30 Юли, 2024 16:18 1 108 16

Каримански за третия мандат: Радев нямаше какво друго да направи заради несъстоятелността на партиите

  • любомир каримански-
  • румен радев-
  • трети мандат-
  • несъстоятелност-
  • партии

"Ситуацията е трагична. Да се замислят какво става с икономиката на България. Нуждаем се от реформи във всеки един от секторите, но те не се правят от служебно правителство", коментира и Мика Зайкова, бивш депутат от ИТН

Каримански за третия мандат: Радев нямаше какво друго да направи заради несъстоятелността на партиите - 1
Снимка: БГНЕС

Това, което в момента се прави с третия мандат, няма да доведе до успех. Такава прогноза направи пред БНР Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН.

"Този парламент е фрагментиран, липсва политическа култура".

Той анализира избора на държавния глава ИТН да получи третия мандат.

"Поради несъстоятелността на парламентарно представените групи президентът нямаше какво друго да направи. Дори не може да се каже кой в момента е лидер на БСП. ДПС се разцепи".

Каримански посочи ползите от воденето на публични преговори за съставяне на правителство.

"Когато си искрен пред хората в предизборната кампания, така може да бъдеш искрен и спрямо партньорите, с които преговаряш. Това лишава от възможност всякаква задкулисна договореност да бъде поставена на масата".

Бившият депутат констатира, че нито една парламентарно представена политическа сила не е предложила да се направи обща доктрина за икономическото развитие на България.

Мика Зайкова, бивш депутат от ИТН, също не е оптимистично настроена относно успеха при съставяне на правителство с третия мандат.

"Поради партийното и личното его на т.нар. "народни представители". Те забравят за какво са в парламента".
Трябва да има балансирани политики, които да изградят доктрина за развитие, убедена е Зайкова. Тя смята, че едни нови избори биха донесли още по-сериозно разочарование на хората.

"Ситуацията е трагична. Да се замислят какво става с икономиката на България. Нуждаем се от реформи във всеки един от секторите, но те не се правят от служебно правителство".

Каримански също посочи слабостите в икономическата политика на страната.

"Намалихме БВП с близо 6 млрд. лева, но без да се пипат показателите надолу по пера в самите бюджети и без да се съобрази ръст на икономиката. Ако запазим ръстът на разходите, не сме сигурни, че ще имаме достатъчно приходи в хазната. Не може за поредна година да използваме капиталовата програма като буфер. Това е порочна практика за икономиката и за развитието. Нямаме добавена стойност срещу темпа на повишаване на трудовите доходи".

Той коментира временното отстраняване на Андрей Гюров от поста на подуправител на БНБ.

Върховният административен съд отхвърли като неоснователно искането на Гюров за спиране на отстраняването му.

"Законът за Централната банка казва две неща. Едното е, че трябва да има установяване на участие, другото – осъществяване на дейността. Самото му участие е факт, че е нарушил Закона за БНБ".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истински демократ

    8 5 Отговор
    ура ще ни управлават чалгарите с бащ чалгаря от учиндол
  • 2 Е....! Нищо! Де!

    1 1 Отговор
    Е....! Нищо! Де! Човек Трябва и да се Учи!
  • 3 Е ти

    9 1 Отговор
    нали с фъфлата , която беше с чалгарите , направи партия ?! Къде ви е тази "състоятелна" партия ?
  • 4 Стършел

    6 1 Отговор
    Тоз другар, ако беше умен, щеше ли да ходи да го одобряват баш чалгарите за нещо си......,,,???!!!
  • 5 Българските избиратели

    3 1 Отговор
    Избирателите предлагаме:
    1,След извънредни парламентарни избори партиите да не получават субсидии до нови редовни парламентарни избори.
    2.Макар "Не подкрепям никого" да са действителен глас, в Изборния кодекс изрично е уточнено, че тези гласове се изваждат от общия брой валидни бюлетини, когато се опреля нивото на бариерата.
    ЦИК да направи промяна в изборния кодекс така,че броя на редовно гласувалите с "не подкрепям никого" да се включват когато се определя нивото на бариерата .
    3.Да се промени закона за регистрциите на партиите за избори да представят списък с подписи на 250 000 привърженици,а не както сега 2 500 подписа.
    Така по малко партии и коалиции ще има,а не както сега да се явяват над 30 партии и коалиции!

    Депутатите да запомнят,че не направят ли тези промени в изборния кодекс ние гласуващите с "не подкрепям никого" няма да ходим да гласуваме!!!

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Мафиотът

    5 2 Отговор
    Каримански и изкуфялата старица баба зайка плашат гаргите. Икономиката се развива перфектно, без тези мошеници, които кръжат около Радев. Аман от тези наглеци!
  • 7 Ало

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българските избиратели":

    ЦИК не прави промени в изборния кодекс. Прочетете конституцията.
  • 8 Не се тревожете с реформите

    5 1 Отговор
    Тиквата ще ви направи реформи..с Делян са много динамично дуо момчетата
  • 9 Има ни пак

    7 1 Отговор
    Така става като заедно с тулупа и копейката сваляте читаво правителство. Дайте да свалим Киро, че не ни харесва, ама после какво ще правим ще видим. Ето какво направихте. Сега шебека обикаля другите партии да ги кандардисва за правителство. Но няма да му се получи.
  • 10 Шматка

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българските избиратели":

    Добре, ти няма да гласуваш. И аз. И много други. Само че Максуда, Столипиново, Филиповци и прочие маали плюс 200-300 хиляди храненици на ОПГ... пардон, партиите, ще гласуват. А ти после ще псуваш, ама файда йок!

    А обратния вариант? Да си представим, че гласуват хайде не 100, а 90% от хората - дали някой ще се осмели да предскаже резултата и дали партиите няма да ги втресе?
  • 11 хххх

    6 5 Отговор
    Каримански, най-добре е ИТН да направят кабинет. Всичко друго води към ГЕПП.
  • 12 Град Козлодуй

    7 3 Отговор
    ИТН ЗЛАТНИЯ ПРЪСТ НА МУТРО ОЛИГАРХИЧНАТА Мафия в Бг
  • 13 Виж ти ...

    3 1 Отговор
    Радев е хвърлил око на електората на БСП, а този разбирач сигурно е в течение на плана.
  • 14 БЕНОВСКА

    3 1 Отговор
    ТОЗИ СМЕШКО КАРИМАНСКИ ,ТОВА ЖАЛКО НЕДОРАЗУМЕНИЕ ,ТОЗИ СПЕЦИАЛИСТ ПО НИЩО ,ДЪЛГИЯ МУ ИЗТЪРГУВА ПОСТ СРЕЩУ ПОДКРЕПА ЗА ДА МОЖЕ ДА СЪ ПЪЧИ ТОЗИ ОХО-БОХО
  • 15 оня с коня

    2 3 Отговор
    Както ИТН,така и БСП,така и Възраждане ВЪЗТОРЖЕНО заявиха че ще разговарят с всяка една от останалите Партии ако получат Третия мандат.А е пределно ясно че с Разговори НЕ СТАВА - трябва Електорат зад Гърба!И каза бат Бойко още като носеше Списъка на Проектоправителството си от Президентството към НС че в тоя Парламент няма да се излъчи Редовно правителство,ама кой да слуша?Всъщност както Каримански,така и Мика Зайкова,така и всички останали Политици и политолози ЦИТИРАТ Борисов ,само че представят Думите му като свое заключение.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол