15 Август, 2024 21:31 1 945 24

Оставен патрон в пистолета е сред версиите за кървавата трагедия в Пловдив

  • дете-
  • убийство-
  • стрелба-
  • баща-
  • пловдив

Според психолога, филмите и глобалната мрежа изкривяват представите на децата

Продължава разследването на инцидента, при който 7-годишно момче застреля баща си полицай, на работното му място в Пловдив. Сред водещите версии е оставен патрон в цевта на пистолета, който детето е взело на игра. Според оръжеен експерт, който е познавал лично загиналият полицай, оръжието е било без предпазител, защото е модел за професионалисти. И това допълнително е улеснило стрелбата. Психолози също изразиха мнение, че детето е посегнало към оръжието на игра, без реално да съзнава какво се случва.

Бойно оръжие с изключителна сила и мощен боеприпас. С идентичен пистолет оръжейният експерт Кирил Коликов, работил лично със загиналия полицай, показва колко е лесно да се произведе изстрел. Дори от дете. Което според него или е било обучавано да стреля. Или е взело в ръцете си пистолет с оставен патрон в цевта.

"Той няма предпазител, така че, ако има патрон в цевта, това само се натиска, само се натиска спусъка. Така, че не е изключено дори от по-малко дете да се произведе този изстрел", заяви пред БНТ Кирил Коликов – лицензиран оръжеен експерт.

Фатален изстрел, при който 49-годишният опитен инструктор по стрелба Николай Филипов не е имал никакъв шанс.

"Това е 9 по 19 парапатрон, той е един от най-силните. Тоя калибър не е граждански, той си е много сериозен боен патрон", посочи Коликов.

Според оръжейния експерт, ако в цевта не е имало патрон и пълнителят е бил изваден, детето не е можело да зареди и стреля, ако не е било научено на това. "Не може без да знам какво да правя с тоя пистолет, да го заредя и да стрелям. Това дете е учено да борави с оръжие, ако не е инструктирано как се работи. Значи то е наблюдавало какви действия се предприемат, за да се зареди оръжието и да се стреля."

Най-вероятно детето не е подозирало, че оръжието е заредено и е мислело, че ще стреля на игра. Това е предположението и на психолога Събка Дякова – Чехович, за която трагичният инцидент е тест за емоционалната интелигентност на обществото.

"Това е 7-годишно дете, което няма реалистична представа за това, което прави. Вероятно за него това е било игра, вероятно за него това е било начин то да се доближи до баща си, имайки неговият пистолет, просто гадая, но… ние е необходимо да проявим съпричастност", каза тя.

Според психолога, филмите и глобалната мрежа изкривяват представите на децата: "Чрез интернет пространството децата получават една нереалистична представа за себе си като мощ по отношение на оръжията."

Общественият гняв не бива да търси виновни за случилото се, това е работа на разследващите, смята още психологът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да,бе

    25 3 Отговор
    Версията е,че в туй милиционерско семейство са взели психо теста по милост...А бащата е бил само за военен,само там ги взимат малоумните по принцип...
  • 2 543543

    22 4 Отговор
    Каква игра е да сочиш оръжието в главата на татко си? Трябва да е видяло баща си да прави същото преди време, за да му подражава по този начин, друго обяснение няма.
  • 3 Ние в казармата преди да влезем в

    32 2 Отговор
    Караулното сваляхме пълнителя след което произвеждахме контролен изстрел в пирамидата и влизахме след това в караулното
    Тия за да да в помещенията на полицията с такива пищови значи полицията е изпуснала от контрол организираната престъпност и са готови за бой на живот и смърт

    Коментиран от #11, #12

  • 4 Що за МВР има психолози а няма

    19 0 Отговор
    Клинична пътека от НЗОК за гражданите

    Коментиран от #6

  • 5 мистерия

    29 0 Отговор
    Патрон в цевта се зарежда само при реална ситуация за защита.
    Забравен патрон след учебна стрелба е изключено, понеже винаги се възпроизвежда контролно натискане на спусъка.
  • 6 Да,бе

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Що за МВР има психолози а няма":

    Щото в МВР са нарциси по подбор,просто,ама си вярват,че света лежи на крехките им раменца.Комплексари,сър!
  • 7 Де билите раждат

    18 0 Отговор
    други де били.
  • 8 затъмнение

    21 2 Отговор
    Съвсем наскоро и сина на ПП депутат стреля с чужд пистолет на парти.
  • 9 стрел☢️к

    20 1 Отговор
    "Това е 9 по 19 парапатрон, той е един от най-силните. Тоя калибър не е граждански, той си е много сериозен боен патрон" -- първо какво е "парапатрон", може би имате предвид ПАРАБЕЛУМ, но мисирка писател, не читател. и второ 9х19 е стандартен и масов, не е нещо особено за пистолет, тъй като има и 50 калибър който вече е сериозен
  • 10 О.з от НШЗО капитан танкист

    15 0 Отговор
    Може да прозвучи грубо...ама ДГШ тия ,,специалисти и инструктори" днес в системата на МВР...
  • 11 И ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ....☝

    1 9 Отговор

    До коментар #3 от "Ние в казармата преди да влезем в":

    КОГАТО ПРЕДИ КАРАУЛ...
    НАЧАЛНИК КАРАУЛ
    КОГАТО ПРАВИ „РАЗВОД” НА ЧАСОВИЯ
    И С ЕДНО ОКО ПОГЛЕЖДА В
    ЦЕВТА ДАЛИ РЕДНИК ...КОСТЯ К.
    Е ДОБРЕ ПОЧИСТИЛ АК47....И ТОЙ
    НАШИЯ ЗАБРАВИЛ ЧЕ ИМА ПАТРОН
    В ЗАТВОРА И НАТИСНЕ СПУСАКА😱😂😁

    Коментиран от #21

  • 12 О.з к-н о т НШЗО танкист

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ние в казармата преди да влезем в":

    Пълен глъм са днешните полицаи...
    Нито школа ,нито в казарма са служили...ама ако ги зърнеш днес край морето по къси ръкави на униформите дахе Благо Джисъса би им завидял на...татуировките...

    Коментиран от #14

  • 13 РЕАЛИСТ

    15 0 Отговор
    С две думи. Застрелян беше най-тъпия инструктор по стрелба . Някакъв глупав комплексар, който на 49 години е имал син на на 6 години.
  • 14 Коментар до #12

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "О.з к-н о т НШЗО танкист":

    а костинбродския славей на добре оформените европейски дупета
  • 15 Тъпо соросоидче

    10 1 Отговор
    Браво на експерта, че дава подробно научно обяснение. Така де билите ще спят спокойно. И следващия път зареждайте целия пълнител.
  • 16 Ники

    10 0 Отговор
    Значи пистолета е ясен какъв е , съвсем стандартен и масов .. според мен е трудно дете на 6 да го зареди защото е нужно да се приложи доста сила , така че остава да е бил зареден преди това … и от тука идват вече някакви елементарни правила за боравене с оръжия … то не трябва да е заредено никога , а когато го сваляш трябва да има къде да го оставиш - съхраняваш и да е с изваден пълнител и проверен за патрон в цефта .. при наличие на дете наоколо … е направо потресаващо , детето да има въобще досег до него … а как пък ще го гръмне в главата .. а пък при положение че имаш пистолет и дете .. не си ли му обяснил да не го пипа , че е опасно … и тн
  • 17 Гошо тъпото

    3 0 Отговор
    Понякога бащите ги застрелват от упор ..и сигурно има защо..на 7 вече почва сериозно да ти писва
  • 18 Емо

    2 0 Отговор
    Това ли е лицензирания експерт? От кого? Много интересно. Аз съм гражданин, имам законно оръжие и няколко вида патрони 9х19 мм - страндартни, такива с по-плосък връх, трошливи и пр. Иначе те са бойни патрони, така както иима и халосни, учебни и бутафорни патрони, както и "газови" патрони, т.е. за газ-сигнално оръжие. Най-мощните патрони за късо оръжие са револверните, а от тях един от най-мощните е калибър .44 от инча, или около 11.5 мм по нашенски мерки.
    "Според оръжейния експерт, ако в цевта не е имало патрон и пълнителят е бил изваден"... - При модерните пистолети и да има патрон в цевта, пистолета не може да стреля, ако не е пъхнат пълнителя. В Макаров и стари пистолети и без пълнител можеш да сложиш ръчно един патрон в цевта и да стреляш.
  • 19 Отстрани

    12 2 Отговор
    Големият въпрос е какво прави невръстно дете на работното място на баща му който борави с оръжия , както и всички около него и на всичкото отгоре оръжията се оказват безконтролни??!!!! Това МВР ли е или детска градина???
    Откакто гербаджиите се появиха на власт преди години начело с главния полицай Борисов тази държава окончателно пропадна, а тези в МВР се превърнаха в татуирани брадати мутри с ланци, неразличими от бандитите.
  • 20 мии

    0 0 Отговор
    Те и психолозите ни са психопати.
  • 21 Ти бил ли си в казарма?!

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "И ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ....☝":

    Проверката на оръжието от Н-к е строго регламентирани и се извършва,като войника издърпва затвора,при което ако има патрон в цевта,той автоматично изскача навън!
    И тогава войника докладва:
    ,,Другарю(Еди кой си),заповядайте АК-47,боен,празен-готов за преглед!"
    Чак тогава Н-ка поглежда в цевта...!
    А бе къде ви намират такива ...!

    Коментиран от #22

  • 22 И само да допълня...

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ти бил ли си в казарма?!":

    Като преди това войника Задължително сваля пълнителя на автомата и тогава докладва на Н-ка...!
  • 23 Гост

    1 0 Отговор
    Детето като порасне ще казва тати умря аз го убих.

    Коментиран от #24

  • 24 Джо Бързия

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Не ще каже headshot
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове