21 Октомври, 2024 12:06 684 25

Георги Ганев: На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната

  • георги ганев-
  • икономика-
  • бюджет-
  • финанси-
  • дефицит-
  • българия

Каквито и недосъбрани приходи да има към края на годината, те не са такива, които да са проблем за заложените буфери

Георги Ганев: На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС

На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната. Другото проблемно място за приходите е досега неизпълнението на заложените неданъчните приходи - приходите от собственост и дивидентите на държавните предприятия, които те плащат в бюджета. Сега би трябвало 300 млн. да могат да влязат в бюджета по тази линия.

Това прогнозира пред БНР икономистът Георги Ганев.

"По мои очаквания ще изпълняваме и последния критерий с данните за ноември или декември. Веднага след това ще се поиска извънреден доклад. Той ще трябва да борави с данните за бюджета от 2023 г., защото тези за 2024 г. все още няма да са налични", обясни той.

Запитан за приключващата бюджетна година, икономистът изказа мнение, че ситуацията има сива зона. Според него е възможно да станат някои проблеми за финансовия министър до края на годината.

За него обаче приказките, че приходната част върви много зле, не отговарят на истината, с изключение на евентуално заложените приходи по Плана за възстановяване и устойчивост. "Там две политически сили - силово, чрез изтръгване на кабели, причиниха тази щета на българския бюджет", обясни той.

Данъчните приходи вървят по план, категоричен бе още икономистът в интервю за предаването "Преди всички". Според него там ще има почти цялостно изпълнение на заложеното в бюджета. И заяви, че не очаква сътресения по тази линия.

"Каквито и недосъбрани приходи да има към края на годината, те не са такива, които да са проблем за заложените буфери", смята той.

Социалните плащания също вървят по план, няма нито една изненада - да идват по-големи разходи от заложените, категоричен е Георги Ганев.

Според него там, където може да има проблем, е едно разходно перо. По думите му непредвидените неща са при разходите за персонал на държавната администрация. А причините са 3:

"В началото на 2024 г. НС прие няколко увеличения на разходи по тази линия, без да ги осигури бюджетно. Това бяха 3 увеличения - в армията, във ВУЗ-овете и в МВР. От там идва проблемът в разходната част на бюджета. Те са необезпечени разходи. Ако има някакъв проблем с бюджета в момента, той се дължи на тези хора, които след приет бюджет, без да ги обезпечат финансово, гласуваха тези увеличения на разходи".

Приходите са планирани сравнително оптимистично, отбеляза икономистът и добави, че ако има някакви рискове в приходната част, това е те да не бъдат изпълнени. Според него рисковете са били балансирани.

Според него финансовото министерство има намерение да внесе бюджет за 2025 г., което по думите му е правилно.

"Финансовият министър се опитва да предпази долнопробни популистки заигравания през бюджета с предизборна кампания за евентуални следващи избори. Не е проста тази ситуация".

Към края на септември дефицитът е съобщен 2,8 млрд. лв., посочи Георги Ганев и добави:

"При заложен 6,2 млрд. касов дефицит в Закона за бюджета, има 3,4 млрд. за 3 месеца. Би трябвало да могат да се справят".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 2 Отговор
    Довечера ще спя спокойно.

    Коментиран от #20

  • 2 Въпрос

    17 4 Отговор
    Това дебело гов@@едо до кога ще ни го показвате?
  • 3 лекуващ лекар

    12 1 Отговор
    Един МЪРТВЕЦ нвма от какво да се бои !!!
  • 4 Харесвам така,

    12 2 Отговор
    внукът на члена на Политбюро на ЦК на БКП Димитър Ганев да ЗНАЕ СИЧКО, както се изразява Борисов.
    НЕМА СТРАШНО, ще ни вземат в еврозоната, колкото и да не работим в посока да си го заслужим.
  • 5 !!!?

    16 3 Отговор
    Гошо тъпото, дано не си жив да го видиш тва евро в България!
  • 6 0001

    18 3 Отговор
    Имам лошо предчувствие, че нещо ще се случи у нас! Тази еврозона изобщо не ни трябва! Ние не сме финансово и икономически стабилни, и това ще ни завлече далеч под дъното! Отложете го няколко години!
  • 7 констаНтация

    19 1 Отговор
    За 35 години, лека-полека,
    България се върна назад
    със няколко века.
  • 8 М3 голд

    13 3 Отговор
    Да попитам този Ганев: бюджетът си е бюджет. Ама що се заиграваш с еврозоната и каква работа има там българският народ? Не шепа офшорковци, а БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД! Някой да ни пита, чрез купените народни представители, а чрез референдум? Както за НАТО. Пак никой не пита народа. Подготвя се за последно велика кражба: многомилиардния гаранционен фонд на валутния борд, който ще се освободи след влизането на България в еврозоната.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 3315

    12 0 Отговор
    Живеем от заеми. Инфлацията расте всеки ден. Голяма част от хората пазаруват на минимум и се лишават от много неща. Картелните споразумения процъфтяват. Хлъзгаме се устойчиво към дъното. А сме се хванали да влизаме в еврозоната.
  • 11 бля,бля

    10 0 Отговор
    Кой вкарва пари в държавата бе селски,всички само крадат.
  • 12 Истината

    8 1 Отговор
    С тая тежка и разплута държавна администрация и тройно увеличени заплати никаква еврозона няма да видим, бизнеса ще търпи загуби след загуби. Това е истината ама няма кой да ви я каже, че царя е гол
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 българина

    1 0 Отговор
    жалко, пък аз си мислех, че ще имаме един началник по малко
  • 15 Не знам дали си давате сметка

    4 0 Отговор
    Че тези хора, които напират за еврото, приличат на насилници. Хората не искат еврото, те обаче правят всичко по силите си да го наложат. Вдигнаха цените нарочно двойно, за да им е по-лесно да ни кажат че няма значение дали е лев или евро. За съжаление Възраждане не направиха нищо.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 долу ЕС

    4 0 Отговор
    ганев, в ЕЗ никой не отговаря на никакви критерии, все едно да те кандидатстваш за отбора по футбол, да те тестват в мачове и когато те вземат да разбереш, че си приет в отбора по хокей! ей това е ЕЗ
  • 18 Талибанеца

    2 1 Отговор
    довечера минавам пробитата ви граница и съм ти на гости , ти и женати ви искам голи в леглото и се намажете с възелин та да не ви боли , преди това сложете масата да се нахраня хубаво .
  • 19 Пак ми ударете гумата

    7 0 Отговор
    Защото написах,че единствено ще спечелят от еврозоната,олигарсите,едрия бизнес - зърнари,тираджииски фирми,политици нагушили милиони,включително всички еврепета,хранителни вериги, джиесем компании.Нашите ще си изперат над 48 милиарда в сметките,законно и без лев разходи.Чуждите,ще изнасят милиони, директно,без да плащат за превалутиране.Народа ще закъса,и то- по лошо от 90 те на миналия век.Заплата-50% надолу,цени 50% нагоре.Пак ме изтриите.
  • 20 Талибанеца

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    това и за теб се онася също , чакай ме с възелин .
  • 21 Гост

    2 0 Отговор
    дано още 20 години да няма евро...
  • 22 Жръц

    4 0 Отговор
    По безропотен,търпелив до извратеност народ от българския и накрайненския ,няма на земята.Само едно не мога да преценя: Кой е първи,кой втори в класирането.Да вижаш,усещаш пряко ,всеки ден,как брутално те тласкат в бездна,и да го понасяш безропотно,сигурно е генетичен дефект.
  • 23 Стенли

    1 0 Отговор
    Тъй тъй стъкмистиката яко върви всичко се увеличава и то по много ама иначе информацията била ниска

    Коментиран от #25

  • 24 Тома

    2 0 Отговор
    Всички икономисти които искат еврото веднага да ги сложат на детектора на лъжата да видим колко процента е инфлацията
  • 25 Стенли

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стенли":

    Да се чете инфлацията
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове