7 Октомври, 2024 17:04 708 21

"Галъп" за първите 10 дни от кампанията: Кадрово и идейно изтощение, няма съдържателни дебати

  • галъп интернешънъл болкан-
  • 10 дни-
  • кампания-
  • изтощение-
  • свежи идеи

Като цяло ритъмът на кампанията е потопен в текущи политически скандали

"Галъп" за първите 10 дни от кампанията: Кадрово и идейно изтощение, няма съдържателни дебати - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Начинът, по който протича предизборната кампания през първите десет дни от нейното официално начало, свидетелства по-скоро за организационно-политическо, кадрово и идейно изтощение на основните партии – кампанийните дейности на терен са малобройни, липсват енергия и свежи идеи, няма съдържателни предизборни дебати, разчита се главно на социалните мрежи. Като цяло ритъмът на кампанията е потопен в текущи политически скандали. В същото време на политическата повърхност започват да изплуват някои радикално-популистки политически субкултури, чиито очертания са по-скоро невидими в официалния публичен дискурс, но генерират определена подкрепа главно чрез по-нетрадиционни канали за политическа комуникация.
Това се казва в анализ на „Галъп интернешънъл болкан“ за състоянието на предизборната кампания и на политическите сили през първите десет дни от официалното начало – в какъв общополитически контекст започна кампанията, какви са основните характеристики на предизборните кампании на водещите политически сили, техните предимства, ограничения и слабости.


ГЕРБ-СДС- кампания с образа на "партия победител"

Кампанията на ГЕРБ-СДС излъчва умереност и управленско самочувствие. Партията изглежда монолитна, а нейният лидер, Бойко Борисов, е поел активна роля в кампанията. Полагат се усилия още на този етап от кампанията да бъде изграден образа на ГЕРБ-СДС като „партия победител“, която трябва да има водеща роля при съставянето на редовно правителство. За ГЕРБ избирането на правителство след изборите има огромно значение, защото в противен случай има опасност от разочарование и ерозия в техния електорален корпус. В същото време, все още неясните перспективи за сформиране на парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство, очевидно вече ги мотивират за някои колебливи заявки за по-широко парламентарно взаимодействие в сравнение с тристранното сътрудничество по време на т.нар. „сглобка“. В партийните листи е включен опитният управленски екип на формацията. Новият акцент с включването на успешните кметове на големи центрове, като Бургас, Пловдив, Стара Загора, вероятно цели и допълнително отваряне на партията към периферни електорални групи, но в същото време е и симптом за ограничени кадрови ресурси и е възможно да доведе до надграждащ ефект в кампанията.

ПП-ДБ- впечатление за липса на единна кампания с единна стратегия, единни послания и визия

„Възраждане“- две ограничения и един стратегически проблем


ПП-ДБ са основният претендент за второто място в тези избори. В сравнение с техния конкурент за втората позиция, „Възраждане“, ПП-ДБ има същественото преимущество да разполага с по-значителен електорален резерв, който при мобилизация може да гарантира безпроблемно второто място на коалицията. Създава се впечатление обаче за липса на единна кампания с единна стратегия, единни послания и визия. От една страна, „Продължаваме промяната“, чиито кандидати доминират кандидатските листи, поддържа своята по-радикална линия, примесена с познатото „месианско“ говорене в категориите „добри сили – тъмни сили“. От друга страна, „Демократична България“ и нейните лидери имат доста по-обрано и умерено поведение и послания, което оставя повече поле за следизборни маневри и преговорни възможности. Коалицията определено има потенциал да възвърне част от изгубените на предходните избори гласове. Целият въпрос е дали очертаните дисбаланси и разфокусиране на кампанията, както и фактори като разочарование от тяхното включване в предходни коалиционни формати, няма да попречат на това.

„Възраждане“ се позиционира като основен конкурент на ПП-ДБ за второто място, но е изправена пред две ограничения и един стратегически проблем. Първото ограничение се състои в това, че „Възраждане“ води своята кампания в познатите коловози – остри атаки срещу проевропейската и прозападна политика на България. Това им поставя своеобразен електорален таван. Второто ограничение е наличието на по-малки формации в същата политическа ниша, които се опитват активно да привличат разочаровани симпатизанти. Големият стратегически проблем за „Възраждане“ обаче е геополитическият „санитарен кордон“, който прегражда пътя им към евентуално пряко участие във властта, дори и при хипотетичен изборен успех.

ДПС-Ново начало и АПС- острата конкуренция за традиционните избиратели на ДПС

Най-голямата въпросителна на тези избори е острата конкуренция за традиционните избиратели на ДПС. В условията на вътрешно разцепление, партийният субект ДПС, начело с Делян Пеевски, участва в предизборна коалиция ДПС-Ново начало. Съставът на техните листи свидетелства, че значима част от партийния актив, авторитети от местните общности, много от кметовете на общини, които традиционно са смятани за „крепост“ на ДПС, са останали лоялни към партийния субект. Това е предпоставка за успешна политическа мобилизация. Проблеми и ограничения за кампанията им могат да произтекат от евентуално засилване на конкурентната коалиция АПС, както и от острите конфликти с президента Румен Радев и с бивши партньори от разпадналото се конституционно мнозинство в лицето на ПП-ДБ.

От друга страна, в тези избори ръководни фактори и актив на ДПС, в това число почетният председател Ахмед Доган, участват в листите на коалиция Алианс за права и свободи (АПС), съставена от други партии - Земеделски народен съюз и СБОР. На този етап от кампанията, по обясними причини, техните действия и послания са доминирани от вътрешния конфликт в ДПС, а оттам – и с коалицията ДПС-Ново начало. Това до известна степен капсулира техните електорални възможности и послания. Като проблем за кампанията може да се разглежда фактическото отсъствие на Ахмед Доган от предизборни прояви досега, включително от откриването на кампанията в Кърджали. В същото време, листите им изглеждат доста разнообразни като политически профил - прави впечатление, например, присъствието на политически фигури от други партии, познати от близкото минало – Николай Цонев, Николай Бареков, Явор Хайтов.

БСП-Обединена левица, ИТН и останалите формации

БСП-Обединена левица се явява на тези избори по-скоро като механично сглобен коалиционен формат, който обаче няма особен потенциал да надгради електорален резултат. Кандидатските листи са доста неразпознаваеми, липсва изявено политическо лидерство, а разпадът на местните структури на БСП от последните години, съчетан с недостатъчното представителство в местната власт, изправя коалицията пред опасност да се доближи до рисковата зона около 4-процентовата бариера.

ИТН като че ли изглеждат сигурни за мястото си в новия парламент, но следва да се отбележи, че една по-силна консолидация на протестен и наказателен вот около формации като МЕЧ и „Величие“, би била най-вече за тяхна сметка.

Формации в дясното пространство, като „Синя България“, на този етап не успяват да надградят своето представяне от предходните избори. Следва да се има предвид, че техните резултати са в определена зависимост и от мобилизацията на електоратите на по-големите десни формации, като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    0 4 Отговор
    Матрял на територията не остана да шава, но уж изборчета се бичат през 6 месеца, докато се Краде квото е останало!
  • 2 калъп дезинфо

    2 2 Отговор
    Европа увеличи вноса на руски тръбопроводен газ със 17% през първите 9 месеца на 2024 г.
  • 3 Копейкин е бастун на Бойко

    5 4 Отговор
    Защо само на костя късото са забранени коментарите ?
    Да не би патерицата на ГЕРБ, Копейкин да се страхува от гласа на народа ?
  • 4 "Калъп пик Шиши"

    2 0 Отговор
    няма съдържателни дебати,ама има арести! :))
    .... Най-хубавото предстои! :)
  • 5 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ👆

    1 1 Отговор
    ..САМО В БЪЛГАРСКИЯ ПАРТ.ЖИВОТ
    Е ВАЖЕН... ВТОРИЯ И ТРЕТИЯ
    ПРОУЧВАТЕЛЕН МАНДАТ..!!!!!
  • 6 ФАКТИ-ФАШИСТИ

    4 2 Отговор
    ДВЕ РЕКЛАМНИ СТАТИИ НА ФАШИСТИТЕ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ БЕЗ ПРАВО НА КОМЕНТАРИ НА ФАШИСТКОТО СЪДЪРЖАНИЕ. НЕ СЛУЧАЙНО САЙТА ВИ Е В ЧЕРВЕНО, А?
  • 7 ФАКТ

    6 0 Отговор
    Възраждане иска връщане на редовната военната служба.
  • 8 ФАКТ

    3 4 Отговор
    "Ще махнем американските бази, само нашата армия може да гарантира сигурността ни" = РЕДОВНА ВОЕННА СЛУЖБА в която да храним меки китки които така и така няма да се застъпят за Майка България
  • 9 Айдук Бойко

    2 0 Отговор
    Пак ще има ала бала
  • 10 Дааа

    1 0 Отговор
    Има в Ютюб.
  • 11 Точен

    5 4 Отговор
    Статията е тенденциозна в полза на ГЕРБ и срещу ВЪЗРАЖДАНЕ. Явно Козяк вижда само един противник - родолюбците на Костадинов.
  • 12 Гого

    1 2 Отговор
    Ами,крайно време е за нова система на управление...
    Президентска република по модела на Франция и САЩ е по- добро от плявата в народното събрание.
  • 13 Мммя

    2 1 Отговор
    Добреде,не разбирам,защо? Така и така е ясно. Гласове се купуват. И се продават. Защо държавата не осветли тоя бизнес. На избори ,след като си гласувал ти дават ,например 50 лв. Хем всички ,почти ше гласуват ,хем ще имаме висока активност. Ще има и легетимни резултати. И няма да се налага да се гласува през няколко месеца.
  • 14 Пич

    4 0 Отговор
    Нищо няма значение, ако не се проведе съдебна реформа. Едва тогава тази държава ще стане напълно европейска. Бойко пречи, Пеевски пречи, мутрите пречат, но разумът го изисква.
  • 15 Фил

    0 0 Отговор
    Личи си , че има нови собственици!!!!
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 3 Отговор
    ГЕРБ Победа завинаги!
  • 17 Ааааааа

    2 2 Отговор
    Копейкин иска да закрива американските бази. Ние нямаме армия и задължителната военна служба е отменена. Явно Копейкин иска да връща задължителната военна служба защото няма кой да ни защитава от кремълския фюрер.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тодоров

    2 2 Отговор
    Такива статии никога не са обективни. Фактът, че от всички партии, които ще влязат в парламента, само Възраждане е с различен профил. И вместо това да се отчита като плюс, то не се споменава. Всички други партии в различни моменти са подвеждали избирателите си.
  • 20 Георги

    1 0 Отговор
    Че то от доста години няма никакви дебати преди избори. Партиите масово разчитат на купения вот и ония, дето смятат, че да се гласува е задължително и отговорно. Иначе казано, каквото купят и който се излъже.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол