Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 10:37 1 449 19

Eленко Божков за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй": Прибързано решение, прескочени са някои елементи, работи се на тъмно

  • еленко божков-
  • аец козлодуй-
  • 7-и блок-
  • прибързано решение-
  • прескачане-
  • на тъмно

"Наблюдава се патология на отричане на всичко направено от двете служебни правителства, включително с развитието на ядрената енергетика", коментира енергийният експерт

Eленко Божков за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй": Прибързано решение, прескочени са някои елементи, работи се на тъмно - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът разкритикува решението на правителството да стартира изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Според държавния глава не са направени необходимите анализи.

"Това е прибързано решение, прескочени са някои елементи, поставя се каруцата пред коня. Потвърждавам тезата на президента, че няма достатъчни анализи. На трето място се наблюдава патология на отричане на всичко направено от двете служебни правителства, включително с развитието на ядрената енергетика", коментира бившият зам.- министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

По думите му е било редно да се спази решението на НС от 12.01.23 г. за междуправителствено споразумение със САЩ.

"Сегашното правителство прескача елементите и отива на т.нар. даване на принципно съгласие по чл. 45 от Закона за безопасно използване на ядрена енергетика за 8-и блок, а за 7-и се твърди, че е минало с друго решение. Работи се на тъмно", категоричен е Божков.

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че няма как до 2033 г. 7-и блок на влезе в експлоатация. "Това е изхвърляне, авантюристично е. А ползата от този реактор и тази мощност за електроенергийната система за страната е огромна. Ние се борим да запазим базовите мощности в комплекса "Марица Изток" до 38 г., процентът на успеваемост не е голям, трябва ни нова мощност", заяви гостът.

Той посочи, че от решението на МС става ясно, че финансирането ще бъде изцяло държавно, което означава вземане на кредит. Предполага, че ще бъде с американски източници на финансиране. "Няма как цените при изплащането на кредита да не са по-високи както за бизнеса, така и за потребителите. Има 3 държави, които могат да проектират и строят - Китай, Америка, Русия. И четвърта, която влиза със сила, това е Франция. Трудно ще възстановим отношения с Русия, така че да се изграждат руски ядрени блокове", допълни Еленко Божков.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 11 Отговор
    президента много го боли,че руското влияние изчезва от България
  • 2 Българин

    10 9 Отговор
    Радев на коя хранилка е ?????
  • 3 росия умре

    8 16 Отговор
    Няма нищо прибързано! Ще имаме американски реактори! Руснаците да си правят бомби!
  • 4 Одит

    12 5 Отговор
    Белене НЕ!, Козлодуй ДА! Що за олигофрени са тези от сглобката?
  • 5 Инж

    4 10 Отговор
    Айде стига глупости бе човек!!! То ще стане като с Хемус!!!50 години строим една нищо и никаква магистрала!!! Явно голямата мъка е, че РФ е аут от Бг енергетиката!!!
  • 6 Aлфа Bълкът

    11 5 Отговор
    Най-накрая да се направи нещо хубаво и ще се намери някой да не хареса.
    Токът от новите блокове щял да е по-скъп от 5 и 6 блок. Това е така, но също ще е много по-евтин от този на тецовете!
  • 7 Абе

    10 8 Отговор
    Еленче червен боклук си братле Виж ако бяха руски реактори ...всичко щеше да е супер !! Критика??? ..Никога!!
  • 8 така е но

    6 4 Отговор
    държавата няма механизъм - с референдуми , с изсветляване на сделките . Имаше някакви семейни американски , родствени връзки в алабалата с уестинхаус . преди си спомням . парогенератор русия ще откаже , защото сме неприятелска държава , насъскваме евреи срещу палестинчета , даваме оръжие на Израел . Поне има опции , и сведения .
  • 9 Калин

    10 6 Отговор
    Трябва незабавна оставка на антибългарското продажно правителство, управлявано и назначавано от американското посолство, само това е спасението както за българската енергетика и така за България!
  • 10 Хаха

    7 1 Отговор
    Тука тролчета сте повечкото където нищо не разбирате. Първо европейската комисия понеже сме в ес трябва да разреши това, а пък те нещо не обичат атомната енергетика, после има едни зелени и в ес и тук където също обичат да правят спънки и чак тогава може да се помисли за нещо друго. Освен това френските са 2 пъти по евтини и сигурни от американските. Но понеже имаме американски подлоги за управници те искат хем скъпо та, хем такива като ефките където още ги чакаме. ТА и американските сигурно 2050 може да дойдат. ТА толкова по тази теми много празнодумци малко сиво вещество това е в 85 процента от хората в тази завладяна територия.
  • 11 Българин 🇧🇬

    7 4 Отговор
    Имаме опит с руски реактори . Имаме специалисти за руски реактори . Всички новости в този бранш са въведени от Русия . Сега ще търсим жълтъри и кравари , щото натовците ни правят мизерии на Москва .
  • 12 Ханку брат

    6 4 Отговор
    Този енергетик с кривата глава няма как да не се подмаже на Радев. Нали е от неговата кохорта.
  • 13 ДоЦент

    10 3 Отговор
    В Белене имаме лицензирана площадка, имаме положени основи, имаме купени два реактора и въпреки всичко нашите продажници не искат да я построят. Руснаците щяха да ни я построят на кредит срещу 5 милиарда долара , който щяхме да изплащане от продажбата на ток, но Борисов бил говорил със сенатор Маккейн и той не давал да строим Белене ! Краварите не дават и до ден днешен България да има силна собствена и евтина енергетика. Тя трябва да бъде съсипана от тях до край и след това евентуално да се изгради нещо, но вече в тежка зависимост от самите тях и на десетократно по-висока цена. Това е новото евроатлантическо робство, а ние скачаме и танцуваме по команда като послушни пуделчета.
  • 14 Всички кражби стават на тъмно

    6 4 Отговор
    ШАЙКАТА ГЕП И СГЛОБКАТА ВИНАГИ РАБОТЯТ НА ТЪМНО. ТАКА НАРОДА НЕ ЗНАЕ КОЛКО И КОГа се краде!
  • 15 един

    1 3 Отговор
    Като не си ти в играта,значи е на тъмно!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаха

    4 2 Отговор
    Прав е човека въпреки всичко.
    Първо за разрешение за строеж трябва да се съгласят от Румъния, след това Евроатом /агенция към Европейската комисия, в която членуват всички страни-членки на Европейския съюз и съгласие за ново строителство се взима с пълно единодушие/, още тук документално няма да ни се получи, ядосваме Унгария за газа, Австрия в конституцията си е записала забраната за ядрена енергетика, Германия - закрива ядрената си енергетика и се изпокара с Франция за обявяването на АЕЦ-те за зелени. Да не говорим, че беше далеч по-умно французите да завършат АЕЦ Белене, при положение, че казаха и дадоха оферта за построяването му с реакторите, които имаме, ама къде ти да се замисляме за такива неща ... . нашите пишман политици, с големи изхвърляния, първо трябва да осигурят подписите на съответната документация и да получим съответните разрешения и лицензии, чак след това може да се строи каквото и да е било 😉, т.е. ще ти купят колело, ама друг път

    Коментиран от #18

  • 18 Aлфа Bълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    Според теб, щом американци ще строят, дали някой ще им откаже? Това да не е Русия? Единствената сигурна европейска държава останала в сферата на руското влияние е Беларус (засега).
    Скоро руската дума ще тежи само в Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан, но при положение, че Китай им разреши.

    Коментиран от #19

  • 19 Хаха

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Aлфа Bълкът":

    Важното е че си вярваш след като добрите ти американци мачкат Европа и я изпмюят като ненужна може да ти дойде акъла ама едва ли защото всичко е бизнес, а никой не гледа за хората и други там ценности където уж демократите ги приказват хахаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол