19 Август, 2024 15:46 2 200 17

Първан Симеонов: Страната се превръща в заложник на битката за ДПС

  • първан симеонов-
  • румен радев-
  • горица грънчарова-кожарева-
  • импийчмънт

Възможно ли е НС да иска импийчмънт на Румен Радев

Първан Симеонов: Страната се превръща в заложник на битката за ДПС - 1
Снимка: Нова телевизия

Страната се превръща в заложник на битката за ДПС. Конституционната криза е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че ако следващите месеци България се занимава главно дали сме за или против г-н Пеевски, е загуба на време. Възможно ли е НС да иска импийчмънт на Румен Радев.

Това предупреди Първан Симеонов, директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан" в интервю пред БНР.

Той прогнозира, че след разцеплението в ДПС може да има опит за взаимодействие и синхронизация на различни лагери срещу това, което привиждат като образ на Пеевски. Според него "ПП-ДБ са ясни, президента Радев, ДПС на Доган и Костадин Костадинов".

"БСП след ерата „Нинова“ бавно поемат към президента. ИТН ще покажат, че нямат зависимости. И главното изчакване и въпросителна е Борисов. Той в типичния си стил гледа, кой ще надделее в ДПС, защото в своята политическа сила намира определени зависимост. Ако Доган надделее и Борисов ще започне да се изчиства от такива зависимости", обясни Първан Симеонов.

В предаването "12+4" той направи анализ на политическата ситуация и отказа на Кожарева да промени състава на проекто кабинета, като смени вътрешния министър Калин Стоянов.

"Сините вече пак правят оферта, това сме го гледали. Струва ми се, че главният барометър е Борисов - от коя страна ще застане", смята Симеонов. И предупреди, че не бива страната да се превръща в заложник на битката на Пеевски.

Връщането на кандидата за премиер Горица Грънчарова от президентството Първан Симеонов коментира, че Румен Радев отново е влязъл в ролята си на президент с вдигнатия юмрук. Пуснал е закона за забрана на пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата, сега е върнал Грънчарова.

"Радев е на плюс в тази ситуация заради това, което прави ще се хареса от сините среди. Но пък направи нещо, което не се харесва от тях пусна Закона за пропаганда. Вторият плюс на президента, това са имиджови плюсове, сега ще видим политически, влиза в диспечерска роля. Всъщност това е ролята на президента днес го харесват едните, утре другите", коментира Симеонов.

И смята, че в битката за ДПС не бива да се заиграват с етническата карта.

"Напомням, че ДПС е представител на различни етнически групи в България, една от които има своя митрополия, ако вземе да се етнитизира. Автентичното ДПС е етническите турци на България. Опасно е, защото България е приела, че е гражданска нация и българи, турци, християни или мюсюлмани сме български граждани, нищо друго. Надявам се до там да не се стигне", обясни той.

И според него "България си самопричини в последните години от нищо нещо, заради упорството на хора, само и само да останат на политическия терен“.

Възможно ли е НС да иска импийчмънт на Румен Радев, Първан Симеонов коментира:

"Такъв тип политически войни се водят с неподозиран яркост, напълно възможно е. Радев дълго време беше влязъл в премиерска роля, последните години, и сега му идва дюшеш, защото се връща в президентската роля. Днес пускам закона, който ви дразни, но спирам друго, което ви дразни. Ако тръгнат на импийчмънт не съм сигурен дали няма да му изпишат вежди. Да му създадат образа на жертва и да му развържат ръцете на калния политически терен."

Но остават и съмнения, дали депутатите ще тръгнат към импийчмънт, защото:

"За импийчмънт трябват мнозинства, а не съм сигурен как ще реагират ГЕРБ. Те са центристи и балансьори. Но при импийчмънт страната влиза в изключително неприятен период, в който ще се занимаваме с няколко личности или една основна, а няма да се занимаваме с важните неща."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дидо

    18 1 Отговор
    Няма срок, до който може да се отлагат предсрочните избори.
    Дотук няма нарушение на Конституцията.

    Коментиран от #5

  • 2 гражданин

    14 0 Отговор
    БГ. ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ КОПАЕ ВЕЧЕ И ПОД ДЪНОТО !!!НЯМА ТАКОВА ПАДЕНИЕ В СВЕТА !!
  • 3 провинциалист

    7 0 Отговор
    "Напомням, че ДПС е представител на различни етнически групи в България" - това откога?
  • 4 Айсамани

    17 7 Отговор
    Какъв импийчмънт бе,папурко?Единствената свястна политическа фигура в Б ългария Президентът Радев.Понеже не играе под свирките и на едните и на другите(знаете кои са)и ще му искали им...нещо си там..Да,Дебелия го плаши с някакви компромати,ама къде са?Нали щеше да казва и показва?
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "дидо":

    НС не излъчва Правителство,
    Президентът НЕ подписва за нов служебен кабинет,
    Няма и дата за нови избори .....
    и така Главанаков с останалите МИНалИСТРИ и депутьовците ще си натискат столчетата и ще лапат заплатки до
    ФторУ ПИРшеатвие 🥸
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ромчо

    8 0 Отговор
    С живее република ЦИГАНАРИЯ
  • 8 граф Монте Кристо

    9 0 Отговор
    Ми какво се чудите,метастазите избиват от всякъде,благодарение на десетилетното разложение на държавата.В НС се дърлят като ци-га.ни,излагат се с простотии.Шиши нещо се е амбицирал,да беше излязъл и да каже какво точно иска,каки му са идеите,какво иска да направи,а той просто си вилнее,грухти наляво и надясно заплашително.ДПС си е дпс,може ли да се облагороди,едва ли,трява да бъде забранено ,а функционерите --изловени и затворени.Такава подривна организация няма място в нормална държава.
  • 9 Бай село

    3 2 Отговор
    Козичката пак мее......
  • 10 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    Заложник и на Залоениягъс
  • 11 !!!?

    5 9 Отговор
    Държавата е заложник на кремълският интригант и лицемер Радев.
    Затова България няма да има стабилно редовно правителство докато Мистър Кеш държи Президентството защото :
    - няма да има влизане на България в Еврозоната
    - няма да има за България пълен Шенген
    - няма да има приемане на Македония в ЕС
    - няма да има разширяване на ЕС на Балканите
    - няма да има ревизия на рускотурския поток през България
    - няма да има ревизия на започващият договор с "Боташ" и съдебна отговорност за подписалите го
    - няма да има осъдени руски шпиони шпионирали българското МНО
    - няма да има разкрития за "пътя на Копринката"
    - няма да има разкрития по опита за промяна на гласуването за сръбския геноцид в Сребреница
    -...!
    !!!?

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ?!!!

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    За повечето от тези неща, дето си ги нанизал така вдъхновено, да се радваме ли или да??? Иначе си пропуснал геноцида, който в момента се извършва срещу палестинските деца, както и доста други, случайно ще да е било...карай...
  • 14 Стършел

    1 2 Отговор
    Първанчо, до кога ще търпим излиянията ти?! Вие с твоя гуру (райчевия), никогаш не сте били обективни, а само сеете заблуди. Пределно ясно е и каква кауза защитавате, естествено не европейска, а евразийска.
  • 15 123

    4 0 Отговор
    "ГЕРБ. Те са центристи и балансьори..."
    Да се чете - интересчии и слъчогледари. Накъдето гледа, откъдето духа вЕтЪрОТ и накъдето се клати гората.
    Ай, моля ви, няма как ГЕРБ да дават посока, ами те не знаят сега накъде да се клатушкат. Императорът им мълчи!
  • 16 Отвратен

    3 0 Отговор
    Егати цирка, държавата става заложник на Д.П. и марионетката му Калинко.
  • 17 Няма поправителен изпит...

    1 0 Отговор
    За някои неуспехи. За да си премиер трябва все пак кандидатката трябваше да покаже кураж и че може да върши друго освен да слуша заповеди в слушалката...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове