3 Септември, 2024 04:38 3 450 16

Убиха кафява мечка в Национален парк "Централен Балкан"

  • мечка-
  • централен балкан-
  • убита

Тя е от защитен вид, сигналът е подаден на 27 август

Убиха кафява мечка в Национален парк "Централен Балкан" - 1
Снимка: Shutterstock

Служители на Национален парк "Централен Балкан" откриха убита мечка, предаде БНТ. Сигналът е подаден от парков служител в дирекцията на парка на 27 август. Мястото е в охранителен участък "Стенето", парков участък "Троян", в местността "Малък Жидов дол".

Веднага е направена проверка от служители на дирекцията, Районното управление на полицията в Троян и ветеринарни лекари от Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани". При проверката е установено, че действително на посоченото място има труп на млад мъжки индивид с огнестрелна рана, съобщиха от НП "Централен Балкан".

Мечката е защитен вид съгласно законодателството на Република България и е приоритетен за опазване в рамките на екологичната мрежа НАТУРА 2000. Видът попада в разпоредбите на Наказателния кодекс, според който случаят се разглежда като престъпление. По случая се води разследване от компетентните органи.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    38 10 Отговор
    Защитен незащитен не се знае какво е станало може да е нападнала някой ловец на пусия много ясно, че ще я гръмне и мечки и кучета повече права от човек.

    Коментиран от #2

  • 2 Джон

    12 22 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    И комунистите имат повече права от човека.
  • 3 мечките станаха много

    34 11 Отговор
    слизат и правят бели но имат повече права от хората, бройката трябва да се редуцира

    Коментиран от #12

  • 4 плюс минус

    13 0 Отговор
    От една страна трябва да пазим и да се грижим за животните.
    От друга страна някои големи животни застрашават хората.
    От трета страна някои ловци законно или незаконно убиват.

    Коментиран от #10

  • 5 Аква

    24 10 Отговор
    Хората трябва да са защитени вид, не мечките. Това са кръвожадни животни, нападащи стада и къщи, няма друг начин да се спасиш, ако не я убиеш. Който иска да работи за правата на мечките , да ги изолира в специални природни паркове , да нямат достъп до хората. За мен мечката е опасно и вредно животно.

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Оня

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "Аква":

    Има ли по- кръвожадно животно от човека? Нормално е да се случват такива неща, хората изсичат горите, избиват дивеча и унищожават хабитата на мечките. И като почне някой да ми обяснява, че някое животно било вреден дивеч и трябва да се отстрелва. Чакай, бе, умник, преди появата на горските стопанства природата как се е саморегулирала?

    Коментиран от #7

  • 7 12345

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Оня":

    То зад клавиатурата у дома е много лесно да защитаваш мечките. Много ще ми е интересно ако някои мечок дойде в двора ти каква песен ще запееш. Айде стига. За убийство на човек с добър адвокат може и да не лежиш в затвора, но за мечка ще лежиш и още как. Това не е нормално.

    Коментиран от #8

  • 8 Оня

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "12345":

    Има ли някой лежал за мечка, защото аз такъв случай не знам, не преувеличавай нещата.

    Коментиран от #9, #16

  • 9 Констатираща

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Оня":

    В изостанала и беззаконова България естествено, че няма да видите, защото и за убийството на човек, не винаги се получава заслужена присъда, но да се надяваме, че с въвеждането на зоополиция и закон за защита на животните, нещата ще добият по-справедлив вид, макар и след доста време.

    Коментиран от #14

  • 10 Оракула от Делфи

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "плюс минус":

    Всичко което казваш е истина , но къде е държавата с квотите за годишен отсрел на мечки ,
    знаем че женските раждат всяка година , поне тези които живеят свободно, в природата
    което означава че всяка година , мястото на мечките намалява , и ако няма отстрел , на популацията
    ситуацията става неконтролируема !
    По високи квоти на отстрел е решението на проблема!
  • 11 Българин

    2 0 Отговор
    Защото са по-човеци от такива, като теб. Кармата да застигне убиеца и точно това ще се случи на всеки, който дръзне да посегне на живо същество.
  • 12 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "мечките станаха много":

    Ти да не си Господ бе... слизали, или "двукраките" се качват? Кармата няма да прости на никого, който посяга.
  • 13 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аква":

    Пий си лекарствата редовно и ходи да се информираш, какво е Карма, после някой да не се чудят, какво се случва и защо.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Констатираща":

    Разбира се, че след като ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ отнемат, кастрират и след това затворят мечките зад оградата в Белица за тях няма никаква алтернатива да се върнат в природата. Българите може да сме все още бедни и прости , но не сме диваци и варвари, като онези нации, които ИЗЛАПАХА своята природа и в частност мечките. Пораженията от безумието в Белица, са както върху мечките, така и върху Българщината. Разумното отношение към мечкарството включва, ветеринарно обслужване, фолклорни фестивали и конкурси и т. н.,а не мечкарите да са гонени от всякъде. Мечкарството е свързващото ни звено с дивата природа, различно от ПУШКАТА. Цялото европейско лицемерие и простотия лъсва, ако се направи съпоставка с коридата. Обаче Испания не е България и не може и въпрос да става, да се прекрати убиването, на млади бикове, само заради сеира и кефа на тълпата.
  • 15 Гай Турий

    2 1 Отговор
    МВР да събере всички пушки на ловците и отмени ловните сезони за 5 години поне. Такива типове като тоя, даже не е бракониер, а убиец - на стрелбището за мишена.
  • 16 ДоОня

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Оня":

    Има много случаи на нападнати от мечки невинни жени и мъже. Има ли разследване в тези случаи и кой е разследвания?Ако убитият беше човек, а мечката извършителя какво щеше да последва?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове