Last news in Fakti

21 Март, 2014 16:19 1 623 0

Борисов и Местан пак кръстосаха шпаги за ЦИК

  • бойко борисов-
  • герб-
  • избори-
  • квоти-
  • цик-
  • дпс-
  • бсп-
  • лютви местан

БСП и ДПС готвят афера с изборите, коментира лидерът на РЕРБ. За разлика от него, аз не съм крадец на квоти, репликира председателят на ДПС крадец на квоти, репликира Лютви Местан

Борисов и Местан пак кръстосаха шпаги за ЦИК - 1

Винаги сме побеждавали БСП и ДПС. Колкото повече се стараят да имат служебна победа, толкова повече хората разбират, че те искат да направят пак някаква афера. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе категоричен, че парламентарната група на партията му няма да напусне НС заради състава на ЦИК.

„Това са хора, които на бялото могат да кажат черно, без да им мигне окото. Напускането на парламента е крайна мярка – прилагахме го и него, но това само ще им облекчи работата да направят още измами. На мен ми стига и аз съм убеден, че европейските институции, европейските партии, включително и социалистите, ще си направят извод. Не само председател на ЦИК, не само зам.-председател на ЦИК ни се полага – председател на парламента ни се полага, защото ние сме първата политическа сила“, подчерта Борисов.

По думите му, народът не е казал партии с 1-1,5% или с 4-5% да ръководят държавата. „Народът не е казал такова нещо. Не е казал, че БСП, ДПС и Атака заедно трябва да правят повече от ГЕРБ. И на следващите избори това безпощадно ще им бъде напомняно не от кой да е, а от хората. Така че, ако искат да вземат и другите представители в ЦИК, всичките да ги вземат. Ако искат, да вземат и други шест гласа в ЦИК – не седми, не председател, не зам.-председател – то ни се полага не на мен или на Ивайло Московски, а на тези милиони избиратели, които са гласували за ГЕРБ – затова се полага това“, категоричен бе председателят на ГЕРБ.

За пореден път Борисов посочи, че “Атака”, БСП и ДПС са се събрали заедно. „Ние го говорим това вече осем месеца. Виждате как те се договарят за всяка квота и съответно си подкрепят кандидатите. Този факт става безпощадно ясен и съм убеден, че победата ще е за ГЕРБ, щом и червените социологически агенции започнаха да дават предимство за ГЕРБ“, допълни Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че е хубаво, че тези избори са за Европейски парламент. „Запознах ръководството в Брюксел. Преди малко ми казаха, че Мартин Шулц иска да разговаря с мен по тази тема. Защото е ясно, за парламентарни, кметски избори БСП и ДСП лъжат, правят си афери и каквото си искат. Но тук става въпрос за излъчвани европейски депутати“, посочи Бойко Борисов. Той даде пример, че самият Мартин Шулц е от втората по големина партия в Брюксел и в името на стабилността и толерантността е излъчен за председател на ЕП.

По повод позицията на България за събитията в Крим Бойко Борисов обясни, че ако санкциите на Европейския съюз са половинчати, само ще ударят България. „В една парламентарна република, в която ДПС и “Атака” са заедно, как да има обща позиция за Украйна? Няма как да има. Но бихме могли да имаме обща позиция и тази позиция да е, че ако ще има санкции, те да са много строги и крайни. Иначе е по-добре да няма санкции, защото половинчати санкции само ще ударят България, както навремето с ембаргото за Косово“, заяви председателят на ГЕРБ.

Според него, премиерът Пламен Орешарски е трябвало да защити това в Брюксел. „Има санкции – те да са към петролни и всякакви фирми. Водят се преговори, както и ние сме предложили диалог, защото има проекти, които са важни за България. Ние не трябва да се скарваме с Русия. „Южен поток” е важен. Вчера бяхме повече от час при Йотенгер и неговия екип и, за разлика от пощальона Драго Стойнев, не ни се размина срещата. Нямаше грешка в комуникациите. Това заявих и там, че „Южен поток” е необходим за България по ясни европейски правила и в преговорите с Русия, това трябва да залегне“, посочи Бойко Борисов.

Пред журналистите в парламента той съобщи, че вчера в Брюксел е казал и на украинския премиер, че санкциите трябва да са или тежки, за да са временни, или въобще не трябва да си играят такива игри. „Искам да съм убеден, че парите, които ще даде Европейската комисия, няма да отидат при украинските олигарси. По какъв начин тези милиарди, които ще се изсипят там, ще бъдат разпределяни? Защото ние все помагаме на Гърция, на Португалия, на Украйна и все за България не остава време, защото другите са по-зле. Пламен Орешарски би трябвало да защити тези позиции, ясно, точно, на висок глас и ако ги каже по този начин, ще има подкрепа от нас, подкрепа от хората, защото са изгодни за България и защитават нашите интереси“, подчерта Бойко Борисов.

По повод на изказването на лидера на ГЕРБ за разпределението на квотите в ЦИК малко по-късно през деня председателят на ДПС Лютви Местан коментира:

„За разлика от Борисов, аз не съм „крадец” на чужди квоти, нито пък си имаме президент, който с незаконен указ да ни ги предоставя. Именно Борисов чрез услужливия си президент присвои една квота от ДПС и така ДПС е приравнено с “Атака”. Питам Борисов и Плевнелиев: по силата на каква логика приравниха 36 депутати на ДПС с едва 23 на “Атака”? Питам на основата на кой закон 36 е равно на 23?!”

Ние нямаме нужда от чужди квоти, искаме само това, което ни се полага по закон. Законът е на наша страна, но за съжаление Борисов и Плевнелиев се поставят над закона. И това на първо място е гавра с избирателите на ДПС, заключи Лютви Местан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове