30 Септември, 2024 07:39 2 439 21

Как ще се измени климатът в България до края на века?

  • наводнения-
  • суша-
  • българия-
  • климат

Наводнения и торнадо на север, суша на юг

Как ще се измени климатът в България до края на века? - 1
Снимка: БГНЕС

Дългосрочната прогноза до края на века предвижда, че безводие ще мъчи все по-често Южна България, а северната част на страната ще трябва да се бори с наводнения и торнадо. Анализът на хидролози и метеоролози разглежда два сценария - реалистичен и песимистичен.

Това обобщи БНТ.

Според първия в следващите години средните температури ще се повишат между 1 и 2 градуса, но според песимистичния вариант - градусите може да скочат с шест. И според двете прогнози сушите ще са повече и по-дълги. Валежите се очаква да намаляват между 5 и 30%, а горещите вълни ще продължават средно с между 5 и 10 дни по-дълго. На този фон често ще ставаме свидетели на краткотрайни, но интензивни валежи, водещи до наводнения.

"Много хора ме питат - какви маслини продаваш - дали са зелени или черни. Всички маслини са зелени - след септември, октомври - започват да почерняват", разказва Йовко Айлов, производител на маслини в Раковски.

Маслини, портокали, мандарини са само малка част от плодните дървета, които повече от 10 години отглежда Йовко Айлов в Раковски.

"С промените в климата в България, започнаха масово да се отглеждат маслини. Един от сортовете е, който е създаден за производство на зехтин. Много маслодаен, това е маслината, която дава най-качествения зехтин в цял свят", обяснява той.

Топлите зими позволяват на повече места у нас да отглеждат растения, характерни за Гърция и Турция.

"Започнаха да засаждат доста шамфъстък, маслинки, по-различни смокини, много нарове, по-екзотични сортове, които не са характерни за България", посочва Йовко Айлов.

Но как ще се променя климатът в България? За да разберем - от Раковски отиваме в Швейцария във Федералния институт за технологии в Лозана, където работи доктор Валентин Симеонов.

"Горещи вълни, пожари, наводнения, градушки - те ще нарастват както по сила, така и по продължителност", обясни д-р Валентин Симеонов, Федерален институт за технологии, Лозана, Швейцария.

А причината за това се крие дори и в честото ходене до изборните урни.

"Трябва да се приемат някакви драконовски закони за опазване на горите и практиката да се раздават дърва за огрев, за да се печелят гласоподаватели - по-добре би било да се замени с раздаване на въглища, по-екологично ще е, защото загубата на гората, несравнимо по-голяма загуба е, отколкото отделянето на парникови газове от горенето на въглища", казва д-р Валентин Симеонов.

Горите са естествен регулатор на температурите и наводненията. Колкото по-стара и естествена е една гора, толкова по-сериозна е превенцията. Основната заплаха пред горите, освен дърводобива, са пожарите. България остава една от малкото страни с голям горски фонд, която няма самолет за гасене на пожари в труднодостъпните зони.

"Във Франция има едно правило от 3х30. При температури над 30 градуса, скорост на вятъра под 30 км/ч и влажност под 30% се забранява всякакъв достъп до горите поради опасност от пожари", обяснява д-р Валентин Симеонов.

Според дългосрочния анализ на Института по метеорология и хидрология. В следващите години се очаква водата в реките в Южна България да намалее с близо 20%. Кратки, но интензивни дъждове да предизвикват наводнения в Северна България, както и по Южното Черноморие. А бурен вятър, дори и торнадо да се наблюдават в Североизточна България.

"За разлика от политиката, при природата няма празно, всички сме подвластни на промените, включително и нашата страна. За следващите години със сигурност ще станем свидетели на множество на брой интензивни извалявания, които ще водят до наводнения. Ще ставаме свидетели на дълъг брой дни без валежи - тоест на увеличаване на интензивността на сушата и най-лошото е, че тези взаимоизключващи се явления ще вървят ръка за ръка", казва Симеон Матев, климатолог.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разграден двор

    6 6 Отговор
    Хубави думи дума това момче, ама точно у назе нема къ да станат работите.
  • 2 Мене слушайте

    25 4 Отговор
    Бийте две сонди в двора. Едната я скрийте, другата я покажете на държавата и и сложете капака и го заварете. И се пазете от комшиите. По-големи душмани са и от държавата.

    Коментиран от #21

  • 3 Трол

    4 6 Отговор
    Ще се превърнем в тропическа джунгла и вместо брадвички, ще ползваме мачетета.
  • 4 мдаа

    13 8 Отговор
    На мен ми остават още 10-15 години живот, те за края на века мислят! Да му мислят негрйте дето ще населяват България
  • 5 Ще се мре

    6 6 Отговор
    яко ще се мре
  • 6 Тъпо соросоидче

    10 4 Отговор
    Ние с Урсула ще спасим света, защото няма да се къпем.
  • 7 Kирил

    24 1 Отговор
    Климатът винаги се е променял. Ние трябва да се нагаждаме и да пазим растителността и водите, които имаме.
    В нашата водопреносна система се губи 70% от водата. Дървена мафия изсича гори, застроява се безразборно. За корумпирана държава няма спасение
  • 8 Kирил

    3 1 Отговор
    Климатът винаги се е променял. Ние трябва да се нагаждаме и да пазим растителността и водите, които имаме.
    В нашата водопреносна система се губи 70% от водата. Дървена мафия изсича гори, застроява се безразборно. За корумпирана държава няма спасение
  • 9 БОЙКО Е ПОДПИСАЛ ДОГОВОР С ИЗРАЕЛ

    14 4 Отговор
    ТОЙ ДА УПРАВЛЯВА ВОДИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА ! ТОВА Е ЗА ВОЕНЕН ТРИБУНАЛ !

    Коментиран от #10

  • 10 Дръндарския хидроинжинеееер

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "БОЙКО Е ПОДПИСАЛ ДОГОВОР С ИЗРАЕЛ":

    Сигурно ли е това?

    Коментиран от #19

  • 11 На Вин Дизел дедо му

    3 2 Отговор
    Иде мор голем...мор от Гомор! Ше плъзнат сите смъртоносни чуми! Ше изпълзят изпод Сибир гадове невиждани, кога се размръзне ледовината и вампире ше властват по Земята-грешната! Но кога се роди Ридик....сичко ше се опрай! Той ше изтреби сите гадове неземни...
  • 12 ........

    3 0 Отговор
    Килъри Клинтън преду години каза,че климата в Украйна,Румъния,Полша и прибалтийските държави бил подходящ за тях и затива трябвало да се оттърват от местните индианци.Тях с война ги намаляват,а нас според плана Ран-Ът.Да си знаят сащисаните,че и тук ще има торнада,защото местните индианци като се качат горе ще танцуват хоро в знак на протест.
  • 13 Камила под камила

    0 0 Отговор
    Ще се появят пустинни области, като в тропиците.
  • 14 Наско

    3 3 Отговор
    Ако не спрем с въглеродните емисии до края на века ще стопим полярните шапки. Това означава, че световният океан, заедно с Черно море, ще се вдигнат с десетки метри. Ние в България ще изгубим цялото Черноморие - Варна, Бургас и всички останали градове и села на брега. Когато нещата се успокоят ще имаме нов бряг - по-навътре и без плажове. Същото ще се случи навсякъде по света и не е нужно да обяснявам, че това ще означава колапс на цивилизацията ни. Западът и Китай го знаят, затова вече работят по въпроса. Нещата обаче се случват бавно и не знам дали ще успеят преди да минем критичната точка. Идните поколения ще ни псуват много.
  • 15 Хаберий

    2 1 Отговор
    Днес нашият географски район се намира на 2000 години преди най-топлото време от цикъла на въртене на земната ос. Има време да става по-топло да приближаваме климата на районите като Атина, Измир и т.н. След 4000 година от н.е. тръгва обратния многохилядолетен процес на изстиване...
  • 16 Вълканов

    2 0 Отговор
    Бедата е, че няма себеотговорност всред голяма част от ннаселението и ръководителите. Когато няма такава, трябва законите да са сурови без многоалинеи и допълнителни членове на Законите.Пожаритеда се обявят за национално бедствие, а заловените да бъдат използувани да работят на най-тежките обекти най-малко пет години.Подтрекателите -десет години каторга.
  • 17 Танев

    2 0 Отговор
    Това е предупреждение, че Земната география скоро ще се промени, не заради Човек, а че е цикъл на геокатаклзмте. И Антарктика преди 14 хиляди години е бил цветущ континент.
  • 18 Студопор

    0 0 Отговор
    До края на века няма да има България.
  • 19 А бе не е, ама...

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дръндарския хидроинжинеееер":

    А бе не е, ама звучи бомбастично и предизборно. Все някой неумен ще клъвне.
  • 20 Голяма дилема

    3 0 Отговор
    Фотоволтаици ли да сея или маслини?
  • 21 С комшията имаме споразумение

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мене слушайте":

    Аз сея двойно повече чушки, а на есен той ги обира, пече и ми връща половината в буркани. В кладенеца има достатъчно вода, капковото напояване се включва автоматично.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове