25 Септември, 2024 11:17 1 438 43

Заплатите: Служители искат, а бизнесът - не

  • заплати-
  • синдикати-
  • бизнес-
  • доц. щерьо ножаров-
  • атанас кацарчев-
  • подкрепа

От 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да стане 1077 лева

Заплатите: Служители искат, а бизнесът - не  - 1
Снимка: Нова телевизия

От 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да стане 1077 лева, но някои работодателски организации оспорват това. Служителите искат МРЗ да се вдигне още, а бизнесът – да се намали с 200 лв. Темата в „Твоят ден” по NOVA NEWS коментираха икономическият съветник в Българската стопанска камара доц. Щерьо Ножаров и главният икономист на КТ „Подкрепа” Атанас Кацарчев.

„До 2022 г. минималната заплата растеше с между 6 и 9 на сто. След като беше въведено правилото, че МРЗ трябва да е 50% от средната заплата за страната, тя започна да расте с между 17 и 20%”, отбеляза доц. Ножаров. По думите му именно това е причината все повече чуждестранни инвеститори да напускат България, оставяйки зад гърбовете си хиляди безработни.

Бизнесът иска въвеждането на европейска директива, която предполага още регулации при определянето на минималните възнаграждения. Синдикатите обаче казват, че тя може да се приеме частично у нас.

От догодина, казва Атанас Кацарчев, минималната работна заплата трябва да е не 1077 лв., както е предвидено, а 1500. „Тя трябва да съвпада с жизнения минимум у нас”, категоричен е главният икономист на КТ „Подкрепа”.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    Никой не е забогатял от заплата.Забогатява се от малък и среден бизнес.Но корпорациите на Хазарите не искат свободни хора.Трябват им роби.

    Коментиран от #5, #28, #37

  • 2 Мъдрият

    20 7 Отговор
    Стига сте вдигали минималната работна заплата, защото така постоянно набутвате хората!

    По-добре създайте условия за вдигане на реалните работни заплати!
  • 3 Тези

    10 0 Отговор
    Да внимават , че всички видяхме колко са назначени за бизнес ! Бай Ставри вече ги е разпределил виртуално , но ги чака реално !
  • 4 честен ционист

    2 30 Отговор
    Бизнесът скоро ще разбере, че клетниците от сектор Газа ще бачкат с голям хъс и ще са доволни и на малко, за сметка от нагъл, арогантен Ганчо искащ западен надник за клатене на крака по цял ден.

    Коментиран от #33

  • 5 карате кид оригинала

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ресторант "Добър" в Центъра на София.

    Разкрит!
  • 6 Бачо

    24 1 Отговор
    То е ясно че заплатите са ниски и всеки иска по добра заплата,ама кажете каква икономика имаме, какво се произвежда,не може да унищожиш земеделие, животновъдство,да закриеш стотици предприятия,да прогониш милиони българи зад граница,а в същото време при това малко население което остана да имаш най много държавни служители спрямо другите държави.

    Коментиран от #21

  • 7 какво е заплата

    8 1 Отговор
    20 милиона не е . свръх заплащане . общо за хората са 20 милиарда лева . 1,3 милиона с 1000 лева . средна за софия е 3500 лева . 6 милиарда за 1,3 милиона и 14 милиарда за мениджъри . справедливо . може да намалят менджърската заплата . а малката на 2000 лева да вдигнат от разликата . Анализ : малко по-малко за мениджърите и двойно за минимално платените . в америка е така .
  • 8 то не може всички общо да са бизнес .

    4 0 Отговор
    един продава мартеници, а друг работи с диаманти .
  • 9 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Робите бачка за стотинки, после кво не стана със Икономиката ли! ХАХХАХХ Оставям, че Всичко нареза още Костов де. Са се кара на Заеми, които няма да има Живи да Изплатят. То и матрял на територията не остана, защото се Евакуира отдавна.
  • 10 Трак

    13 0 Отговор
    Къв бизнес у Бг ?? Тук бизнес няма . Има лапачи комуняги от БКП и дс които се правят на бизнесмени . Истинските бизнесмени дават европейски заплати а не африкански и после да реват че нямало работници и видиш ли давайте да вкарваме от третия свят тук роби да може вечно да държим нисък ценз на заплащане . Схемата на Бг робовладелеца комунист е ясна . Заради тея комунисти от ДС сегашни бизнесмени сме на първо място в света по демографска катастрофа аборти бедност и емиграция

    Коментиран от #16

  • 11 Онзи който не произвежда Нищо! - Иска!

    4 1 Отговор
    Онзи който не произвежда Нищо! - Иска!

    Онзи който плаща - Не ЩЕ!

    За Беззаконието което провеждат Държавните Служители Искат Пари!

    Аз Като Гражданин Не искам Моите Пари Да Отиват в Тях! Те трябва да Отидат в Затвора! Заедно със Съответните Министри, Министър Председател и Ръководител на Политическите сили, Докарали това положение до този Хал!
  • 12 Да му............ на бизнеса

    13 2 Отговор
    Като не оценяват българите ще идват хора от третия свят да им работят за купа ориз. А кадърните българи ще бягат в чужбина където ще бъдат оценени! И без това им работиш за още един човек и получаваш мизерна заплата и условия на труд! Минималната заплата, а и средната трябва да се вдигат всяка година! Както вдигат всички стоки и услуги така и заплатата трябва да се вдига! Хората няма да могат да посрещат нуждите си! Всички работодатели са долни и алчни!
  • 13 Разбирач

    8 0 Отговор
    Бизнеса ще дига заплатите по два начина : съз зор или с кеф!
    Ако не иска да затвори принудително поради наличието само на магарта и шимпанзета за конкретен бизнес и съответно заплащане. А на кой не му харесва да не е идвал тук, или прав му път.
  • 14 ДДДДД

    11 1 Отговор
    Минималната работна заплата трябва да се увеличи - даже непалските гастарбайтери бягат от България. Задължително е и да се увеличи необлагаемия минимален доход и премахне плоския данък. По този начин в работещите ще останат повече пари за харчене, а и работодателите ще са доволни. Икономика не се раздвижва със стегнати колани и приказки от рода да не купуваме.

    Коментиран от #25

  • 15 Деций

    15 0 Отговор
    Това с напускането на чуждите фирми не е Обвързано със заплатите.Как да си обясним ,че в Румъния където заплатите са много по високи има инвестиции на световни фирми?Да дори и българските фирми напускат България и отиват в Гърция, Румъния и навсякъде по света?В България политиката е отрова за бизнеса,рекет,постоянни спънки от институции бухалки, проверки,запори ,и Вие какво очаквате,някой да ви търпи изстъпленията ли?Среден пръст за държавата,която се олицетворява от престъпници и гнусна държавна администрация.Това са кърлежи,които трябва да бъдат оставени гладни,или да бъдат унищожени.

    Коментиран от #17

  • 16 Последния Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Трак":

    Такъв контрол на бизнеса от държавата нямаше даже при бай Тошо.
  • 17 Тома

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Деций":

    Нали знаеш че където управлява мафията няма чужди инвестиции
  • 18 Ком

    2 1 Отговор
    Повишаването на минималната заплата е си е форма на купуване на избиратели. Също, колкото и неприятно да звучи, е и повишаването заплатите в държавния сектор.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Според НСИ

    4 0 Отговор
    Средна заплата за държавните чиновници в София- 2997 лв.
  • 21 Хаха

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо":

    Да бе, най-малко служители спрямо кои.... Цяла Европа се напълни с разноцветни индивиди от цял свят и с източноевропейци, за да могат всички местни, независимо от качествата им да са пред компютър, зад бюро и на климатик! Ти колко западняци познаваш, работещи като зидаромазачи, плочкаджии, заварчици, шивачки, на поле, миячи в кухни и други подобни професии... Стига с тая мантра за "малкото" бюрократи в Европа и Кравария! Не знам какво отчитат стъкмистиките им, но реалностите са други!

    Коментиран от #29

  • 22 Тиквонии Велики

    3 0 Отговор
    си назначи електорат- стотици хиляди държавни клати ку.ци!

    Коментиран от #36

  • 23 Факт

    0 1 Отговор
    Да ги докарат със съкращения на разходите за управление и администрация, не с дългове за сметка на останалите граждани!
  • 24 Хаха

    7 0 Отговор
    От 2007 г. сме в ЕС, много страни ги приеха след нас, но продължаваме да сме с най-ниската МРЗ, дори и да я вдигнат с 200 лв. в целия ЕС и не само! А защо част от тия инвеститори бягат в например Румъния, която е с по-висока МРЗ!? С МРЗ в Люксембург от над 2500 евро би следвало съвсем да са го "закъсали" и останали без нито един инвеститор! Щом искаш да си работодател ще си правиш планове и стратегии и ще можеш да плащаш поне МРЗ! Ако не - доказваш колко си "качествен" като наемен работник, ако не ставаш за такъв - на борсата или на село да скубеш лук...
  • 25 Мдаа

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "ДДДДД":

    С твоите предложени мерки обещавам да напусна България и да оставя поне 10 човека безработни, а 2-3 малки бизнеса без най-големият им клиент. Също така няма само аз да го направя. Това добре ли ще се отрази на икономиката?
  • 26 Ивелин Михайлов

    1 1 Отговор
    В най-големия Исторически парк в света до Варна, минималната работна заплата е 2500лв нето.
  • 27 Глупости

    4 0 Отговор
    По този начин увеличават осигуровките и прибират повече пари да раздават на прекомерно раздутата администрация, за да има кой да ги избира.ЗАЩО АДМИНИСТРАЦИЯ ТА НЕ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИ???
  • 28 сектант

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    дефакто заплатата в България ако съдим по цените на стоките и услугите трябва да е както в Германия по 2500 евро минимум
  • 29 пенчо

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хаха":

    Поредния кон с капаци,или накратко евроатлантик,човека ти казва че нямаме икономика, отделно ония бюрократи какво произвежда, нали неговата заплата идва от работещи хора,а това за чужбината сам си отговори, защо 3 милиона българи работят и живеят на запад, нали според политици,медии тук живота е рай

    Коментиран от #30, #34

  • 30 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "пенчо":

    Хубаво бе, Пенчо - има бюрокрация в България!? Ама къде няма бе - в Европа, Кравария или Австралия!? Какво мисляш работят местните и за какво са им емигрантите - да стоят зад бюро, а местните да гърбят на строежи, полета и т.н. ли!? Хайде стига с тия глупости от 90-те години, колко били "работливи" западняците, а българите "мързеливи" и затова няколко милиона в момента им гърбят там ниско квалификациран труд заедно с милиони от цял свят, за да могат местните да са зад бюро!
  • 31 Капиталиста

    1 4 Отговор
    до тъ п ите дъ рти комунисти и тяхната минимална заплата:

    Комунд ели, я кажете, има ли някъде по света работодател, който ще държи на работа работник, който произвежда продукт или добавена стойност за 550 лева, на минимална заплата 1500 лева, само защото държавата така била заповядала...
    Кажете комунистчета... има ли някъде?

    Дър ти комунисти, я кажете защо винаги като дойдете на власт и се оси р@те по един и същ начин, и накрая винаги приключвате по един и същ начин - с хипер-инфлация, с масови фалити и с масово обедняване???

    Коментиран от #35, #41

  • 32 арсенал и военния бизнес ,

    0 0 Отговор
    елит бизнеса , застрахователи , имотаджии, чси , се налагат винаги . един зърнар какво може да ще . по в детайли да се поанализира и ще сочат новобогаташите , та всички да ги видят . борсаджии, облигационери , ай ти та , части 2 употреба не играят . те седят и гледат . 2/3 не са на заплата . на процент . на сезон . за другите остава това .
  • 33 ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Колкото ви бачкаха и клетниците от други държави, които се домъкнаха чак до тук. Време е да се прегледаш!
  • 34 Милен

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "пенчо":

    Е па като нямаме икономика, какво бизнесменстват тия на снимката дето все им пречи тая "огромна" минимална заплата?

    Коментиран от #38

  • 35 Хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Капиталиста":

    ГлаФчо "капиталист", вероятно потомък на партийни секретари - има няколко билборда вече из страната на зелени активисти от ПП-лгДБ, които спират от десетилетия инфраструктурни проекти чрез безкрайни съдебни обжалвания - тунелите на Кресна, АМ Черно море, тунели на Петрохан, Шипка и т.н. заради "местообитанията" на разни "късоопашати" гущери, костенурки и т.н.! После що "нямало" сериозни инвестиции и що били ниски заплатите... Питай зелените си "капиталистически" партньори, а не търси вината в някакви "комунисти", които ги няма от 35 г., Тодор Живков или СССР...
  • 36 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тиквонии Велики":

    Негласуващите трябва да отидат до урните само веднъж и клатику-ците ще изчезнат като дим!
  • 37 хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Точно в десятката. МРЗ и прогресивните данъци са инструмент да не може никой от по-долните класи да се издигне до елита. Примерно жена ми над 10г работи в клиника, докато си спести от заплатите да направи свой кабинет и да се измъкне. Ако данъкът ни не беше 10%, а 50-60%, то дали щеше да събере нужното? Дали щеше да има и да наеме сестри и да създаде и работни места? Реално топ богатите са зад високите данъци и яко лъжат, че е за социални неща и против тях. Как пък само Мъск и още един почти неизвестен сред хората от топ 100 на Форбс не са зад демократите и повишаване на данъците в САЩ? 98 от 100 топ богаташи са за високи данъци!
    МРЗ е същото, особено с тази формула 50% от средното. Идеята на елита е проста- високите заплати няма как да се качват постоянно с много и в един момент ще стане максималният доход да е до 2-3 пъти над МРЗ. С данъците вече са си докарали при 10000 да работиш като за 5-6000 чисто, а и после акцизи, данъци на имоти, на инвестиции и спестявания....
    Целта е като през 80те в соц блока- извън Политбюро и слугите им от УБО директор и чистач са на едно и също и всички са на ръба на мизерията, само хляб е осигурен и от време на време месо, ако познаваш бакалина.
  • 38 операция "Голгота"

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Милен":

    Каквото им наредят онези, които ги назначиха за бизнесмени! Идеята е да останете вечно бедни, за да ви предложат отново комунизъм като "спасение".
  • 39 Някой

    3 1 Отговор
    Фирма, която не може да извади 500 евро за минимална заплата, не трябва да работи в България. Все пак, тук би трябвало да има работници, а не роби.
    Отделно, от България бягат фирмите по други причини - корупция, рекет, отнемане на бизнеси, несигурност и неяснота на къде ще се лашне държавата, висока административна тежест и др.

    Коментиран от #42

  • 40 Мда

    1 0 Отговор
    Не е само до растеж на заплатата. Работещите са заинтересувани от по-високи заплати, а работодателят смята какво може да си позволи. Сблъсъкът идва от постоянната инфлация и цени на стоки и услуги. Държавата е тази, която се грижи за не нарастване на разходите, които търпят и фирми и граждани.
    Поглеждайки всичко, което ни готвят (приемане на еврото, свободен енергиен пазар, намаляващо родно производство по всички отрасли), заплатите ще растат бавно и няма да догонят инфлацията. Безработицата ще расте!
  • 41 Милен

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Капиталиста":

    Пишман капиталистите като теб от къде да знаят, че производителността във фирмата им зависи много повече от "работодателя" отколкото от "работника". Работника произвежда толкова колкото му позволяват условията създадени му от пишман капиталиста като теб.
  • 42 Капиталиста

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Някой":

    Скоро комунделите в бг ще си останете сами с вашя комунистически строй, където да чакате държавата да ви вдига заплатите всяка година без да работите.

    Всъщност бягат тези инвеститори, които се мъчат да развиват собствен бизнес и реална дейност с добавена стойност.
    Онези които са дошли да крадат, си остават.

    Да сте чули никой от "Дънди Прешъс" , "Софийска вода", американските ТЕЦ-ове и др. подобни „инвеститори“ да са си тръгнали??

    Не.
    Защото те не са инвеститори, а западни крадци . Оставени да крадат от бг ев роатлан тици.

    Коментиран от #43

  • 43 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Капиталиста":

    Добре, де! Дали сме комундета или не, не е важно.
    По-важното е да кажеш в коя друга страна от ЕС е по-ниска минималната заплата. И средната заплата. Това, че имаме ниска минимална заплата, предимство ли е за народа? За комунистите-капиталисти (например като теб) е ясно - те не искат да дадат и 1 лев на работника си, макар да не се свенят да лепят столевки на челото на полусъблечената певачка в чалготеката. Такива работодатели не ни трябват.
    Държавата трябва да се стреми към висок стандарт на живот - това означава високи доходи, които да стигат за достойно съществуване на народа (последния да не се бърка с политическо-капиталистическата класа).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове