18 Март, 2014 19:26 1 510 0

БСП и ГЕРБ в битка за шеф на ЦИК

  • цик-
  • правна комисия-
  • изслушване

Всяка от партиите в Народното събрание представи своите кандидати за членове на комисията

Всяка една от партиите в парламента е представила своя кандидатура за ръководството на Централната избирателна комисия за изборите за Европейски парламент. Това става ясно от сайта на Народното събрание. От ГЕРБ издигат за председател Маргарита Златарева, а от БСП контрират с Ивилина Елексиева. От ДПС предлагат за секретар Севинч Солакова, а от Атака се борят за заместник-председател с кандидатурата на Мария Мусорлиева.

Комисията по правни въпроси изслуша кандидатите за членове на Централната избирателна комисия, предложени от народни представители, парламентарни групи, както и от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. Заседанието беше излъчено по БНТ, БНР и в интернет-страницата на Народното събрание. На него присъстваха също депутати от други комисии, представители на президентската администрация, на извънпарламентарни партии, експерти. Кандидатите бяха изслушани по поредността на внасяне на предложенията в деловодството на парламента.

Първата кандидатура – на Иванка Грозева, предложена от НДСВ, беше представена от Станимир Илчев, заместник-председател на партията. Иванка Грозева изложи професионалната си биография на утвърден юрист. Към нея нямаше въпроси от страна на присъстващите на заседанието.

Вторият кандидат – Ивайло Ивков, беше представен от председателя на СДС Божидар Лукарски от името на "Синьо единство". Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова отбеляза, че Ивайло Ивков досега не се е занимавал с организация на избори, което може би е предимство, защото ще има нов, непредубеден поглед.

На въпрос на Мая Манолова какво в организацията на изборите е най-дразнещо до момента и може ли да бъде поправено, Ивайло Ивков отговори, че няма опит в организация на изборите и в политиката, тъй като е член на гражданската организация на Реформаторския блок от няколко месеца, но има самочувствието, че ще се справи. ЦИК според него е натоварена с най-много правомощия и задължения от всички държавни органи. Не одобрявам изискването членовете на ЦИК да трябва да се освободят от членства в дружества, както и от досегашните си професионални отговорности, посочи още той.

Кандидатурата на Маргарита Златарева, предложена от ГЕРБ, беше представена от Цецка Цачева. Тя заяви, че ГЕРБ ще предложи Маргарита Златарева и за председател на ЦИК. По думите й биографията на кандидата за член на ЦИК е добре позната на юридическите среди. Тя е с опит и в самата комисия.

Мая Манолова отбеляза, че една от идеите на промените в изборните правила е осигуряване на публичност и прозрачност в цялата администрация и най-вече в ЦИК. Друг момент в гарантирането на прозрачност според нея е и участието на граждански организации в работата на комисията. Как ще осигурите активно взаимодействие в работата си с гражданските организации, за да гарантирате прозрачен и честен изборен процес, попита Мая Манолова.

Новият изборен кодекс е факт и трябва да го изпълняваме, отговори Маргарита Златарева. Тя увери, че подкрепя прозрачността, предвидена в новия Изборен кодекс. Според нея трябва да се организира Обществен съвет към ЦИК, който ще работи заедно с ЦИК. В това според нея ще се изразява и участието на НПО в пряката работа на ЦИК. Може да има и наблюдатели, които също така да са представители на граждански организации, допълни тя.

Мария Бойкинова, предложена от ПГ на ПП ГЕРБ, беше представена като доказан юрист с богат опит, участвала на почти всички избори като член и заместник-председател на секционни избирателни комисии. Представителите на администрацията на Президента я попитаха как вижда конкретната роля на Обществения съвет към ЦИК. Според нея той ще следи работата на ЦИК отблизо, ще следи за това дали решенията, които приема комисията, са правилни и съответстват на Закона.

Емануил Христов, предложен от ГЕРБ, е завършил специалност „математика“ и е с повече от 40 години стаж. Цецка Цачева го представи като първа номинация на математик, с опит в ЦИК и досегашен член на комисията, което обяснява познаването на работата и задълженията й. Към него нямаше въпроси от участниците в заседанието.

На въпроса за ролята на Обществения съвет към ЦИК отговори и Йорданка Ганчева, юрист – предложена от ГЕРБ. Основната роля на Обществения съвет към ЦИК според нея е да гарантира принципа на прозрачност, публичност и законосъобразност при работата на комисията. Той трябва да бъде коректив в дейността на ЦИК, допълни тя.

Румен Цачев, предложен от ГЕРБ, е юрист, който от 2009 г. участва в организацията на избори като председател на Общинска и районна избирателна комисия.

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Екатерина Заякова попита каква е основната разлика между начина на вземане на решения на ЦИК по стария кодекс и в новия и в чия полза би коментирал законосъобразността на тези решения.

Решенията на комисиите според Румен Цачев се вземат така, както е записано в закона – с мнозинство от две трети от присъстващите членове. По думите му – когато се вземат решенията, трябва да се търси взаимно разбирателство между членовете на комисията.

Екатерина Заякова посочи, че в предишния кодекс е съществувало положението, че когато няма мнозинство, се смята, че органът не е взел решение. Дали това е законосъобразно. Според новия Изборен кодекс, когато няма мнозинство, решението се счита за отхвърлено.

Участниците в заседанието нямаха въпроси към Георги Баханов, предложен от ГЕРБ, дългогодишен юрист, с опит в административната работа, председател на ОИК.

Кандидатурата на Цветозар Томов, внесена от ГЕРБ, е подкрепена и от 8 неправителствени организации. Цветозар Томов е завършил журналистика и докторантура по социология.

Това, което ме кара да мисля, че мога да бъда полезен в ЦИК, е фактът, че сравнително добре познавам проблемите на българските избори, защото се занимавам с тяхното изследване от 1990 г. Това, което бих искал да се случи през следващите години, е България да има професионално работеща изборна администрация и политиците да нямат нужда от баланс на партийни интереси поне на национално и областно равнище, когато се определят ръководните органи на изборната администрация. Той обяви, че ако стане член на ЦИК, няма да се занимава с други дейности.

Мая Манолова отбеляза, че е впечатлена от представянето на Цветозар Томов на изслушването в Комисията за взаимодействие с граждански организации. Убедена съм, че от подобни кандидатури работата на ЦИК може само да спечели, допълни тя. За да има доверие в ЦИК, трябва да има такива утвърдени личности, които имат доверието на гражданското общество.

Проф. Мирчев от ГИСДИ и Българска социологическа организация, постави въпроса за екзитпол и паралелните преброявания, които ще се правят от социологически агенции в деня на изборите.

От ПГ на Коалиция за България попитаха Цветозар Томов как присъствието му ще бъде гарант за превенция на вече познати опити за манипулиране на общественото мнение по време на изборите чрез различно представяне на резултати от социологически проучвания.

Социологическите проучвания могат да бъдат полезни, само ако се провеждат в рамките на съществуващите и общоприети в целия свят правила, отговори Цветозар Томов. Не може да се очаква ЦИК изцяло да регламентира една свободна информационна дейност, каквато са социологическите изследвания. Няма съмнение, че има опити за манипулация и правене на PR чрез социологически организации, допълни той. Вярвам, че тук много важна е и ролята на медиите, а ЦИК трябва да контролира този процес в рамките на законовите си правомощия. Надявам се да има по-разумна медийна среда, която да не позволява подобни манипулации, заяви кандидатът.

Той заяви пред участниците в заседанието, че се надява като член на ЦИК да успее да работи по начин, който няма да води до каквито и да е съмнения за политически пристрастия. Нямам такива намерения и няма да го допусна, добави Цветозар Томов.

Кандидатурата на Севинч Солакова, юрист, предложена от ДПС, беше представена от председателя на правната комисия Четин Казак. Той отбеляза, че тя има близо 20 години юридически стаж, била е член и заместник-председател на Централната комисия за местни избори, на Централната комисия за избиране на Президент и Вицепрезидент на България, секретар на ЦИК. Към нея нямаше зададени въпроси.

Ерхан Чаушев, предложен от ДПС, е юрист, с професионален опит над 15 години, бил е член на Централната комисия за избиране на членове на ЕП, на Централната комисия за местни избори, член на ЦИК и Централната комисия за избиране на Президент и Вицепрезидент.

Той акцентира върху ролята на Обществения съвет към ЦИК и на новото обучително звено за провеждане на изборите. За предстоящия вот ще настоявам за провеждане и на разяснителна кампания въз основа на ясно премислена концепция за обясняване правата на гражданите – не само за начина на гласуване, а и за възможностите за действия и евентуално обжалване на актовете, които биха накърнили техните права.

Метин Сюлейманов, предложен от ДПС, е юрист, с над 10 години професионален опит като адвокат, участвал в провеждането на всички избори от 1994 г. Той увери, че ако бъде избран за член на ЦИК, няма да упражнява адвокатската си професия и ще работи единствено като член на комисията. Убеден съм, че със своя опит, ще бъда полезен за работата на ЦИК, допълни той.

От името на ПГ на Партия Атака Явор Нотев представи кандидатурите на Мария Мусорлиева и Владимир Пенев. Мария Мусорлиева е юрист с дългогодишен стаж и опит в изборния процес и в момента е член на ЦИК.Уверявам ви, че всичко възможно е направено ЦИК да се представи с човешки образ, но това е много трудно – да си непрекъснато публичен и да вършиш огромната работа, за която кратките срокове те притискат, каза при представянето си Мария Мусорлиева.

Владимир Пенев също е юрист с 22 годишен стаж. Той е човек, който се ползва с авторитет в професионалните среди и предлагам да му се даде доверие с оглед на досега доказаните му качества, каза при представянето Явор Нотев. Владимир Пенев обясни, че никога не е бил член на партия и е приел да бъде номиниран като човек, необременен от досегашните изборни практики.

Ивилина Алексиева е номинирана от ПГ на Коалиция за България за председател на ЦИК. Алексиева е юрист, с повече от 15 години стаж. Разпознаваема е като защитник на различни каузи, например за честни и прозрачни избори. Тя има разностранен опит, който е взаимно допълващ се, заяви при представянето й Мая Манолова, заместник-председател на Народното събрание. С номинацията на Алексиева Коалиция за България удържа обещанието си да предложи за ЦИК номинации от гражданските организации, а кандидатурата на Алексиева е подкрепена от 14 неправителствени организации, отбеляза Мая Манолова.

„Години наред Институтът за модерна политика, където работя, извършва мониторинг на институциите за управление. Сега мога да приложа този опит отвътре и да въздействам за това по-добро управление”, обясни мотивацията си за участие в състезанието Ивилина Алексиева.

Кандидатурата на Александър Андреев бе представена на членовете на комисията от заместник-председателя на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев. Млад човек с 20 годишен опит в правото, от 2001 г. участва в изборния процес, говорител на ЦИК, доказал екипност, мотивира се Панчев.

„Пред ЦИК стоят редица предизвикателства, в кратки срокове трябва да организираме работата така, че да проведем прозрачни и нормални избори”, каза при представянето си Андреев.

Висококвалифициран, перфектен юрист и адвокат с много опит в организацията и провеждането на изборите. Така Мая Манолова представи следващия номиниран от Коалиция за България – Росица Матева. Самата Матева смята, че може да е много полезна в обучението на изборните комисии, тъй като има такъв опит като член на 25-та РИК.

„Таня Цанева не се нуждае от представяне, особено на хора, които са следили изборите през последните години. Тя е разпознаваема, с ясна публична позиция, която е заявявана многократно във връзка с провеждането на различни избори в България. Тя е човек, който в детайли познава изборното законодателство и последователно е защитавал каузата за честни избори. С нейната кандидатура Коалиция за България изпълнява ангажимента си да бъдат издигнати кандидатури, предложени от граждански организации”, каза Мая Манолова при представянето на кандидатурата на Таня Цанева, предложена от ГИСДИ. Бих искала да ви уверя, че като представител на ГИСДИ винаги съм отстоявала публичността и прозрачността, посочи Цанева в представянето си.

Камелия Нейкова е третата кандидатура на граждански организации, която Коалиция за България подкрепи за член на ЦИК. Перфектен юрист, който познава детайлите на изборното законодателство и като експерт в писането на различни изборни закони, и като член на изборната администрация, представи я Мая Манолова.

Нейкова определи новия Изборен кодекс като по-добър от предишния, тъй като в него изборният процес е детайлно разписан и е съобразен максимално с изискванията на ОССЕ и Венецианската комисия.

Като „живата история на ЦИК” определи Мая Манолова следващия кандидат на Коалиция за България за член на комисията – Румяна Сидерова. С хора като нея съм спокойна, че ЦИК ще си свърши професионално работата, тъй като е необходимо да има приемственост, каза Манолова.

„Познавам добре изборния процес и считам, че със съдействието на колегите ще успеем да отговорим на предизвикателствата в срок от 55 дни да подготвим изборите”, заяви Сидерова.

Народният представител от Коалиция за България Дора Янкова предложи адвоката от Смолян Иван Гавазов за член на ЦИК. „Той е израснал отдолу нагоре, познава добре изборния процес като член на РИК и СИК, има опит в преговори между страни с противоречиви интереси”, представи го Дора Янкова. Самият Гавазов заяви, че една от най-важните работи на ЦИК е обучението на членовете на СИК.

Народният представител от Коалиция за България Георги Свиленски предложи Ясен Стоев за член на ЦИК. Като член на РИК познава добре изборната администрация и законодателство, утвърден юрист мотивира решението си Свиленски. Стоев също смята, че е много важно да се наблегне на обучението на изборната администрация.

Депутатът от Коалиция за България Желю Бойчев номинира юристката Таня Дишлиева. По думите му тя има безупречна репутация в юридическите среди, била е член на РИК и на ОИК на различни избори и по време на референдума и гарантирал за нейната безпристрастност и толерантност.

Желю Бойчев представи и още един кандидат – Цветан Милев, номиниран от колегата му от Коалиция за България Таско Ерменков. Той също е юрист и с опит в изборната администрация като член на различни комисии от 2005 г. „Многократно съм провеждал обучение на членове. Смея да твърдя, че тези обучения не са достатъчни – не защото методическите обяснение на ЦИК не са били подробни, а защото не всички в ЦИК имат юридическо образование. Ще работя за това обучението да бъде разбираемо за членовете на ЦИК”, каза още кандидатът за член на ЦИК.

„20 март 2014 г. е последният срок, предвиден в Изборния кодекс за избиране, съответно и назначаване, на членове на ЦИК, така че очаквам тогава Народното събрание да избере председател, заместник-председатели и секретар. Очаквам и президентът да назначи с указ останалите членове на ЦИК”. Това заяви председателят на Комисията по правни въпроси Четин Казак след края на приключилото изслушване на номинираните кандидати от парламентарно представените партии, от партиите и коалициите, които имат избрани с тяхната листа членове на Европейския парламент и от отделни народни представители.

Четин Казак припомни, че на 18 март 2014 г. в 18 часа изтича срокът парламентарно представените политически сили, да предложат окончателно кандидатурите си за ръководство и за членове на бъдещата ЦИК.

Той прецени изслушаните кандидатури като „много авторитетни, с дълъг професионален опит в изборното законодателство и изборния процес”. Правната комисия изслуша всички 24 номинирани кандидати за ЦИК.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове