22 Октомври, 2024 19:00 1 252 20

Доц. д-р Боряна Гагова: Кучето на народа даде знак на властващите, но те не го разбраха

  • боряна гагова-
  • кучето на народа-
  • знак-
  • властващи

 Актуални предложения за неотложни промени  в изборното законодателство

Доц. д-р Боряна Гагова: Кучето на народа даде знак на властващите, но те не го разбраха - 1

Основните причини за наказателния вот на българите, изразяващ се в директен отказ да участват в изборите са - нетърпимостта им към многократно натрапваните им едни и същи компрометирани партии и персони, от които да избират и убеждението им, че сегашната избирателна система е измамна и не отразява вярно гласа им. А тъй наречените партийни лидери седми път предлагат все от същото и все себе си и сякаш не осъзнават, че вече никой не ги иска.
Към това трябва да се добави и съществения принос на медиите, особено телевизионните, които подцениха интелекта на зрителите и злоупотребиха с търпението им. Вместо да правят собствени програми, те реализират печалби чрез попълване на телевизионното време с досадно еднообразни коментари на видимо лобистки социолози, политолози и изборни експерти. Кандидатите за народни представители се превърнаха в телевизионни актьори и медийни звезди. Това отврати и отблъсна българите както от участие в изборите, така и от самите телевизионни медии, като процентът на негледащите телевизия гони този на негласуващите.
Такава е ситуацията в настоящия момент. Всички изчакват да се случи нещо радикално отвъд океана или в самия Европейски съюз, което да преобърне рязко нещата към по-смислен живот, защото, ако ще е към война – какъв смисъл има да се гласува?
Да се продължава обаче с това безпомощно изчакване вредоносната обществена система, в която битуваме да се счупи сама отвътре или нещо отвън да я счупи е още по-вредно и безперспективно, защото това я се случи, я не се случи.
Тогава – какво да се прави? Единственият разумен подход е да се спре със саморазрушителното бездействие и все още здравата част от обществото да започне сама да се преорганизира, търси и намира правилните разумни решения.
Знаещите и можещите трябва да се обединят на безводачески принцип (именно това сега е много важно) и да поемат инициативата за разработване на новите обществени правила. Веднага ще каже някой: „Няма кой да ни чуе и да ни позволи!“ Ще ни чуят не само, а и ще бъдат принудени да гласуват предложените обществени проекти, защото и техния живот ще зависи от това.
Очевидно наложителна е радикална смяна на модела на обществен живот и държавно управление чрез преосмисляне на досегашния обществен договор и замяна на конкуренцията и конфронтацията като водещи принципи на икономическа и политическа реалност със сътрудничество и взаимно зачитане на възгледите и ценностите на другояче мислещите.
Смяната на сегашния политически и партиен модел е процес, който има своите задължителни периоди на засяване, поникване, съзряване, узряване и урожай. Това е естествено развитие и неговото изкуствено форсиране не може да доведе до нищо добро.
Правилното решение е, като се знае каква е крайната цел – да се премине към диференцираност на задачите и въвеждане на етапност в тяхното решаване.

Първият етап, който трябва да започне веднага след конституирането на 51-ят парламент, няма как да е друг, освен частична, но радикална промяна на изборното законодателство, включваща следните задължителни елементи, ако искаме да се отлепим от дъното.
1.Въвеждане на забрана лица, които са били депутати в две и повече народни събрания, независимо от тяхната продължителност, да имат право да участват в нови избори, преди да изтекат два нови парламентарни цикъла. Така много бързо ще се прочисти Народното събрание от втръсналите ни до отврат, досадни и опасни за обществото лица.
2. Възприемане на активна регистрация за изборите и то само на територията на страната заедно с премахване правото на лица с двойно гражданство да гласуват в изборите, както и на български граждани, които повече от 10 години не са живели трайно в България.
3. Преработка на образците на бюлетините за гласуване и на протоколите за отчитане на резултатите с цел максималното им опростяване и облекчено обслужване, като ключова предпоставка за рязко намаляване на грешките в тях.
4. Замяна на изискването за събиране на определен брой подписи от кандидатите с представяне на концепции и доказателства за общественополезни приноси.
5. Създаване на обща изборна платформа, даваща възможност за реална сравнимост на кандидатите и фактическа равнопоставеност на всички участници, отговарящи на изискванията.
6. Въвеждане на задължително представяне на дипломи за висше образование, декларации за липса на друго гражданство и декларации за несътрудничество със служби със специално предназначение на други държави.
7. Въвеждане на изискване за градивна кампания, основана на концепции с проекти за бъдещото развитие на държавата, като състезанието между конкурентите задължително да се основава на защита на конкретни цели, задачи, срокове, графици.
8. Забрана за негативна кампания, основана на репутационна агресия и личностни обиди в последните два предизборни месеци, комплектована със система за дисквалификация на нарушителите.
9.Въвеждане на точкова система, заменяща досегашната система на преференции с нова система на предпочитания за желаните кандидати, отхвърляния за нежеланите кандидати и дисквалификация на крайно нежеланите от избирателите кандидати.
10. Цялостна медийна пререгулация, но на първо време - експресно въвеждане на забрани и санкции за партиен лобизъм, политическо шоу и манипулиране на общественото мнение, представяни под формата на експертни анализи и дискусии.
Следващият втори етап на мирна трансформация на системата след две –три години е подготовка за преминаване към двустепенна конкурсно-изборна система. Тя следва да се разработи и предложи за обществено обсъждане, заедно с новаторско предложение на европейско ниво за преминаването от досегашната форма на анонимно гласуване към персонализирано с код личностно гласуване. Чрез гражданската карта за многократно участие в управлението по подобие на банковите карти за управление на финансовите сметки ще може да се проследява движението на гласа и ще се реши проблема с манипулациите и купените гласове.
Има и други неизбежни промени, но тези са най-неотложните. Дори и някои от тях да са спорни, по-добре е да се сложат на масата за обсъждане, за да се намери вярното решение. В средата на 2025 година вероятно предстоят големи геополитически земетресения и е добре да сме подготвени за тях, за да се минимизират вредите и да сме в по-добра стартова позиция.
Реализацията на по-голямата част от тези предложения ще ни помогне много бързо да се оттласнем от дъното и държавата ни да поеме нагоре и напред. Трудно е да гласуваш срещу собствените си интереси, но това е верният път.
Най-важното сега е - да пренасочим съзнателно енергията, която се хаби за конкуренция и конфронтация към разумно взаимодействие, което означава – да съберем взаимно унищожаващите се човешки енергии в една обединена, насочена във вярно определената посока.
При откриването на 48-ят пореден ялов парламент, едно бездомно куче застана на пост пред сградата му, на която е написано „Съединението прави силата“ и като достоен представител на пренебрегнатия български народ даде мълчалив знак, че ако т. нар. „народните представители“ не работят за неговото благо, скоро ще загубят правото да влизат там. Те обаче не забелязаха знака на съдбата и не разбраха посланието навреме, затова ще си понесат последствията.
България и българите ще имат добро бъдеще, ако намерят пътя към него – чрез себепрочистване и себеразвитие. Сега е моментът българското население да се трансформира в български народ.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 голям смях

    18 11 Отговор
    и без това никой няма да иде да гласува освен тия дето са взели пари ама дали ще пуснат бюлетина никой не знае
    или ще нарисуват един голям к-y-р на бюлетината ха ха ха

    ако едни избори можеха да променят нещо то изборите щяха да са забранени !!!! запомнете го

    Коментиран от #10

  • 3 Последния Софиянец

    30 2 Отговор
    Това куче е народа.А вътре са окупаторите.
  • 4 дон Вито

    13 3 Отговор
    Гласуване само за партии (не коалиции!) започващи с буквата В.
    В фор вендета.
    Капиш??
  • 5 🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️

    6 11 Отговор
    не съм гласувал ни пес, ни политик да ме представлява ! веднага на суджук !
  • 6 Механикът

    24 2 Отговор
    То по родните географски ширини дотам я докараха тия хубостници,че животът на едно псе е много по -ценен от този на българските граждани.
  • 7 Опа вие

    18 2 Отговор
    Що ве,кво?! Хората кучета ги яли.Продажници..
  • 8 нашия

    16 6 Отговор
    нов писател фантаст се появи....запомнете това име...може да стане известна с фантастиката си ....и току виж сме започнали да се гордеем с нея...
  • 9 Име

    7 2 Отговор
    По-скоро напомняне за съвременният прочит на повестта Собаче Сердце!
  • 10 ъхъ

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "голям смях":

    Така говорехте и като загубихте изборите през 2021 г. Дай Боже пак така да стане, за да си затворите големите усти!🖕
  • 11 Просто човек

    12 1 Отговор
    Идеите са прекрасни, но надали НС ще ги приеме...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха

    6 1 Отговор
    Няма да мине. Просто системата така е конструирана, че промяна идва или отвън, или след срив. Едно от двете ще я донесе. Кое ще е първо - бордът или войната в Украйна? Това са черните лебеди засега.
  • 14 Бай араб

    5 1 Отговор
    Това най- якото куче на света . Браво на животното !
  • 15 Мара Фурламата

    4 2 Отговор
    Миме ами ние без висше негодни ли сме? Недъгави, втора ръка, непригодни? Май нещо ти куцат предложенията, пробвай пак.

    Коментиран от #16

  • 16 Порно

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мара Фурламата":

    Тя Мимето има предвид кандидатите, ама явно не взема в предвид калинките
  • 17 А бе...

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Край":

    Излезте и гласувайте всички, да видим няма ли да стане! Само мрънкате!
  • 18 Ами да

    2 0 Отговор
    Много добри предложения и идеи! Най после! Подкрепям!
  • 19 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Посочените промени не са достатъчно радикални,но дори и тези са в пожелателно наклонение,ти вярваш ли си кучето да пусне кокала от зъбите си,това днешните управляващи настървени собаки.Не можем да седнем сега да гадаем какво ще стане,когато ес и нато се разпаднат и американците се пръждосат от Европа,може да настанат и по-големи турбуленции и ерупции,та да си постелим саломку куда упадьош.
  • 20 Факт

    0 0 Отговор
    Кучето на крайния квартал!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол