Last news in Fakti

19 Юни, 2014 19:57 5 831 1

Поне 11 са жертвите на дъждовния ад във Варна, издирват се още (обновена 06.15 ч.)

  • гръмотевично попадение-
  • варна-
  • гръмотевица-
  • тролеите-
  • дъжд-
  • вятър

Гръмотевица спря тролеите в морската столица

Поне 11 са жертвите на дъждовния ад във Варна, издирват се още (обновена 06.15 ч.) - 1
Снимка: VarnaUtre

За 11 жертви след потопа във Варна съобщи пред БНТ кметът на Варна Иван Портних в петък сутрин. Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви на пряката телефонна линия от Варна, че е потвърдена информацията за 6 жертви. Той кръстоса шпага с градоначалника, който обвини държавата за липса на реакция. Йовчев контрира, че докато някои дават интервюта, държавата действа и обвиненията в такъв момент приличат на мародерство.

Дете е загинало във водния ад във Варна. Една от жертвите на бедствието в квартал "Аспарухово" е момченце, което се е удавило на метри от полицейското управление, предаде репортер на "Дарик" от мястото на трагедията.

Официално първоначално бе потвърдена смъртта на трима души. По непотвърдена информация, има още жертви. Местните жители говорят за осем трупа. Приливна вълна е заляла спирка на градския транспорт и е завлякла хората.

Четирима души се издирват във варненския квартал „Аспарухово”, където ситуацията е бедствена след обилния дъжд, съобщиха от ОД на МВР в морската столица. Говорителят на РДВР Варна Ивана Милева не даде подробности за възрастта и пола на издирваните. По думите й, ниската част на квартала се е наводнила и улиците „Балкапан” и „Розова долина” са опасни за хората в района.

На място са изпратени екипи на Гражданска защита, на Пожарна безопасност и на полицията, които са се включили в издирването на изчезналите хора.

Най-вероятната причина за ситуацията е срутилият се заради проливния дъжд баир на Джанавара, който е затрупал платното по пътя за „Аспарухово”.

Хората в квартала говорят, че липсват три деца, но информацията не е потвърдена.

Десетки са затрупаните коли от образувалото се свлачище.

От полицията умоляват жителите на квартала да се качат по високите етажи на блоковете и да не излизат навън, за да се предпазят от инциденти.

Баирът на Джанавара се е срутил и затрупал платното по пътя за "Аспарухово". Това е и причината за огромното задръстване в района и пристигането на коли на пожарната. Има десетки смазани коли от свеклия се баир, предава от мястото VarnaUtre. Калната река, пълна със скални парчета, е заляла всико по пътя си. 

Ситуацията към момента в"Аспарухово" е много тежка. Приливна вълна е ударила района. На мястото на наводнението вече е кметът на града Иван Портних.

Приливната вълна носи трупове, съобщиха очевидци пред Varnautre.bg. Има заклещени тела между колите, допълниха те. От полицията отново призоваха, хората да се качат нависоко.

Пред училище "Мара Тасева" полицията издърпа мъртво тяло и го покри. Трупът бе изваден от под синя кола с регистрационен В1626 КР, видя репортер на Varnautre.bg. Водата пред кметсвото в "Аспарухово" е близо 5 метра.

В квартал "Аспарухово" няма ток от около два часа, предаде репортер на Дарик от мястото. Хората са притеснени, а районът е потънал в кал и вода.Около 18.30 ч. днес гръмотевично попадение в контактната мрежа на тролеите на бул. "Сливница" до затвора във Варна е станало причина за падане на напрежението, съобгщиха от пресцентъра на Община Варна. В момента аварията е отстранена, но всички тролейбуси са спрени, заради продължаващите гръмотевици. Проблеми са установени и в мрежата до района на лятно кино "Тракия".

Всички линии са поети от автобуси, в "Аспарухово" е наводнена централната зона, което възпрепятства движението на рейсовете, съобщи Максим Тодоров от „Градски транспорт”. Със закъснение с около 40 мин. е движат автобусите по линии 17 ,17 – а, 46, 55, 60, 2. На ул. „Николай Ханчев” има закъсала кола, която пречи на прибирането на тролеите в депото, работи се по отстраняването на проблема. Огромна водна маса се е събрана в района на гаровия площад. 

Бурята доведе до проблеми с мобилните комуникации. Повече от улици са наводнени, има закъсали автомобили - нека шофьорите да внимават и да не карат бързо, съобщи Купен Пашов, шеф на "Гражданска защита" в общината. Има сигнали за паднали клони, наводнена е детската ясла в "Аспарухово".
 
Два екипа на общината и работници от фирма "Никман" започват работа по отводняване. 

35 литра на кв. м. дъжд се изля във Варна. За сравнение месечната норма за валежи за целия месец юни е 60 л. на кв. м. Тази нощ се очакват две нови вълни, до обяд утре вероятно времето ще утихне, предупреди Иван Иванов, директор на НИМХ – Варна. 

Сега реки буквално са се образували по улиците и булевардите в града и има огромни задръствания.

Мълнии падат в целия град. Във "Възраждане" са буквално удавени, а на много места светофарите не работят. Читател на Varnautre.bg сигнализира за мощната мълния, ударила светофар на кръстовище в квартала. Съоръжението избухнало в пламъни и горяло.

Подобно е положението и в кв. "Левски", където токът прекъсва. Задръстванията са из целия град, наводнени са "Битоля" и напречните й, "Мир" и "Студентска". На места извират шахти, което допълнително влошава положението. Половината град остана и без ток. Интернет и кабелна телевизия почти няма, мобилните комуникации са затруднени.

Дъждът ту намалява, ту се усилва, но прогнозите вещаят да продължи и през нощта и утре. Препоръчително е по време на гръмотевична буря да изключите електрониката като телевизори, компютри и DVD плеъри, съветва регионалната медия.

Бул. „Христо Смирненски” около 19.30 ч. е бил абсолютно непроходим, залят от преливащите води. Огромно море дъждовна вода залива улиците пред ВиК, продължава през военна болница, околовръстното също е наводнено. Дълбоки над метър реки се стичат пред ТУ Варна и са блокирали движението, изцяло наводнен е района където се преплитат  бул. „Левски” с бул. „Осми Приморски полк”.

Засега никой не може да си обясни откъде е дошла огромната приливна вълна, висока над 2 м, заляла "Аспарухово", събощи репортер на Нова. Според местна жителка, това се дължи на безмилостната сеч в района.

Областният управител Иван Великов обяви бедствено положение в кв. „Аспарухово“. Заради тежката ситуация движението по Аспаруховия мост е спряно, Гражданска защита е изключила електричеството в квартала, за да не станат инциденти и още трагедии с необезопасени скъсани проводници.

Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове министър-председателят Пламен Орешарски разпореди спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев,  главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, съобщиха от пресслужбата на МС. Очаква се до минути преди полунощ тримата да пристигнат във Варна. Премиерът следи ситуацията постоянно и на сутринта също ще бъде там. Министърът на транспорта Данаил Папазов вече е на мястото на бедствието. Към града пътува и новоназначеният министър на околната среда и водите Станислав Атанасов.

Осигурени са места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието в "Аспарухово" в СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова“, има готовност в помещенията да бъдат настанени до 40 души, съобщиха от кризисния щаб към община Варна. До момента никой не е потърсил помощ за подслоняване.

В момента техника на ВиК, Хидросторой, Инжстрой, както и екипи на поделение „Родни балкани“ работят по разчистване на калта, заляла "Аспарухово". Районът продължава да бъде без ток, заради мерките за безопасност, съобщи Пейчо Пейчев, зам.-кмет на общината. Пожарникари отводняват помещения, на терен са и екипи на Енергото, които извършват обходи за поетапно захранване с електричество.  Всички подстанции в града работят и са под напрежение, единствено изводите, които захранват "Аспарухово", са изключени превантивно, обясниха от Енерго Про. Екип на общинското предприятие „Паркинги и гаражи“ разчиства с паяк закъсали автомобили от центъра към Морската гимназия.  

ххх

9 души от Аспарухово са потърсили помощ в Спешния център на МБАЛ „Св. Анна“ след потопа, съобщиха от здравното заведение за общинския кризисен щаб. Четирима са пристигнали на собствен ход, с разкъсано контузни рани. Петима са докарани от „Гражданска защита“ – мъж и жена с множество наранявания,  15- годишно дете със съчетана травма и 18-годишно момиче.

7-годишният Константин Силвиов Шопов е хоспитализиран в детска хирургия на болницата. Той към настоящия момент е без придружител, ще се предприемат действия по издирване на роднини на детето. Момченцето е било открито на капак на лек автомобил и заведен в здравното заведение от екип на „Бърза помощ“.

Около 2 ч. е получен сигнал за наводнения в сутеренните етажи на МБАЛ „Св. Анна“ и МБАЛ „Св. Марина“. На място са изпратени екипи за отводняване на помещенията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тихомир димитров

    0 0 Отговор
    Vav Dobrich bul.rusiq e reka palen ujas e
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове