10 Август, 2024 05:21 1 579 18

Георги Киряков: ПП-ДБ ще успее да върне част от разочарованите си избиратели

  • георги киряков-
  • политолог-
  • политика

Горица Грънчарова - Кожарева трябва да бъде максимално независима и отдалечена от партиите, подчерта политологът

Георги Киряков:  ПП-ДБ ще успее да върне част от разочарованите си избиратели - 1
Снимка: Медиапул

Горица Грънчарова-Кожарева трябва да бъде максимално независима и отдалечена от партиите, въпреки че това е съмнително, защото знаем, че в институции като Сметната палата не се назначават случайни хора, независимо дали на председателското или на заместник-председателските места. Трябва ясно да се знае откъде идва тя и какво влияние може да има върху нея в месеците до изборите.

Това каза политологът Георги Киряков пред "Фокус“.

Той очаква с обявяването на състава на кабинета да стане ясно какъв е балансът на силите и какви претенции на политическите партии са били удовлетворени. "Това не би трябвало да се случва, но най-вероятно ще стане. Това е ставало с всички служебни правителства. Това ще са първите индикации за това в каква посока ще върви и каква политика ще следва това служебно правителство и този служебен министър-председател. Много вероятно е тя да е просто официалната фигура, зад която да се скрият всевъзможни интереси“, заяви Киряков.

Процесите на разпад в политическите партии според политолога ще предопределят състава на 51-то Народно събрание. Според него вече има индикации за електорални размествания. "Те са свързани както с възможността за увеличаване на броя негласуващи, което означава и намаляване на гласовете за някои от основните партии, така и възможността покрай разцеплението в БСП и ДПС и разпада на "Величие“ да видим сериозни преливания на гласове от една партия в друга", коментира Георги Киряков.

Разцеплението в ДПС по думите му е било неочаквано и ще има непредвидими последици. "Най-малкото ще доведе до спад на самата партия ДПС. Възможно е партията изобщо да бъде заличена. Вероятно ще видим политическото слизане от сцената на Делян Пеевски, защото каквото и да опита той без ДПС, вероятността да успее да калкулира сериозен електорален резултат е нищожна. Битката за марката "ДПС“ е много сложна правна конструкция, която няма изгледи да се реши до изборния ден, което означава, че вероятно ДПС на Доган и ДПС на Пеевски ще се явят с други регистрации, като там ще се разчита на мобилизация на вот през образа на Доган и през парите на Пеевски", прогнозира политологът.

Той не очаква да бъде постигнато широко обединение в лявото пространство за предстоящите избори. "На фона на допълнителното разделение вътре във вече остатъчната партия БСП, тя може да доближи едва-едва 4-те процента, да не говорим, че може изобщо да не прескочи тази бариера", коментира Киряков.

"Ще видим накъде ще се прелее и електоралният ресурс, който "Величие“ успя да генерира набързо преди предишните избор – дали голяма част от него ще отиде в армията на негласуващите“ или ще се намери някаква политическа алтернатива, която да обере този вот“, допълни политологът.

Според него ПП-ДБ ще успее да върне част от разочарованите си избиратели и да постигне малко по-висок резултат от този на последните избори.

Георги Киряков не очаква президентският проект да се появи на политическата сцена за предстоящите избори. "Президентът съвсем търпеливо и стратегически очаква ситуацията да се влоши още повече и да му изтече мандатът. За него е изгодно да има ситуация, в която се редят избори след избори и се задълбочава кризата, защото това генерира сериозен електорален ресурс в една бъдеща партия. И вероятно това ще се случи", смята той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100ян

    25 8 Отговор
    Струва ми се, че ППДБ на тези избори ще яде голямата 3.14шка.
  • 2 Как? Може би Киро като убие още някой

    26 10 Отговор
    с държавната кола??
    Или татко Петко излезе и каже българи връщам откраднатото ! Бях млад и сбърках

    Коментиран от #5

  • 3 Може и шефа на НАП да направи

    20 6 Отговор
    съчетание по мини бански или върне ДДС??
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ъъъъ не!

    24 8 Отговор

    До коментар #2 от "Как? Може би Киро като убие още някой":

    По вероятно като обещаят безплатна смяна на пола, еднополови бракове и много, много лубриканти!
  • 6 Краварска медия

    19 8 Отговор
    Може, все пак са умствено изостанали
  • 7 🍊🍋🇧🇬

    20 5 Отговор
    Само, “useful idiots” ще върне, но и те се броят на пръсти вече?

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Безпочвен оптимист.

    24 2 Отговор
    Аз пък очаквам да изгубят поне още сто хиляди, най-малко заради гласуването "ан блок" срещу промените в закона за образованието. Странно беше обаче как ДПС на Пеевски също гласува така, въпреки че българските турци определено не подкрепят изстъпленията на ЛГБТ+ идеологията. С невъоръжено око е видно, че тази общност не е никак голяма в страната, и ако не са грантовете от чужбина, тези смешни протести нямаше да се състоят. Пък и не виждам как правата им са нарушени по някакъв начин. Винаги ги е имало и ще ги има, но сега ги насърчават да посегнат на децата.
  • 10 Галя от посолствоТО

    12 3 Отговор
    Без моите машинки ППДБ няма да прескочи 4%!
  • 11 И тоя е взел 20000

    10 4 Отговор
    да фали Киро П. и ППДБ
  • 12 ВКК

    14 3 Отговор
    Дано изчезнат от политическото пространство напълно!
  • 13 Факти

    7 3 Отговор
    Негласуването не е решение и в един момент някои негласуващи ще започнат да го осъзнават. Дали сме достигнали дъното на избирателната активност обаче не знам. Ако паднем под 30% може ГЕРБ-ДПС да вземат 121 депутата и да направят редовно правителство. Ще се усети ли народът още преди тези избори, че трябва да гласува, не знам. Хората трябва да осъзнаят, че не е нужно да харесваш някой за да гласуваш. Просто трябва да избереш най-малкото зло. Все едно пред теб стои изборът да си счупиш пръст, ръка или крак. Трябва да излезеш да гласуваш за счупения пръст, защото другите могат да изберат да ти счупят крака. Глупаво е да се оставиш доброволно в техните ръце, особено когато гласуването нищо не ти струва. Това е една кратка разходка до секцията. Много хора са затворени в себе си и смятат, че са сами на този свят и от техният глас нищо не зависи. Не е така. Ние обикновените хора сме народът и от нас зависи всичко. Властта реално е в наши ръце, но ние доброволно я предаваме в ръцете на една шепа индивиди като им позволяваме да ни разделят и изолират.

    Коментиран от #16

  • 14 до цитрусовия фреш

    0 7 Отговор

    До коментар #7 от "🍊🍋🇧🇬":

    По-скоро идиоти сте вие, които не забелязвате, че "насипното състояние" дойде при вас.
  • 15 Ний ша Ва упрайм

    8 0 Отговор
    политолог ,социолог тия паразити не правят никва принадена стойност
  • 16 Верно ли

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    Ами приберете си пед@лчетата, дето така мазно излъгаха хората и те може и да се върнат до урните!
  • 17 Аааааа

    9 1 Отговор
    С неадекватните си законодателни инициативи, Пп-Дбил загуби гласоподавателите си безвъзвратно. Остават им само зависимите сребролюбци.
  • 18 Казуар

    0 0 Отговор
    Какво са могли ППДБ да направят за избирателите с 60 депутата срещу окопали се бойковисти, Пеевски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове