Last news in Fakti

4 Април, 2014 08:15 871 0

София с парно до Великден

  • парно-
  • море-
  • земя-
  • чужденци-
  • нап-
  • николай бареков

Преглед на печата

Багери по морето и през лятото, съобщава "Труд"
Строителните дейности в селищата по морето през лятото вече няма да се ограничават толкова строго. За това гласуваха единодушно депутатите в регионалната комисия. Вчера те приеха на второ четене поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според тях занапред общинските съвети в селищата, намиращи се на до 2 километра от морския бряг, трябва всяка година до 1 март да гласуват специално решение за спиране на багерите. В него ще се посочва от кога до кога се забранява строителството. Досега забраната се налагаше със заповед на регионалния министър и важеше от 15 май до 1 октомври всяка година. Няколко депутати от ГЕРБ и от БСП обаче изтъкнаха, че това бави инвестиционни процеси, а и много кметове се оплаквали, че така не могат да довършат навреме европейски проекти.

България купува съвременни изтребители, пише "24 часа"
Кризата в Украйна свърши и едно добро дело. Тя разреши дилемата дали да модернизираме старите руски мигове или да купуваме съвременни западни изтребители в полза на новите машини. Управляващи и опозиция са в уникален консенсус по въпроса, тъй като окончателното решение за харча ще трябва да се вземе от Народното събрание. Най-вероятно през юни правителството на Орешарски ще вземе решение България да придобие съвременни многоцелеви изтребители. Дали ще са нови или втора ръка - тепърва ще се определя. За целта още кабинетът "Борисов" обяви, че е готов да плати 700-750 млн. лв. Добрата новина е, че междувременно само за по-малко от година родната ни военна авиация пое въздух и изплува от дъното, до което бе достигнала. Само за последните месеци във въздуха са вдигнати вертолети Бел-206, изтребители МиГ-21Бис, подготвени бяха пилоти за "Спартан", а за първи път от 20 г. хеликоптерите Ми-17 са тренирали бойни стрелби и полети в зона сложен пилотаж.

НАП: Бареков не е свалил банковата и данъчната си тайна
Поредната легенда, разпространявана от лидера на "България без цензура" Николай Бареков - че се е отказал от данъчната и банковата тайна и финансите му са публични, бе опровергана. На въпрос на в. "Сега" дали наистина има постъпил документ от Бареков в Националната агенция по приходите за това и дали данъчните му декларации и банкови сметки вече са публични, от пресцентъра на приходната агенция отговориха: "Към момента няма депозиран писмен документ в НАП от Николай Бареков, с който да изразява съгласие за разкриване на данъчно-осигурителна информация". От НАП отказаха повече данни, тъй като по нареждане на прокуратурата тече пълна данъчна ревизия срещу Бареков, депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. От няколко месеца Бареков не спира да се изтъква, че е първият политик, отказал се от банкова и данъчна тайна, за да е всичко на показ. Но категорично отказа да предостави на "Сега" документи за произхода на средствата, с които издържа партията си, гражданските си сдружения, офисите и турнетата си, както и за данъците, които твърди, че е платил.

В деня за размисъл: Редуват сватби и балове, отбелязва "Стандарт"
С абитуриентските балове на 24 и 25 май се очертава истински хаос. Причината е изискване учениците да не се събират в школата и дори в дворовете им заради изборите. В тези дни сградите ще се пазят от МВР. Вчера обаче писмото на шефа на районния просветен инспекторат Ваня Кастрева за преместването бе свалено от сайта на инспектората. От МОН заявиха, че ще търсят допълнителни срещи с ЦИК, МВР и общините, за да спасят баловете и традицията да бъде спазена максимално. Възможно било например по селата, където има само една избирателна секция, абитуриентите първо да бъдат изпратени, а след това да се разположи тя в класните стаи. В столицата обаче, където секциите са много, това няма как да бъде приложено, затова решенията вероятно ще се вземат индивидуално за всяко училище.

Не плащаме сметки за ток, надути с 50%, подчертава „Монитор”
Депутатите решават днес дали да позволят на клиентите на енергото да не плащат сметката си за ток, ако тя е с 50% по-висока от средната им сметка за последните 6 месеца. Както и дали да забранят на енергото да ни спира тока, ако имаме до 2 неплатени сметки или ако е една, но е над 170 лв. Друга поправка в закона предвижда клиентите да не плащат цялата си сметка, ако над 10 дни от дадения месец енергото им е доставяло ток с по-ниско качество.

София с парно до Великден, рапортува "Новинар"
Парното в София засега няма да бъде спирано въпреки топлото време. Според нормативната уредба на „Топлофикация”, за да бъде прекратено топлоподаването, през три последователни дни средноденонощната температура трябва да бъде 12 градуса и да има дългосрочна прогноза за трайно затопляне. Засега тези две условия не са изпълнени, тъй като според синоптиците на БАН температурата в петък ще бъде 9 градуса, а през уикенда и в понеделник се очаква захлаждане и валежи, обясниха за „Новинар” от пресцентъра на дружеството. В началото на следващата седмица очакваме новата прогноза и ще преценим дали има основание за спиране на парното, допълниха оттам. Все пак отделните етажни собствености могат да поискат спиране на отоплението в своята сграда. За целта е необходимо решение от общото събрание на етажната собственост и подаване на заявка в обслужващия топлорайон.

5 години уседналост за покупка на земя от чужденци, отбелязва "Дума"
Депутатите увеличиха от три на пет години срока за уседналост на физически и юридически лица, които искат да купуват земеделска земя в България, при гласуването вчера на второ четене на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Първоначалното предложение на депутата от Коалиция за България и председател на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова предвиждаше купувачите на земеделска земя - физически лица, да са живели поне три години в България, а за фирмите - регистрация от поне също три години. Предложението за увеличаване на срока за уседналост дойде от депутата Гален Монев от "Атака". Така право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от пет години, записаха народните представители.

Тревожно лято заради руските туристи, предупреждава "Капитал Daily"
Опасен спад на руския и украинския пазар отчитат туроператорите, които водят туристи по българското Черноморие, на прага на сезона. Причината естествено е политическата несигурност и обезценката на валутите им, което прави по-скъпи ваканциите в Европа. Тенденцията е важна, защото Русия е пазар №1 за летния сезон, а Украйна е сред топ шест на държавите в морската класация по посещения от чужбина. Негативното очакване донякъде може да се преодолее от новите два туроператора, които от тази година продават пакети за България в Русия и Украйна. Но прогнозите са трудни, а напрежението в сектора - силно. Успокояващ е фактът, че по предварителни данни в Западна Европа и скандинавските страни записванията за България вървят с миналогодишния темп, а ръст може да се очаква на туристите от Полша и от някои други държави в Централна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове