2 Август, 2024 07:43 1 588 29

Eвгений Кънев: Силата на Радев идва не от парламента, а от позицията му на брокер в политическия процес

  • евгений кънев-
  • румен радев-
  • сила-
  • брокер-
  • политически процес

И като теглим чертата - остава да се надяваме на еманципираните Борисов и Доган, които все още Западът разглежда като съюзници - Кючук стана шеф на правната комисия на европарламента, а Радев (ГЕРБ) е негов заместник. Габриел я готвят за висок пост в НАТО

Eвгений Кънев: Силата на Радев идва не от парламента, а от позицията му на брокер в политическия процес - 1
Снимка: Нова телевизия

Макар изследване на Маркет Линкс да потопява рейтинга на ДПС - и така ПП-ДБ става отново втора сила - на практика голямата разлика с ГЕРБ остава.
А тя остава, защото ГЕРБ печели своето доверие не защото обещава бъдеще на България, а защото обещава протекция на своите гласоподаватели за техния сегашен статут. Т.е там никой не желае промяна.
А ПП-ДБ е много назад, защото обещава промяна, но засега не може да убеди повече хора, че те имат нужда от нея или могат да осъществят промяна, от която имат нужда.

Това написа на страницата си във Фейсбук икономистът Евгений Кънев. Ето и още от неговия коментар:

Има още няколко месеца до изборите и шансове за Промяна би имало само ако отново ПП-ДБ са близо до ГЕРБ. Тази промяна най-бързо може да се случи само с нови лица и силни акции по текущите проблеми на държавата. Освен голямата политика (по-рано наричана правда), има нужда от ярки действия по малката политика, свързана с ежедневните проблеми на хората - пожарите, безводието, поредицата взривове, джигитите по пътищата, полицейското насилие и пр. Точно както имаше голям отзвук от закона за домашното насилие.
Но нещо по-важно - в момента е нужно наистина тактическо (по Христо Иванов) сътрудничество за отстраняването на Пеевски от политическата сцена, което ще отпуши политическия процес. Колкото и да звучи безумно - в обозримо бъдеще единственият шанс за правителство е на ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС, но еманципирани от Пеевски.
Логиката не е просто евроатлантическа, макар това да е второ по важност. Първо по важност е запазването на парламентарната република. А Борисов и Доган ще я пазят, защото оттам идва политическата им сила.
Забележете - силата на Радев идва не от парламента, а от позицията му на брокер в политическия процес. И скоро той може да възстанови своите позиции, загубени в поправките на Конституцията чрез назначаване на двама нови съдии, които да заменят двама с изтекъл мандат, но подкрепили ограничаването на правомощията му
. В този контекст, Радев ще изгуби мотивация да влиза на терен, а ще се стреми да заличи парламентарната република чрез блокиране на възможността за съставяне на правителства. И да управлява служебно. За целта ще използва цели четири (!) партии, които биха получили власт през свои служебни министри, отколкото по парламентарен път.
Доколкото ИТН, Възраждане и Величие са откровено деструктивни партии, които блокират всякакви проевропейски и продемократични реформи, то те са чудесни съучастници на Радев, а вероятно се командват и от един център. По руски модел, всички те искат държавно устройство със силен вожд - и точно по подобие на безконтролния главен прокурор - този вожд да бъде използван за руски геополитически цели. Много вероятно към този лагер да се пришие и БСП. Забележете - новият временен лидер Гуцанов е от Варна. От Варна е и Копейкин. От Варна е и Ивелин Михайлов. Единствено Слави не е от Варна, но той пък е от пловдивския кръг на почетния руски консул, към който принадлежи и Радев.
И като теглим чертата - остава да се надяваме на еманципираните Борисов и Доган, които все още Западът разглежда като съюзници - Кючук стана шеф на правната комисия на европарламента, а Радев (ГЕРБ) е негов заместник. Габриел я готвят за висок пост в НАТО.
И така, докато ПП-ДБ - ако се съхрани - не се научи как да спечели избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    33 17 Отговор
    Успех господин Президент

    Коментиран от #4

  • 2 Точен

    31 12 Отговор
    Деструктивна е ПП/ДБ. Скараха се с всички, а ЗАПИСА няма да забравим. Време е за Възраждане. Кънев и къневци презират народа си и се големеят пред него.
  • 3 Допълнение

    19 10 Отговор
    Габриел я готвят за висок пост в НАТО, затова Толупа да и купи каска !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 !!!?

    15 27 Отговор
    Мистър Кеш превърна Президентството в частен SS клуб от кохорта за интриги, инсинуации и внушения, а самия той играе ролята на междупартиен Нотариус с цел да разделя, а не да помирява и обединява !!!?

    Коментиран от #18

  • 7 Демократ

    11 18 Отговор
    Трагедията в българската политика е осигурена от ДС сценаристите вече 35 години. Ако се направи списък с вечните ,определени от тях "политици", които сърфират от партия в партия и пречат на всичко добро за България, на всички ще стане ясно за какво става въпрос. Всички те тръгват от СДС и се пръскат по разпределение в други партии. СДС беше мечтата на милиони българи да бъде спасена България от комунизма. ДС-КГБ сценаристите 35 години доказват, че няма да разрешат това да стане и тъй като държат парите,властта и контрола, народът не съществува в плановете им освен за изпълнение на сценариите. Затова няма да разрешат да има свободни избори . Те не се интересуват нито за България, нито за хората, важно за тях е да не носят отговорност и да са на власт. Затова няма правосъдие и бандитите са в Парламента, вместо в затвора. Това е ченге-схемата на държавата . Най-трагичното е, че съществува ГЕРБ-СДС, начело с вечния агент Буда, което е пълно ликвидиране на СДС, т.е.мечтата на българите за спасение от комунизма. ДПС е създадена от КГБ и 30 г.е ръководена от вечния Доган- агент Сава. НДСВ е третата партия,създадена от КГБ ,начело с агента-цар Симеон. БСП е майката-хранилница. Резидентът на Путин Радев оглавява сега цялата политическа вакханалия най-безогледно и безсрамно защитава интересите на Кремъл. Сега паднаха руските маски на всички, включително и на бълг.патриарх и положението е отчайващо тежко. Всички трябва да спасим Родината си!
  • 8 Верно ли

    21 5 Отговор
    Хахаха, всички, които искали работеща държава са "копейки", според Евгений, което било "деструктивни"! Браво, браво, получаваш грантче!
  • 9 Бамбука

    6 15 Отговор
    Тандема Борисов - Доган е много по вреден от Борисов - Пеевски. Всъщност и тримата са зло за демокрацията, но ...
  • 10 Това е Мафия

    8 17 Отговор
    И Радев се оказа част от Мафията !
    Съветниците му начело с Пламен Узунов са мафиоти комбинатори и рекетьори от класа !

    Коментиран от #16

  • 11 Така е

    8 17 Отговор
    Не вярваме на такива,като Радев
  • 12 Мафиоти

    8 15 Отговор
    Мистър КЕШ ! Вярно е !!!!
  • 13 За тоя КАУНь

    6 14 Отговор
    на снимката коментар не е нужен! И слепите го видяха!
  • 14 Радев дъм

    5 7 Отговор
    Крим е руски ! Аз ,акордни избиратели не преметна ! Ала,бала с мошениците от ПП/ДБ !
  • 15 защо

    16 0 Отговор
    "И като теглим чертата - остава да се надяваме на еманципираните Борисов и Доган, които все още Западът разглежда като съюзници"

    Кой разбрал, разбрал.
    Честит Илинден на всички.
    И никога не забравяйте днешния ден през 1903год.
  • 16 Мафия ни управлява

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "Това е Мафия":

    Радев за всичко слуша измамника Узунов !
  • 17 Хохо Бохо

    12 6 Отговор
    Сишата на Президента Радев идва от народа. Това немогат да преглътнат козяците. Радев е избран пряко от повече хора, отколкото всички гласували за партии. Това е големият му грях
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 О,тоя икономист

    10 4 Отговор
    Явно пее в фалшивия и нагъл хор на Делян!Що не си гледа икономиката,ами тръгнал с още стотина други да прави политически анализи???!!!
  • 20 гост

    14 2 Отговор
    Само като прочетеш името ЕвгениЙ - пиши го бегал! Това ЕвгениЙ Михайлов, ЕвгениЙ Дайнов, о,бозе почившия ЕвгениЙ Бакърджиев, и от 2 години неофита ЕвгениЙ Кънев, не ги е раждала една майка, НО ЕДНА КАСА ИМ ПЛАЩА! !
  • 21 Джеймс

    7 1 Отговор
    Не разбирам защо сайтовете си заплюват някой и постоянно го цитират, независимо какви глупости ръси той. Няма значение, че е математик, а ще коментира ковид, че ще е икономист, а ще коментира политика-цитират го и той, явно нахъсан от това, с нови сили сервира всякакви "анализи".
  • 22 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    2 8 Отговор
    ОБИЧАМ ОТЕЧЕСТВОТО,МРАЗЯ ПО$ТКОМУНИ$ТИЧ€$КАТА "държава" НА ЗАДКУЛИ$И€ТО!
    ВЪН ПР€ДАТ€ЛИТ€ РОДООТ$ТЪПНИЦИ РОЖБИ НА БКП и КД$ - (Б$П, ДП$, Г€РБ)!
    ВЪН $ЛУГИТ€ НА циони$тит€ $АТАнато - ДБ, ПП, А$Б...!
    СПЕШНО АНТИКОМУНИ$ТИЧ€$КА РЕВОЛЮЦИЯ! НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
    НОВ НАРОДЕН СЪД! ФАТМАКЪТ ОСЪДЕН ПРЪВ! ЛУСТРАЦИЯ!ЛУСТРАЦИЯ! ЛУСТРАЦИЯ!
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ $АТАнато!РЕФЕРЕНДУМ ЗА €ВРОТО!
    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК! 80г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$ти($луги на $АТАнато) БЪЛГАРИЯ !
    ДА ЖИВЕЯТ СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ С ГЛАВНО "Б"! ВЪН Ч€РВ€НИТ€ Б О К Л У Ц И!
  • 23 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    2 8 Отговор
    НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ- р€зид€нтинът € ПРО$$$Т ФАТМАК!
    ДО КЪДЕ ДОКАРАХА Я тази "държава"- г€н€рал Д€$И ДА НИ УПРАВЛЯВА!
    ПО-$ТРАШ€Н ОТ СПИН-а, ПО-ОПА$€Н ОТ РАКА-СЕГА ЗА СЕГА СИ ОСТАВА ФАТМАКА!
    ОСТАВКА ЗА Ч€РВ€НИЯ ФАТМАК! 80г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Направо е гнусно

    5 1 Отговор
    да се четат бозите на такива продадени недоразумения като този и останалите продадени за някой грант и всеки ден по медиите!
  • 26 Тцтц

    5 2 Отговор
    Колко трябва да си зле, за са търсиш връзка на пряко избран президент с парламент. Но от всичколози като този друго не и да се очаква
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПО СТРАШНОТО ПРЕДСТОИ

    2 1 Отговор
    МАДУРО ОТ БАНКЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ С ИЗМАМА ИЗБОРИТЕ, ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ И ПАК БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО, МАДУРО Е РУСКО ЧУДОВИЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ, ИЗМЕТ
  • 29 Това е истината

    3 0 Отговор
    Радев е най големия виновник за сегашният хаост в България!
    През 2020 година нарушавайки българската Конституция вземайки страна на жълтопаветниците с вдигнат юмрук съзнателно раздели нацията ни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол