2 Септември, 2024 09:05 5 569 38

Любомир Кючуков пред ФАКТИ: Само България даде възможност на Урсула фон дер Лайен да избере нашия комисар

  • любомир-
  • кючуков-
  • еврокомисар-
  • българия-
  • екатерина захариева-
  • юлиян попов-
  • предложения-
  • урсула фон дер лaйен

България не просто не се опита да получи ресор, който би бил за нас интересен, а ние дори не заявихме интерес, към който и да било ресор, казва дипломатът

Любомир Кючуков пред ФАКТИ: Само България даде възможност на Урсула фон дер Лайен да избере нашия комисар - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Екатерина Захариева и Юлиян Попов са българските кандидати за еврокомисар. Те бяха представени пред шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен от служебния премиер Димитър Главчев. Това беше решено на правителствено заседание на МС в края на миналата седмица. Екатерина Захариева бе предложена от ГЕРБ, а Юлиан Попов от "Продължаваме промяната - Демократична България". Само България обаче излъчи две кандидатури!? Какво показваме с това… Пред ФАКТИ говори дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи.

- Г-н Кючуков, България излъчи две кандидатури за еврокомисар – на Екатерина Захариева и на Юлиян Попов. Това добре ли е за България, или не е?
- Не, не е добре да имаме две кандидатури. Защо? Защото България ще бъде единствената страна, която отстъпва правото си на национално решение и го делегира на Урсула фон дер Лайен да избере българския еврокомисар. Нито една от останалите страни, повтарям нито една друга страна не излъчи две кандидатури. А и според Лисабонския договор само и единствено право е на всяка страна членка да определи номинацията си за еврокомисар.

- А това, че имаме мъж и жена като кандидати…
- Според мен, при сегашното съотношение сред кандидатите, където 3/4 са мъже, това рязко намалява шансовете на мъж от България.

- И президентът Румен Радев призова, ако излъчим две кандидатури, те да бъдат на две жени, но Димитър Главчев не се съобрази…
- Ще се повторя, но самото изпращане на две кандидатури е много спорно. Този опит беше изпробван за сметка на България преди една година, когато Урсула фон дер Лайерн поиска също две кандидатури и тогава България за първи път изпрати две кандидатури на Брюксел. Това беше експеримент, а сега беше направен опит това да се разпространи върху всички страни членки. За съжаление, само България го прие.

- А според вас имахме ли някаква ясна визия изобщо, когато ставаше въпрос да излъчим еврокомисар, защото го правим в последния момент. И нещата прозвучаха като от немай къде?
- Очевидно е, че нямахме визия, нямахме ясна политика по въпроса. Многократно съм казвал, че у нас имаше драма, защото нямаше политика. Тук не става въпрос за външна, а за държавна политика, което е много по-широко, интегрално понятие за мястото на България в Европейския съюз, за това как и къде тя би трябвало да търси своята ниша, в кои сфери България иска нейната позиция да бъде сред водещите в Европейския съюз, в кои сфери считаме, че бихме били силни. Точно това е подходът на повечето страни, когато предлагат своите кандидати. Примери много може да се дадат. Например, Унгария искаше да се превърне в покровител, в ментор на страните от Западните Балкани по пътя им към присъединяването към Европейския съюз. Не е случайно това, че те активно работиха и получиха този пост в Европейската комисия в последния мандат, защото комисар там беше унгарецът Вархеи. Виждаме, че балтийските страни много активно се опитваха да изведат на преден план своята визия за отношенията като цяло на ЕС спрямо Русия. Те постигнаха това и естонката Кая Калас бе номинирана за върховен представител по външната политика на Съюза. Ако се върнем малко по-назад, ще видим същата целенасочена политика на Полша, която отдавна се стреми да се утвърди след големите и водещи страни на Европейския съюз, редом с Германия, Франция и Италия. И успя да постигне това, че Доналд Туск беше един мандат председател на Съвета на Европа. Списъкът може да се продължи много.

- И от всичко това какво излиза, че ние чакаме да видим какво ще остане и ще го получим като подаяние…
- Така излиза. В момента чакаме точно това, защото България не просто не се опита да получи ресор, който би бил за нас интересен, а ние дори не заявихме интерес, към който и да било ресор. Не си пуснахме фиша, както се казва.

- А уж чакаме печалба…
- Така че ние ще получим нещо, но на принципа на остатъка. Аз съм твърде скептичен, ако трябва да бъда честен, че това, което се споменава в медиите, за ресор, свързан с регионалната политика, ще бъде именно това, което ще бъде предложено на България. Гърция от месеци насам води много целенасочена политика именно за този ресор. Издигна кандидат, който е добре познат и в Европа, и в страната си именно с много богатия си опит по отношение на регионалната политика. Не на последно място трябва да се има предвид, че гръцкият премиер Мицотакис водеше преговорите от името на Европейската народна партия за номинацията на Урсула фон дер Лайен за нейния втори мандат.

- Значи гърците са си постлали добре?
- Не, просто работят така, както се работи.

- Трябваше ли да очакваме някаква изненада, визирам името на Екатерина Захариева, след като тя бе предложена от ГЕРБ, а знаем какви са отношенията между Димитър Главчев и ГЕРБ. Другите кандидати, издигнати от партиите, имаха ли шанс?
- Като цяло няма нищо лошо в това, че правителството се опита да направи едни по-широки консултации. Проблемът е, когато зад тези широки консултации се наблюдава своеобразно бягство от отговорност, защото и правото, и задължението, и отговорността за предлагане на български еврокомисар е на правителството. Самото предлагане на две кандидатури също е бягство от отговорност, прехвърляйки окончателното решение в Брюксел - и всичко това се прави, за съжаление, по вътрешно политически причини.

- А сега идва ред на предизвикателствата на интервютата в комисиите…
- Аз очаквам в комисиите на Европейски парламент да има много силни атаки към всяка по-уязвима или не добре професионално защитена кандидатура. И тук не говоря само за българския кандидат. Атаките ще бъдат по линия на политическите семейства - между консерватори и социалисти, „зелени“ и най-вече от страна на крайнодесните, които практически няма да са представени в Европейската комисия. Ще има много сериозни атаки към мъжете - вече говорихме за това, ще има и много атаки по линия на професионалната експертиза. И тук ние пак имаме проблем, защото това, което направихме, е да разделим двата процеса на избор - на ресора и на човека. По този начин ние практически отстранихме професионализма като критерий, просто защото не знаем какъв ресор ще получим. И естествено няма как да предложим професионалист, но за неизвестен ресор. И още нещо. Когато говорим за ресорите в Европейската комисия, трябва да кажем, че те са два вида. Първите са свързани с общностните политики, които са на Европейския съюз - селскостопанска политика, кохезионната политика, регионалната политика, както и всичко касаещо функционирането на общия пазар. Това са влиятелните ресори. Вторият вид ресори са тези, които имат координиращи функции – там, където политиката не е на Европейския съюз, а на отделните държави. Където всяка държава провежда своя политика, но се търси координация общо за ЕС. Като примери това са предлаганите нови ресори - жилищна политика и отбрана. По-особено тук стои външната политика на Европейски съюз - тя е обща, но не е общностна, тоест, позициите стават общи за ЕС само когато всички държави членки са съгласни. И именно предвид значимостта на тази сфера сега се правят усилия тук да се премахне правото на вето и да се премине към гласуване с квалифицирано мнозинство, което определено не е в интерес на по-малките държави като България. Така че структурирането на Европейската комисия е сложен процес, който предполага активно участие и ясни приоритети на база дългосрочна държавна политика, а лошото е, че ние май не го правим.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо Волгата

    13 42 Отговор
    Аз отивам в Брюксел да отстоявам руските интереси.

    Коментиран от #10

  • 2 нормално

    42 8 Отговор
    35 години синковците на Живков доказаха, че не могат да управляват България

    Коментиран от #5

  • 3 ЕСССР

    56 4 Отговор
    Другарят Бойко Борисов предложи на тепсия държавата на 🦆 Урсула!
  • 4 мурсула фон дер фашистен

    36 4 Отговор
    юбер алес робен
  • 5 Последния Софиянец

    54 2 Отговор

    До коментар #2 от "нормално":

    Така е. След като свалиха Живков с преврат единствено мислеха за лични облаги,кой колко да присвои. А тука някакви тролове обвиняват Запада. Не,наши ни обрекоха на глад и мизерия
  • 6 БЕНОВСКА

    22 6 Отговор
    нищо не става от тази корвенска държава ,по добре е да бъде превзета или да потъне
  • 7 Сталин

    42 4 Отговор
    Мурсула фондерЛайно незаконно заема този пост ,беше назначена с измама и никой не е гласувал за нея,така че нейните решения са нелегитимни
  • 8 котето зах

    19 2 Отговор
    толкова спирки извъртях ,толкова ма пори като ширан ,е....не заслужавам ли топло местенце с добра пара да гризна
  • 9 Демократ

    34 1 Отговор
    Както винаги България пробутва за еврокомисар определен човек, а не стратегия и политика,важна за страната. След това виновна ще е Урсула фон дер Лайен, че е избрала некадърната специалистка по всичкология на Герб, а не предложилия я човек на мутрата Главчев. Схемата работи за българите,които и досега не знаят какво представлява ЕС и каква е структурата и правомощията му. Досега обвинява ЕС, че милиардите,които отпусна за развитието на България, бяха откраднати от управляващите. От 17 години членство на България, 15 години управлява Герб заедно с ДПС. 18% от тези милиарди са усвоени по предназначение. Румъния е пример какво става от една изостанала комунистическа държава, когато комунистите нямат достъп до властта. Развитие във всички области, защото е член на ЕС и ще и дишаме праха и ще пеем " Кога ще ги стигнем румънците".
  • 10 Денко, Плевню, Главчо и др чехльови евро

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо Волгата":

    А пък ние отиваме да се над.упим на баба яга (урсулица) и нейните кукловоди от дълбоката държава във фащ!!!
    Ние собствено мнение нямаме, а изпълняваме нарежданията от господарите!!!
    За сметка на народа ни естествено!
  • 11 Борисов е безгръбначен

    35 1 Отговор
    Безволеви и напълно подложил се на фашистката наследничка и убийца Урсула!
    Борисов уби България!

    Коментиран от #20

  • 12 Стенли

    15 0 Отговор
    Много точно казано
  • 13 Урсуса

    18 1 Отговор
    За Вас ресора "Гайди и мандолини" !
  • 14 Име

    27 1 Отговор
    А имахме зъби навремето - 1987-88 година бяхме кандидат за Зимните олимпийски.

    Имахме характер, но сега - всеки случай - една огромна чиновническа маса.

    Но и ентусиазъм няма - далавери на дребно - кой да стане на висока заплата.
  • 15 Сорос

    23 1 Отговор
    Юлиан Попов от 1985 до 1990 г. е редактор в списание „Факел“. Член е на борда на Американския университет в България. Той е политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация. От 1994 г. живее в Лондон. Получава и британско поданство. Има брат, Стефан Попов, бивш директор на Отворено общество – фондация, финансирана от Джордж Сорос.

    Коментиран от #17, #23, #33

  • 16 Ма'ни , ма'ни ...

    19 0 Отговор
    Жалки , продажни атлантически слугини , а не политици ! И онзи министър , дето ни зароби към турците с Боташ се оправдава ,че после "партньорите" го "похвалили" .
  • 17 Стенли

    20 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сорос":

    А тя пък щото захаросаната е много кадърна
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БеГемот

    9 0 Отговор
    Щот сме пи.чки!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    15 0 Отговор
    Некадърност, простотия и слугинаж!
  • 23 Киро Шприца

    15 3 Отговор

    До коментар #15 от "Сорос":

    Тъй де Юлиян е идеалното пейрастче.
  • 24 Бибитко от Банкя

    17 1 Отговор
    Някой има ли илюзии, че изборът на български еврокомисар не е предрешен? Заради подкрепата при повторния й избор Урсула е обещала на нейния приятел Борисов на тази позиция да бъде назначена Екатерина Захариева. Така че гуруто от Банкя продължава да управлява България.

    Коментиран от #25

  • 25 Стенли

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бибитко от Банкя":

    Ама той никога не е спирал партия гроб ще ни управлява до гроб
  • 26 Стенли

    15 0 Отговор
    Германците се събудиха най накрая а в България кога
  • 27 Чочо

    5 6 Отговор
    Бля,бля,бля,бля...... вие,кои,бяхте?
    Урсула,ако можеше,щеше да си го премести в другия крачол😃
  • 28 Стенли

    15 1 Отговор
    Ей сега четох че заради така наречените зелени от догодина кафето и шоколад ще станат скъпо удоволствие ще стане като през осемнадесет век не всеки ще може да си го позволи ей до там ни докараха умните евроатлантици
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Избирател

    14 1 Отговор
    И нашите козячета ще ми казват че живеем в демокрация - Екатерина Захариева и Юлиян Попов от никого неизбрани за еврокомисари ще се "одобряват" от шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен за такива.

    За тяхно сведение "демокрация" означава "воля на народа" а не волята на някаква гинеколожка в ЕК и волята на някакви партийни величия в БГ. Защо ли сегашната "демокрация" в ЕС много ми напомня "лошия" комунизъм където лидерите на партията определяха кой ще е министър или пък директор на фабрика но според опорките им тогава било "диктатура" а сега същото е "демокрация".
  • 31 ДА НЕ МИСЛИМ

    5 6 Отговор
    Нали виждате по какъв начин ни управлява Москва ? А , браво ! ! !
  • 32 любител

    6 1 Отговор
    за пореден път управляващите болу---и продадоха Б-я на ЕС и краварите с безхаберието си. браво предатели.
  • 33 Мокой

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сорос":

    Много лигав индивид
  • 34 Българин

    9 0 Отговор
    "България ще бъде единствената страна, която отстъпва правото си на национално решение и го делегира на Урсула фон дер Лайен"

    Първо България отдавна не е "страна" а колония и на власт са продажници които не могат да вземат собствени решения а изпълняват каквото им наредят господарите та за това други ще решават вместо ние. Те началници на служби в България им назначават от посолството и това е съвсем нормално за нашите козячета та какво става за определяне на еврокомисари.

    По-голямо падение е нямало в българската история
  • 35 Гошо

    3 0 Отговор
    34 да ти допълня коментара.... избягах от България... и изкарах семейството..... ся ми все едно.... оправия....нема!
  • 36 Крокодил

    2 0 Отговор
    Ми президента Радев каза да пратим 2 жени !, аз бих пратил 2ма мъже !!, е ако бях министър председател....
  • 37 каунь

    3 0 Отговор
    майката му е лазене, лизане, мазнене, гърчене тия от Арварт са го усфоили до совершенство
  • 38 Ю. Славков

    1 0 Отговор
    Това е сделка. България е единствената страна, която отстъпва правото си на национално решение и го делегира на Урсула фон дер Лайен да избере българския еврокомисар. Вероятно гешефтът е уговорен по време на срещата в Пловдив между фон дер Лайен и кръга "Борисов", който доведе страната ни до упадък и тотален разцвет на корупцията. Урсула се нуждаеше от подкрепа за предстоящо преизбиране за председател на ЕК. Тя трепереше по онова време. Беше силно притеснена. Умишлено не присъстваше на задължителни изслушвания в ЕП. Шансовете й бяха много малки, поради огромното възмущение срещу нея от мнозинството от гражданите в цели народи като Германия, Австрия, Унгария, Нидерландия, Дания, Словакия и др. Най-вече заради участието й в глобалната афера "КОВИД 19", миграцията и настояването държавите да отпускат огромни средства за продължаване на войната в Украйна. Така се стигна до тази предрешеност по отношение на България и откровено нагласеното изпращане на единствената жена Екатерина Захариева. На практика Бойко Борисов продължава задкулисно да управлява и да громи страната ни, а пък в синхрон с него, вече на по-високо ниво: Урсула фон дер Лайен - Европейския съюз.