14 Септември, 2024 10:19 2 288 63

Съпругата на загиналия през 2021 г. майор Валентин Терзиев: Колко още жертви? Няма ли да свалите ръководството на ВВС?

  • граф игнатиево-
  • самолет-
  • катастрофа-
  • валентин терзиев-
  • димитрина попова-
  • ввс-
  • армия-
  • инцидент

Продължават следствените действия по разследване и установяване на причините за катастрофата

Съпругата на загиналия през 2021 г. майор Валентин Терзиев: Колко още жертви? Няма ли да свалите ръководството на ВВС? - 1
Снимка: БГНЕС

Нов призив за оставки във висшето военно ръководство отправи през социалните мрежи на Димитрина Попова. Попова е жената до загиналия през 2021-ва година пилот на МиГ-29 майор Валентин Терзиев. Призивът дойде слез смъртта на двамата военни пилоти в петък край Граф Игнатиево с L-39.

Димитрина Попова настоя отново за оставките на „този ръководен състав на ВВС, начело с началника на отбраната, Не стават!!! Колко жертви още??? ПОКЛОН!!“, пише тя, цитирана от БНТ.

На въпрос за оставката си, началникът на ВВС генерал-майор Димитър Петров определи загубата на най-добрия си приятел също като наказание. От Министерството на отбраната още не са посочили датите за двете поклонения пред майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Това вероятно ще се случи след края на нужните проверки. В петък беше намерена и черната кутия на учебния самолет L-39. Днес, неделя и в понеделник са обявени за дни на траур във военните структури. Знамената ще бъдат свалени наполовина. Разбилият се самолет е бил ремонтиран през юни 2024 година по договор с чешката фирма- производител.

Под надзора на Военно-окръжна прокуратура-Пловдив продължават следствените действия по разследване и установяване на причините за катастрофата на учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“, при която на 13.09.2024 г. загинаха двама военни пилоти. Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

При извършен оглед на местопроизшествието е открита и иззета т.нар. „черна кутия“ на самолета, която е предоставена за изготвянето на експертиза. Иззета е цялата документация, свързана с планирането и осъществяването на полета, както от авиобаза „Граф Игнатиево“, така и от базата в „Долна Митрополия“. Към материалите по досъдебното производство са приобщени и видеозаписи, които показват движението на учебно-бойния самолет непосредствено преди катастрофата.

Продължават разпитите на свидетели и на длъжностни лица от въоръжените сили на Република България, имащи отношение към инцидента. През днешния ден ще бъде извършен допълнителен щателен оглед на мястото на инцидента.

През последните 35 години българската политическа класа бавно и със садистична методичност унищожаваше Българската армия и в частност Българската бойна авиация. Българските политици нямат право да съдят никого, освен себе си за загиналите в инциденти български бойци.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "Всякога проклета русия" по Раковски

    21 44 Отговор
    Току що ми изпратиха кадри от катастрофата - това си е чиста диверсия!
    Хората са си имали достатъчно височина да изпълнят фигурата!
    Не може опитни пилоти да допуснат това, което видях!
    Ами самолетът просто няма тяга и лети отвесно надолу, точно когато трябва да се придърпа лоста и да се завърши въображаемата окръжност на фигурата!
    Сега да ви обясня, как се прави лупинг - набираш скорост и започваш плавно придърпване на лоста, хоризонтът ти изчезва и усещаш в този момент най-голямото натоварване. Когато си вече по гръб, гледаш хоризонта да ти се появи отново и според него, отпускаш лоста напред, за да затвориш окръжността...
    А момчетата въобще не правят опит да излязат от вертикалното положение, след моментното гръбно положение на самолета!
    Все едно, че двигателят е отказал!
    Значи, че не висотомерът е причината, нито е човешка грешка!
    Повтарям, че който не държи руската пасмина под око - плащат всички!
    И още нещо да поясня - това е вторият лупинг. Още при първия лупинг, присъстващите са забелязали, че влизат в изпълнението на фигурата с малка скорост...
    И друго - при изпълнение на фигури от висшия пилотаж резервоарът не трябва да е пълен! А по избухването ми се вижда, че е бил пълен!

    Коментиран от #4, #6, #12, #22, #28, #30, #40, #45, #56

  • 2 Асдф

    43 2 Отговор
    Двама пилоти и то и инструктури как ще ги обвините в пилотска грешка един да е то двама ?
  • 3 Радев е позор

    30 44 Отговор
    Понякога съдбата си играе с жертвите!
    Има една злокобна снимка, хваната от националната телевизия...
    Двамата загинали пилоти са от двете страни на Радев, на втори план, когато той сипе политически мъдрости!
    Това е минути преди гибелта им!
    Вместо да изпълняват предполетна подготовка - както е по Устава на ВВС, те са строени да бъдат фон на един национален предател!

    Коментиран от #8, #18, #29

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пич

    41 4 Отговор
    Нищо няма да се промени , защото в армията много се краде !!! А за да може да се краде много , трябва и да се лъже много ..... че техниката е перфектна , че некадърниците са експерти , че харчовете са икономии.....

    Коментиран от #37

  • 6 Много

    38 10 Отговор

    До коментар #1 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Си праззз ! Армията ти е в НАТО , и се краде по натовски !
  • 7 Асдф

    35 6 Отговор
    Как пък точно 20 години от НАТО стана так, че отремонтирани самолети отказаха и се разбиха даже катапултите не работи и то след ремонт целенасочено са целяли да има жертви.
  • 8 Баце

    30 9 Отговор

    До коментар #3 от "Радев е позор":

    Даа... Радев е виновен че самолета вероятно е дефектирал. Да се забранят всички снимки с него незабавно, щото явно това е проблема.
  • 9 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    24 15 Отговор
    20 години НАТО !!!!!!!
  • 10 Българка

    49 7 Отговор
    Категорично подкрепям ЗА ОСТАВКАТА НА шефа ВВС. Гледах как на журналистически въпрос ще си подаде ли оставка се оцъкли вбесен, помълча и вместо достойно да каже, че е готов да поеме отговорност за не първа смърт на пилоти, каза, че е наказан достатъчно със смъртта на приятел. Това в прав текст е отказ от поемане на отговорност за смъртта и на Терзиев, и на тези двама авиоинструктури.

    Коментиран от #23, #33, #43, #44

  • 11 Уффф, то да е само ВВС,

    36 9 Отговор
    цяла България вмирисаха тези краварски подлоги, докато не я ликвидират напълно няма сменяне!? Първо ще я подарят на краварите и тогава ще се махнат зад океана!?
  • 12 Иван Иванов

    36 11 Отговор

    До коментар #1 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Кой си ТИ и какво търсят РУСНАЦИ в твоето писание?
  • 13 Без ДДС

    38 5 Отговор
    За какъв висш пилотаж говорите,като пилотите нямат нужният брой летателни часове. Всички разписали се за тоя полет са за разстрел.
  • 14 az #СВО

    33 9 Отговор
    И само като си помисля, че тия от снимката се каниха да празнуват днес...

    Господ ги наказа! По начина по-който само той има силата да го направи! Вместо празник сега три дни траур!

    НАТО значи смърт!
  • 15 Кой е видял

    34 7 Отговор
    натовски боклук да подава оставка?

    Натовските боклуци никога не потъват!

    Те винаги са на повърхността...
  • 16 Знак отгоре

    37 8 Отговор
    Три предупреждения от небето , ама нали либерастните натювци са атеисти и агностицви бетер комунистите: 38 годишен самолет ще ми празнува 20 години в НАТУ в петък 13-то число ?
  • 17 Бог да

    25 1 Отговор
    ги прости. За съжаление това е една много рискова професия.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българка

    14 2 Отговор
    Гледах два пъти кадрите ,излъчени по БНТ, от падането на самолета. Направи ми впшечатление, че две-три секунди преди падането самолетът се виждаше като две светещи кълбета. Каква може да е причината?.........
  • 20 Русофил- Обичам Зеле на фурна

    17 2 Отговор
    Патка,то целото ръководство на държавата е виновно, последните 30 г, тя ми мисли че ВВС то са виновни

    Коментиран от #31

  • 21 Леля Гошо

    34 1 Отговор
    Самолетите уж са в пълна изправност, поверени са на най-добрите ни пилоти, а се разбиват. При последната катастрофа в самолета са не един, а двама асове, което прави версията "пилотска грешка" твърде неправдоподобна. Самолетът изглеждаше неуправляем, нито един от двамата не катапултира, въпреки че имаха време да го направят. Някой дължи обяснение на обществото.
  • 22 Русофил- Обичам Зеле на фурна

    12 15 Отговор

    До коментар #1 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Проклет да си ти, чалма да сложиш и сина ти джендър да стане и зет да ти доведе

    Коментиран от #26

  • 23 Ама

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Как ще изпусне келипира тозь командир
  • 24 пенсионер

    19 23 Отговор
    Докато Радев е президент нищо добро не чака България.

    Коментиран от #39, #60

  • 25 ТИГО

    19 9 Отговор
    Чета и не вервам колко пР@зз народ се е навъдил ! ЩО да подава оставка военното ръководство?? Да не е те да дават парите за армията ?? Политиците определят парите те са за затвора те са крадците те са ШИШИ БУДА КОРНЕЛА КОЦЕ Доган КИКИ и немам идея още колко техни слагачи и крадци на дребно !! Така нареченият "Нальот" прекрасна "родна "дума е 30 часа за година а трябва да е 130 а сега кажете кой усигорява гориво и части –държавата те са крадците те не позволяват да се движат нормално нещата ! Гърция има 80 самолета а населението е колкото нашето приблизително ,там всичко е по евтино и изобщо в цяла Европа е по евтино от България ! Как там могат а тук не могат ,лесно е управляват ни некадърници дето един пирон не са заковали ! Плямпала ,папагали дето само повтарят глупости ! А защо ни управляват се запитайте вие които седите и люпите семки по изборите ,та крадците са политиците и военните не са виновни за сегашният си хал ! Бог да прости момчетата ,но и не забравяйте колко народ се изби по пътищата и колко семейства са се почернили сами !

    Коментиран от #57, #63

  • 26 Русофил

    11 5 Отговор

    До коментар #22 от "Русофил- Обичам Зеле на фурна":

    Ама не си добре,нали знаеш

    Коментиран от #32

  • 27 Русофил- Обичам Зеле на фурна

    20 4 Отговор
    Озера веднъж ще го напиша, за пропусналите-Нато- е американски търговски блок, продава оръжие, ама на тези кои-то имат пари!!!Кои-то няма - Ф ки от 70 годиниЗа това не ни дадоха да купим Грипени
  • 28 ЕВРОНЮЗ

    27 9 Отговор

    До коментар #1 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    😂 😂 😂 Абе американски отпадъци, я пребройте колко кофчега е напълнила българската армия когато е била съюзник в във Варшавският договор и колко когато е в НАТО... Кога на територията ни е имало окупационни войски. Колко български бази има на американска територия.. Нали сте партньори.?
  • 29 Румен Американеца

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Радев е позор":

    И аз гледайки снимката си зададох въпроса, не са ли били заети с подготовка за полета, а са част от абсолютно ненужна група пилоти за фон на снимката на президента? Кой инсценира тази глупост и защо? Наерушени ли са стандартни процедури? Ако е за да се натягат, това повдига сериозни въпроси относно приоритетите на шефовете
  • 30 555

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Би могло да е точно както го обясняваш. Звучи мо логично и грамотно… Но въпреки това, тези мъже… Бог да ги прости !… Те трябва да пазят въздушното ни пространство, а не да правят демонстрационни полети… Тези неща се правят от бойни пилоти, които обаче когато участват в демо тимовете, правят подготовки, тренировки и демонстрации изцяло на демонстрационни полети. Това го имат ВВС на държави, имащи и много пилоти, и много налична техника и финансиране… Тоест - нашите ВВС нямат моралното право да използват тези пилоти за такива полети, като просто освен с бойния им наряд, да ходят за малко да правят и авиошоу, и после пак в наряда… Това е меко казано престъпно… Жалко за двамата мъже!!! Жалко за двамата пилоти, които да се обучат не е като да вземеш книжка за мотопед… Това са ценни професионалисти, които ние нямаме право да затриваме в мирно време, от небрежност и високомерие… Още повече, имайки предвид, какво ни е в момента нивото на бойната авиация… Бог да пази България !
  • 31 Коровиев

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Русофил- Обичам Зеле на фурна":

    Не последните 30 години ами от 1947 та до днес...

    Коментиран от #34

  • 32 Русофил- Обичам Зеле на фурна

    7 5 Отговор

    До коментар #26 от "Русофил":

    Русофил- не може да подкрепя хора плюещи Русия, значи си "Галино" момче, въз, срсня

    Коментиран от #49

  • 33 Град Козлодуй

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    в БГ осъдени Политици няма
  • 34 Русофил- Обичам Зеле на фурна

    18 4 Отговор

    До коментар #31 от "Коровиев":

    Колко самолета имахме през саца и колко аварии, бе буна.. ?

    Коментиран от #35

  • 35 Зеле на фурна

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Русофил- Обичам Зеле на фурна":

    Вчера казаха 125 аварии.
  • 36 незнайко

    21 0 Отговор
    Да видим сега колко време ще им трябва да прочетат записите и да дадат становище . Вероятно преди погребението това няма да се случи . После ще спрат да говорят на тази тема и ние нищо няма да научим както стана с майор Валентин Терзиев от 2021 година .
  • 37 И аз да кажа

    15 5 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Лъжа! Хората са същите, развратени от соца и се краде по руско-български! Даже и да са млади, най-често са наследствени от подобно фамилии. Цели кланове по две три поколения са се загнездили не само в армията и полицията, но и по министерства, ВУЗ-ове, учреждения

    Коментиран от #48

  • 38 пъси

    17 5 Отговор
    жертви в кербала,в Черно море Терзиев и сега край Граф Игнатиево - аман от нато
  • 39 И, аз така мисля

    8 11 Отговор

    До коментар #24 от "пенсионер":

    Трябваше Крадев да е на тяхно място. Има да се мъчим още с тоя...
  • 40 Сандо

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    Най-после се намери някой да ни разкрие диверсията:Путин е напълнил резервоара.Браво,получаваш допълнителен грант от Козяк.И кашон антидепресанти.
  • 41 Радев

    14 2 Отговор
    Една Жигула на 40-50 годни и да я ремонтираш си остава Жигула не може да правиш сложни маневри с нея.
  • 42 Цецко

    22 5 Отговор
    На снимката млади 45 годишни пенсионери, които не са плащали никога осигуровки,но ще превиваме гръб на две работи до 70 години ,да им изкараме пенсиите.
  • 43 Льотчик

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    При генералите няма оставка. При тях има освобождаване от военна служба и уволнение. Написах уволнение , а не пенсиониране защото най- вероятно генерал Попов отдавна е пенсионер и взема и заплата и пенсия. И не няма да си подаде оставката. Да не е луд !

    Коментиран от #46

  • 44 Сандо

    22 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Че кой в България поема някаква отговорност?Това е страната на узаконената безотговорност - такива са тезисите,спуснати от Колонизатора.
  • 45 Делян Пеевски

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от ""Всякога проклета русия" по Раковски":

    За да придърпаш лоста до край, не трябва да имаш шкембе. Аз с моя самолет лупинги не правя
  • 46 Льотчик

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Льотчик":

    Поправка генерал Петров
  • 47 БеГемот

    7 8 Отговор
    Аз от това което видях тия некадърници влязоха в свредел и се забиха в земята....язък за самолета...щом тия са инструктури представям си какви са другите клоуни....да не ги карат да правят виш пилотаж ....само да си излитат и кацат и заплатата да си върви и толкова...
  • 48 Сандо

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "И аз да кажа":

    Това и за американците ли се отнася или за европейците,или пък за всички "свободни и демократични" страни?Защото в сравнение с техните кражби ние сме улични джебчии.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ф-16

    6 1 Отговор
    Вдига се членският внос към нато от 2 на 2,5% от БВП,предплащат се самолетите но жертвите се увеличават в отан
  • 51 Тома

    9 1 Отговор
    В България д.упе дават оставка не
  • 52 ТИГО

    10 7 Отговор
    Аз да питам за един приятел.Абе като толкова не струва НАТО защо се разпадна Варшавският договор ??А като бяхме толкова "Убави силни и здрави" що се разпадна Източният блок ?? И вие драскачи на глупости на какви телефони/компютри пишете ?? И защо искате пак да ни пратите при подводницата Курск и крайцера Москва при Зиловете и Джоганите ,Уазките и Виетнамките??Като толкова ВИ липсват вокзал и в Москва ! При добър шанс там ще ви дадат Калашник и ще избивате врагове в Украйна ! Стига да изкарате поне седмица ! Аз и такива като мен ще си седим тук и ще си пием уискито за ваше здраве !! Родолюбци.

    Коментиран от #55

  • 53 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 6 Отговор
    Трябва да се свалят,кремълските мекерета от ръководството ,както и отвсякъде в бг и тогава ще намалеят пожарите,взривовете и катастрофите с влак,самолет и други!
  • 54 ВП ще разпита ли

    6 4 Отговор
    пРеzилдента?или пак чадър?
  • 55 Сандо

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "ТИГО":

    Вместо да пишеш мухлясали опорки погледни накъде се движи света и в какво състояние са държавите.Ако имаш необходимия интелектуален капацитет ще разбереш в каква дупка се намираш.

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 И тези които отпуснат отгоре,

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "ТИГО":

    натовските продажни джендерала ги крадат и нищо не остава. При нас не е по-различно от територия 404 която се ежи на Русия, само там мащабите на кражбите са огромни.
  • 58 ТИГО

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "Сандо":

    О да, ако за теб е дупка за мен е Родина въпреки всичко .Явно си от депресираните , тези на които всичко им е криво и на маса говорят за работа и колко големи пичове сме а никой не ни разбира ! В какво състояние са държавите?? Знаеш ли че никак не ми дреме , виждам състоянието на България и че никак не е розово и че освен да псува българина нищо не прави да се отърсим от боклука ! Матряла е такъв навсякъде хората излизат по улиците и протестират ние си ходим на село и копаме лозето чакайки някой да свърши и нашата работа !

    Коментиран от #59

  • 59 Доротея

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "ТИГО":

    Никой отдавна не копа лозе, възмутени господине! Просто всички станахте големи тарикати!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ИМАХМЕ ПИЛОТИ --- КАТО ИВАНОВ И АЛЕКСАНДРОВ ---ОТ " СОЮЗ " !?!?!?!?!?!?
  • 62 Точно това е

    3 0 Отговор
    Всички си го мислим, прекалено ниско слизане, който е ръководил стрелбите е трябвало да командва-пропусни целта на Терзиев, а не друго
  • 63 Ще отговоря

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "ТИГО":

    Ще отговоря защо цялото военно ръководство трябва не само да подаде оставка но и да бъде съдено. Именно тези генерали и онзи адмирал, началника на отбраната измислят всякакви демонстрации за да се харесат на политиците. Именно те заповядват тази безумица да се изпълнява от хора, които нямат нужната подготовка и опит. Да не говорим ме половината командване на ВВС, които отдавна са щабни офицери летят по някой друг час за да вземат цяла година летателни пари. Летят за да вземат от ресурса, на тези, които трябва да летят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове