От няколко дни рибарите по Южното Черноморие се радват на големи улови от паламуд. В добрите дни лодките вадят около два тона, което е сериозно количество, съобщи БНТ.
Според рибарите от Царево паламудът идва от Турция, като тенденцията е да се движи на север, но се надяват да се задържи на юг по-дълго.
„Има доста риба в момента, огромни пасажи. По-малко са на брега, повечето са по-навътре, но тук от 4-5 дни има много риба и много едра риба. Такава риба, аз откакто се помня, откакто съм рибар, нямало е такава риба“, казва опитния рибар Васил Георгиев.
На пристанището в Царево тази сутрин почти всяка лодка се върна от морето с пълни мрежи паламуд. Теглото ѝ е около килограм и половина. По принцип този вид риба тежи около 8-9 кг.
„Това е най-трудният риболов, защото можеш да я видиш, но не можеш да я вземеш. И трябва малко майсторлък, и много безсънни нощи“, казват още рибарите.
Цената на паламуда на дребно, както се продава директно на пристанището е между 8-10 лева за килограм. На едро струва около 6-7 лева за килограм.
Рибарите обаче са притеснени, че няма да могат да продадат целия улов и най-вероятно ще се наложи да търгуват на по-ниски цени.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣
Коментиран от #7, #10
13:52 30.10.2024
2 Голем Разбирач...
Коментиран от #9
13:53 30.10.2024
3 и ще го изловят и изтребят целия ьа пари
13:53 30.10.2024
4 Ломския
Коментиран от #14
13:54 30.10.2024
5 Половината
13:58 30.10.2024
6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #22
13:58 30.10.2024
7 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣
До коментар #1 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":
На тоя, дето ми е сложил – да кажа, че паламуда е може би най-евтината риба по средиземноморските пазари, което е достатъчен показател за качествата на тая риба. Но на българина гладен му се струва че е топ от рибите. Абе приятелю, я си напържи таранки от селскио язовир ..ше останеш доволен./ Днес четох в един сайт някакъв нашенец как се хвалеше че си е купил много евтина риба тон от Гърция..завалията бърка тонакито / албакора/ с риба тон.. та и тоя дето ми сложил - толкова му разбира глъвътъ от морски риби/Коментиран от #13
13:58 30.10.2024
8 Леферов
Коментиран от #27
14:00 30.10.2024
9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #2 от "Голем Разбирач...":
Точно тук ,послъгвате.Котаракът ми обожава печен паламуд, а и аз също.печен паламуд завит в листа от смокиня.Колкото до рибата в черно море ..В момента е пълно и с едър Чернокоп и това е разкошна риба за скара и за пържене!Коментиран от #11, #21, #32
14:01 30.10.2024
10 Стига бе
До коментар #1 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":
" Рибай " 🤭Коментиран от #15
14:03 30.10.2024
11 Голем Разбирач...
До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Ами толкова ти разбира главата и от риби.. като не си ял фагри, синагрида или стира, за това ше ти се струва паламуда за риба. Паламуда става що годе за ядене само ако ти лично си си го хванал и веднага си го обезкръвил..иначе..абе не продавай на краставичр краставици..молим../Остава да почнеш да ме убеждаваш, че цацата е по-хубава от сарделата/ сардината//Коментиран от #16
14:05 30.10.2024
12 Яжте
14:06 30.10.2024
13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #7 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":
Знаеш ли ,че в Германия КАракудата /таранката/ е най-скъпата като цена сладководна риба!Много по скъпа от шаран/карп/ и от червеноперка/роте аугле или робин/Коментиран от #17
14:06 30.10.2024
14 Град Лом
До коментар #4 от "Ломския":
По добре , отколкото да фърлят боНби ..14:06 30.10.2024
15 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣
До коментар #10 от "Стига бе":
Нема да се плашиш..ако не ти стига, ше го наставим и пак ше ти стигне..14:06 30.10.2024
16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #11 от "Голем Разбирач...":
естественно ,че веднага от лодката го чистиш.Паламуда е разкошна риба.Това е най силната риба и отваря стари рани!Коментиран от #20
14:08 30.10.2024
17 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣
До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Яж си таранките и да ти е сладко.. аз пък ше си налОвим бельовици/уклей де/ с бело винце и ще съм по-доволен от тебе. А тия лакардии ги метай на германците...ше ти поверват. / И да ти кажа.. мой съученик има ферма за змиорки в Гърция и всичката му продукция отива за Германия, така че има германци и германци/Коментиран от #36
14:10 30.10.2024
18 ПП-ДБ, БСП, Възраждане, ИТН
Коментиран от #26
14:11 30.10.2024
19 Кирил Петков
14:13 30.10.2024
20 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣
До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
🤣😂..ти май на сериозно си мислиш , че отбираш от риби..а? Била най -силната риба..не те е влачил амбърджак/ маятико/ или лица, та ми разпрааш тия смешки..айде холан от пишман рибари..🤣🤣14:14 30.10.2024
21 Голем Разбирач...
До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Пич..що съсипвате лефера. Аз имам два фризера, пълни с гръчки лефери/ гофарита/ и най-малкия ми е 4 кила, а най-големия-12. Ма като сте гладници и на бръснарски ножчета се радвате...Коментиран от #24
14:18 30.10.2024
22 Последния Софиянец
До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Преди 5 дена Паламуда беше по 100лв парчето.Коментиран от #23, #31
14:18 30.10.2024
23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #22 от "Последния Софиянец":
На Черни връх или мусала.В рибарския магазин пресен паламуд,уловен преди ден е 10,8лв.Тида не си румен петков,1000лева???По рождение ли си или ...само от време на време?14:28 30.10.2024
24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #21 от "Голем Разбирач...":
Лефера е роднина на паламуда ,отлична риба за скара и печен!Коментиран от #29, #30
14:31 30.10.2024
25 Авеее
14:39 30.10.2024
26 Гепи- ново начало
До коментар #18 от "ПП-ДБ, БСП, Възраждане, ИТН":
Пък ние хванахме само тиквички!14:40 30.10.2024
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 Този коментар е премахнат от модератор.
29 Голем Разбирач...
До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
🤣😂..с тая последната изцепка изби рибата..ясен си ми от сЕкъде колко отбираш от риба..🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣Коментиран от #35
15:24 30.10.2024
30 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣
До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Това може да го каже човек, който не различава шаран от платика. А тия, дето са ти сложили плюсове..ми те по-гламави и от тебе ..15:26 30.10.2024
31 Дрътия Софианец
До коментар #22 от "Последния Софиянец":
Сакаш ли паламуд , кожен ? Без пари?!Коментиран от #33
15:27 30.10.2024
32 Барба Яни
До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Ако ще и в килотите на Мутрофанова да го завиеш, пак не става за ядене. Както ти казаха- паламуд само пушен , а най-добре е веян. Всичко останало са глупости на хора , дето хал хабер си нямат от риба.15:30 30.10.2024
33 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣
До коментар #31 от "Дрътия Софианец":
.. и с едно око...15:31 30.10.2024
34 Пешо морския от Курило
15:33 30.10.2024
35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #29 от "Голем Разбирач...":
И риба съм ловил много повече от теб и съм ял много повече.Ти си от тези дето ще ме учат и на шах и на гъбарство,с интернет в ръка на бюрото си неповторим,мешел!Ако си пекъл и лефер и паламуд,почти никаква разлика няма между тях,даже и като ги чистиш!И двете риби са чудесни за печене на тенекия или скара !Коментиран от #37, #38
15:34 30.10.2024
36 анонимен
До коментар #17 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":
И Грета Тунберг да ти прави стриптийз,Тесльо с Ник хихихи.15:43 30.10.2024
37 Голем Разбирач...
До коментар #35 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
🤣😎🤣🤣..мога да ти кажа само едно... много здраве имаш от арменския поп..15:45 30.10.2024
38 Гросмайстора
До коментар #35 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Нито си ловил, нито си ял повече от мен. За шах пък да не говорим...къде искаш да се срещнем на 5 партии ..искаш ли още сега в Play Ok.? Да те видим колко го разбираш шаха...избери стая и ми се обади с кой ник си. Аз съм с този-Grossmaster..ЧАКАМ ТЕ С НЕТЪРПЕНИЕ15:48 30.10.2024