна глупост", категоричен беше експертът по експлозиви.

Не изключи да се касае и за саботаж. Посочи, че чак след преминаването на 24 часа след поредния взрив, трябва да се влезе в складовете.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    30 4 Отговор
    О утре да ви са честите новите цени !!!
  • 2 Умнокрасив

    38 4 Отговор
    Ужас, да се евакуира София, милион и половина от елита на тая територия по фургони, да започне да се набират средства за временно Народно събрание, да се измести в Перник, а Столичните общинари в Пирдоп!
  • 3 Гунчо

    33 3 Отговор
    Интересното в случая е, че нито една медиа не смее да назове името на "голяма хранителна верига", чийто логистичен центр също гори - щото става дума за рекламодател. От "Лидл" ли се страхувате, чиито бира и безалкохолни се правят в община Елин Пелин? Или там е и Кауф? Остава още да изтриете от страх и този коментар, чийто скрин за всеки случай ще направя, за да има шоу.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 редник

    30 2 Отговор
    / Допълни, че складовете са направени според законовата наредба. Самият склад, допълни той, е построен по най-високи стандарти и правила. /

    Голям експерт!

    Първи въпрос - защо е разрешено бетониране и строителство върху плодородна земя?
    Втори въпрос - защо е разрешено строителство в равно поле между няколко населени места и близо до тях? Всеки, който е служил и давал караул за охрана на военни складове, помни, че в повечето случаи това са бетонни бункери, вкопани в земята и с високи земни насипи около тях!
    Трето - не било тротилов еквивалент 2 тона - ама изпочупени прозорци, напукани стени, запален склад на "Фантастико".
    Четвърто - огромните облаци дим по случайност и късмет ги носеше вятърът извън селищата, но дали някога ще стане ясно какви щети са нанесени на почвата и кога ще могат отново да се ползват безпасно?
    Пето - кои и как ще обезщети хората за материалните и психическите щети?
  • 6 Къф лидл,бря?

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гунчо":

    На Фантасътико е склада запалил се впоследствие.И лидл имат база там но е далеко.

    Коментиран от #11

  • 7 ПРОПАГАНДА

    21 2 Отговор
    И Е МНОГО НАЖНО НА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ ЧИ ВЗРИВОВЕТЕ СА ОТ МУНИЦИИ.
  • 8 От военните заводи Казанлък и Карлово

    17 8 Отговор
    складирало произведеното за Украйна
    Мирише и на обеднен уран!
    Облъчване в какви дози е опасно?

    Коментиран от #17

  • 9 катран

    14 6 Отговор
    Взривове са с еквивалент 2 тона тротил...а сега представете укройна...и питайте подстрекателите на тази война в ЕС и сащ, как се живее така вече третата година...няма да говоря за еквиваленти..просто го умножете на 1млн....и то всеки ден...над 10 млн. укр.избягаха от тази касапница..ще има още.Румънци и те вече сън не ги хваща...Останалият свят днеска ще се кефи на олимпиада-кървава...

    Коментиран от #15

  • 10 Учуден

    29 1 Отговор
    Кой е издал документи узаконявящи подобна дейност в близост до населено място...?
  • 11 Гунчо

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Къф лидл,бря?":

    Щом е на Фантастико, така им се пада. Много вдигнаха цените, изедниците.

    Коментиран от #16

  • 12 Гост

    11 1 Отговор
    Тия аматьори що не влязоха с БТР-ите там да търсят хората? То бива непрофесионаливъм, ама тия въобще знаеха ли в кой град поне се намират?

    Коментиран от #18

  • 13 Топч0

    24 0 Отговор
    То при нас и атомна бомба да гръмне въздухът ще е чист,както винаги.
  • 14 Ний ша Ва упрайм

    14 4 Отговор
    "за фойерверки и други пиротехнически средства". Под други ..... разбирай снаряди за окраинците за износ през панетата. Некой е драснал кибрита
  • 15 Сократ

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "катран":

    За каква трета година говориш? Донбас живее така от 2014-та. Забрави ли Порошенко то, какво казваше? Техните деца ще седят в мазетата, нашите на училище и градина. Нашите ще получават заплати и пенсии, те в мазетата. Като казваш А, кажи и Б.
  • 16 Търговеца

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гунчо":

    Като ти е скъпо къв го дириш там? Я си яж помията и гмо-то в немските вериги.

    Коментиран от #19

  • 17 мирише

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "От военните заводи Казанлък и Карлово":

    от дюпките на анна ти .така и не се научи да се под мива
  • 18 Инспектор Брезов

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Какви БТР-и в тези пушеци пламъци, веее. Знаеш ли каква е температурата там?!?!?
    Ти по-голям огън от този на баба ти в огнището виждал ли си?
  • 19 Гунчо

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Търговеца":

    Много показателна реакция на спекулант, нека хората видят, какво представлява българския търговец.
  • 20 Чичо Дончо

    2 1 Отговор
    Тези пиратки много големи излязоха.Сигурно са 125 мм.
  • 21 Лес

    2 0 Отговор
    Хранителната верига започва с Ф и завършва на О

    Коментиран от #22

  • 22 Фелацио

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лес":

    Познах ли? А не, нищо.
  • 23 Светльо

    1 0 Отговор
    В СТРАНАТА ДЕЙСТВА ТЕРОРИСТИЧНА ГРУПА ЗА ВЗРИВОВЕ И ПОЖАРИ. Страната ни прилича на бойно поле. Но чаканата ескадрила от музейните експонати е безсилна. В момента сме във война и постоянно има жертви. Трябва да се въоръжаваме с повече въздушни пожарни, въздушни линейки, въздушна магистрална полиция и въздушна планинска служба.
  • 24 Нинов

    1 0 Отговор
    Докато допускат външни хора в подобни фабрики след работно време ще има още подобни терористични действия.Трябва да се увеличат камерите във военните заводи и около тях, Както и камери който снимат в небето за дронове.
  • 25 Велев

    1 0 Отговор
    След като няма въздушни пожарни, пожарникарите се превърнаха в зрители на горящия ад..
  • 26 Зизи

    1 0 Отговор
    Мутрата бивш пожарникар не можа да защити държавата от пожари и взривове. Но защити икономиката на най богатата държава като плати над 30 милиарда за картонени изтребители. С далаверата от изтребителите тиквата напълни от комисионни чекмеджетата на мебелите си с валута и злато. Дори и любовниците му получиха подарък от скъпи апартаменти и имоти. Като няма кой да го съди дано Бог свърши това.
  • 27 Мими

    1 0 Отговор
    Трябва да бъде издадена книга и брошури с далаверите и престъпленията на тиквата диктатор.Тогава ще бъде в книгата на рекордите на Гинес неосъждан за доказани престъпления.
  • 28 Пешев

    1 0 Отговор
    Трябваше пожарникаря Борисов да покаже на света как се гаси пожар с несъществуващи изтребители.
  • 29 Дешо

    1 0 Отговор
    Корумпирани и не кадърни политици предизвикват огнен тайфун в страната ни. Територията ни се превърна в естествен декор за филм на ужасите.
  • 30 Данчо

    1 0 Отговор
    Докато политиците чакат от господарите си да разберат новия си враг, територията ни се превърна в бойно поле и огнена заря.Пушек в полята огън в небето, нека Борисов обясни как с музейни несъществуващи изтребители ще се изгасят пожарите и взривовете.
  • 31 Данчев

    1 0 Отговор
    Вместо да бъдат похарчени над 30 милиарда за изтребители който много ще ги чакаме, трябваше да се изградят модерни тунели за скоростни влакове и за автомобилния поток. Същото важи и за модерни мостове над Дунав. Щяха да останат пари и за въздушни пожарни. За целта трябва политиците да служат на държавата а не на комисионните и на други държави.
  • 32 Деспина

    1 0 Отговор
    Преди да се закупят въздушни пожарни, трябва да организират конкурс за най голям далавераджия в парламента.
  • 33 Якимова

    1 0 Отговор
    Въпреки че Борисов пречи за построяването на нов Национален стадион и закупуването на въздушни пожарни, може да докаже че е патриот; като си удари силно главата от ъгъла на масата. Ако няма нищо в главата това ще бъде обяснение защо не учи чужди езици и е неграмотен.
  • 34 Нанков

    1 0 Отговор
    След като бъде разчистен терена от изгорялата фабрика, има огромна не застроена площ до Костинброд. След като бъдат слети градовете и селата около София, столицата ще се превърне в огромен Европейски мегаполис.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове