25 Октомври, 2024 10:24 731 6

Eлена Дариева: Около 4-процентната бариера гравитират поне 3 формации. Потенциал да я прескочат имат 1 или 2

  • елена дариев-
  • 4-процентна бариера-
  • формации-
  • прескачане

Кампанията е ориентирана към твърдите ядра, но те след 3 години надлъгване станаха "много по-чувствителни и реактивни". Политическият елит е усетил това. Поради тази причина доста предпазливо започнаха да обсъждат бъдещи коалиции и планове, коментира социологът

Eлена Дариева: Около 4-процентната бариера гравитират поне 3 формации. Потенциал да я прескочат имат 1 или 2 - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

Взаимният блокаж между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е игра с нулев резултат и за двете формации. Това заяви пред БНР Елена Дариева - управител на социологическа агенция "Насока" и колективен член на Българската социологическа агенция.

"Понятна е стратегията да се мобилизират и нахъсват партийните ядрата и подкрепящите тези коалиции в този предизборен момент, но не трябва да се губи мярката, защото после разговорите стават много трудни. Сложен ще бъде ребусът на властта, особено ако новият парламент бъде още по-фрагментиран, каквото се очаква. Колкото по-многобройни са частите, толкова по-трудно е да се нареди пъзелът. Изискват се познания, мъдрост и култура", коментира тя.

В предаването "Преди всички" социологът подчерта, че около 4-процентната бариера гравитират поне 3 формации. По думите ѝ потенциал да я прескочат имат 1 или 2. Ако 2 от тях я прескочат и се стигне до 9-партиен парламент, това дава отражение върху мандатите, които взема всяка партия, посочи тя и обясни, че тогава първият понася най-голяма щета.
По думите ѝ разликите, които се отчитат в момента, не позволяват да се каже с категоричност кой би финиширал на 27-и вечерта, след обявяването на края на изборния ден, на втората позиция. Разликата е в рамките на статистическата грешка, каза тя и добави, че има много фактори, които влияят и в двете посоки.

"От една страна в полето, в което се е позиционирало "Възраждане", забелязваме все по-остра и ожесточена конкуренция между различни политически субекти, които се борят за този вот. Този вот има една емоционално-наказателна компонента, която е доста трудно уловима. "Възраждане" успяват накрая на кампанията, в деня за размисъл и в самия ден на вота да отбележат някаква мобилизация", отбеляза Дариева. И продължи коментара си:

"От друга страна при ПП-ДБ, чийто електорат е консолидиран в една ниша, в която няма такава остра конкуренция - те са единствен носител на този вот, при тях целта е да успеят да мобилизират своите избиратели и да ги накарат да излязат да гласуват".

Социологът напомни за разочарованието на избирателите на ПП-ДБ от неуспеха на ротацията и партньорството с ГЕРБ.

По думите ѝ кампанията е ориентирана към твърдите ядра, но те след 3 години надлъгване станаха "много по-чувствителни и реактивни". Според нея политическият елит е усетил това. Поради тази причина доста предпазливо започнаха да обсъждат бъдещи коалиции и планове, изказа мнението си тя.

Елена Дариева не допуска, че може да има друг на втората позиция, освен ПП-ДБ или "Възраждане". Според нея ДПС-Ново начало няма да отиде на второто място. Тя смята, че няма как да очакваме някакъв небивал скок.

Социологът уточни, че данните, които социолозите събират и огласяват, са на базата на изследвания, които се правят на територията на страната. Не улавяме вота в чужбина, изтъкна тя. По думите ѝ около 50 хил. гласа идват от Турция. А при тази ниска избирателна активност тези гласове могат да окажат влияние върху общия резултат, предупреди Дариева.

Тя подчерта, че отговорността на социолога е много голяма както при събирането на емпиричните данни, така и при тяхното интерпретиране в медийната среда. Информацията, която подават социологическите агенции, има своето влияние и отражение върху обществено-политическите нагласи на избирателите, категорична бе тя. И увери, че всички агенции надлежно и стриктно огласяват методиката на направените проучвания.

"Когато огласяваме данни от емпирични изследвания, обръщаме внимание, че това е една моментна снимка и че тя няма как механично да се екстраполира върху данните, които ЦИК отчита в изборния ден, защото картината не е застинала. И тази кампания, която на повърхността да изглежда спокойна, отдолу има много съществена динамика и процеси, които се отразяват върху крайния резултат, който се отчита".

Според нея е чисто спекулативно да се прехвърля на социолозите отговорността за това, което политиците не свършват:

"Ако има някой, който носи отговорност за това да може да мобилизира, да вдъхнови, да извади хората на 27-и да отидат да гласуват и да го направят убедено, то това е отговорност на политическите сили. Не приемам обвиненията това да се прехвърля на социолозите и на изследователите на обществените процеси".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УРА,, УРА

    6 2 Отговор
    Трябва, трябва да влезнат поне две формации от малките, за да се объркат сценариите и сметките на по големите. Че и да объркат предвижданията на купените социолози.
  • 2 Достатъчно

    3 0 Отговор
    с товаджавкане, коъ, кого. Утре събота ще епрекраен ден, изпълнен с тишина без, квакането по всички медии за тия пусти избори.
    Това ще е прекрасно , нали.
  • 3 Избирател

    4 0 Отговор
    " Кирил Вътев: Нашите производители са принудени да изпълняват европейските стандарти, а стоките от Украйна ги прескачат " / Помислете си ! Дали да гласувате за натовски партии ( Герб , ДПС , ПП ) които днес убиват българското стопанство в полза на украинската хунта , а утре могат да пратят и българите на смърт , и то срещу Освободителката ни Русия !
  • 4 Мъдрият

    5 0 Отговор
    Стига вече с тези измислени псевдо проучвания - те са ЛЪЖА!

    И всички такива агенции - трябва да се закрият!

    Интересно ми е: колко още избори трябва да дойдат, за да може българският народ да се поучи от грешките си и да помъдрее?

    И да разбере две основни неща:

    1. Че трябва да гласува!
    2. Че трябва да гласува за която и да е партия, но без дпс, подмяната и герп!

    Тези две точки са много важни, защото:

    Като не гласувате - все едно, че гласувате за дпс!

    Защо?

    Защото дпс(независимо, че сега са 2 - все тая е) имат твърд електорат - примерно около 400 000 души.
    При 30% избирателна активност - това ще бъде около 15%,
    а при 85% избирателна активност - това ще бъде около 4-5% - защото повече няма кой да гласува за тях, и ако този процент се подели наполовина между двете - ИЗОБЩО НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА.

    Сходна, макар и не точно същата е ситуацията и при другите две много вредни за България партии - подмяната и герп. Това са(заедно с дпс) трите партии, които водят България към гибел и към еврогеевете, и трябва да се забранят със закон!

    Така, че излезте братя българи и гласувайте! Естествено, не за горепосочените три вредни за България партии!

    И нека поставим наистина ново начало, но не на шиши(пеевски), а без шиши!
  • 5 дцвса

    1 0 Отговор
    Тези дето са близо до 4% са много повече от 4%. В ужас са крадците от ГЕРБ, ПП и ДБ и ДПС и се чудят как да излъжат за да си запазят кожите. Много повече от 4% ще имат и 2 те нови партии и ще объркат схемата на крадците. В ужас са мисирки и "лози", чудят се как да лъжат.
  • 6 Хлъц

    0 0 Отговор
    Гласувай масово за малките,за да поздравиш родителките на големите! Иначе- " сглобка 2" ,но в много по лош вариант.И този път тя ще бъде железобетонна.За пълен мандат.Знаят,че още веднъж на избори,ще изпаднат от рулетката здравата.Някой- завинаги!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол