Last news in Fakti

27 Март, 2014 07:54 10 223 11

Американски автомат засича заради руски патрони

Преглед на печата

Американски автомат засича заради руски патрони, тревожи се в. „24 часа“

Тази снимка на загиналия командос Емил Шарков бе публикувана миналия четвъртък, 20 март, във в. "24 часа". Тя е от фейсбук страницата на съпругата му.

Тъй като почти всичко на снимката е черно, малцина забелязаха какво оръжие всъщност държи Шарков. На пръв поглед - модернизиран "Калашников". Да, ама не. Това е уникален автомат МК 114 на американската фирма "Праймъри Уепън Систем", с който преди 4 години бе въоръжен Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Правителството ще се бори с комарите и кърлежите, рапортува в. „Труд“

Борбата с кърлежите и комарите започна. Правителството прие вчера Национална програма за "профилактика на векторно предавани трансмисивни инфекции". За първи път държавата обръща внимание и търси начини за ограничаване на болести като малария, марсилска треска, лаймска болест, ку-треска хеморагична треска и др. Това са инфекции, които се предават обикновено от кърлежи и комари.

 

Дънди” отмъкна $153 млн. от златото на Челопеч, разкрива в. „Стандарт“

$152,6 млн. е консолидираната преобразувана печалба преди данъци, финансови разходи и амортизационни отчисления (Adjusted EBITDA) на златната мина в Челопеч. Това е записано в годишния финансов отчет на канадската компания "Дънди Прешъс Метълс", оповестен на техния сайт. Спрямо 2012 г. фирмата отчита понижение от $43 млн. заради сериозния спад на цените на металите на световните борси. Общите приходи от Челопеч за 2013 г. възлизат на $231,9 млн. От находището в Челопеч са добити 2 млн. тона руда, или с 12% повече от 2012 г. От рудата са извлечени 131 825 тройунции (4,1 тона) злато, 218 866 тройунции (6,8 тона) сребро и 45,6 млн. паунда (20 хил. тона) мед. В същото време за правото да експлоатира най-голямата златна мина в България "Дънди" плаща на държавата годишна концесионна такса от 1,5% от стойността на добитото злато, сребро и мед.

 

Спирките не може да са бункери, пише в. „Монитор“

Проблемът с безопасността на пешеходците е изключително сериозен и инцидентите с тях са чести. На 100% сигурността им може да се постигне с изграждането на подлези и надлези. Но в големия град това рядко може да се прилага. Засега най-ефикасният начин са откритите пешеходни пътеки на едно ниво с автомобилния транспорт. Въпреки че все още сме далеч от желаното равнище, все пак се усеща някакво подобрение в отношението на шофьорите към пешеходеца. Не трябва да се забравя обаче, че и пешеходецът има ангажимент към безопасността на движението. Дори и да има право и да има предимство, той е длъжен по закон да се огледа за наближаващо превозно средство, да прецени неговата скорост и едва тогава да стъпи на пътното платно.

 

Разчистването на сметки в НСИ може да ни донесе проблеми в ЕС, предупреждава в. „Сега“

Ден след като от НСИ взривиха бомбата, че резултатите от преброяването са съмнителни, скандалът се изроди в лично разчистване на сметки, което според управляващи може да ни докара сериозни проблеми в Европа. Източници от правителството обявиха неофициално, че така се подлагат под съмнение всички данни от родната статистика за ръста на Брутния вътрешен продукт, безработицата, заетостта и т.н., което може да ни попречи при преговорите за влизане в Еврозоната. И припомниха скандалите около Гърция, която беше обвинена, че е подала грешни статистически данни, за да влезе в Еврозоната. И понеже в действителност не е била готова за това, е пострадала най-силно от кризата.

 

Бареков кани Станишев на кафе, обобщава в. „Преса“

Политическите кафе заигравания продължиха и днес. Николай Бареков покани на кафе лидера на БСП Сергей Станишев. Според председателя на "България без цензура", Станишев трябва да отговори, ще подкрепи ли идеята за създаване на парламентарна комисия, която да разследва съмнителните връзки на президента Росен Плевнелиев.

Николай Бареков заяви, че няма какво да обсъжда с Бойко Борисов. Такъв тип среща била възможна обаче със Сергей Станишев. С него трябвало да обсъдят идеите на "България без цензура" в социалната политика. Бареков не отправи актуалната напоследък покана към председателя на ДПС Лютви Местан, но заяви, че ако получи такава няма да откаже.

 

Новият външен дълг се отлага за след изборите, пресмята в „Капитал дейли“

Държавата ще пласира новия външен дълг през лятото вместо първоначалните очаквания това да стане преди евроизборите. Отлагането е по настояване на премиера Пламен Орешарски, според когото твърде много се бърза, става ясно от заседанието на правителството на 19 март. Според всички финансисти обаче сега е добър момент да се пласират облигациите, защото условията на пазарите са изгодни. А изчакването за след изборите носи риск за оскъпяването им, тъй като политическата ситуация тогава може да се влоши.

През тази година правителството трябва да емитира облигации за 3 млрд. лв. на международните пазари, за да погаси книжа по външния дълг за 1.086 млрд. долара в началото на следващата година, както и да финансира част от бюджетния дефицит, планиран да възлезе на 1.5 млрд. лв. през тази.

 

БСП е против икономически санкции срещу Русия, пише в. „Дума“

Българската страна трябва не само да бъде резервирана към налагане на икономически санкции, но и трябва да поддържа позицията такива санкции да не се допускат, тъй като те ще влошат икономическото положение на отделни страни от ЕС, ще препятстват важни енергийни проекти за нашата страна и ще засегнат други национални интереси. Тази позиция на Коалиция за България по кризата в Украйна изказа от парламентарната трибуна зам.-председателят на БСП и председател на външната комисия в НС Янаки Стоилов. БСП е за трайна стабилизация в Украйна, недопускане на нови прояви на насилие.

 

Замразяват цените в хранителните вериги, обещава в. „Новинар“

Цените на храните в големите вериги няма да се вдигат. Това увери земеделският министър проф. Димитър Греков. Той уточни, че в публичното пространство се е заговорило за поскъпване на продуктите заради готвеното ново законодателство, което ще бори монополите. Греков беше категоричен, че няма опасност стойността на стоките да се вдигне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ярослав станчев

    6 1 Отговор
    С американската тактика и оръжие-толкова.Ако си бяха с "българските" Калашници,от Казанлък нямаше да засичат.
    Цял свят призна АК 7,62мм. за най-съвършеното оръжие,след човека,само нашите анти-терористи не го признават.И резултата е на лице-1 убит и 3-ма ранени,за съжаление.
  • 2 Дошo

    3 1 Отговор
    За колите не мислим еднакво, но тук сме на едно мнение.Патроните много добре си работят с АК.Кой им е виновен, че конструкцията на производните на М16 е смотана като първообраза и?

    На пръв поглед модернизиран Калашников - на пръв поглед според кой?На мен на пръв поглед ми прилича на видоизменен М16.Като ще отхвърлим всичко доказано и ще минаваме на западни образци поне да бяха взели H&K
  • 3 Румен Янев

    5 1 Отговор
    И с кой акъл вземаме оръжие от държава която няма спечелена война ? То всичко им високо технологично ужким но в ситуацията ни трябва надеждно и сигурно пък било и просто !
  • 4 Николай Попов

    5 1 Отговор
    Българските калашници от Арсенал се правят 1:1 с руските.
    Точно затова работят безотказно.
    Всички други (поляци, американци и т.н.) които "модернизират" оръжието берат ядове
  • 5 Николай Николов

    4 2 Отговор
    Сега пък куршумите им са виновни,на комунисти винаги има някой виновен за некадърното им управление,чудно ми е ако останат единствената партия в страната кого ще обвиняват за грешките си,бас хващам че ще обвиняват народа.
  • 6 Хрисофор Карамфилов

    5 1 Отговор
    През цялата ми военна служба ,и хиляди изстреляни патрони , е как един калашник АК 47 не засече
  • 7 maratoneca .

    3 1 Отговор
    Сложи патроните на руско оръжие и чакай да засекат!
  • 8 Николай Николов

    0 2 Отговор
    Ами как няма да ги замразят след като цените скочиха от както са на власт тези тъпи комунисти и цигани,заради това ги замразяват за да замажат положението пред тъпите комуняги които гласуват за тях.
  • 9 васил димчев

    0 1 Отговор
    Терористите ат сащ и техните марионетки у нас спряха надеждното производство в Казанлък за да купуваме калашници произведени в сащ на цена от 1500 долара парчето.

    Сега предателите родоотстъпници да реват пак че комунистите им са виновни.

    Диаметърът на куршума на 7,62 руски стандарт е 7,89мм. На натовският стандарт 30 калибър диаметърът на куршума е 7,82мм.

    Само малоумник може да ги обърка макар че съм стрелял с разменени куршуми и проблеми не съм имал.

    Коментиран от #10

  • 10 дреме ми на .....

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "васил димчев":

    Много вярно написано,жалкото е че на народа (май) не му пука. . .
    http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4281:-1990-&catid=19:kontra&Itemid=88
  • 11 Калин Пейчев

    1 1 Отговор
    И кой е виновен в крайна сметка?Американския автомат,Руските патрони или някой ни мисли за малоумници като ни пробутва "врели не кипели историйки" за оръжия и боеприпаси за тях.В едната статия пише,че автоматите били "АК",Американско производство в другата ,че били"МК",но и в двата варианта боеприпасите не съвпадали.Това са глупости с които ни отвличат вниманието , зада не пита никой ,кой ще отговаря за смърта на спец.полицая и за ранените му колеги?За да могат по лесно да прикрият нечия некадърност.Да могат да се прикрият зад една история за не съвпадение на оръжие и боеприпаси,която също издава некадърност или далавери при закупуването на оръжия на спец.частите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове